90362 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Moscheea Esmahan Sultan

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
10.10.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
5 lei/adult
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

„Povestea” moscheii prințesei Esma-han din Mankalya


Veacul al XVI-lea... Imperiul Otoman atinge apogeul întinderii sale teritoriale și culturale. Este „epoca de aur” a sultanului Soliman Magnificul, care se menține peste 45 de ani în fruntea Imperiului. Cultura în toate formele ei cunoaște o dezvoltare nemaiîntâlnită până atunci, sultanul sprijinind prin asociații imperiale arta, științele, caligrafia, arhitectura, făurirea ceramicii și a textilelor, pictura și multe alte meșteșuguri cu valențe artistice. Este epoca în care arhitectul Sinan aduce soluții inovatoare și schimbă fața centrelor urbane otomane.

Prințesa Esmahan își petrecea majoritatea timpului în încăperile haremului și prin grădinile palatului. Este fiică de sultan, dar mama sa – o venețiancă de viță nobilă – i-a insuflat pasiunea pentru călătorii și frumos. Deși era nepoata lui Soliman Magnificul, soarta sa nu a fost una tocmai fericită, cum de altfel se întâmpla de obicei în adâncurile haremului imperial. Din considerente politice la vârsta adolescenței este silită să se mărite cu Marele Vizir al Imperiului, un bărbat trecut de prima tinerețe.

Treburile Imperiului, campaniile militare și chestiunile interne, solicitau permanent prezența Marelui Vizir. Tânăra soție își găsește alinarea în lectură, caligrafie, plimbări lungi sau discuții aprinse cu imami înțelepți pe teme religioase. Întrucât și Sokollu Mehmed Pașa, soțul său, a fost mereu înconjurat de arhitecți, geografi și cărturari sultana Esma a fost permanent în contact cu arta și științele. Treptat, în timpul deselor absențe ale soțului, Esmahan începe să călătorească prin teritoriile Imperiului.

Călătoriile o poartă la un moment dat pe tărâmurile dobrogene, în așezarea Mankalyei, chiar pe malul Karadeniz-ului. Anticul Callatis, cetate și port ale căror urme se vedeau bine atunci, ajunsese un important punct de comerț pe mare și pe uscat. Negustori de diferite nații își construiesc case solide în oraș și își deschid afaceri înfloritoare. Se deschid școli, caravanseraiuri, băi și numeroase prăvălii. Călătorul turc Evliya Celebi consemna o sută de ani mai târziu că orașul Mangalia devenise un loc unde își puteau găsi adăpost ori face un rost orice om: … du-te la Mangalia, care este Kaaba pribegilor și a sărmanilor.

Sultana Esma îndrăgește acestă așezare și vine din ce în ce mai des aici. După ce tatăl său, Selim al II-lea moare stupid în hamam alunecând și lovindu-se la cap, Esma decide să construiască în Mankalya o moschee dedicată memoriei sultanului. În 1575 sultana plătește pungi grele de bani pentru edificarea lăcașului de cult, meșterii muncind cu sârg pentru a termina cât mai repede lucrarea.

Construcția se înalță rapid, iar Esma vizita personal șantierul deschis în apropierea mării. Blocuri de piatră sunt aduse în parte din ruinele antice ale Callatisului, iar pietrari turci pricepuți îmbină perfect pietrele cu ajutorul scoabelor din plumb topit turnate direct în șanțurile special sculptate. Minaretul, pornit de la o bază aproape pătrată, devine cilindru, apoi apare balconul muezinului și vârful ascuțit terminat cu Semilună.

Visul sultanei devine realitate, pereții moscheii sunt brăzdați de două rânduri de ferestre cu ancadramente de piatră în formă de arc în partea de sus, acoperișul de olane este așezat de meșteri bucată cu bucată. Se începe lucrul la interior, arhitectul îi prezintă sultanei planurile de decorare a încăperii de cult, ceva simplu, fără briz-brizuri opulente.

Vine și ziua inaugurării când se desfășoară prima slujbă religioasă; muezinul își strigă chemarea în cele patru zări. Alaiul sultanei sosește la moschee, numeroși slujitori și locuitori ai Mankalyiei se înghesuie în veranda largă sprijinită pe stâlpi de lemn care precede intrarea în lăcaș, e un loc potrivit de ați trage sufletul în timpul verilor dobrogene călduroase. Esma pătrunde în interior prin ancadramentul de piatră al ușii, pe sub cuvintele „Allah a spus... ” frumos caligrafiate într-un cartuș verde. Din spațiul ușii, loc destinat femeilor în lăcașul musulman sultana Esma aprobă din cap aspectul interior al moscheii. Urcă apoi în balconul de lemn protejat de panouri cu grilaje de lemn.

Bărbații ocupă spațiul încăperii centrale, așezându-se pe un covor persan cu motive repetitive. Tavanul e acoperit cu o marchetărie din lemn, în mijloc se află o rozetă decorată cu stele. Un candelabru cu trei rânduri de surse de lumină coboară din mijlocul rozetei deasupra sălii de rugăciune. Citate din Coran, artistic caligrafiate, sunt așezate pe pereți. Sultana Esmahan urcă în balcon și privește cu nesaț spre Mecca. În acea direcție se află nișa mihrabului, altarul sacru al musulmanilor – moscheea sultanei are un mihrab din piatră, cu o căciulă țuguiată, în trepte. În partea dreaptă se află minbarul, amvonul din care săptămânal imamul ține predica sau dă sfaturi; construcția din lemn are o ușă de acces acoperită cu perdea verde, o scară și un turn de lemn încheiat cu acoperiș ascuțit. Sala de rugăciune nu e mare și nici încărcată de mobilier sau ornamente, dar bine luminată natural.

După slujba religioasă Esmahan iese în pridvorul acoperit unde se împart alimente celor săraci și privește oamenii care se adunaseră în jurul moscheii. Pentru ei va construi școli, caravanseraiuri (hanuri), o baie și numeroase prăvălii. Vizita sultanei Esma se încheie cu o plimbare prin grădina întinsă care înconjoară edificiul religios. Pe alei largi, printre flori și la umbra arborilor sultana pășește cu lentoare. Ajunge și în vechiul cimitir presărat cu pietre și stâlpi sculptați, cu texte încrustate în araba veche. Pe unele sunt așezate turbane de piatră, semn al nobleții sau funcției îndeplinite în Imperiu; sunt mulți oameni importanți îngropați în jurul moscheii și sultana citește cu respect numele lor. O fântână din piatră, purtând urmele altui vechi Imperiu – cel roman, se află într-un colț de grădină.

Moscheea Esmahan va supraviețui peste secole, va fi reparată, restaurată și deschisă mereu credincioșilor musulmani și călătorilor care doresc să o vadă. Sultana Esmahan și-a văzut visul împlinit...

Date reale ale „poveștii”:

Loc desfășurare: orașul Mangalia, str. Oituz nr. 1.

Perioada: secolul al XVI-lea.

În rolul principal: Prințesa Esmahan: 1544 – 1585 și Moscheea Esmahan: 1575 (ori în preajma acestui an).

În rol secundar: Marele Vizir Sokollu Mehmed Pașa: 1506 – 1579; Sultanul Selim al II-lea (tatăl lui Esmahan): 1524 – 1574; Sultanul Soliman Magnificul (bunicul lui Esmahan): 1494 – 1566.

---
Impresii încărcate de tata123 in 10.10.2018 14:02:00

Validat / Publicat: 10.10.18 15:53:04


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 541


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  39800 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Coordonate GPS: 43.80997360 N, 28.58276330 E - CONFIRMATE
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de tata123? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Yolanda
[11.10.18 10:21:07]
» mesaj pers

   @tata123: o poveste din 1001 de nopti!

   "am admirat" paravanul din lemn dupa care nu se vad femeile!

   Vacante frumoase oriunde si oricând!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[11.10.18 12:03:21]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[11.10.18 13:02:28]
» mesaj pers

   @Yolanda: Poveștile sunt frumoase, din când în când au și un sâmbure de adevăr strecurat printre rânduri. Regulile religioase sunt uneori ciudate de la o religie la alta; vizitând edificii de cult aparținând diferitelor culte nu ai cum să nu observi diferențele. Așa e la ei... Mulțumesc.

   @webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2018] Vedere de ansamblu - Moscheea Esmahan - Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018993">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018993"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018993">Şterge vot</a></div><span id="v91018993" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018993)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018993Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018993MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2018] Vedere de ansamblu - Moscheea Esmahan - Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2018] Pridvorul deschis - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018994">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018994"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018994">Şterge vot</a></div><span id="v91018994" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018994)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018994Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018994MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2018] Pridvorul deschis - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2018] Ornamentele ferestrelor - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018995">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018995"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018995">Şterge vot</a></div><span id="v91018995" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018995)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018995Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018995MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2018] Ornamentele ferestrelor - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2018] Minaretul cu balcon - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018996">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018996"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018996">Şterge vot</a></div><span id="v91018996" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018996)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018996Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018996MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2018] Minaretul cu balcon - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2018] Veranda e ornamentată cu flori - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018997">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018997"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018997">Şterge vot</a></div><span id="v91018997" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018997)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018997Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018997MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2018] Veranda e ornamentată cu flori - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2018] Inscripția de deasupra ușii - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018998">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018998"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018998">Şterge vot</a></div><span id="v91018998" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018998)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018998Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018998MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2018] Inscripția de deasupra ușii - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2018] Trecem pe sub balcon către încăperea principală - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1018999">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1018999"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1018999">Şterge vot</a></div><span id="v91018999" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1018999)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1018999Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1018999MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2018] Trecem pe sub balcon către încăperea principală - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2018] Sala de rugăciune - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019000">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019000"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019000">Şterge vot</a></div><span id="v91019000" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019000)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019000Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019000MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2018] Sala de rugăciune - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2018] Mihrab - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019001">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019001"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019001">Şterge vot</a></div><span id="v91019001" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019001)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019001Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019001MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2018] Mihrab - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2018] Minbar - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019002">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019002"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019002">Şterge vot</a></div><span id="v91019002" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019002)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019002Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019002MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2018] Minbar - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2018] Coranul - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019003">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019003"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019003">Şterge vot</a></div><span id="v91019003" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019003)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019003Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019003MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2018] Coranul - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2018] Tavan și candelabru - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019004">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019004"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019004">Şterge vot</a></div><span id="v91019004" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019004)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019004Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019004MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2018] Tavan și candelabru - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2018] Citate religioase pe pereți - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019005">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019005"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019005">Şterge vot</a></div><span id="v91019005" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019005)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019005Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019005MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2018] Citate religioase pe pereți - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2018] Altarul mic - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019006">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019006"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019006">Şterge vot</a></div><span id="v91019006" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019006)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019006Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019006MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2018] Altarul mic - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2018] Balconul destinat femeilor - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019008">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019008"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019008">Şterge vot</a></div><span id="v91019008" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019008)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019008Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019008MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2018] Balconul destinat femeilor - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2018] Loc pentru încălțăminte, lângă intrare - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019009">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019009"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019009">Şterge vot</a></div><span id="v91019009" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019009)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019009Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019009MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2018] Loc pentru încălțăminte, lângă intrare - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2018] Prin grădina moscheii și cimitirul musulman - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019010">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019010"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019010">Şterge vot</a></div><span id="v91019010" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019010)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019010Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019010MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2018] Prin grădina moscheii și cimitirul musulman - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2018] Fântâna (cu pietre romane) - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019011">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019011"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019011">Şterge vot</a></div><span id="v91019011" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019011)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019011Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019011MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2018] Fântâna (cu pietre romane) - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2018] Sursa de apă - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019012">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019012"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019012">Şterge vot</a></div><span id="v91019012" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019012)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019012Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019012MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2018] Sursa de apă - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2018] Loc de veci al unui personaj important - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019013">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019013"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019013">Şterge vot</a></div><span id="v91019013" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019013)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019013Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019013MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2018] Loc de veci al unui personaj important - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2018] Turbanele de piatră care au stat pe mormintele unor oameni sus-puși - Moscheea Esmahan, Mangalia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 10.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1019014">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1019014"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1019014">Şterge vot</a></div><span id="v91019014" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1019014)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1019014Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1019014MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2018] Turbanele de piatră care au stat pe mormintele unor oameni sus-puși - Moscheea Esmahan, Mangalia.
foto tata123 [10.10.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.110527038574 sec