GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Statiunea Geoagiu Bai in extra sezon
Cum si cu ce ocazie am ajuns noi in statiune mai ales in extrasezon? Tocmai ce ne intorceam de la a 6-a intilnire a acestui site si pentru ca eram impreuna cu niste prieteni calatori de Romania, insa fara cont si impresii pe AFA (i-am adus la intilnire sa vada si ei ce frumos e sa scrii si sa fii premiat- sper sa se alature celor peste 70 de mii de membri despre care vorbea Adminul in deschiderea festivitatii) am decis ca daca tot e in drumul nostru si ca cine stie cind o sa mai strabatem tara prin zona aia... si ca la cum se distrug bogatiile tarii, chiar daca am fi venit in viitorul apropiat, sint sigura ca ceva-ceva tot s-ar fi pierdut (stricat intre timp) asa ca... vorba aia, bate fierul cit e cald!
Hai sa facem un ocol. Am iesit de pe autostrada unde eu ma cam inginam cu somnul si in scrisnet de roti am luat-o spre Orastie. Nu va spusei ca de la Buzau la Hunedoara drumul a fost bun si masina sanatoasa, dar cind am ajuns la Vulcan s-a defectat ceva la roti si credeam ca o sa venim tractati de acolo, insa, in afara unor scrisnete de ziceai ca aterizeaza vreun avion direct pe noi n-am avut alta problema.
Am ajuns in statiune urmind indicatoarele. Am gasit in centru, in fata Bailor daco-romane, parcare libera. Am lasat masina si am luat-o la pas fara vreo informare prealabila. Ce m-a uimit au fost cele citeva tonete deschise care vindeau... nu, nu ceai cald cum e normal pe vremea asta ci costume de baie. Nu erau clienti dar ele erau atirnate peste tot. Aveam sa inteleg asta la intoarcere.
Am urmat inicatoarele spre termele romane, am gasit o poarta in gardul ce imprejmuia aceasta veche baie de pe timpul romanilor si am pasit inauntru fara a plati undeva vreo taxa de vizitare. Am urcat un dimbulet si in fata noastra s-a deschis un fel de grota, o ramasita frumoasa a locului unde romanii se tratau de stress (o fi existat "boala asta pe acele timpuri? sint tare curioasa) si de alte boli. In interior, un ochiulet de apa avea intr-insul niste monede, la felul cum straluceau erau de pe vremea noastra si nu de-ale romanilor, cit si niste gindacei inotatori.
Despre istoria fostei constructii gasiti informatii destule pe internet. Nu vreau sa va descriu eu fiecare bolovanas sau ce s-a intimplat cu baia de-alungul anilor pentru ca risc sa va ia plictiseala.
Dupa ce-am fotografiat tot ce am putut, am iesit din incinta si ne-am continuat drumul spre Grota Haiducilor. Am mers printr-un parculet, am vazut si un punct de informare turistica si chiar si o toaleta ecologica. Cum noi aveam cu totii nevoie de un asemenea "obiectiv", l-am trimis pe sotul meu in recunoastere, sa imi spuna daca e vreun pericol de a scoate -afara ceea ce ingurgitasem pe la micul dejun si mi-a facut semn sa stau pe loc ca nu e de mine sa intru acolo. In cazul in care doriti sa stiti, cica erau peretii spoiti cu materii fecale... etc.
Am trecut mai departe pe linga un centru spa, pe linga niste statui foarte frumoase, am mers cam vreo 10-15 minute pina am ajuns la grota. Aceasta este anuntata inainte de un panou care iti arata ce trebuie sa vezi, ca nu cumva sa treci pe linga ea fara ca sa iti dai seama. Noroc ca din grota ieseau vreo 3 tineri si astfel ne-am dat si noi seama ca acolo e faimosul loc in care se zice ca haiducii au ascuns o comoara. Ei bine,am intrat in vagauna si am gasit comoara!!! O comoara de sticle goale si servetele foste umede, ale celor care au vrut sa foloseasca toaleta vazuta in aval, insa din motive de scirba au ales cala naturii. Mai departe ar mai fi fost o pietroaie de vizitat, insa pe indicator scria ca sint 30 de minute de mers pe jos si cum vezicile noastre nu vroiau cu nici un chip sa se relaxeze am zis ca trebuie sa ne intoarcem la vreun bar/ restaurant. Tocmai inflorisera tot felul de floricele si drumul ni s-a parut frumos si atragator. La intoarcere, din dreptul statuilor am tinut strada inainte ca sa vedem si altceva si nu am mers pe linga gardul baii romane. Erau hoteluri chiar frumoase insa totul era scufundat intr-o liniste mormintala. Cind si cind cite o pasarica ne facea sa ne dam seama ca locul ala are si viata.
La un moment dat linistea a fost sparta de chiotele copiilor care se auzeau zburdind sub o mare cupola gonflabila. Intreb cu voce tare :Ce se-aude si de unde? / Inauntru sint piscine si copiii sint fericiti. / AAA, deaia vindeau aia costume de baie in parcare... pentru unii ca alde noi care am venit nepregatiti si am vrea sa tragem o balaceala. Din pacate timpul nu ne permitea o asa mare intirziere pentru ca vroiam sa vizitam si cascada din zona, iar pina acasa mai erau citeva sute de kilometri. Am admirat intrarea in complex, arata renovat totul, era o casa de bilete insa nu m-am apropiat sa citesc preturile.
Am gasit si un bar/ terasa unde am intrat la toaleta si pentru ca localul era cel mai curat din cite am vazut eu, am ramas sa intirziem la o cafeluta si sa admiram decorul. O sa scriu un review separat pentru ca merita! .
Cine vrea liniste, peisaj frumos si are timp de colindat pe jos prin padure, sa nu ocoleasca statiunea pentru ca merita tot timpul alocat. A fost minunat!
Trimis de adri-nico in 23.03.16 11:07:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în GEOAGIU / GEOAGIU-BĂI
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am zis bine, cand un user AFA are un drum de facut (aici era vorba de intalnirea AFA) vede tot ce poate in drumul sau, nu se multumeste cu destinatia finala, la fel si tu. Mi-au placut multe dintre pozele postate insa cea care m-a "marcat" este poza P15 si am sa spun de ce, daca nu ma insel se pare ca este Ciubotica cucului (Primula Officinalis), este planta care mi-a picat mie la examenul practic la Botanica semestrul I, facultatea de Farmacie (a doua facultate, facuta la 40 de ani din ambitie, cu ultimul meu neuron disponibil zbatandu-se pentru supravietuire). Cand mi-a picat m-am bucurat pentru ca era printre putinele plante despre care stiam cate ceva, cel putin asa credeam eu (mai de-al casei si nu neaparat stiintific) si ceea ce nu stiam de fapt si care conta era ca in scop terapeutic se foloseste mai degraba radacina si nu florile, iar gastronomic, frunzele in salata. Asa ca din acea experienta nu am sa uit niciodata aceasta planta. Felicitari pentru articol
@mishu - Multumesc frumos! Dar cu toata facultatea ta, s-ar putea sa te inseli. (e o gluma) Sau o fi o alta varianta de ciubotica cucului. Asta are codita scurta si crestea in smocuri prin parc. Din cite stiu eu, ciubotica a veche are codita mai lunga si doar floarea e un buchetel din mai multe floricele. Astea erau fiecare coada cu floricica ei. Ce zici?
Geoagiu Bai e statiunea unde mergem de cateva ori pe vara cel putin. Zona e de un pitoresc deosebit. Ati ajuns la cascada? Pentru cei cu probleme digestive exista cateva izvoare de ape minerale in parculetul pe care vad ca l-ai pozat, sunt ape foarte bune pentru bolile de stomac. Parol' eu le-am probat si chiar functioneaza
@ioana74 - Fata mea frumoasa, am vazut un izvor si chiar ne era sete dar nevazind nici un indiciu ca apa ar fi potabila, n-am bagat limba in ea gindind ca cine stie, la citi e-coli circula de la un timp, nu vroiam sa mai umplu si eu natura cu servetele.
Intr-adevar, as veni aici pentru un sejur de citeva zile. Asa e de frumos peisajul.
Da, am fost la cascada si stii ce??? Am gasit-o de 3 ori mai frumoasa decit Bigarul!!! O sa scriu si despre ea.
@adri-nico - Superrr! Și SB-ul de la mine! Cunosc zona aia, am avut un unchi primar în Geoagiu! N-am mai fost de tare multă vreme, unchiul a murit între timp...
Mi-era dor să revăd locurile!
@Zoazore - Dumnezeu sa il odihneasca! Trebuie sa te duci din nou ca inca e frumos! Mult mai frumos ca in Herculane.
@ioana74 - Geoagiu vara nu-i ca iarna (sau in extrasezon). Geoagiu e-o statiune mica, ganditi-va la un careu, in mijlocul caruia se afla baia roamana, bine amenajata dar aglomerata, iar pe laturile careului sunt cateva hoteluri Germisara, Ceres (sindical), Diana si altele cateva. Un parc si in camping. Vile nu prea sunt pentru ca padurea nu lasa extinderea statiunii. Geoagiu nu e la soseaua principala. Pana in statiune de la soseaua Deva-Orastie, mai ai de mers vreo 12 Km. Desi are ape termlale grozave, nu s-a dezvoltat prea mult. Germisara e hotel de lux, dar personalul medical face naveta. Lucreaza de luni pana vineri, in week-end baza de tratament se inchide partial, Functioneaza doar bazinul termal. M-am lovit de acest fenomen. La fel si la megahotelul sindical Ceres, am intrat in baza de tratament si la bazinul cald. Cred ca-ntr-o cutie de sardele era mai mult loc decat in acel bazin cald. Clar, totul e ieftin, pensionarii platesc doar 50% din pensie, au 16 zile de toate (casa, masa, tratament), dar acolo in bazin, pe scarile de lemn statea o doamna mai voluminoasa cu slip roz, de pe la genunchi pana la gat, asa cum purtau bunicile. Si nu mai putea intra si cobori nimeni in bazin decat daca ii cerea voie. Imaginea asta m-a urmarit toata viata. Nu prea exista respect pentru tratamentul pensionarilor la acel mega-hotel. Dar ei erau fericiti. Mai bine atat decat nimic. Medicul vine acolo mai rar, e tot navetist, sta de la 8-14, in rest daca e ceva deosebit, se apeleaza 112, imi spune receptionerul. La Bizusa-Bai, alt hotel Ceres din Salaj, veselie mare... in hol asteptau vreo 30 de pensionari in fata unui televizor, caci urma sa inceapa ora mesii si bucatareasa gatea bine. Am intrebat de receptionera... e iesita de o ora dar aveti un nr de telefon la receptie. Medic aveti? Nu!... vine de doua ori pe luna de la Jibou, cnd vine si pleaca seria. Daca e ceva grav se apeleaza 112. Acest fapt e aproape general pe la noi. Vacantele le luam doar vara si mai ales dupa 15 iunie, cand termina copiii scoala. In extrasezon, aproape in orice statiune in care am fost (si am fost in multe), e pustiu, fara oameni nu e deloc pe-acolo o atmosfera vesela, si dintr-o data ma cuprinde o "tristete iremediabila". Un coleg de-al meau ce s-a stabilit cu familia intr-o statiune balneara (nu facea naveta ca 80% din personalul celorlalte statiuni), imi zicea ca sufera de "stresul de izolare", ca n-are unde sa-si dea copiii la scoala, ca in afara de internet si televizor, sau... barul care de-abia te-steapta ca sa-ti pierzi mintile, nu ai nimic altceva mai bun de facut. Odata eram la Sovata in ianuarie cu un grup de sportivi in cantonament si mi-am vizitat colegii "'din vara"", cand statiunea infloreste. Lipsa clientilor duce la inchiderea majoritatii magazinelor si mai ales a cantinelor. N-ai unde lua masa. Poti la restaurant dar din salariul de bugetar nu-ti permiti. Plus de asta, in unele statiuni balneare cu regim privat, personalul medical este platit sezonier. Sau face naveta. Nu e usor deloc. Intru in vila centrala din Sovata, fosta Policlinica balneara (astazi disparuta, in locul ei a aparut un talcioc), acolo locuiau doi colegi de-ai mei. Unul intorsese un resou in sus si-si fierbea intr-o oala un pui. Isi gatea singur mancarea si ma-ntreba mereu... "Zi, n-ai auzit cumva de vreun loc vacant prin Tg. Mures? " Alt coleg, intre cele doua serii de pacienti (mai ales pensionari) il gaseai dimineata dupa raportul de garda in bar si la pranz, cand ziua de lucru era gata, il gaseai tot acolo". Lumea crede ca a fii balneolog e-o bucurie. Vara, da! dar vara e scurta. La Sovata, speranta de viata a personalului medical ce ramanea definitiv in statiune, era mai mica cu mult decat cea a celui ce facea naveta la Tg. Mures sau lucra sezonier. Cei mai destepti au fost cei de la baile Sangeorz-Bai Bistrita, au inchis cele doua hoteluri de cura Hebe si Somesul in extrasezon. Mai bine punem lacatul dacat sa nemultumim pacientii.
Multumesc pentru ecoul dumneavoastra care ar fi putut fi un review in sine.
Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa ma gindesc la viata si traiul medicilor balneologi. Nici n-am fost vreodata la vreo statiune pentru tratament. Inca n-am iesit la pensie dar o sa vina si timpul ala. Sper ca sa nu se inchida toate locatiile de genul asta pina voi apuca eu sa imi tratez oscioarele pe undeva. Si totusi speranta mea e foarte plapinda.
@dorgo - foarte bun ecoul si bine punctat. Nu stiu cum e in alte statiuni in extrasezon dar eu fiind din zona merg destul de des la Geoagiu, in sezon dar si in extrasezon.
Daca acum 10 ani de exemplu era o atmosfera de-a dreptul bacoviana acolo in extrasezon, ma bucur sa constat acuma ca se mai misca lucrurile cat de cat macar si s-au facut niste amenajari si niste investitii acolo.
Vad ca si baile romane arata mai bine, pe vremuri erau plin de balarii si o gramada de mizerii pe acolo de nici nu stiai unde te afli.
Sunt o gramada de statiuni care din pacate au cazut in uitare si au disparut de pe harta turismului balneo. Dar asta e, traim in Romania
@adri-nico: daca zici ca e asa atunci nu e ciubotica cucului, asa e are coada mai lunga.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Peștera zidită din Cheile Madei — scris în 13.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2024 La Geoagiu după 45 de ani — scris în 06.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vacanta in septembrie pe plaiuri Hunedorene — scris în 24.10.23 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Germisara – complex termal roman — scris în 27.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Strand Baile Daco-Romane — scris în 24.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Grota Haiducilor Geoagiu Bai — scris în 22.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Băile Romane Geoagiu Bai — scris în 19.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ