ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 5
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cascada „Urlătoarele” – spectacol în aer liber

TIPĂREȘTE

În aceste zile caniculare parcă ar merge o rememorare a zilelor mai reci, o înșiruire de fotografii de iarnă în care pătura albă de nea acoperă plaiurile, o recomandare de ieșire la aer curat. După vizitarea renilor și zimbrilor de la Rezervația din Acriș-Vama Buzăului (vezi impresii) ne-am îndreptat spre marginea satului Vama Buzăului pentru a descoperi o frumoasă cascadă.

Detalii acces. Reiau câteva informații de bază: drumul cu autoturismul între București și Vama Buzăului a durat circa 3 ore și jumătate cu câteva scurte opriri. Traseul are aproximativ 200 km și s-a desfășurat pe ruta: Ploiești – Vălenii de Munte – Drajna de Sus – Calvini – Pătârlagele – Siriu – Întorsura Buzăului – Vama Buzăului. Calitatea asfaltului e destul de mulțumitoare, viteza de deplasare a fost destul de redusă datorită numărului mare de localități traversate și a traseului sinuos. După ieșirea din micul oraș Întorsura Buzăului părăsim spre stânga DN 10 pe un drum comunal – există panouri indicatoare către comuna Vama Buzăului, stațiune turistică de interes local din noiembrie 2018.

Pe ultimul segment drumul e pitoresc, se strecoară printre coline împădurite urmând cursul râului Buzău. Din drumul comunal vom urma un drum local spre stânga și în câteva clipe ajungem la o parcare încăpătoare, câteva zeci de autovehicule având loc pe terenul pietruit amenajat de autorități. De aici începe un drum forestier/pietruit de calitate, numit pe hărți „Intrarea Cascadei” .

Cascada „Urlătoarele” . Plimbarea se desfășoară în aer liber, e lejeră – avem de mers circa 700 metri, iar diferența de nivel este de doar vreo 40 metri. Peisajul e încântător, un mic pârâu ce vine din munte și e alimentat de izvoarele cascadei ne însoțește zglobiu pe tot parcursul scurtei drumeții. Pe pajiștea îngustă de pe malul apei curgătoare sunt amenajate mici locuri de popas (bănci și mese din lemn), în amonte aceste pajiști sunt mai late. Brazi semeți îmbracă versanții, verdele e viu și în toiul iernii.

Curând auzim vuietul surd al scurgerii de apă și ne apare în fața ochilor o platformă roșiatică de tuf calcaros (avenul.ro/glosar/tuf-calcaros) ușor înclinată pe care se preling mai multe fire de apă. Un podeț de lemn facilitează traversarea vizitatorilor către cascada „despletită” , atenție însă la porțiunile umede. Un panou informativ ne deslușește procesul ce se desfășoară în fața ochilor noștri: Cascada Urlătoarea este un fenomen hidrogeologic – front liniar de izvoare cu depuneri masive de tuf calcaros. Straturile de tuf calcaros sunt așezate asemeni lamelelor unei răzătoare uriașe, culoarea roșiatică contrastând plăcut cu verdele din împrejurimi. În partea stângă există un prag mai înalt, acoperit cu mușchi, unde iarna se formează țurțuri imenși.

Vă recomand să mai mergeți câteva sute de metri mai sus de cascadă, Natura se dă în spectacol, pe malul pârâului sunt amenajate locuri de picnic și mai multe podețe de lemn traversează cursul de apă. Chiar și acoperit de zăpadă locul arată mirific.

Concluzii. Vara găsim la Vama Buzăului, și mai ales pe traseul spre cascadă, răcoarea mult dorită, liniștea și relaxarea oferită de Mama Natură. Voi încerca să petrec un weekend în această zonă, mai ales că există mai multe pensiuni rurale și puncte gastronomice locale, perfecte pentru a „gusta” frumusețea locurilor (și la propriu, și la figurat). Recomand acest areal geografic ca alternativă la alte zone montane mult mai aglomerate.

P. S. – trenuleț turistic. Din luna mai 2021 între rezervația de zimbri și cascadă circulă în fiecare weekend un trenuleț turistic (brasovmetropolitan.ro/202 ... cada-urlatoarea).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 02.07.21 09:45:57
Validat / Publicat: 02.07.21 12:32:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VAMA BUZĂULUI [BV]

VIZUALIZĂRI: 982 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cascada e împărțită în mai multe fire de apă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Lucien
[03.07.21 10:45:53]
»

Mi-a plăcut mult acest obiectiv turistic, atât înfățișarea, cât și modul de prezentare. Cred că este o plăcere să-l vizitezi infiderent de anotimp.

Denumirea de „tuf calcaros” o consider cumva desuetă și probabil este moștenită de la geologii de început de secol XX. Cred că mult mai nimerit ar fi cea de travertin, rocă sedimentară de precipitație fizico-chimică formată prin precipitarea calcarului din apele mineralizate. Crustele calcaroase se suprapun, uneori înglobând vegetația decedată, rezultând o rocă poroasă. Fenomenul de formare a așa zisului tuf vulcanic (adică a travertinului) poate fi și de dată foarte recentă, nu neapărat jurasică (circa 100 milioane ani în urmă) așa cum apare în glosarul de termeni la care se face trimitere. Jurasice or fi probabil calcarele din anumite complexe carstice, prin dizolvarea și redepunerea calcarului rezultând „tufurile calcaroase” mai noi sau mai vechi. De exemplu, pe dealul de travertin de la Borsec (Dealul Scaunul Rotund, cu Poiana Zânelor și Peștera Urșilor) chiar în secundele în care citiți acest text se formează travertin, fenomen vizibil lângă Izvorul 10 Kossuth. Depunerea travertinului este un fenomen activ care modelează permanent suprafața terenului și care a dus la prăbușirea recentă a Cascadei Bigăr (https://ro. wikipedia.org/wiki/Izvorul_Big%C4%83r).

În opoziție, prin tuf se înțelege îndeosebi tuful vulcanic, rocă vulcano-sedimentară formată prin cimentarea cenușii vulcanice emisă de vulcanii în erupție.

Pe de altă parte, în cărțile geologice de specialitate se folosește termenul de „strate” , „straturile” rămânând rezervate culturilor de zarzavat și legume.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.07.21 18:16:02]
»

@Lucien: Mulțumesc pentru completările de specialitate, sunt edificatoare. Nu sunt pasionat de geologie, privesc pietrele și restul rocilor doar din perspectiva frumuseții și integrării în peisaj De altfel, pe Internet se rostogolesc multe informații incorecte și e regretabil faptul că textele sunt preluate din rețeaua web și redate în materiale oficiale sau broșuri turistice fără a fi verificate.

Nu cunosc nici terminologia de specialitate, explicația e binevenită (de ex. Stratigrafia = „știința stratelor geologice” ). Observ pe Internet o confuzie generală între termenii „strate” și „straturi” în materiale legate de subiecte geologice.

Mulțumesc pentru aprecieri. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071491956710815 sec
    ecranul dvs: 1 x 1