GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Centenarul României (1918-2018) Episodul 6: Descoperă România
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!
După atâtea episoade de „filozofări” pe tema Centenarului României, iată că ultimul material, cel din data de 1 decembrie 2018, este dedicat unei teme exclusiv turistice. Pe lângă istoria sa frumoasă și interesantă, fericită și încâlcită, tumultoasă și tragică România a fost înzestrată de Natură cu munți, mare, fluviu, deltă și tot felul de alte frumuseți naturale.
În ultimii 10 ani am vizitat diverse colțuri ale țării, regiuni istorice, orașe mai mari sau mai mici, obiective turistice importante sau locuri cvasi cunoscute, multe din aceste excursii ori vacanțe fiind materializate în articole publicate pe portalul AmFostAcolo. Mi-am propus să sintetizez în acest articol o serie de locuri turistice pe care le-aș vizita dacă aș fi un turist sosit pentru prima dată în România. Bineînțeles alegerile sunt subiective, ceea ce prefer eu nu e obligatoriu să apară și pe lista altui oaspete pe pământuri românești.
Pornind din Capitală spre țărmurile Pontului Euxin, traversând bătrânul Danubius ajungem în Dobrogea cea bătută de vânturi. Prima oprire o facem la Adamclisi unde ne vom plimba pe Via Principalis pietruită a cetății Tropaeum Traiani și vom înconjura monumentul triumfal roman. Orașul fortificat ne arată gradul de dezvoltare la care ajunsese civilizația romană, arhitectura și instalațiile tehnice implementate ușurând viața locuitorilor. Grandioasa Basilica Forensis, un edificiu civil transformat în biserică creștină în epoca lui Constantin cel Mare. Monumentul triumfal situat în apropierea cetății are origini pe care unii cercetători le învăluie în mister. Oare o fi dedicat victoriilor romane din primul război cu dacii? Nu uitați să vizitați muzeul din Adamclisi pentru a vedea prețioasele metope!
Și nu aș vrea parcă să trec peste locul care are o puternică legătură spirituală cu poporul român, locul în care ocrotitorul României a propovăduit credința creștină pe meleagurile Daciei pontice. Apostolul românilor - Andrei ar fi trăit o vreme într-o peșteră, integrate acum într-un ansamblu monahal, lângă localitatea Ion Corvin. Rădăcini creștine!
Ajungem pe litoralul Mării Negre! Ce putem vizita aici? Dacă ar fi să respect secretul magnetismului acestui tărâm dobrogean, și anume varietatea, cele 18 grupuri etnice care trăiesc în Dobrogea adaptându-se perfect condițiilor geografice, istorice și spirituale, aș alege cea mai veche moschee de pe teritoriul românesc, și anume moscheea Esmahan Sultan din Mangalia. Prințesa Esma-han, nepoata lui Soliman Magnificul, se va îndrăgosti de țărmul Mării Negre și va plăti bani mulți pentru a înălța un locaș de cult musulman în Mankalya la 1575 (vezi impresii).
Legat de popoarele trăitoare pe pământurile arse de soare ale Dobrogei, recomand și vizitarea cetății Enisala. Fortificația atât de fotogenică își ascunde originea în filele manuscriselor și în vechile hărți desenate manual, genovezii, bizantinii sau tătarii fiind numiți rând pe rând ctitori ai citadelei. Secolele al XIII-lea – al XIV-lea constituie momentul de început al fortului ridicat să păzească rutele comerciale și intensele schimburi de mărfuri din zonă.
Fiindcă suntem în Dobrogea nu trebuie să omitem litoralul Mării Negre cu o bogată salbă de stațiuni estivale, dar și mirifica Deltă a Dunării cu cosmopolitul (odată) oraș al Comisiunii Europene a Dunării – Sulina.
Și aici e România!
Urcăm spre Moldova, un tărâm al titanilor și al unor minunate obiceiuri populare. Dar mai întâi ne oprim la „vulcanii de glod”, acele conuri bolborositoare din care gazele și nămolul răbufnește ciclic la suprafață: vulcanii noroioși de la Berca (vezi impresii). La 35 de kilometri distanță de Buzău se află o frumoasă rezervație geologică, un peisaj selenar te întâmpină pe hectare întregi în punctele numite Pâclele Mici și Pâclele Mari. Fenomenul e simplu de explicat (gaze din pungi petrolifere străbat scoarța terestră, antrenează ape freatice și argile reci, generând conuri și cratere cu aspect de mici „vulcani”), dar spectaculos ca aspect.
Ajungem în „dulcele târg al Ieșilor”, capitală a Moldovei medievale, a Principatelor Unite și a Regatului României în vreme de război. O așezare importantă din punct de vedere istoric, cultural și spiritual; monumentele și obiectivele turistice abundă în oraș, la fiecare colț de stradă descoperi o poveste. Unul din locurile impresionante ale Iașului este bojdeuca lui Ion Creangă (vezi impresii), considerată primul muzeu memorial literar din țară. Casa țărănească de la margine de Iași a fost locuință pentru celebrul autor al „Amintirilor din copilărie” și loc de întâlnire între Creangă și marele Mihai Eminescu. Peste 50.000 de vizitatori trec pragul căsuței din Țicău.
Și aici e România!
Pornim la drum și ne îndreptăm spre ținuturile nemțene încununate de Natură cu peisaje superbe și îmbogățite de oameni cu o salbă de mănăstiri deosebite. Aș alege Agapia pictată de tânărul Nicolae Grigorescu sau Neamțul cel încărcat de cultură. De ce nu Muzeul Cucuteni din Piatra Neamț, Humuleștiul natal al lui Ion Creangă sau cetatea Neamț, cuib de vultur? Aș merge pe varianta mănăstirea Bistrița, cetate monahală de mare valoare, loc de veci al domnului moldovean Alexandru cel Bun (vezi impresii). Ansamblul monastic e împodobit de clădiri monumentale ridicate de Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare ori Petru Rareș.
Bucovina cu ale sale plaiuri de poveste ne oferă experiențe de neuitat în orice anotimp am alege să mergem. Alături de cetatea Sucevei stau o serie de mănăstiri pictate, dovezi ale înclinației către frumos și spiritualitate a poporului român. Voronețul, perla mănăstirilor bucovinene, valoros monument inclus în patrimoniul mondial, reflectă prin frescele sale exterioare o întreagă epocă istorică. „Capela Sixtină a Estului Europei” impresionează prin celebrul pigment albastru care predomină în scenele religioase pictate pe pereții exteriori ai bisericii „Sf. Gheorghe”.
Pe malul Bistriței Aurii, traversăm munții prin Pasul Prislop și poposim într-un tărâm arhaic: Maramureș. Patria bisericilor din lemn, gazda veselului cimitir din Săpânța și amfitrion al Mocăniței pufăitoare, Maramureșul subjugă orice turist prin frumusețe, ospitalitate, istorie, cultură, obiceiuri și gastronomie. Eu am petrecut câteva zile minunate cu ani în urmă pe valea Cosăului, în satul Ferești (vezi impresii), dar asemenea locuri sunt cu duiumul în regiunea moroșenilor. Aș recomanda o perlă a meșterilor lemnari: Mănăstirea Bârsana, o ctitorie cu rădăcini străvechi. Biserica de lemn de pe valea Izei datează de la începutul anilor 1700 și încununează un superb ansamblu care e completat de chilii, turn clopotniță, altar de vară, case de oaspeți și poartă maramureșeană.
Și aici e România!
Traversăm din nou Carpații, adevărată „coloană vertebrală” a României, pentru a descoperi noi obiective turistice și comori arhitecturale în Transilvania. Greu de ales doar câteva puncte de vizitat din acest vast teritoriu, disputat secole la rând de imperii, dar care a aparținut mereu prin „forța dreptului” românilor. Diverse etnii și populații și-au lăsat amprenta asupra meleagurilor transilvane, cetăți, orașe și biserici au rămas mărturie peste veacuri. E aproape imposibil de a bifa doar câteva locuri, cred că ar fi indicat să petrecem o lună de zile pe aici.
M-aș opri la Cluj Napoca pentru a simți o altfel de viață românească, vie, caldă, antrenantă, ceva „altfel”. Aș vizita centrul orașului, catedrale și biserici, muzee, fortificații, cafenele (vezi impresii). Aș opri o clipă fără sfârșit la Sibiu unde suntem acaparați de aspectul arhitectonic al orașului („ochii” caselor care ne urmăresc peste tot), de edificii civile și religioase, de fortificații medievale și de povești incredibile. Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului este locul unde 7 ore nu au fost de ajuns pentru a explora (vezi impresii) lumea satului, priceperea țăranului și credințele sale ancestrale.
Din acest periplu transilvan nu putem exclude Sighișoara, orășelul medieval cu aer de legendă, cetatea de pe înălțimi (vezi impresii), muzeul din Turnul Orelor, case, biserici și cafenele. Coborâm spre aceeași Carpați, legăm o vizită la Viscri, model de sat săsesc, atât de bine promovat de capetele încoronate engleze în lume și la noi (vezi impresii), de o incursiune la „melcul fortificat” - Cetatea Rupea (vezi impresii) și de o nouă fortificație redată circuitului turistic: Cetatea Feldioara (vezi impresii).
Încheiem plimbarea prin Transilvania cu frumosul Brașov, așezarea fortificată de sub Tâmpa, centru comercial și meșteșugăresc de mare amploare. Aș putea descoperi viața orașului de altădată vizitând Muzeul Civilizației Urbane (vezi impresii), un loc care reproduce atât de bine o frescă a vieții urbane brașovene de altădată. Și ar mai fi Mărginimea Sibiului, salina de la Turda, Apusenii cu frumusețile sale… Doamne cât de multe locuri frumoase există în România.
Și aici e România!
În vestul țării ne oprim la Timișoara, orașul „Începutului”, al trandafirilor și civilizației… Ne putem plimba cu vaporașul pe Bega, putem vizita spațiile expoziționale din Bastionul „Maria Theresia” (vezi impresii), Muzeul satului bănățean, Piața Unirii și Piața Victoriei etc. Orașul se străduie să își ducă la bun sfârșit misiunea de a îndeplini cu brio statutul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Baftă!
Și aici e România!
Ne întoarcem la fluviul care ne este graniță la sud și nu ratăm excepționalele peisaje din Cazanele Dunării. De la fortificația Trikule, la Peșterea Veterani și Ponicova, de la Mănăstirea Mraconia, la chipul lui Decebal săpat în stâncă, de la Tabula Traiana la orașul Orșova călătorim pe șoseaua care urmărește linia țărmului sau într-o șalupă pe albia Dunării (vezi impresii). Fermecător! La Drobeta avem ocazia de a mai vedea piciorul podului proiectat de Apolodor din Damasc pentru a-i aduce pe romani în patria dacilor.
Și aici e România!
Oltenia este locul care ne aduce operele brâncușiene de la Târgu Jiu. Mă opresc neapărat pe Calea Eroilor (vezi impresii), un ansamblu întocmit de celebrul sculptor Constantin Brâncuși, format din Coloana Fără Sfârșit, Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii. În fața Palatului comunal trebuie neapărat să vedem mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, dar și casa memorială de la margine de oraș (vezi impresii).
Și aici e România!
Înainte de a mă întoarce la București aș explora și cele două șosele montane de renume ale României: Transfăgărășanul (vezi impresii) și Transalpina (vezi impresii). Dilema multora a fost: care îmi place mai mult? Care e mai spectaculoasă? Care sunt deosebirile sau asemănările? Concluzia: fiecare șosea alpină are farmecul său, puncte forte și surprize proprii.
Și aici e România!
Cât de multe are de oferit România din punct de vedere turistic! Observ că aș recomanda tot locurile cele mai cunoscute, mai ușor accesibile și mai bine promovate în țară și străinătate. Totuși în ultimii ani am căutat și descoperit obiective mici și colțuri ascunse care sunt încărcate de frumos, istorie, cultură și spiritualitate. Le-am făcut cunoscute prin articole postate pe AmFostAcolo – mergeți să le vedeți, surprizele apar pe neașteptate.
Asta e România, o Românie „Mare”, plină de farmec și frumos!
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!
Trimis de tata123 🔱 in 01.12.18 21:58:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-a plăcut alegerea Bistriței lui Alexandru cel Bun! Și mie îmi place mănăstirea aceea, cu ziduri ca de cetățuie, care se găsesc inclusiv în biserică, țin minte că între pronaos și naos e chiar un zid foarte gros, cu niște treceri mici (raportate la proporții). Oricum, dă senzația de soliditate. (Bine, zidul dintre pronaos și naos, ca și pridvorul zidit, se mai găsesc și prin alte biserici, iar cel obișnuit cu bisericile muntene, are impresia că cele moldovenești sînt în mod ciudat împărțite în camere).
Dar îmi place mult și silueta unică a bisericii Agapiei, despre care am citit că nu se încadrează în nici un stil arhitectonic anume. (Sper să nu spun tîmpenii ) Parcă e o corabie, cu streșinile alea care îi evazează cumva profilul.
@tata123:
Superbonus, ce onoare pentru mine sa ma nimeresc cu 20!
La multi ani, romani!
Felicitari @tata123! Asta e Romania!
Ce plimbare prin locuri reprezentative ale Romaniei ne-ai oferit!
Imi imaginez acest articol unul din cele mai valoroase minighiduri postate pe AFA impreuna cu linkurile care te conduc la detaliile necesare unei excursii documentate.
Multi de BRAVO! ????????????
Ce articol fain si inspirat si original!
Doar de bine! Sarbatori frumoase si multe multe articole de mare calitate!
????????
Frumoasa plimbare prin Romania ne propui!
Am mai spus-o si am sa o repet de cate ori voi avea ocazia ca avem o tara foarte frumoasa si e mare pacat ca am inceput sa fugim de ea. Sigur ca nu peste tot si nu mereu este ingrijita asa cum ar merita. Dar rolul nostru, al celor care o avem in grija, este de a o pastra, de a o ingriji si de a o preda urmasilor nostri cel putin la fel de frumoasa cum am primit-o noi. Daca nu va pasa de vorbele mele, macar tineti cont de vorbele Regelui Mihai, in Parlamentul Romaniei in 2011.
Daca ar fi sa adaug alte locuri care merita oricand efortul de a fi vizitate, ar fi o lista prea mare. Si cred ca fiecare cititor al acestui articol ar putea adauga, oricand ceva.
As sugera altceva, anume sa acordati naturii mai mult timp (putea asta sa nu zica de natura?) pentru a o admira. Sunt atatea locuri care nu necesita mari eforturi, doar putina miscare. Daca ajungeti in Bucovina, pe valea Bistritei spre Borsa, opriti in Ciocanesti si, pe langa Muzeul Oualelor Incondeiate, o sosea va va conduce intr-o poiana, de unde puteti urca la manastirea Sfintei Cruci. Acolo in poiana puteti admira panorama muntilor dimprejur si veti fi, in mod sigur, mai linistiti. Sau daca ajungeti, pe acelasi drum, la Carlibaba urcati pe Fluturica si admirand panorama Suhardului, a muntilor Rodnei si Maramuresului, a Obcinelor bucovinene, veti ramane fara grai. Admirand panorama muntilor va garantez ca veti uita si de foama care va gadila stomacul inainte de urcare, sau somnul cara, poate va dadea tarcole, pe inserat.
Sau daca ati ajuns la Balea Lac, sacrificati statul la coada la mici si bere si urcati pe orice poteca din jurul lacului sau tunelului si uitati-va de sus. Nu-I asa ca merita?
Sau daca va plac muntii Vrancei, urcati pe vf. Goru, iar de acolo va veti bucura sa admirati vf Lacauti, cu statia meteo, cocoasele Cozei, sau in departare muntii Sriului cu valea Buzaului, ori Postavarul si Piatra Mare, care inconjoara Poiana Brasov.
Ma opresc aici pentru ca s-ar putea sa ma fure peisajul si sa ma certati ca iar vreau sa va conving sa vizitati si natura.
La multi ani Romania, la Multi ani romanilor si iubiti-va tara, cat mai puteti vizita!
Numai bine si calatorii placute!
Te-ai dezlănțuit, tata123! Felicitări!
Un review de excepție, o adevărată pledoarie a frumuseților naturale și a obiectivelor turistice din țară, pentru că da, Asta e România. Încărcată de istorie, peisaje, bogății, unicate și spiritualitate.
Dar de ce ai ocolit tocmai Alba Iulia??? Cred că știu. Pentru că ea este chintesența a tot ce înseamnă Reîntregire și România în sine!
Meriți îmbrățișări de la toți membrii AFA, inclusiv de la cei care au trecut numai cu vederea reviewurile tale, în care ai expus marele eveniment de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1018.
@all: Mulțumesc celor care au citit, apreciat, comentat, votat. Sper ca alții, altădată, să reușească să scrie mai bine, mai frumos, mai util. Sper ca cei care doar vizualizează și citesc articolele să se implice în acțiunile (din toate punctele de vedere) portalului AmFostAcolo deoarece prin muncă (de mai mică sau mai mare amploare) câștigăm cu toții din perspectiva turistică, istorică, culturală, spirituală.
Numai bine!
@tata123: Eu una, îți mulțumesc încă odată pentru această frumoasă prezentare a unui adevărat circuit turistic virtual prin Romania. Este cel mai cuprinzător review din câte ai trudit pe AFA.
Știi ce, merită preluat de Ministerul Turismului (dacă n-or fi și acolo, din cei care nu apreciază informația) și împreună cu cele despre Unire, băgat sub ochi turiștilor străini, să vadă ce pot vizita în frumoasa Romania.
Multe felicitări!
Cred că nu mai e nevoie să spun cât apreciez reviewurile tale excepţional documentate. Sunt bucuroasă că înafară de moscheea din Mangalia, cetatea Feldioara şi destul de superficial Iaşiul am vizitat toate obiectivele pe care le-ai enumerat şi bineînţeles şi altele. Numai pentru descoperirea României ne-ar trebui o viaţă. Păcat că mulţi dintre noi nu o apreciază şi nu-i acordă măcar câteva zile din concediul anual.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Descoperind România - Drumuri pitorești — scris în 26.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Excursie în județul Sibiu — scris în 28.03.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2023 O cu totul altfel de excursie în judeţul Arges — scris în 28.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Un traseu de excepție: Gura Humorului-Praid — scris în 14.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Brăila-Ploiești și retur cu trenul. Amintiri din tinerețe, sau o călătorie în timp — scris în 15.08.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cu trenul prin Romania – spre Ploiești și retur — scris în 13.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Veșnicia de la sat — scris în 19.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ