ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Orasul Hateg si rezervatia zimbrilor

TIPĂREȘTE URM de aici

In excursia din luna mai a acestui an in tara Hategului nu am ratat ocazia de a vizita orasul Hateg dar si rezervatia zimbrilor din apropierea orasului (cca 3 km)

Atunci cand dam pe cautare pe obiectivele turistice din Hateg Google (dar nu numai) ne arata multe obiective turistice din afara orasului (de ex. Cetatea si biserica Colt, din Suseni, biserica Sf Nicolae din Densus, Sarmisegetuza, manastirea Prislop, Parcul National Retezat, etc. etc.) dar prea putin din interiorul orasului. Nu mi se pare corect:in oras sint cateva locuri si obiective turistice de vazut inainte de a pleca spre alte destinatii, in concluzie merita facut un scurt popas.

Istoria localitatii Hateg incepe prin anii 1276. Prima mentiune ca oras se face printr-un atestat din 1366. Pana in 1918 apartine Austro-Ungariei, dupa aceasta data Romaniei, oricum populatia majoritara era de nationalitate romana la acea vreme.

Din punct de vedere geografic orasul din Transilvania judetul Hunedoara se afla la inaltimea de 321 m deasupra nivelului marii in depresiunea Hateg intre Muntii Retezat (sud) Sureanu (est) si Tarcu (vest). Numarul de locuitori dupa ultimul recensamant (2011) este de 9685. Accesul se face prin E79 dinspre Deva sau Petrosani sau 68 dinspre Caransebes. Starea drumului dinspre Deva si Caransebes este buna. Nu cunosc starea drumului dinspre Petrosani deoarece nu am trecut pe acolo.

Obiective turistice in orasul Hateg in primul rand sint lacasele de cult. Numarul 1 ar fi biserica Sfantul Ierarh Nicolae de confesiune ortodoxa construita in 1828. Se afla aproape de zona centrala iar acoperisul este din tabla. Cealalta biserica ortodoxa din Hateg se numeste Sfanta Treime si este finalizata in 1829. In afara de bisericile ortodoxe mai exista cea catolica care se numeste Nasterea Sfantul Ioan Botezatorul si biserica reformata (fara denumire) Din punct de vedere arhitectural toate bisericile au o nava dreptunghiulara si un turn clopotnita cu varful ascutit. Personal de la o anumita distanta toate bisericile mi s-au parut la fel. diferentele le-am observat cand am ajuns mai aproape.

Centrul ceva mai animat decat restul orasului contine cateva cladiri istorice frumoase cum ar fi colegiul I. C. Bratianu (nu este cazul primariei care este o cladire mai noua, moderna dar neinteresanta pentru mine) si un parc frumos.

Cazarea chiar in Hateg nu este scumpa deloc, am vazut pe booking pensiuni cu pret de 65ron/camera/noapte. Cred ca este mai scumpa cazarea in afara orasului in apropierea obiectivelor turistice din aceasta zona.

Dupa vizita cu durata de o ora din orasul Hateg m-am indreptat spre rezervatia de zimbri despre care am auzit de la alti utilizatori AFA.

La 3 km de la iesirea din oras spre directia Simeria la stanga se observa indicatorul spre rezervatia din padurea Slivut. Ca sa putem vira la stanga pentru a intra pe drumul care duce la rezervatie trebuie sa trecem peste linia continua a soselei. Daca vrem sa respectam regulile de circulatie trebuie sa conducem multi km in directia Simeria pana putem intoarce. Eu cred ca s-a facut o greseala si s-a omis marcajul discontinuu pentru intrarea in rezervatie. Drumul care duce pana la intrarea in rezervatie este asfaltata dar foarte ingusta, deci se va circula cu mare atentie. La 3 km este parcarea unde se lasa masinile. Exista si un loc de picnic aici o masa + 2 banci + acoperis. Inainte de a ajunge la casa de bilete (o cabana de lemn cu etaj-pretul biletelor aproape simbolic iar o taxa foto nu exista) sint amplasate cateva tarabe unde se pot cumpara souveniruri si alimente/dulciuri. De la cabana si pana la locul unde se afla zimbri trebuie sa mergem pe jos cca 15 minute. Inca de pe drum apar gardurile electrificate cu voltaj redus, sursa fiind o baterie si un panou solar.

Putinele exemplare de zimbri din rezervatie le-am putut vedea si admira imediat, nefiind departe de locurile de observatie (decupaje in gard) iar animalele nu pareau deranjate de putinii turisti care erau la acea ora acolo.

Rezervatia a fost infiintata in anul 1958, atunci cand o pereche de zimbri au fost adusi din Polonia. De atunci s-au nascut in total 47 de pui, o mare parte din animale s-au mutat in alte locuri din Romania, asa mi-am dat seama de ce este atat de redus numarul de animale in rezervatia din Hateg. Deci rezervatii de zimbri exista si in alte locuri din Romania, nu numai in Hateg.

Zimbrul - o specie de bizon este cel mai greu animal ierbivor european de pe uscat si pe cale de disparitie. Greutatea maxima la care poate ajunge este de 0,9t adica 900kg! Deoarece teritoriul lor natural ocupa multi kmp, si rezervatiile infiintate trebuie sa fie de mari dimensiuni si trebuie sa contina paduri si poieni de padure.

Recomand vizita la rezervatie cat si un scurt popas in orasul Hateg.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 29.05.16 00:50:30
Validat / Publicat: 29.05.16 08:11:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

VIZUALIZĂRI: 4559 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Hateg-in fundal o parte din m-tii Retezat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

GabrielaG
[29.05.16 11:58:39]
»

Un superbonus atat pentru un articol frumos cat si pentru pozele deosebite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
GabrielaG
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Țara Hațegului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06683087348938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1