Dacă până acum vreun an-doi din cei peste 40.000 de turiști care vizitau satul Viscri, în 2020 românii au redescoperit Viscri. Pandemia i-a silit pe cei plecați în vacanțe și excursii să se reorienteze și să își aducă aminte de toate locurile frumoase promovate pe Internet sau la tv. Topurile naționale și internaționale din domeniul turistic, asocierea numelui prințului Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit, cu proprietatea achiziționată în Viscri, includerea localității săsești în patrimoniul UNESCO, prezența în programul excursiilor organizate de agențiile de turism – toate sunt motive pentru care călătorii aflați în vacanță au hotărât să caute satul pe hartă și să îl includă în planurile lor de vacanță.
Unii turiști vor fi încântați de satul cu arhitectură săsească și mai ales de biserica fortificată care domină așezarea, alții vor fi dezamăgiți de aspectul rural (cum se putea altfel?) și lipsa unor facilități. Adevărul se află undeva la mijloc (sau „e dincolo de noi” ????): Viscri nu e unicat, asemenea sate săsești există în toată Transilvania, câteva sute chiar, doar că nu au beneficiat de o promovare turistică agresivă (poate cu excepția Biertanului sau Prejmerului) iar păstrarea aspectului eminamente rural are menirea de a conserva specificul săsesc și caracteristicile unei așezări tradiționale transilvane.
La Viscri trebuie să mergem cu așteptări moderate, dacă nu ne-am documentat/informat înainte, pentru a păstra surpriza plăcută (cei optimiști) sau pentru a atenua decepția (cei mai puțin optimiști) – vacanța perfectă și-o creează fiecare în sufletul său dacă știe să jongleze între bine și rău (identificate de fiecare după propriile percepte). Satul și cetatea sa vor aduce bucurie celor pasionați de arhitectură, fortificații, etnografie, mâncare tradițională etc.
Am revenit în această vară la Viscri pentru o scurtă vizită întrucât grupul de prieteni cu care călătoream nu vizitaseră încă acest obiectiv turistic Unesco. Ce pot spune despre sat? Nu voi mai repeta istoria satului și descrierea bisericii fortificate, am postat acum câțiva ani un articol pe această temă (vezi impresii). Voi puncta mai jos câteva aspecte:
Pozitiv la Viscri
*drumul nou asfaltat – situat în județul Brașov, la 80 km distanță de municipiul reședință de județ și 43 km depărtare de Sighișoara, localitatea Viscri este ușor accesibilă din DN13 (E60) pe două căi: Rupea (DJ 105A) – Dacia (DJ 104L) și Bunești – Viscri (DJ 104L – mai are o mică porțiune deteriorată).
*măsuri de prevenție – la intrare în cetate se impune purtarea măștii de protecție și există recipient cu dezinfectant; atunci când în incintă sunt prea mulți vizitatori se limitează accesul altora pentru o scurtă perioadă de timp.
*parcare gratuită – la margine de sat, în direcția Bunești, autoritățile au amenajat o parcare spațioasă pentru turiști (google.com/maps/place/Vis ... 14!4d25.0941253; o potecă amenajată te poartă prin grădini și livezi spre centrul satului, există marcaje – e vorba de o distanță de 500 m până la ieșirea în ulița principală a satului, apoi încă vreo 400 m până la poarta cetății.
*punctele gastronomice locale – sunt prezente în mai multe gospodării și oferă preparate tradiționale doritorilor într-un mediu autentic țărănesc (eu le-am încercat acum 3 ani - vezi impresii).
*accesul în turnul bisericii – posibilitatea admirării satului și a cetății de la înălțime este un plus pentru turist; atenție, culoarul de acces e îngust și întunecos, scările de lemn destul de abrupte, dar priveliștea de sus e minunată; mi-au plăcut biletele personalizate cu imaginea ansamblului fortificat (10 lei/adult).
*muzeul și expozițiile temporare – existența colecțiilor etnografice îmbogățește cunoștințele vizitatorilor despre comunitatea săsească, iar expoziția de cahle realizate de o firmă cu tradiție din Mediaș aflată într-un turn de apărare este interesantă.
Negativ la Viscri
*pătrunderea autoturismelor până la biserica fortificată – ulițele satului, inclusiv cea principală, au rămas neasfaltate sau parțial pietruite: se dorește pavarea cu piatră cubică pentru păstrarea imaginii autentice; mulți turiști ignoră semnul de acces interzis pentru autoturisme în centrul satului și ridică praful în aer mergând până sus pe ulițele de acces la cetate. Mă gândesc că tocmai plimbarea prin satul arhaic ar fi trebuit să fie scopul venirii la Viscri!
*lipsa panouri informative – ar trebui să fie amplasate panouri descriptive/informative în mai multe puncte esențiale din sat.
*prețuri mari – să nu vă așteptați la prețuri mici în magazinele sătești și la punctele unde se poate mânca, doar e un „sat regal” .
*lipsa pâinii tradiționale la brutării – nu mi-a plăcut faptul că la orele amiezii deja nu mai găseai pâine tradițională cu coaja bătută la brutăriile din sat (noi am mai apucat una din ultimele bucăți, fierbinte și gustoasă).

Părerile expuse sunt subiective și probabil că nu mi-am adus aminte toate punctele pro și contra în ceea ce privește vizita la Viscri. Una peste alta, celor care le place să se plimbe pe ulița unui sat, pe lângă case vechi impozante (renovate sau nu), să viziteze o cetate bisericească și un muzeu etnografic, să mănânce un lichiu sau o pâine caldă le recomand o vizită la Viscri. E de ajuns o singură dată!
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 18.09.20 13:50:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@all: Ultima dată am trecut pe la Viscri în 2020, pe când Charles era doar prinț ????
Am enumerat mai sus câteva chestii pozitive și câteva negative ce le-am întâlnit în satul transilvănean mult promovat. Notam atunci drept plus ➕ parcarea gratuită (150 locuri) și drept minus ➖ accesul autovehiculelor către biserica fortificată.
Ei bine, lucrurile par a se fi clarificat începând de astăzi, 15 mai 2023: autovehiculele vizitatorilor nu mai au voie să circule liber prin satul Viscri, ci vor gara în parcarea gratuită de la marginea satului. De altfel așa am procedat și noi în 2020, plimbarea pe poteca eco prin grădinile gospodăriilor fiind foarte relaxantă.
Autoritățile centrale încă șovăie: stiri.tvr.ro/accesul-ma-- ... 31019.html#view.
Călătorii frumoase!
- Jul.2024 „Satul lui Charles” și biserica sa — scris în 04.09.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La Viscri, pe urmele Prințului de Wales — scris în 17.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 La Viscri cel lăudat — scris în 23.05.22 de RUdar din FOCşANI - nu recomandă
- Nov.2021 La plimbare prin Viscri — scris în 15.12.21 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Viscri sau „efectul agheasmă” : nu te face bine dar nici nu te omoară! Turistic vorbind — scris în 15.10.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Vizita la Viscri — scris în 17.01.21 de barabba54 din BOTOşANI - nu recomandă
- Jul.2020 Viscri — sau cum se mai ridică un sat — scris în 09.09.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ