EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În apropiere de Vama Buzăului avem și câteva obiective turistice, locuri ce merită vizitate. Aceste obiective pot fi ingredientele perfecte pentru a petrece un sfârșit de săptămână agreabil în această zonă. Așa am considerat și noi, astfel că am alocat un weekend spre sfărșitul lunii septembrie 2020. Pentru că ne-am simțit foarte bine, am revenit în martie 2021.
Cum ajungem?
Pentru a ajunge din București la Vama Buzăului am urmat traseul București-Ploiești-Vălenii de Munte-DJ102B-DN10-Siriu-Întorsura Buzăului-Vama Buzăului. Este un traseu mai liber (în special după Văleni), dar și mai pitoresc. Această variantă am urmat-o la primul sejur din zonă, atât la dus cât și la întors. Cel mai scurt drum ar fi pe DN1 prin Brașov – dar cu plecare dimineața devreme. La cea de a doua ieșire am testat această variantă la dus, cu revenire prin Cheia/DN 1A. Despre cazarea avută într-o locație minunată puteți citi aici.
Cascada Urlătoarea
La ieșirea din Vamă urmați drumul până unde se termină asfaltul și lăsați mașina în parcarea amenajată. Sunt disponibile câteva zeci de locuri, în plin sezon cred că sunt ocupate complet. De aici o plimbare ușoară pe un drum forestier vă duce către cascada Urlătoarea. Locul este amenajat foarte frumos cu băncuțe din loc în loc și cu podețe peste pârâul care curge pe aici. Se poate sta pe iarbă (chiar și dormi în susur de izvor) dacă nu mai găsiți loc pe bănci - aici nu există acele celebre panouri cu inscripția„Nu călcați pe iarbă„. Sunt multe spații răcoroase, la umbră, ferite de bătaia soarelui. Este un loc ideal pentru picnic sau relaxare în pădure la aer curat. Există chiar și toalete ecologice amplasate pe acest drum. De asemenea vom găsi multe coșuri de gunoi, astfel încât zona este foarte curată - cinste celor care se ocupă de amenajare.
După circa 10 minute ajungem în dreptul cascadei - aceasta are mai multe izvoare cu debit constant, care ies din piatră și formează o perdea de apă. Stânca pe care se preling firele de apă este din calcar. Puteți trece podul peste pârâu pentru a sta chiar la baza cascadei. Am văzut turiști care urcau pe acele pietre – este alunecos și poate deveni periculos.
Până aici ajung mulți turiști - dacă vreți și mai multă liniște, puteți continua plimbarea pe drumul forestier. Acesta se bifurcă, iar dacă o luați la stânga, după alți 300 m veți vedea o a doua cascadă, ceva mai compactă. Sunetele pădurii te relaxează, aerul curat te înviorează, deci totul este minunat.
În apropierea parcării este amplasat campingul Oliver - loc în care se poate campa cu rulota. Aici sunt amenajate 2 bazine unde puteți pescui păstrăvi, dar apoi acesta trebuie cumpărat. Dacă veniți nepregătiți, vi se pun la dispoziție undițele necesare.
Rezervația Valea Zimbrilor
O altă vizită plăcută poate fi cea de la Rezervația Naturală Valea Zimbrilor. Aceasta este situată în satul Acriș, la 3 km de Vama Buzăului. Este disponibilă o parcare generoasă, iar biletul de intrare costă 10 lei de adult - prețul plătit include și parcarea. Tot complexul este foarte curat - se adeverește vorba că omul sfințește locul.
Pe o suprafață de circa 10 ha putem vedea peste 20 de zimbri - totul a început în 2008 cu 5 exemplare primite din Austria, Elveția și Italia.
Puteți să faceți un tur al rezervației sau să stați la picnic pe băncile și foișoarele amenajate la umbră. Cei mici nu au fost uitați - au și ei spațiul lor de joacă. La recepția Rezervației de zimbri, puteți afla detalii despre Punctele Gastronomice Locale din zonă, meniul zilei și unde se poate servi masa. Nu toate Punctele Gasstronomice au deschis zilnic, de aceea informațiile primite aici vor fi foarte utile.
Tot în Vama Buzăului putem (doar) vedea vechiul post de grăniceri. Acesta a făcut parte din ansamblul Comenduirii punctului vamal și grăniceresc austriac între 1700 și 1918. Punctul delimita Transilvania de Țara Românească, de aici și denumirea localității Vama Buzăului.
În apropierea cazării avute se poate urca la vechile tranșee din primul război mondial. De aici de sus aveți și o priveliște frumoasă a zonei. Vă recomand cu drag să faceți o vizită în această parte a țării, indiferent de anotimp, pentru că merită și încă nu este atât de cunoscută și aglomerată.
Despre zonă și alte obiective găsiți info aici - infovamabuzaului.ro
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cadrul natural minunat, potrivit pentru o evadare de 2-3 zile.
Trimis de BOGDAN DSN in 26.04.21 20:40:03
- A fost prima sa vizită/vacanță în VAMA BUZĂULUI [BV]
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@BOGDAN DSN: Frumoase fotografii! Noi am văzut peisajul îmbrăcat doar în haină hibernală - confirm frumusețea zonei. Acest colț de natură din sânul Carpaților de Curbură a apărut în atenția turiștilor cu preponderență în ultimii 10 ani. Comuna Vama Buzăului, populată exclusiv de români, a avut rolul de punct vamal între Muntenia și Transilvania, oficiul vamal existent aici stabilind la începutul veacului al XIX-lea și numele așezării.
Mi-am propus să revin în anotimpul cald, cu o cazare în timpul săptămânii când e mai liniște (cum mi-a recomandat Bogdan).
Numai bine!
@tata123: Mulțumesc pentru aprecierea fotografilor. Peisajul este frumos indiferent de anotimp - doar culorile vor fi diferite. Există un mic minus... sunt totuși puține unități de cazare în zonă, sper doar ca acest aspect să se îmbunătățească în anii ce vor veni. Poate că această lipsă a cazărilor duce și la evitarea marilor aglomerații.
Îți doresc să revii și sunt sigur că te vei simți foarte bine - garantez!
@BOGDAN DSN: Salutare!
Intenționez prin iunie să fac o vizită la Vama Buzăului, inspirat de acest articol.
Cum e drumul în porțiunea Văleni - Siriu-Întorsura Buzăului? Mai sunt probleme la viaductul de la Ghiurca?
Mulțumesc.
@saxonul: Salut!
Varianta indicată de tine am parcurs-o anul trecut la sfârșit de septembrie. Atunci era în stare bună. După intrarea pe DN Buzău-Brașov se lucra la un pod, după barajul Siriu - în sensul de mers spre Întorsura Buzăului. Întoarcerea s-a făcut pe același drum..... cu siguranță la acel pod s-au terminat lucrările.
La a doua vizită nu am folosit acea rută - pe DN 1 la dus și DN1A la întoarcere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Cascada Urlătoarea sau cum e să mergi pe apă — scris în 25.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Este bine de vazut cateva zile — scris în 26.07.23 de Cornel- calator din TURNU MăGURELE [TR] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O călătorie spre centrul... Carpaților de Curbură, cu pitstop la Vama Buzăului — scris în 21.08.21 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada „Urlătoarele” – spectacol în aer liber — scris în 02.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Excursie de o jumătate de zi în Vama Buzăului — scris în 14.06.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Vama Buzaului - statiune turistica de interes local — scris în 13.08.19 de olteanul2010 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Vama Buzaului - doar pentru iubitorii de natura — scris în 20.08.18 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ