ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Piatra Neamț - orașul vechi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Piatra Neamţ este oraşul meu de suflet pentru că acolo am crescut şi am învăţat. Nu pot să nu tresar atunci când pe AmFostAcolo apare câte un articol care îmi aminteşte de locurile atât de dragi mie, dar cât mă întristez în fața unui articol scris în grabă, în doar câteva rânduri! Cu titluri frumoase - prin care transpare faptul că autorul a perceput orașul ca pe o încântare - articolele în cauză nu sunt pentru mine decât… o părere de rău.

Cum eu am plecat de multă vreme din "Ținutul Neamţului", iar sporadicele mele reveniri au fost scurte și întotdeauna aglomerate de tot felul de alte probleme, fără nici o legătură cu turismul, mi-am spus că nu eu sunt persoana cea mai indicată pentru a scrie despre Piatra Neamț.

În această vară, într-un scurt circuit moldav, am ajuns și la Piatra Neamț. Acum am fost turist. Doar turist. Cu toate astea, pentru că fiecare pas îmi răscolea o amintire, scriindu-mi impresiile, mă tem că articolul meu va ieși prea personal, prea sentimental. Mă voi strădui să mă temperez și să ofer cititorilor o imagine cât mai reală a acestei "Perle a Moldovei". Despre locații de cazare și despre restaurante nu voi povesti nimic pentru că m-am cazat și am luat masa la casa părintească - o casă în care acum nu mai locuiește nimeni. Mi-am întâlnit părinții doar în duh. Ei sunt prezenți în inima mea, în fiecare colțișor al vechii case, în fiecare fir de iarbă…

Știind că ziua de plimbare va fi lungă, pentru a mai scuti din efort, am plecat de acasă cu mașina. Prima oprire a fost la Cercul Gospodinelor, sus, pe Cozla. Deși deschis, localul nu avea consumatori la ora la care am ajuns noi acolo. Nu doream să luăm masa, voiam numai să privim orașul de la înălțime și să coborâm la pas pe drumul pietruit, prin pădure. Frumos, foarte frumos! Câți ani să fi trecut de când nu am mai fost acolo? Drumul șerpuind la vale ne-a condus pe platoul larg unde încă mai există Colibele Haiducilor. Colibele au suferit unele transformări, pe lângă cele mari apărând și altele mai mici - în fapt niște separeuri de restaurant rustic - purtând numele unor haiduci celebri. Pe platoul de lângă colibe, în anii de liceu, când zilele de toamnă erau frumoase, veneam în pas alergător pentru orele de educație fizică. Sub bătrânii castani, pe locul nostru de competiții, acum este un loc de joacă. L-am găsit plin de copiii care năvăliseră pe topogane și pe băncuțe după ce coborâseră dintr-un autocar.

Parcul Zoologic este puțin mai jos, cu intrare din Strada Ștefan cel Mare. Acest parc a fost creat în anul 1904 de primarul de atunci al orașului, liberalul Nicu Albu. În semn de omagiu și pentru informarea tuturor, bustul său este înălțat pe un soclu aproape de intrare. Taxa de intrare în Parcul Zoologic este de 3 lei/persoană - adulți și 1 leu/persoană - copii sub 14 ani. În afară de animale și de păsări, copiii găsesc în parc și un loc de joacă bine amenajat.

Curtea Domnească de la Piatra Neamț cu turnul și biserica lui Ștefan cel Mare, este emblema orașului Piatra Neamț. Aș recomanda oricărui vizitator să-și înceapă explorarea de aici, din centrul istoric.

Prima atestare documentară a Curții Domnești apare într-un act emis în anul 1491, când Ștefan cel Mare face o danie Mănăstirii Tazlău constând în trei sate "care au fost din ocolul curților noastre de la Piatra".

În locul unor construcții mai mici și mai puțin importante care trebuie să fi fost inițial aici, după 1480 au început să apară edificii dintre care unele se păstrează și astăzi. Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" și Turnul-clopotniță - multă vreme cea mai înaltă construcție din târg - au supraviețuit cel mai bine.

Din întregul ansamblu al curții lui Ștefan cel Mare de la Piatra Neamț se mai pastrează câteva fragmente din latura sudică a zidului de incintă și colțul de nord-vest al pivnitelor caselor domnești. Aceste pivnițe identificate lângă clădirea Colegiului Național "Petru Rareş", cuprinzând o încăpere de acces, un coridor lung şi patru galerii, alcătuiesc în prezent Muzeul "Curtea Domnească". Cu numai 2 lei/persoană - adulți și 1 leu/persoană - copii, se poate intra în galeriile în care sunt expuse diverse vase, obiecte de metal și fragmente de ceramică descoperite în timpul săpăturilor arheologice de la Curtea Domnească.

Biserica Domnească "Sf. Ioan Botezătorul"

Așa cum atestă pisania, Biserica Domnească "Sf. Ioan Botezătorul" a fost ctitorită de Ștefan cel Mare în perioada 1497-1498: "Binecinstitorul și de Hristos iubitorul Io Ștefan Voievod, a început și a zidit și a săvârșit acest hram în numele Nașterii cinstitului și slăvitului prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul, întru ruga sieși și doamnei sale Maria și prea iubitului lor fiu Bogdan Voievod, care a început a se zidi în anul 7005 (1497) iulie 15 și s-a săvârșit în anul 7006 (1498) … noiembrie, 11 zile. "

Foarte asemenătoare cu Biserica Domnească "Sf. Ioan Botezătorul" de la Vaslui, biserica de la Piatra Neamț se încadrează stilului caracteristic construcțiilor ștefaniene. Intrarea se face printr-un portal gotic, de piatră, care este amplasat pe latura nordică. Arcaturile oarbe și ocnițele de piatră și cărămidă aparentă, precum și bumbii de ceramică smălțuită sunt singurele decorațiuni ale zidurilor exterioare construite tot din piatră și cărămidă.

În perioada în care mergeam eu la liceu, nefiind preocupată de subiect, nu am intrat niciodată în acest sfânt lăcaș. De astă dată, intrând, am nimerit în timpul unei slujbe. Fără să deranjez, am observat că iconostasul este foarte frumos și că pereții nu sunt pictați. Nu știu dacă biserica a avut vreodată pictură murală, ea fiind supusă de-a lungul timpului mai multor serii de lucrări de restaurare.

Turnul lui Ștefan cel Mare

Alături de Biserica Domnească "Sf. Ioan Botezătorul" se află Turnul-clopotniță. Înălțat în 1499, la un an după construirea bisericii, turnul este zidit din cărămidă și piatră brută. Pătratic în partea inferioară, în jumătatea de sus turnul are colțurile teșite și câte o fereastră mare pe fiecare latură. La început, urcarea în turn se făcea pe o scară mobilă, aceasta fiind înlocuită mai târziu cu o scară metalică, fixă. În camera clopotelor există în prezent patru clopote: cel mai mare este și cel mai vechi (sec. XVII), altul datează din sec. XIX, iar altele două, turnate de meșterul Damian la Târgu Neamț, datează din 1979.

Pe la mijlocul sec. XIX turnul a fost supraînălțat adăugându-i-se o încăpere cu destinație de foișor de foc. Primul ceas - adus de la Viena - a fost montat în turn în anul 1861. Bineînțeles, de-a lungul vremii acesta a necesitat mai multe reparații ajungându-se în cele din urmă la schimbarea lui (în 1920), prin contribuția unor negustori înstăriți din oraș.

Pentru a urca în turn se achită o taxă de 4 lei/persoană - adulți și 2 lei/persoană - copii. Atâta doar că poți avea șansa - așa cum mi s-a întâmplat și mie - ca doamna care încasează să fie la Pivnițele domnești, ea fiind singura care asigură (probabil numai în zilele obișnuite) intrarea la cele două puncte de interes. Poți folosi timpul de așteptare fie fotografiind în jur, fie citind informațiile tipărite, afișate la baza turnului.

Cei interesați de muzee pot afla că aici, unul lângă altul, pe același platou sunt mai multe muzee. Muzeul de Artă înființat în 1980 cu o colecție inițiată de Constantin Matasă, este găzduit de o clădire frumoasă, construită de italieni. La început, aici era Școala primară nr. 1 de băieți "Lascăr Catargiu", apoi - în vremea când locuiam și eu în Neamț - Muzeul de Istorie.

Casa de alături, care a fost locuința directorului Școlii primare nr. 1 de băieți "Lascăr Catargiu", găzduiește acum Muzeul de Etnografie în care sunt expuse costume populare și diverse obiecte ilustrând ocupații și meșteșuguri de pe întreaga vale a Bistriței.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni inaugurat în 2005 în fosta clădire a Băncii Petrodava este primul muzeu al artei decorative din România dedicat culturii Cucuteni. Mergeți acolo dacă vreți să vedeți "Hora de la Frumușica", "Vasul cu colonete", "Gânditorul de la Târpești", "Soborul Zeiței" și alte valoroase piese descoperite pe teritoriul județului datând din perioada 3600-2600 Î. H.!

De pe platoul Curții Domnești care este acum totalmente pietonal, aruncați o privire spre Colegiul Naţional "Petru Rareş"! Clădirea inaugurată în 1892 a fost construită special pentru a adăposti prima școală gimnazială din oraș care funcționa deja de câțiva ani în diverse case boierești închiriate. Cele două scări care se unesc în arc, încoronează chipurile întemeietorilor liceului dăltuite în bronz de sculptorul Mihai Onofrei. Calistrat Hogaș, primul director, se află în centru, iar în dreapta şi în stânga lui sunt reprezentați Ion Negre şi Mihai Stamatin. Sub aceste chipuri este inscripționat "Recunoştinţă şi pioasă amintire!", iar dedesubt este fixată o efigie a zeiţei Pallas Athena.

La poalele platoului Curții Domnești se află Teatrul Tineretului o pepinieră de talente actoricești și regizorale unde și-au făcut debutul nume sonore ale artei teatrale românești.

În parcul de alături, împodobit cu o statuie a voievodului Ștefan cel Mare, într-o construcție frumoasă, din lemn și sticlă, se află un punct de informare turistică. Chiar dacă nu simțeam o nevoie acută de informații despre orașul în care mi-am petrecut adolescența, nu pot să nu remarc faptul că nu era nimeni acolo, ușile fiind încuiate.

Traversez și - pe lângă Palatul Telefoanelor, apoi pe lângă clădirea părăginită a primului hotel al orașului (oare ce-o mai fi acum acolo?) - continui până la Casa Memorială Calistrat Hogaș. Nu intru pentru că am vizitat-o de câteva ori imediat după inaugurare, în 1969. Fiicei scriitorului - Sidonia, mare iubitoare de pisici - i se datorează amenajarea muzeului dedicat ilustrului său părinte, scriitor, profesor și neobosit călător pe cărări de munte în compania calului alintat Pisicuța.

Strada Alexandru cel Bun este cea care m-a copleșit cel mai mult emoțional. Lângă Poșta Centrală din Piatra Neamț, o clădire veche și foarte frumoasă, se află Colegiul Național "Calistrat Hogaș" fost Liceul "Calistrat Hogaș" la care am studiat și eu.

Școala care în 2011 și-a aniversat centenarul, are o existență și mai îndelungată, Institutul particular primar şi secundar pentru fete funcționând în Piatra Neamț din 1885. Când am susținut eu examenul de admitere, școala se numea Liceul nr. 2, dar în 1970, înainte ca eu să fi absolvit, a devenit Liceul "Calistrat Hogaș". Deci, am făcut parte din seriile de elevi care au purtat două matricole, ambele existând și acum în colecția mea de suveniruri. Cu mintea și cu sufletul încărcate de amintiri, am ajuns în fața școlii unde m-am format și de unde am pornit pe căile vieții. O poartă păzită m-a oprit. Cerând permisiunea de a fotografia fațada clădirii, portarul mi-a răspuns apăsat că nu se poate. Întrebând de ce, replica a fost aceeași: "Nu se poate!" Să fi devenit oare Liceul "Calistrat Hogaș" un obiectiv strategic, militar sau de securitate națională? Pe vremea mea nu exista portar la liceul nostru și nu-mi amintesc să fi fost nevoie ca el să fie păzit de lumea exterioară. Nici acum nu pot înțelege ce rău putea să-i facă o fotografie școlii pe care și eu am absolvit-o cu brio acum 45 de ani.

Plimbarea în orașul adolescenței mele s-a încheiat pe Strada Ștefan cel Mare admirând și fotografiind nenumărate case vechi, unele chiar bine întreținute.

Casa Lalu, foarte frumoasă, construită în 1914, cândva Casa Pionierului, este acum Palat al Copiilor. Tot pe această stradă se află casa în care a trăit, a creat și a meșteșugit până în 2009 Elena Niță Ibrian - autoare de cărți dedicate sănătății și promotoare a alimentației fără foc. De asemenea, aici se află clădirea primului spital din oraș, azi sediu al Fundației de Îngrijiri Comunitare, cu bustul Elenei Cuza amplasat în fața intrării.

Elena Cuza la Piatra Neamț

Pentru că în articolul anterior - Curtea boierească de la Soleşti - am vorbit despre Elena Cuza, soția primului domnitor al Principatelor Române Unite, amintind de faptul că ea și-a petrecut ultimii ani din viață la Piatra Neamț, revin cu informații în plus și cu câteva poze.

Pe Strada Ștefan cel Mare, la numărul 55, trecătorii pot vedea o clădire modestă, construită în stilul caselor boierești de la sfârșitul sec. XIX, cu ancadramente simple la ferestre, dar cu o intrare principală impresionantă prin dimensiuni și ornamentație. Pe colțul clădirii, acolo unde strada se întersectează cu o alta (numită astăzi Elena Cuza), pe o placă montată la 100 de ani de la înfăptuirea Unirii, se poate citi: "Aici și-a trăit ultimii ani ai vieții Elena Cuza, soția primului domnitor al Țărilor Române Unite, care l-a înțeles și sprijinit în realizarea năzuințelor poporului". Istoria consemnează faptul că în această casă, în ianuarie 1909, la împlinirea a 50 de ani de la înfăptuirea Unirii, Elena Doamna a fost vizitată de Nicolae Iorga însoțit de studenți. După numai două luni, tot aici, Elena Cuza a părăsit lumea celor vii.

Numită în unele scrieri casă memorială, declarată monument istoric, această casă nu este un muzeu. În prezent ea este locuită de două familii, fiecare având câte trei camere cu dependințe.

Localnicii foarte în vârstă spun că șederea Doamnei Elena Cuza la Piatra Neamț nu înseamnă doar casa despre care am amintit. Tot pe Strada Ștefan cel Mare, la numărul 25, se află casa în care a locuit în perioada primei retrageri în oraș, casă pe care ea a construit-o. Destul de simplă, dispusă nu cu fața spre strada principală, ci spre aleea de acces, acoperită de crengile arborilor, casa nu poate fi fotografiată fără a intra în curtea actualilor locatari ceea ce eu, acum, nu mi-am permis.

La Piatra Neamț Elena Doamna a trăit extrem de modest, mulțumindu-se cu puțin pentru ea și dăruind cu generozitate cam tot ceea ce avea ajutând sărmanii și spitalul - primul spital din oraș, azi sediul Fundației de Îngrijiri Comunitare. Din 2002, în curtea acestui așezământ tronează bustul Elenei Cuza realizat de sculptorul Silviu Bejan.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 25.06.16 16:21:54
Validat / Publicat: 26.06.16 00:01:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 6116 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Piatra Neamț - Pe platoul Curții Domnești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.06.16 07:44:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster39
[26.06.16 07:48:29]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

krisstinna
[26.06.16 07:56:55]
»

@iulianic - Emoționat articol, felicitări! Am o remarcă, totuși: ai fost extrem de tulburată astfel încât finalul articolului este abrupt, cred că nu ai mai avut puterea necesară de a ne împărtăși un ultim gând despre emoția ta. Ai lăsat-o pe Elena Cuza. Eu te vroiam pe tine, ca la începutul articolului, când s-a furnicat pielea pe mine. Dar te înțeleg, îți dau dreptate.

iulianicAUTOR REVIEW
[26.06.16 10:52:54]
»

@webmaster - Mulțumesc!

@webmaster39 - Mulțumesc pentru ilustrația video atașată! "Piatra Neamț - Orașul inimii tale" este ceea ce se potrivește cel mai bine celor ce am relatat și eu în prezentul articol.

iulianicAUTOR REVIEW
[26.06.16 11:30:08]
»

@krisstinna - Da, la final am lăsat-o pe Elena Cuza pentru că și ea a locuit la Piatra Neamț, și ea a plecat de acolo, dar… pe drumul fără de întoarcere. S-a dus să-și doarmă somnul de veci la Solești, la casa copilăriei sale.

Cât despre mine… Uneori cred că cele mai profunde simțăminte trebuie să rămână numai ale noastre și să le păstrăm afundate în sufletul nostru, numai pentru noi. Ar putea oare ceva să emoționeze pe cineva cu aceeași tărie cu care ne emoționează pe noi înșine. E la fel ca o durere pe care o simțim doar noi. Alții sunt alături de noi, ne înțeleg, ne compătimesc, dar pe ei nu-i doare. Cel puțin nu fizic.

krisstinna
[26.06.16 11:39:29]
»

@iulianic - Mulțumesc, răspunsul tău este de fapt finalul articolului, cel pe care îl așteptam. Acum este perfect!

Carmen Ion
[26.06.16 18:32:07]
»

@iulianic - Minunat articol, Iulia, plin de emotie si in acelasi timp documentat si echilibrat.

Cum reusesti?!!

tata123 🔱
[26.06.16 19:11:28]
»

@iulianic - Interesant articol - concentrat pe partea veche a urbei nemțene; mi-a adus aminte de câteva locuri vizitate și de subsemnatul cu ceva ani în urmă. Pe atunci nu cred că se urca în Turnul lui Ștefan (nu l-am observant deschis) și nici nu era amenajat muzeul din Pivnițele Domnești - obiective interesante cu tarif modic de acces. Sunt cumva două puncte de acces în Pivnițele Domnești? (așa se înțelege din P38 și P44)

Municipiul Piatra Neamț a beneficiat în ultimii ani de o promovare insistentă - la târgurile de turism standul lor era imens, iar materialele turistice promoționale nenumărate. Au și saituri bine puse la punct, atât pentru oraș (cniptpiatraneamt.ro), cât și pentru județ (viziteazaneamt.ro/2016/03 ... n-judetul-neamt). Centrul de Informare Turistică era închis?

iulianicAUTOR REVIEW
[26.06.16 20:06:31]
»

@Carmen Ion - Mulțumesc pentru aprecieri!

Cum reușesc? Când vine vorba de Piatra Neamț și de adolescența mea nu pot să nu fiu emoționată, iar dacă ne referim la documentare, asta a venit încetul cu încetul în toți anii pe care i-am petrecut acolo, apoi citind cu mare drag tot ceea ce am putut în legătură cu aceste locuri. De curând am intrat în posesia unui ghid de buzunar "Ținutul Neamțului" (comandat la Librărie.net). Este o scurtă trecere în revistă a principalelor obiective ale orașului și ale întregului județ. Îmi doresc o carte care are ca subiect trecutul acestei zone, adică acel trecut în care eu nici nu existam.

Dacă la capitolele "Emoție" și "Documentare" totul a fost cum a fost, la capitolul "Echilibru" am avut de muncit cel mai mult. A ieșit… ceea ce a ieșit.

iulianicAUTOR REVIEW
[26.06.16 20:47:37]
»

@tata123 - Pivnițele Domnești și muzeul amenajat acolo sunt realizări de dată mai recentă, adică de după plecarea mea din Neamț. Concomitent cu descoperirile și amenajările de acolo, chiar prin fața Colegiului Național "Petru Rareș" s-a făcut un pasaj rutier subteran (are și o mică parcare acolo, dedesubt) astfel încât platoul de deasupra este acum în întregime pietonal. De jur-împrejur sunt numai muzee și obiective interesante, de aceea cred că orice turist ar trebui să-și înceapă explorarea de aici.

Nici în tinerețea mea în Turnul lui Ștefan nu se putea urca. El era acolo ca un simbol și toată lumea - în special noi, elevii, când mergeam la școli (ambele, cele mai mari licee ale orașului erau și sunt acolo) îl priveam admirativ. De aceea atunci când cineva - aici, pe AFA - a scris că a fost la Piatra Neamț și s-a pozat lângă un turn fără a specifica nimic altceva, efectiv m-a durut.

Promovarea turistică a fost întotdeauna insistentă în legătură cu Piatra Neamț. Chiar oamenii simpli spuneau cu mândrie că "Chiatra îi zonî turisticî". De aceea m-am mirat teribil când am văzut Centrul de Informare Turistică nu închis, ci părăsit. Adică nu era nimic în interior.

Referitor la cele două puncte de acces care ai înțeles că ar fi la Pivnițele Domnești (P38 și P44). Semnalarea Pivnițelor Domnești prin înscrisuri este făcută în ambele părți, dar prima (cea din P37 și P38) era încuiată. Când am fost eu, intrarea se făcea pe la galeria din pozele P44 și P45 (aceeași galerie). Este și mult mai indicată având în față mult spațiu plan.

tata123 🔱
[26.06.16 21:12:41]
»

@iulianic - Mulțumesc pentru răspuns.

Referitor la Centrul de Informare Turistică: cel din fotografia P52 bănuiesc că e cel din Parcul Tineretului (observat și de mine cu ani în urmă). Am „săpat” și am descoperit o știre de la începutul acestui an referitoare la deschiderea unui nou Centru Național de Informare și Promovare Turistică Piatra Neamț, situat în Piața Petrodava (realitateamedia.ro/centru ... -fost-inaugurat). Ar fi explicația închiderii chioșcului din apropierea Centrului Vechi - deși consider că și acela era necesar, fiind amplasat chiar pe ruta traseelor turistice din oraș.

liviu49
[28.06.16 19:24:37]
»

@iulianic - Am citit cu atentie si, de ce nu as recunoaste, cu oarecare nostalgie, acest articol despre un oras pe care l-am considerat din totdeauna unul dintre cele mai frumoase orase din tara. De Piatra Neamt ma leaga multe excursii prin Moldova, cu cazari la hotelurile Ceahlaul sau la Central. In anii 80’ serviciul mi-a purtat pasii spre Piatra Neamt, la Fabrica de bere, unde am baut, in fabrica, o bere de nota zece (din care am luat si acasa), spre deosebire de berea care se gasea in restaurante. In zona garii mai ajungeam si la CSL Neamt, unde am si montat cateva dintre baracile furnizate de noi.

Imi aduc aminte de plimbarile facute prin centru orasului, timp avand suficient. Mereu cazarea la Piatra Neamt era ultima cazare din excursie si puteam intarzia in oras fara probleme, pentru ca in 6 ore ajungeam acasa. Vizitele in oras erau la alegerea fiecaruia, pe jos, cu obligatia de a reveni la hotel la ora fixata pentru plecare. Imi revine in minte plimbarea traditionala prin centru, de la hotelul Ceahlaul, spre bd Dacia, trecand pe langa un magazin universal, vizavi de hotel, de unde ne luam obiecte de artizanat specifice locului, pana la un rau care traversa orasul si se varsa in Bistrita. Ne continuam drumul pe Dacia, paralel cu raul, al carui nume nu mi-l mai amintesc, apoi o luam la dreapta pe str. Bicazului (daca nu ma insel) si ieseam in bd. Republicii, care venea de la Gara si mergea pana la str K. Marx, in apropierea centrului istoric al orasului. La intersectia str. Bicazului cu bd. Republicii era hotelul Central, unde am fost cazati de cateva ori. Pe Republicii mergeam spre centru, unde vizitam Biserica lui Stefan cel Mare (asa o stiam atunci) Turnul Clopotnita (care imi aducea aminte de cel din Giurgiu), Curtea Domneasca ,,Muzeul de Arheologie, Casa Calistrat Hogas, statuia lui Stefan cel Mare, liceul Petru Rares. Ne intorceam apoi pe K. Marx, pe langa Posta, apoi, pe stanga, pe langa Teatrul Tineretului, ajungeam la hotel, de unde admiram panorama bd. Chimiei, care era poza oficiala a orasului in acea perioada. Amintirile acestea dateaza din perioada 1975 – 1984, cand am fost cel putin anual intr-o excursie prin Moldova. In anul 2008, imediat dupa Paste, am mai trecut prin Piatra Neamt, dupa ce traversasem (evident pe jos) Cheile Bicazului si urcasem pana la Baraj. Am vrut sa facem o plimbare cu telegondola, dar o ploaie dusmanoasa ne-a impiedicat aceasta vizita si a trebuit sa traversam orasul fara sa putem opri sa admiram ceva, decat din mersul masinii.

Am mentionat numele vechi ale strazilor, asa cum mi le reamintesc eu. Daca am mai gresit, rog sa fiu scuzat. Sunt totusi mai mult de 30 de ani de atunci cand ma plimbam prin oras.

Orasul continua sa ramana foarte frumos, din ce am vazut in pozele dvs. Le-am comparat cu ale mele, din anii 70-80 si constat ca s-a lucrat serios la imaginea orasului. Desi nu mi-a fost simpatic deloc, se pare ca Pinalti a facut ceva si pentru oras.

Inchei urandu-va numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[28.06.16 20:51:46]
»

@liviu49 - Vă amintiți perfect orașul Piatra Neamț și vă mulțumesc pentru acest ecou generos care demonstrează că mai sunt și altii care apreciază frumusețile nemțene!

Cuejdi, firul de apă care taie orașul în două și se varsă în Bistrița, este un pârâu în general cuminte. Prin anii ’70 însă a venit atât de furios și de umflat că a revărsat în stradă până la Cinematograful Pietricica.

Despre Fabrica de bere eu nu am amintiri decât indirect. Sora mea - pe atunci elevă la Liceul Industrial de Chimie (abia absolvise primul an) - făcea practică acolo. În pauza de masă toți muncitorii primeau câte o sticlă de bere, acțiune de la care practicantele de numai 16 ani n-au fost exceptate. Spre bucuria muncitorilor pe lângă care făceau practica, ele nu și-au băut niciodată porția. Am auzit însă, în vremea aceea, că berea era bună.

Telegondola - "fenomen" apărut mai târziu pe cerul orașului grație bunei colaborări dintre doamna Udrea și celebrul Pinalti - deocamdată nu a fost testată de mine. Am obosit mult în plimbarea de amintire și documentare prin centrul vechi, iar în altă zi, când am vrut să mai încercăm, timpul era înnorat și amenința cu ploaie. N-ar fi fost plăcută o plimbare în astfel de condiții, de aceea am amânat.

mishu
[17.07.16 21:52:19]
»

Am desoperit acest articol cu ceva intarziere asta insa nu face decat sa ma grabesc sa-l citesc, si am facut-o cu foarte mare placere. In 2008 am petrecut cateva ore in Piatra Neamt si atunci ne-am bucurat de privelistea de care aveam parte din telegondola.

Felicitari, votat cu mare placere.

iulianicAUTOR REVIEW
[09.02.21 11:50:53]
»

@All:  Înființat acum aproape 120 de ani (1904), la initiațiva primarului din acea vreme, Nicu Albu, Parcul Zoo din Piatra Neamț a fost unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș, loc ce a bucurat mai multe generații de copii. În ultimul timp, odată cu ridicarea unei impresionante vile (proprietatea lui Aurel Köber) lângă acest parc, animalele au început să deranjeze - miros, zgomot… În consecință a apărut "preocuparea" pentru eliberarea animalelor și transformarea parcului în orice altceva pentru ca mai apoi să fie preluat în proprietate privată.

Dacă vreți să aflați mai multe, accesați Știri - Neamț

adso
[09.02.21 12:04:58]
»

@iulianic:  Grădina zoologică din Iași a fosr desființată în anii 90. Tot așa, trebuia pusă mai bine în valoare.

Cred că va rămâne doar cea din Bârlad pentru toată Moldova. A trecut și aceasta prin momente grele, să vedem cât va mai rezista.

Pe de altă parte, suntem vinovați cu toții: nu le vizităm, deși sunt lângă noi. Sunt copii care cresc în orașe cu Zoo, pe care nu l-au vizitat niciodată. ​​

iulianicAUTOR REVIEW
[09.02.21 12:29:53]
»

@gpopa:  De mult s-a declanșat un "război" între parcurile zoo și cei de la protecția animalelor. Dacă ținem seama și de faptul că e tot mai greu - financiar vorbind - să întreții un parc zoo așa cum trebuie… se înțelege cam care va fi soarta acestora din urmă.

Cred că va rămâne doar cea din Bârlad pentru toată Moldova. A trecut și aceasta prin momente grele, să vedem cât va mai rezista.

În Moldova, în Parcul Natural Vânători-Neamț, există Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă” - Neamț, un Zoo ceva mai aprte și care nu cred că va dispărea prea curând. Este situat într-o pădure și se urmărește creșterea numărului de zimbri (specie pe cale de dispariție) și eliberarea lor în habitat natural.

Cât despre Zoo Bârlad, am auzit că există, dar nu am ajuns niciodată acolo deși am frecvente drumuri în Moldova. Poate, în viitor...

liviu49
[09.02.21 13:48:09]
»

@iulianic:  Am fost in vara trecuta intr-o saptamana in concediu in dulcea mea Bucovina, dupa mai bine de 11 ani.

Pana a ajunge in Bucovina am facut o halta in zona Neamtului, cu cazare si masa la pensiunea Casa Afetelor, in Pipirig. Dimineata am plecat devreme si dupa vizita la manastirea Sihastria, am poposit mai mult decat planificasem la gradina zoologica Dragos Voda. Va dati seama ca e greu sa convingi o fetita de 4 ani sa vada in fuga animalele care, in spatiul vast pe care il au la dispozitie, sunt ca si acasa. ​ Am remarcat frumusetea padurii de stejari (cel mai tanar cred ca are varsta unui pensionar la limita de varsta) neatinsa de mana omului in care animalele se simt in libertate si siguranta. Mai ales spatiul cerbilor lopatari e de mentionat. Sigur ca atractia ramane turma de zimbri, care dupa cum am vazut noi se simte foarte bine ingrijita de cei care o au in grija. In mod normal iubitorii de natura n-ar trebui sa-si faca griji ca va dispare si aceasta gradina zoologica. Va fi de ajuns ca cineva sa-si aduca aminte ca are padure acolo si sa o revendice in justitie. Asa cum s-au retrocedat in instante paduri care depasesc suprafata impadurita din Romania nu m-as mira ca nepotii mei sa ramana numai cu pozele mele din acest concediu.

Iar bat campii si ma oppresc aici.

Numai bine si calatorii placute! ​​

adsoPHONE
[09.02.21 14:44:49]
»

@iulianic:  stiu rezervatia de zimbri - e wow.

De fapt, acesta e viitorul. Iubitorii de animale militeaza nu neaparat pentru ​eliberarea acestora din gradini zoologice, ci pentru a le asigura un spatiu care sa reproduca mediul lor natural.

Se doreste inlocurea conceptului Zoo cu cel de Bioparc. Si mi se pare corect.

Insa, desfiintarea fara a pune ceva in loc - asta e problema. ​​​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, iulianic, liviu49, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Piatra Neamț:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084901094436646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1