ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pozitiv și negativ la Viscri în 2020

TIPĂREȘTE

Dacă până acum vreun an-doi din cei peste 40.000 de turiști care vizitau satul Viscri, în 2020 românii au redescoperit Viscri. Pandemia i-a silit pe cei plecați în vacanțe și excursii să se reorienteze și să își aducă aminte de toate locurile frumoase promovate pe Internet sau la tv. Topurile naționale și internaționale din domeniul turistic, asocierea numelui prințului Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit, cu proprietatea achiziționată în Viscri, includerea localității săsești în patrimoniul UNESCO, prezența în programul excursiilor organizate de agențiile de turism – toate sunt motive pentru care călătorii aflați în vacanță au hotărât să caute satul pe hartă și să îl includă în planurile lor de vacanță.

Unii turiști vor fi încântați de satul cu arhitectură săsească și mai ales de biserica fortificată care domină așezarea, alții vor fi dezamăgiți de aspectul rural (cum se putea altfel?) și lipsa unor facilități. Adevărul se află undeva la mijloc (sau „e dincolo de noi” ????): Viscri nu e unicat, asemenea sate săsești există în toată Transilvania, câteva sute chiar, doar că nu au beneficiat de o promovare turistică agresivă (poate cu excepția Biertanului sau Prejmerului) iar păstrarea aspectului eminamente rural are menirea de a conserva specificul săsesc și caracteristicile unei așezări tradiționale transilvane.

La Viscri trebuie să mergem cu așteptări moderate, dacă nu ne-am documentat/informat înainte, pentru a păstra surpriza plăcută (cei optimiști) sau pentru a atenua decepția (cei mai puțin optimiști) – vacanța perfectă și-o creează fiecare în sufletul său dacă știe să jongleze între bine și rău (identificate de fiecare după propriile percepte). Satul și cetatea sa vor aduce bucurie celor pasionați de arhitectură, fortificații, etnografie, mâncare tradițională etc.

Am revenit în această vară la Viscri pentru o scurtă vizită întrucât grupul de prieteni cu care călătoream nu vizitaseră încă acest obiectiv turistic Unesco. Ce pot spune despre sat? Nu voi mai repeta istoria satului și descrierea bisericii fortificate, am postat acum câțiva ani un articol pe această temă (vezi impresii). Voi puncta mai jos câteva aspecte:

Pozitiv la Viscri

*drumul nou asfaltat – situat în județul Brașov, la 80 km distanță de municipiul reședință de județ și 43 km depărtare de Sighișoara, localitatea Viscri este ușor accesibilă din DN13 (E60) pe două căi: Rupea (DJ 105A) – Dacia (DJ 104L) și Bunești – Viscri (DJ 104L – mai are o mică porțiune deteriorată).

*măsuri de prevenție – la intrare în cetate se impune purtarea măștii de protecție și există recipient cu dezinfectant; atunci când în incintă sunt prea mulți vizitatori se limitează accesul altora pentru o scurtă perioadă de timp.

*parcare gratuită – la margine de sat, în direcția Bunești, autoritățile au amenajat o parcare spațioasă pentru turiști (google.com/maps/place/Vis ... 14!4d25.0941253; o potecă amenajată te poartă prin grădini și livezi spre centrul satului, există marcaje – e vorba de o distanță de 500 m până la ieșirea în ulița principală a satului, apoi încă vreo 400 m până la poarta cetății.

*punctele gastronomice locale – sunt prezente în mai multe gospodării și oferă preparate tradiționale doritorilor într-un mediu autentic țărănesc (eu le-am încercat acum 3 ani - vezi impresii).

*accesul în turnul bisericii – posibilitatea admirării satului și a cetății de la înălțime este un plus pentru turist; atenție, culoarul de acces e îngust și întunecos, scările de lemn destul de abrupte, dar priveliștea de sus e minunată; mi-au plăcut biletele personalizate cu imaginea ansamblului fortificat (10 lei/adult).

*muzeul și expozițiile temporare – existența colecțiilor etnografice îmbogățește cunoștințele vizitatorilor despre comunitatea săsească, iar expoziția de cahle realizate de o firmă cu tradiție din Mediaș aflată într-un turn de apărare este interesantă.

Negativ la Viscri

*pătrunderea autoturismelor până la biserica fortificată – ulițele satului, inclusiv cea principală, au rămas neasfaltate sau parțial pietruite: se dorește pavarea cu piatră cubică pentru păstrarea imaginii autentice; mulți turiști ignoră semnul de acces interzis pentru autoturisme în centrul satului și ridică praful în aer mergând până sus pe ulițele de acces la cetate. Mă gândesc că tocmai plimbarea prin satul arhaic ar fi trebuit să fie scopul venirii la Viscri!

*lipsa panouri informative – ar trebui să fie amplasate panouri descriptive/informative în mai multe puncte esențiale din sat.

*prețuri mari – să nu vă așteptați la prețuri mici în magazinele sătești și la punctele unde se poate mânca, doar e un „sat regal” .

*lipsa pâinii tradiționale la brutării – nu mi-a plăcut faptul că la orele amiezii deja nu mai găseai pâine tradițională cu coaja bătută la brutăriile din sat (noi am mai apucat una din ultimele bucăți, fierbinte și gustoasă).

 

Părerile expuse sunt subiective și probabil că nu mi-am adus aminte toate punctele pro și contra în ceea ce privește vizita la Viscri. Una peste alta, celor care le place să se plimbe pe ulița unui sat, pe lângă case vechi impozante (renovate sau nu), să viziteze o cetate bisericească și un muzeu etnografic, să mănânce un lichiu sau o pâine caldă le recomand o vizită la Viscri. E de ajuns o singură dată!

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.09.20 13:50:56
Validat / Publicat: 18.09.20 15:02:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].

VIZUALIZĂRI: 768 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Casă tradițională.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.05.23 11:06:02]
»

@all: Ultima dată am trecut pe la Viscri în 2020, pe când Charles era doar prinț ????

Am enumerat mai sus câteva chestii pozitive și câteva negative ce le-am întâlnit în satul transilvănean mult promovat. Notam atunci drept plusparcarea gratuită (150 locuri) și drept minusaccesul autovehiculelor către biserica fortificată.

Ei bine, lucrurile par a se fi clarificat începând de astăzi, 15 mai 2023: autovehiculele vizitatorilor nu mai au voie să circule liber prin satul Viscri, ci vor gara în parcarea gratuită de la marginea satului. De altfel așa am procedat și noi în 2020, plimbarea pe poteca eco prin grădinile gospodăriilor fiind foarte relaxantă.

Autoritățile centrale încă șovăie: stiri.tvr.ro/accesul-ma-- ... 31019.html#view.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06165599822998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1