ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Boian, cetatea lui Stefan

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Inca de la Bazna, burgmeisterul cetatii mi-a inmanat o fotografie cu cetatea Boian si mi-a spus ca aceasta a fost construita de Stefan cel Mare. Si ca pe fatada ei se mai observa inca sigla Moldovei, capul de bour.

Cum? Stefan cel Mare? Capul de bour? Suna excelent! Pai daca tot am ajuns la Bazna, cum sa nu ma „reped” eu si pana la Boian? Nu ma despart decat 4 km de celebrul „cap de bour”, a carei emisie timbrata, intre cele doua razboaie mondiale, valora o avere...

Pe drum, o imensa ciurda de boi iesiti la pascut si la balaceala in noroi ma intampina cu indiferenta. Oare nu de la acestia si-a imprumutat cetatea numele? In orice caz, pe drumul dintre Bazna si Boian, n-am intalnit decat patrupede, eu fiind singurul biped care nici macar nu-si folosea picoarele la mers ci doar talpa lor pentru a apasa pe niste pedale.

Ajung la Boian. Problema generala a „bisericilor-cetate” din Transilvania este si va ramane, cheia. Ea se afla pe undeva, pe la cineva, sunt convins, pe unele porti de cetate este scris chiar si un numar de telefon si numele unei persoane care se ingrijeste de cetate. Si care-ti va deschide poarta. Cu conditia s-o gasesti acasa.

Cetatea Boian e masiva, domina intregul sat. Fata de aceasta, casele oamenilor din sat, sufera de un serios complex de inferioritate. In fata portii cetatii, flutura drapelul tarii si cel al Uninii Europene... cine stie? , poate-o da si Brusselu’ niste bani pentru renovare... Caut „burgmeisterul” dar la adresa de pe poarta cetatii nu raspunde nimeni. Iar satul era cam pustiu... Era duminca. ”O fi la biserica batranica cu cheia, s-o fi dus la Bazna unde se tin slujbele acum, dar vine repede, cred ca intr-o ora e-aici”, imi spune un batranel infirm care iese dintr-o curte. Vedeti ca mai e o a doua cheie la „cutare”... Bat la poata lui „cutare”, dar nici el nu-i acasa, apoi merg din poarta-n poarta, poate mai e si-o a treia cheie. Intr-un sfarsit intalnesc un tinerel care ma scoate din incurcatura, se ofera sa mearga el undeva si sa vina cu cineva care stie ceva. Despre cheie. Intr-adevar apare un domn care intra intr-o curte si-o roaga pe-o batranica, parca mai batrana decat cetatea, sa vina „târâş-grăpiş”, si sa-mi deschida. poarta. „Stiti, la noi vin mai ales grupuri din Germania cu autobuzul si suntem anuntati inainte. De-aceea n-avem nici program de vizitare, nici ghid. Da sa stiti ca cetatea o fost cladita de Stefan cel Mare, care o domnit 47 de ani”. Ii dau batranicii taxa cuvenita si ea scoate din buzunar o gramada de chei, pe care le incearca pe rand. Pierdem ceva vreme, o mai ajut si eu, caci sunt 4 lacate, trei la grilajul de metal din fata portii masive de lemn si una la poarta cetatii. Intru tinandu-ma strans de batranica. Ca sa nu cada, caci iarba e alunecoasa. Trec pragul cetatii si parca dintr-o data patrund intr-o alta lume. O lume uitata de timp si de oameni, o lume fara internet, telefoane mobile, TV prin cablu si turisti ci doar cu cai, carute, strajeri, osteni, ciobani, negustori, si uneori cu cate o faţă bisericeasca cu mers incet sau cu o caleasca din care coboara cate un boier sau o domnita ce-si ridica rochia lunga si alba ca sa nu se murdareasca de noroi...

Cu zidurile ei inalte si groase, cetatea Boian pare parca pregatita sa faca fata unui ultim atac. Oare ce-au aparat aici, timp de cinci secole, aceste ziduri? Putinii ei locuitori sau crestinatatea, reprezentata prin masiva sa biserica? . Cetatea e frumoasa dar „bolnava”. „biserica si zidurile cetatii lui Stefan”, cum i se zice pe-aici, de-abia se mai tin pe picioare. Scarile de la turnul de veghe sunt in paragina., zidurile sunt crapate, interiorul bisericii e auster, iar undeva prin curtea cetatii cineva a plantat o tarla de porumb. Batranica stie multe despre cetate si imi surprinde privirea intrebatoare... „Oooo, domnule, biseirca asta se darama azi-maine, n-are nimeni grije de ea. O fost construita intr-o suta de ani, de la anu’ 1402 si pana la anu’ 1506. Clopotnita. e veche tare, e din anu’ 1477... E biserica parohiala, o apartinut de Cetatea de Balta. Boianu’ o fost a lu’ mai multi domnitori din Moldova da si a lu’ Stefan. Boianu’, noi zicem ca-i cetatea lui Stefan. D’apoi, sa vedeti ca s-o darama intr-un an! inainte sa mor eu... nu mai are nimeni grije de ea... vedeti stema Motdovei cu capul de bour si cerul cu stele intre coarne? No ăla-i semnul lui Stefan! Dupa ce s-o dus Stefan, o luat-o Bogdan voievod si apoi Petru Rares, care mai avea si cetatea de la Feldioara. Boianu’ si Ciceu’, or fost daruri de- la regele Ungariei ca sa tinem noi aici piept turcilor si tatarilor. Stia regele ca romanu-i viteaz... daca era oprit aici, nu mai ajungea turcu’ acolo la el, la maghiari... Or mai ramas numa’ doua familii de sasi in sat domnule, ei, sasii s-or ingrijit cel mai bine de cetate, acum, nici slujbe nu se mai tin aici, toata lumea merge la biserica la Bazna”.

Cetatea si biserica insa, mie mi s-au parut masive, turnurile de aparare si contraforturile sunt inca puternice, zidurile sunt solide, chiar daca unele intrari in biserica au fost zidite cu caramizi, pentru un sprijin mai bun. Pe un perete din biserica se observa o inscriptie "Teodorich de villa Boneti". Pe altul se mai disting urmele unor picturi murale din secolul XV. Ferestrele sunt inalte, sub forma de ogive, in stil gotic. Biserica are forma poliedrica iar zidurile mai pastreaza si astazi ”gurile de smoala”, spaima asediatorilor...,

„N-aveti cumva vreun pliant sau o cartulie despre cetate? ”... ”N-avem maica, ca n-o facut inca nimeni asa ceva, poate ii face dumneata... ”

Prima atestare documentara a cetatii Boian dateaza din anul 1309 in edictul numit "Teodorich de villa Boneti". Biserica a fost refacuta de trei ori, in anii 1766,1825 si 1968. Vechiul altar al bisericii dateaza din secolul al XV-lea si se afla astazi la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. In turnul clopotnitei se gasesc trei clopote, pe cel mai mare gasim o inscriptie "O REX GLORIAE VENI CUM PACEM" iar pe cel mai mic "VERBUM DOMINI MANET IN ETERNUM".

Dar, din pacate, accesul in turn e imposibil, scara din lemn e rupta...

"Mai privesc odata frumosul turn patrat al clopotnitei unde apare sculptat in piatra capul de bour cu astrele intre coarne, reprezentand stema Moldovei.

„Dar, a mai venit cineva pe-aici in ultima vremea ca sa repuna cetatea in circuitul turistic? …intreb eu... Ceatea de Balta si Cetatea Bazna sunt aproape, s-ar putea face un tur al cetatilor” „Or mai fost…or fost…or mai venit oameni dar am primit numa’ promisiuni, apoi s-or dus si n-or mai venit inapoie... ”

Ce sa zic? ... sa fi oare batranica mai prapastioasa din fire, asa precum sunt de obicei batranii sau asta o fi crudul adevar.

Cetatea pare a fi a nimanui.

Satul Boian mi-a aparut si el ca o localitate uitata de lume si imbatranita. Poate pentru ca e prea aproape de Bazna, care e plina de viata si unde totul merge bine.

Daca la Boian, oamenii vin si pleaca, imi zic eu pe drumul de intoarcere, pe al treilea clopot al turnului de veghe ar trebui adugat ceva de genul VERBUM DOMINI MANET IN ETERNUM, VERBUM HOMINI VOLANT” adica „Vorbele Domnului raman pentru eternitate, vorbele oamenilor insa, zboara”

Oare impunatoarea cetate din Boian nu are si ea dreptul la o a doua sansa?

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 20.09.11 17:27:18
Validat / Publicat: 20.09.11 19:13:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAZNA [SB]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5704 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intre Bazna si Boian, nu sunt decat 4 Km
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[20.09.11 18:05:02]
»

@Web, te rog melodia "no second chanse", mersi!

http://www.youtube.com/watch? v=uKtYXbjvRys

webmaster13
[20.09.11 18:17:44]
»

Am atasat melodia solicitata insa in format audio.

dorgoAUTOR REVIEW
[20.09.11 20:00:00]
»

@Web 13, mersi, cu muzica e OK, dar am uitat ce era mai important, fotografia cu "capul de bour", l-am trimis acum

Michaell
[20.09.11 20:51:15]
»

@ dorgo

imi permit sa precizez faptul ca, vitele din poza 02 (dupa parerea mea) nu sunt boi ci, (daca nu ma insel) sunt bivoli.

mama mea se trage de la tara din ardeal si am avut neamuri care au crescut asemenea animale. dealtfel, daca imi amintesc bine, de regula bivolii dau mai putin lapte decit vaciile, dar mai bun la gust si mai ales foarte gras.

ninel*
[21.09.11 12:27:08]
»

Cu toate ca nu sunt din zona si eu zic ca cei din foto sunt bivoli, (zona sibiului este singura, unde eu am vazut bivoli in natura, turme mari, iar ei in comparatie cu boi se balacesc in mlastini, de juri cand ii vezi prima oara ca sunt hipopotami).

Si vreau sa-l felicit pe autor pentru impresiile din acesta locatie, si e mare pacat ca aceste frumuseti zac in paragina, vina o poarta ministri care sau tot perindat, pe la cultura si turism si nu au facut nimic pentru aceste vestigii.

Promit ca prima oara cand ajung in zona, sa o vizitez si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[21.09.11 12:57:21]
»

Nici eu nu ştiam de această cetate şi m-a surprins plăcut starea bună în care se găseşte. Am înţeles totuşi că a fost demarat un program de reconstrucţie/reabilitare a câtorva cetăti/biserici fortificate din judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş. La Feldioara, de pildă, era plin de astfel de machete. Şi la Apold, lângă Sighişoara, am înţeles că ar fi început lucrările.

Animalele amintite sunt cu siguranţă bivoli. Şi în Ţara Făgăraşului pot fi întâlniţi, e adevărat, acum în număr mult mai mic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[21.09.11 20:16:54]
»

@Michaell @ninel @Krondia... nu eram sigur daca boii mei sun tbivoli sau tauri, dar pana la urma tot bivoli raman, aveti dreptate, incerc sa-mi explic etimologia cuvantului "Boian", s-ar putea sa provina de la capul de bour de pe frontispiciul cetatii...

@Krondia... despre cetatea si biserica fortificata din Feldioara, scriu review saptamana viitoare sau poate maine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[21.09.11 20:49:23]
»

@ dorgo

nu vreau sa ma dau mare cunoscator in aceasta materie, ci doar asa ca fapt divers... la urma urmei, cred ca ai avut si tu partial dreptate. si anume din urmatorul motiv: si un bivol poate sa fie un bou. animalul mascul, deci taurul, dupa castrare - fie el de bivol sau vaca - dupa cunostintele mele, se numeste bou.

krondia*
[21.09.11 20:54:20]
»

@dorgo, la Feldioara am fost acum 2 săptămâni cu ocazia festivalului medieval special ca să văd biserica evanghelică (cetatea ştiam că este în ruine) dar uite că eu nu mi-am găsit încă timp să scriu.

magdalena
[22.09.11 09:18:16]
»

Bivolul da lapte?! Aia nu e bivolita??

Cat priveste cetatea, daca se percepe taxa, inseamna ca e in circuitul turistic, dar sa nu aiba un program de vizitare..., sa cauti omul care sa o deschida, nu mai zic sa nu ai informatii in lipsa unui ghid.

Tara lui Papura Voda la noi! In Cehia, am vizitat un castel ruinat, bantuit, cadea pe tine si tot avea program si ghid! Pentru ca asa strangeau banii sa il refaca!

kmy
[22.09.11 11:22:56]
»

„N-aveti cumva vreun pliant sau o cartulie despre cetate? ”... ”N-avem maica, ca n-o facut inca nimeni asa ceva, poate ii face dumneata... ”

dorgo, la cate cetati uitate de timp, oameni, autoritati ai vazut ai putea face un minighid sau niste pliante. Ai face fericita o batranica ce s-a ostenit sa-ti povesteasca atatea cu mare durere in suflet ca maine poimaine se va ruina de tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[22.09.11 11:41:34]
»

ma rog, chestia cu bivolii s-o lasam... defapt am vrut sa spun altceva.

in schimb la ceea ce priveste a doua parte din review-ul postat de magdalena dar si partial la cele scrise de kmy, as avea unele de spus dar fiindca nu vreau sa ofensez sau chiar sa jignesc pe nimenea, o las balta. poate totusi, fara sa mai sciu eu ceva, cred ca cine vrea, poate cu usurinta sa ghiceasca, cam care este parerea mea - ca fost locuitor acelor meleaguri - in ceea ce priveste aceste monumente istorice construite de o etnie care a trait candva aici si care a preferat sa se intoarca in tara stramosiilor......si felul cum statul roman tine in ziua de azi de cuvinta sa intretina aceste cladiri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[22.09.11 12:43:10]
»

@Michaell

... Nici aurul nu e aur, pana nu-l bati cu ciocanu'... asa ca... stii cum e stimabile Michaell. Daca la intrare in vama Bors, pe placuta ar fi stat scris... Elvetia, astazi am fi discutat de cu totul alte lucruri dar asa... se stie ca... munca înalţă omul dar, nici statul degeaba n-a trântit pe nimeni.

Michaell
[22.09.11 17:47:38]
»

@ A. Macedo

daca-imi permiti intrebarea: ce vrei sa spui cu ultima propozitie, cum ca nici statul degeaba n-a trintit pe nimenea... ?

Alex_Macedo
[22.09.11 18:01:06]
»

@Michaell

Simplu, stimabile!

... adica, exista o expresie... Rub die Minze... care, statul roman o face cu foarte mult talent, mai ales, cand vine vorba de patrimoniu... care, evident vine din stramosi!... si daca nu ma insel si chiar daca o fac, cred si arborele tau genealogic, de acolo provine... din stramosi!

De fapt, eram de acord cu spusele tale si votul de blam, era pentru altcineva!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[22.09.11 19:04:42]
»

@Michaell

scuze... reiben die minze

Michaell
[22.09.11 20:01:55]
»

@ A. Macedo

multumesc ptr. explicatie.

da... acu ca imbatrinesc, incepe sa ma intereseze ceva mai mult punctul cu privire la stramosii mei... inainte nu ma intersa mai deloc. este vorba de colonistii sasi care cu ca. 800 de ani in urma au parasit meleagurile natale (o mare sau chiar cea mai mare parte dintre iei venind din zona Mosel din vestul germaniei, dar si din Luxemburg si alte zone) si au trait multi ani in frumosul ardeal unde am avut si eu norocul sa ma nasc. sunt de parere ca, in tot timpul sederii lor acolo, nu si-au facut de rusine neamul, ba chiar din contra, au fost si sunt renumiti pinain ziua de azi ptr. lucruri de care nu trebuie sa le fie rusine. asta nu doar in romania ci si aici in germania, unde, nu de rareori sunt onorati de politiceni inalti.

tot in acest context vad si problema cetatiilor fortificate si a celorlate monumente istorice lasate de statul roman in decadere si paragina. mare pacat!

o dovada ca se poate si altfel, este cintaretul german de origine romana Peter Maffay care, intr-un sat pe linga Brasov/Kronstadt, a investit ceva bani intr-o asemenea cetate, renovind-o si facind un centru ptr. copii traumatizati. o atitudine asemanatoare cred ca le-ar sta bine si unor politiceni si personalitati mari din romania mai bine decit ceea se aude si citeste de dinsii. prefer aici sa nu intru in detalii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[22.09.11 20:25:09]
»

@Michaell... Peter Maffay a concesionat sau cumparat biserica cetate Roades, a facut multe lucruri bune pentru oamenii din zona, am pornit vara asta cu masina sa strabat cei 3 km de la soseaua Sighisoara-Brasov spre Roades, dar am revenit, caci drumul era prost si am citit pe internet ca cetatea inca nu se viziteaza... mai astept... insa am vizitat cetatile Crit, Cloasterf, Bunesti, Rotbav, Fiser si Axente Sever. Majoritatea erau inchise si ma saturasem sa umblu dupa cheie prin sat. Am vazut insa, precum zicea @Krondia, ca s-au primit bani ai UE pentru renovare...

@magdalena... taxa de intrare la cetatea Bazna e de 5 lei, ti se cere oficial, merita sa dai si mai mult, pt. ca afli lucrurii nteresante iar la Boian, nu-ti cere nimeni, nimic, dar ii dai ceva batranicii care te insoteste, si de la ea aflii multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[03.12.11 21:36:47]
»

@dorgo: Impresionant! Nu stiu cum de am descoperit atat de tarziu acest review. Este scris cu suflet si a avut ecou si in sufletul meu pentru ca sunt atrasa de monumentele vechi si imi e mila de cele lasate in paragina.

Sunt hotarata sa merg la astfel de monumente cand s-o desprimavara. Cetatea de la Viscri a fost vizitata tot in urma citirii unuia dintre review-urile tale.

Cetatea de la Saschiz ai vizitat-o?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[03.12.11 23:51:28]
»

@iulianic... multumesc pentru aprecieri... sunt vreo suta de cetati care mai stau in picioare si eu n-am scris nici despre un sfert..., . mai am de lucru, la anu'...

webmasterX
[11.09.17 02:21:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Bazna» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, dorgo, iulianic, kmy, magdalena, Michaell, ninel*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bazna:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082386016845703 sec
    ecranul dvs: 1 x 1