ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sangeorz Bai si imprejurimile sale

TIPĂREȘTE

La Singeorz-Bai am fost de mai multe ori si de fiecare data am descoperit cate ceva nou. Mi s-a parut un loc al contrastelor, in care imaginea unor hoteluri moderne precum Somesul (fostul hotel UAGSR) sau Hebe, alterneaza cu cea a turmelor de oi ce blocheaza pentru o vreme circulatia strazilor din statiune. Imagine ce atrage mai toate privirile si obiectivele aparatelor de fotografiat ale celor veniti aici la tratament sau agrement. Imagine ce opreste modernele autocare din strainatate pana cand turistii reusesc sa filmeze o turma de oi sau chiar una de vaci care traverseaza soseaua, mai ales seara cand acestea se intorc de la pascut. La ei in tara nu vad asa ceva. Un secret: marile performante medicale ale statiunii Sangeorz-Bai in vindecarea multor afectiuni digestive inclusiv a ulcerului, mult raspandit la noi in tara, se datoresc atat apelor sale cu continut in bicarbonati sau sulfati, cat si diveselor diete, bazate in principal pe produse lactate proaspete. Ce provin de la vacile sau oile ce blocheaza, mai ales la ceas de seara, circulatia rutiera. Cu alte cuvinte, la cantina restaurant a Hotelul Hebe sau Somesul, daca ai ulcer, te asezi la masa "x", daca ai probleme cu fierea, te pui la masa "y" iar daca ai o colita, care te face de multe ori sa-ti petreci o mare parte a zilei in camera de baie, te pui la masa "z".

Statiunea e atestata documentar inca din anul 1241, dar, multa vreme Sangeorz-ul a fost eclipsat de vecinele sale, Rodna si Anies. De-abia in anul 1770 Sangeorz-Bai figureaza pe harta imperiului Austro-Ungar, ca o “localitate cu ape minerale”. In anul 1860 apele de aici puteau fi folosite atat pentru baut cat si pentru scaldat, incalzirea apei efectuindu-se cu pietre incinse sau cu bucati de fier inrosit aruncate in vanele cu apa minerala. Dupa o vreme comuna Sangeorz se imprumuta de la Fondul Graniceresc din Nasaud (un fel de FNI al vremii, dar mai bine gestionat! ) cu 4000 de florini, pentru achizitionarea unui cazan cu aburi. Exista o “scaldatoare” din lemn, cu 8 cabine pentru baile calde si un bazin cu apa minerala rece. Intre cabine erau “2 despartaminte”, unele pentru femei si altele pentru barbati. In 1880, societatea pe actiuni “Hebe” ia in arenda apele minerale de la comuna, pe o perioada de 30 de ani. Pe atunci existau doar 5 izvoare, cu debit mare, se exportau intre 15-30. 000 litri de apa imbuteliata pe an. In 1973 se dau in functiune cele doua mari hoteluri de cura (Hebe si Somesul) ce insumeaza 1530 de locuri de cazare, precum si baza de tratament si pavilioanele balneare pentru cele 9 izvoare existente azi.

Dar cine a fost Hebe?

In mitologia greaca, Hebe era zeita tineretii, fiica lui Zeus si a Herei ce servea zeilor la ospete nectar in cupe de aur. Dupa ce Hercule a ajuns in Olimp, Hera a devenit sotia lui.

Astazi, la Sangeorz-Bai, puteti servi “nectar” mineral in pahare de plastic, nectar ce nu va va transmite forta lui Hercule sau frumusetea zeitei Hebe, dar care, va garantez, va va vindeca de ulcer sau colita!

In valea Ilvei e recomandabil sa mergi “la pas” si sa admiri, in primul rand, peisajul. Soseaua nu e grozava, dar macar ea exista. Ar fi si pacat sa te grabesti cand acesta e superb, industria grea a uitat deocamdata de aceasta vale, peisajul e intrerupt doar de aparitia asa ziselor “borcuturi”, izvoare minerale captate in fantini sau in stiubee de lemn, care te indeamna fara incetare sa “tragi pe dreapta” si sa gusti din racoarea lor. , mai ales daca ajungi acolo vara

In satul Poiana Ilvei se intilnesc 3 izvoare cu ape bicarbonatate mixte (Na, Ca, Mg), in compozitia carora mai apare si Fierul, Aluminiul, Litiul sau Bromul. Mineralizarea lor e de 3-4 g/l, tocai bune de imbuteliat, iar doua dintre ele au un debit cuprins intre 2500 si 3200 l/zi. La Magura Ilvei intilnesc un put de beton cu apa minerala, amenajat pentru nevoile localnicilor. Doi copii sorb apa dintr-un ulcior aflat la capatul unei prajini, pe care o coboara din cand in cand in adanc. Apa are un gust alcalin si mai ales e rece, ce bucurie, caci afara sunt 32°C! Pina la Ilva Mare mai intialnesc doua izvoare cu debit mai mic, apoi la Ilva Mare si in imprejurimi aflu de existenta a 17 izvoare, cu debite si concentratii diferite, majoritatea alcaline, excelente pentru afectiuni digestive. Mai departe, la Lunca Ilvei sunt alte 17 izvoare minerale dintre care se distinge izvorul “La Bolovan”, cu un debit mare (4200 l/zi, mineralizare 15 g/l) cu apa carbogazoasa, alcalina, usor sarata, dar in care se disting si unele elemente mai rare: Bor, Brom, Aluminiu, Litiu, Cobalt, Iod.

Pe Valea Ilvei, loc unde as reveni mereu, pe langa o natura salbatica, multa liniste, aer curat, oameni ospitalieri pentru care timpul pare ca s-a oprit in loc, am mai intalnit si o sumedenie de izvoare minerale, dar… nici o statie de imbuteliere…

Dupa o scurta abatere din drum, la Cabana “Farmecul padurii” din Cormaia, cabana inconjurata si ea de bogatia neexploatata a judetului, adica de 3 izvoare (si 2 cascade), ajung in localitatea Maieru unde, se simte deja aerul proaspat ce coboara din muntii Rodnei. Insotit de un prieten, ajung pe valea paraului Caba, unde zaresc un lucru ciudat... un izvor cu debit foarte mic, captat in “trunchi de copac”. Asa fac oamenii pe-aici, cand gasesc o mica izbucnire de-abia vizibila de apa ce razbate scoarta pamantului, ei aseaza deasupra ei un copac gaurit si apa se acumuleaza in acest recipient natural, in timp. Tot cu timpul, prin impregnarea scoartei copacului cu saruri minerale, peretii recipientului devin mai tari dacat betonul. Acest gen de captare dateaza de pe vremea romanilor. Din cand in cand bule mai mari sau mai mici de Bioxid de Carbon apar la suprafata apei. Apa e folosita de localnici in afectiuni digestive si in cure de diureza.

E-o vorba pe-aici pe la Maieru: “Treci intai pe la izvor si-apoi pe la doctor”…

Localitatea Anies e cunoscuta inca din sec. XVII-lea. Insusi contele Gabriel Bethlen, insotit de personalitatile vremii, obisnuia sa vina aici calare, pentru a face o cura de apa minerala. In acele vremuri localitatea era cunoscuta si sub numele de Dombhat. Prima fantana pentru colectarea apei minerale se construieste in anul 1770, iar cu banii donati de granicerii din Anies si Rodna se construieste un stabiliment balnear. La acesta, dupa anul 1800, contele György Banffy (care detinea si zone intinse de paduri in Toplita) ridica inca un stabiliment pentru bai si doua case de oaspeti. Apare si un parc. In anul 1906 insa, un incendiu devasteaza cladirile iar ceea ce nu a reusit sa faca focul a reusit primul razboi mondial din 1914. Astazi, la Anies se mai pot observa: o frumoasa fantana acoperita, situata pe dealul Dombhat, linga ea se mai vad urmele a doua bazine de beton, folosite in trecut pentru bai, iar linga sosea, - un pavilion ce adaposteste un izvor cu apa alcalina (cu un debit 7200 l/zi). “Izvorul din sosea” este folosit atat de localnici cat si trecatori.

Nu cu mult mai departe de “Izvorul din sosea”, ma intimpina singurul om din judetul Bistrita care a reusit sa “puna pe picioare” o mica statie de imbuteliere a apei minerale, Dl. Bulea. Izvorul numit “Hojda” curge chiar in curtea sa. Apa sa e alcalina, are un gust placut, contine bioxid de carbon natural si are o mineralizare ideala pentru a fi folosita atat ca “apa de masa” cat si ca “apa medicinala” (4, 3 g saruri minerale/litru, debit 4300 l/zi). Patronul, amabil, tine sa se fotografieze langa izvorul ce i-a adus dansului prosperitate si cumparatorilor apei minerale “Anies”, sanatate. La despartire imi umple port-bagajul cu apa minerala…

Localitatea Rodna se afla pe o falie magmatica inactiva, cu alte cuvinte, aici apar la suprafata din profunzime o multime de izvoare minerale. Exista la Rodna, in unele locuri, adevarate panze freatice de apa minerala, astfel incat daca sapi in acele locuri o fantana, ea se va umple cu apa minerala imediat. In trecut, Baile de la Anies si Rodna erau vestite. Nu existau instalatii anume pentru bai dar, apa era adusa de la aceste fantani si folosita acasa, sub forma de bai calde. Prin luna Mai se deschidea sezonul de bai, multi pacienti soseau la Rodna, se cazau la pensiuni sau pe la sateni si urmau cure interne sau externe de ape minerale.

Pe strada Horea exista o fantana publica unde e un du-te vino, vin aici oameni cu carutele sa duca borcutul acasa, apoi altele prin curtile oamenilor: La familia Filipoi, Szilagyi, Cardan, Mane, Podoaba, Somesan, Pop si multi altii… La Rodna un lucru e sigur: in magazine n-ai sa gasesti niciodata apa minerala de vanzare.

Urmatoarea mea halta este satul Sant. Intreb de “borcuturi”, aflu ca exista multe si pe-aici, captate de obicei in “inele de beton”. Cineva imi arata un astfel de inel, pe malul celalalt al Somesului. Raul e ingust, apa mica, incat aproape ca poti s-o treci cu piciorul. Eu prefer insa s-o trec pe-un pod de franghii, ce se balanseaza vehement. Dincolo, ajung la fantana lui Coca Valeria, care ma serveste din apa ei si se lasa fotografiata langa fantana ei. Dupa mine, mai vine cineva, apoi altcineva, se face coada. Toti oamenii din Sant se cunosc intre ei, nu trec unul pe linga celalalt fara sa se salute. Asa e obiceiul pe-aici, ca de altfel peste tot, prin satele Transilvaniei Aflu ca mai sunt fantani si la familiile Mathe, la Jugan si la multi altii. Fiecare se poate servi din apa celuilalt, spiritul proprietatii private inca nu a patruns la poalele muntilor Rodnei… “-Cum sa vindem apa minerala, domnule, e-atat de multa, ajunge pentru fiecare, si pentru noi si pentru altii, sa vina pana aici si sa ia cata vor! ”

La Hotel Somesul, in urma cu 2 ani, o camera " single" m-a costat 40 de lei. Hotelul a fost modernizat, arata bine, asa incat anul acesta pretul camerei duble este de 65 de lei, fara mic dejun inclus iar la vecinul lui, Hotelul Hebe, camera dubla costa doar 6o de lei, poate in plin sezon sa mai urce cu ceva. E bine, zic eu, pentru un hotel de 2 sau 3 stele, cand peste tot eu n-am gasit inca prin tara la alte hoteluri preturi care sa nu treaca de 80-100 de lei.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 23.07.10 07:47:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂNGEORZ-BĂI [BN]. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10849 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bine ati venit in statiunea balneara Sangeorz Bai!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4100 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

cristi_an3000
[13.11.10 19:46:40]
»

hehe, am scapat acest review la timpul lui, eram intr-un mini-concediu cand s-a postat, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

referitor la acea "fantana" din P13, cand eram copil taica-mio la un moment dat bea numai borcut in loc de apa, asa ca eram "carausul" de serviciu tot cam o data la doua zile. asa, ca pornisem de la poza 13: exact din acea fantana ii aduceam lu taica-mio borcut. si nu-mi era chiar usor cu bidonul de 5L in mana, locuiam cam la 20 de minute de mers pe jos. deci cam 40 min de trambalat. dupa cateva saptamani sau luni de folosire, bidonul respectiv s-a inrosit complet pe dinauntru de la fierul depus. i-am zis lu taica-mio: "vezi? asa e si stomacul dumnitale de la atata borcut". cu asta cred ca l-am mai calmat, ca nu m-a mai trimis asa des.

in comuna Sant (da, este comuna, nu sat) exista doua surse pt acest borcut: una pe str Cartibav, care insa este chiar langa albia paraului Cartibav, la acelasi nivel cu acesta, deci este mai "apatos" (mai slab), si al doilea, cel din poza P13, este la asa zisa"Valea Cornii" – intr-adevar se traverseaza Somesul Mare peste o punte destul de firava pentru ca nu sunt poduri in zona. Dorgo, cu toate ca atunci era mic Somesul, crede-ma ca nu vrei sa treci pe puntea aia intr-o perioada mai ploioasa, sau dupa o furtuna zdravana. nivelul apei urca pana sus, aproape de punte si apa are o culoare maro-inchis... foarte neprietenoasa.

de multe ori mergeam aici, vara, sa bem niste borcut dupa un meci de fotbal in curtea scolii, transpirati si rupti de sete fiind. se intampla sa fie coada, fantanitza sa fie goala, trebuia sa astepti cateva minute ca sa iasa din pamant cateva sute de mililitri cu care sa-ti domolesti setea. dar merita. este foarte carbogazos si foarte aromat chiar cand iese din pamant. pe vreme ploioasa este din abundentza dar este mai putin carbogazos si nu este chiar asa bun.

btw, prin partile locurilor acelui "inel" (fantanitza) i se spune "ciubăr" - fie el din beton sau din lemn. (de fapt este chiar un ciubar cu fundul decupat).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[13.11.10 21:42:30]
»

@ cristi_an3000, multumesc pentru aprecieri, am scris mult despre borcuturi si slatini prin anii 2003-2004 dar si acum am fost la Baile Saratel, Pintic sau Sangeorz Bai la noul hotel renovat Somesul... apoi, intre 2005-2009, pt cativa ani, m-am ocupat, impreuna cu doi colegi, de fabricarea primelor saline artificiale, urmand exemplul slatinelor, acum sunt multe prin tara... pe la Anies, Sant, Rodna sau valea Ilvei cred c-o s-ajung din nou, doar in vara viitoare...

Numa' bine!

jh7v13
[10.07.12 00:45:24]
»

Acum, in 2012, statiunea a decazut foarte mult... Cele doua hoteluri sunt acum folosite la sfert din capacitate si arata deplorabil, izvoarele care au ramas (erau noua iar acum doua dintre ele sau chiar trei s-au pierdut) curg in nestire risipind apa valoroasa (mai dmult erau dotate cu cate un buton pe care trebuia apasat ca sa curga apa). Parcul statiunii a fost "renovat" si acum bancile (care au ramas) sunt mult prea joase (un om in varsta se aseaza si se ridica de pe ele foarte greu), masinile au acces pe unele alei marginase dar bineinteles ca unii soferi scurteaza traseul prin mijlocul parcului. Pacat... ne batem joc de o bogatie care ne-a fost data de natura.

P.S. Asa arata Hotelul Hebe si piscina hotelului http://www.panoramio.com/photo/75086544

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, jh7v13
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sângeorz Băi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045937061309814 sec
    ecranul dvs: 1 x 1