ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sarmisegetuza - Ulpia Traiana

TIPĂREȘTE URM de aici

Doar o parte din obiectivele turistice aflate pe traseu din excursia din luna mai am reusit sa le vad. Timpul prea scurt nu mi-a permis sa vad mai multe.

In schimb Sarmisegetuza Ulpia Traiana este greu de ratat aflat pe drumul national Hateg-Caransebes, iar ruinele fostei capitale a provinciei Dacia se vad si din mers atunci când cineva are drum pe acolo.

Scurt istoric:

Ne întoarcem in timp in anul 101. Istoria locului arata ca in acest an s-a infiintat o garnizoana romana imediat dupa victoria in lupta cu dacii. Din ordinea imparatului s-a infiintat orasul dupa un model roman din acea perioada. Cladirile principale au fost protejate de un zid de 5m. Orasul nu era compus doar de cladirile din interior, si in afara zidului au fost locuinte si alte constructii cu diferite destinatii. Orasul a cunoscut o dezvoltare rapida, dar in anii care au urmat nu a scapat nici de razboaie si nici de criza care a avut loc in imperiul roman. In secolul 3 s-a hotarat de catre imparat (Aurelian) retragerea atat a functionarilor, cat si a armatei. Numarul populatiei a scazut dramatic iar o data cu venirea hunilor (popor nomad) orasul strategic care a fost construit pe o suprafata de cca 30000mp, s-a desfiintat.

Localizarea obiectivului:Sarmisegetuza se afla la 8km de orasul Hateg pe drumul DN68, din punct de vedere geografic se afla in bazinul Hategului la altitudinea de 531m.

Obiectivul turistic este compus din ruinele raspandite pe o arie destul de mare la stanga drumului dinspre Hateg, si un muzeu care se afla in partea dreapta. Cu acelasi bilet de intrare se viziteaza atat situl cat si muzeul. Imediat dupa intrarea in localitatea Sarmisegetuza la stanga se afla o parcare incapatoare, nu se plateste taxa. Taxa de intrare la obiective 10 ron adult, 2 ron copil, taxa foto 15 ron. In parcare exista 2 restaurante (terase) si tarabe unde se pot cumpara souveniruri. Preturile la restaurant nu sint mari (de ex o ciorba 7 ron) In localitate sint pensiuni (de ex Sarmis sau Zamolxe-aici am stat acum 9 ani dar exista si acum-nu pot recomanda deoarece a trecut mult timp de atunci) Obiective turistice in zona sint multe (Cetatea Sarmisegetuza, Cetatea si biserica Colt, Densus, rezervatia naturala muntii Retezat, lacurile de acumulare, etc) Peisajele din jur sint frumoase.

Ruinele:

Ca de fiecare data (nu a fost prima vizita) am inceput vizitarea amfiteatrului. Am explicat baiatului meu la ce servea acel canal (acoperit partial si unde intrau sau ieseau (cei care scapau cu viata) gladiatorii sau alte personaje ale vremii) care duce pana in mijlocul amfiteatrului. 5000 de persoane puteau sa intre aici locul unde se organizau lupte intre gladiatori sau animale, manifestatii publice sau divertisment. A urmat templul zeitei Nemesis ruina care este aproape de amfiteatru deoarece luptatorii din arena se inchinau la aceasta.

In situl arheologic au loc in permanenta sapaturi, in acest moment nu sint excavate/descoperite toate ruinele. Intre ruine accesul se face pe iarba sau carari de pamant. Ar mai fi mult de lucru aici.

Au urmat ruinele templului lui Silvanus (zeul padurilor si vegetatiei) palatul procuratorului financiar (Domus Procuratoris) aici au fost birouri si bai termale, templul mare din care a a ramas un singur stalp in picioare, forul. Forul a fost centrul orasului, era compus dintr-o basilica, curie (o sala unde se discutau problemele orasului) si tribunal. Am gasit si ruinele fantanii publice care servea pe cei care nu aveau o sursa proprie de apa.

Dupa vizita ruinelor care a durat cca o ora, am trecut drumul si am vizitat muzeul unde exponatele se afla in 5 camere. Exponatele sint obiecte, arme folosite de catre romani, vedem aici imbracamintea purtata, unelte agricole, aflam cum se facea invatamantul pe atunci, admiram unele tehnologii de atunci cum ar fi incalzirea centrala. Incalzirea centrala de acum 2000 era compusa dintr-o camera focar-unde se facea focul cu lemne. Aceasta camera era situata in subsolul cladirii (in acelasi timp incalzea si pardoseala iar evacuarea fumului se facea prin orificiile stâlpilor de sustinere care trecau prin camera/camerele care trebuiau incalzite. Exista exponate si in curtea muzeului. In muzeu vizita a durat 0,5 ore.

Deoarece situl si muzeul este foarte accesibil (in drum) recomand oricui cu un minim interes pentru istorie impreuna cu vizita la cetatea Sarmisegetuza (vechea capitala a Daciei preromane-la mine urmeaza, inca nu am reusit sa ajung acolo)


[fb]
---
Trimis de AZE in 17.06.16 06:59:20
Validat / Publicat: 17.06.16 09:00:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SARMIZEGETUSA [HD].

VIZUALIZĂRI: 2211 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Forul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[21.06.16 10:54:26]
»

@AZE - Situl arheologic Sarmisegetuza Ulpia Traiana este foarte vizitat de turiști datorită accesibilității sale - cred că de acum încolo și Sarmisegetuza Regia va fi la fel de vizitată datorită reabilitării drumului de acces.

Capitala romană încă nu a fost „dezvelită” în totalitate de către arheologi, dar cu ajutorul unui ghid bun care să ne explice destinația fiecărei ruine ne putem face o impresie despre măreția sa. Cu mulți ani în urmă situl arheologic era mai neîngrijit, acum îmi pare ceva mai bine amenajat - mai există panouri informative pe teritoriul vizitabil? .

Am citit recent despre un nou proiect de turism cultural intitulat Ruta Împăraților Romani, unde este inclusă și Sarmisegetuza Romană, alături de Adamclisi, Histria, Roșia Montană și Alba Iulia + obiective din afara granițelor (zvj.ro/articole-39927-Muz ... lor+Romani.html). Interesant proiect!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[21.06.16 15:03:20]
»

@tata123: Buna ziua, panouri informative sunt la fiecare ruina, pe lângă textul explicativ mai sunt imagini cu clădirile asa cum au arătat atunci

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmisegetusa Ulpia Traiana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068501949310303 sec
    ecranul dvs: 1 x 1