GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complexul termal roman Germisara
La limita dintre județele Alba și Hunedoara, la distanţă egală între Deva și Alba-Iulia, se găsește stațiunea balneoclimaterică de interes național Geoagiu-Băi situată din punct de vedere administrativ-teritorial în oraşul Geoagiu, județul Hunedoara.
Accesul în Geoagiu-Băi se realizează pe E 68 (DN 7) sau pe calea ferată Bucureşti – Deva până la halta Geoagiu apoi pe şoseaua ce face legătura între aceasta şi staţiunea în discuţie, aflată la o distanţă de 12 km.
Apele termale de aici sunt folosite atât pentru cură externă pentru calităţile lor antireumatice cât şi pentru cură internă, fiind indicate în tratarea unor afecţiuni ale tubului digestiv, gastrite, boli hepatice, biliare şi urinare. Zona parcului este recomandată pentru terapie cu ioni negativi, calităţile apei, aerului şi ale soarelui completându-se reciproc.
Băile termale sunt oferite atât în cadrul ștrandului din stațiune cât și în vile și hoteluri, fie sub formă de piscine de agrement fie în cadrul bazelor de tratament.
Turismul este unica sursă de venit a locuitorilor așadar cazarea aici se găsește sub toate formele, de la locuri pentru cort, la camerele de închiriat și căsuțe de lemn, până la camerele unui hotel de 4 stele.
Cândva neîncăpătoare în timpul sezonului estival, în ultimii ani stațiunea este vizitată mai ales de beneficiarii bietelor de tratament balnear. Doar la sfârșit de săptămână stațiunea este suprapopulată datorită piscinelor ștrandului pe timp de zi și a clubului Tarabostes din ștrand noaptea.
Amatorii turismului cultural care se cazează în Geoagiu-Băi au ca principal punct de interes ruinele termelor romane aflate în centrul stațiunii și cunoscute sub numele de Germisara (termen de origine traco-getica alcatuit din germ care înseamnă „cald-fierbinte” și sara adică „apă”, „izvor” fiind indicata astfel utilizarea bailor chiar dinaintea venirii romanilor). Deosebit de importante din punct de vedere arheologic, aceste terme adapostesc singurul nimphaeum cercetat pe teritoriul Daciei Romane. Nimphaeum-ul este locul de cult dedicat nimphae-lor, divinități feminine ale naturii, cu caracter secundar – în raport cu zeii ale panteonului greco-roman – și colectiv (apar în grupuri). În mitologie nimfele erau fiicele lui Zeus, divinități protectoare ale diferitelor elemente ale naturii (munți, păduri, izvoare, ape curgătoare s. a.). În apropierea stațiunii se găsește și o bucată de drum roman cu o distanta de circa 200 m folosit până recent.
La vreo 10 minute de mers pe jos din centrul stațiunii se poate ajunge la o cascadă formată de râul ce colectează apele izvoarelor din stațiune.
Stațiunea poate servi de asemenea ca punct de plecare pentru vizitarea numeroaselor puncte de interes turistic pe o rază de circa 60 km deopotrivă în județele Alba și Hunedoara, de la superba cetate albaiuliana, la cetățile dacice din Munții Orăştiei și până la impresionantul castel din Hunedoara.
Trimis de baby eyes in 20.05.13 07:11:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GEOAGIU / GEOAGIU-BĂI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (baby eyes); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
felicitari si un superbonus!
apreciez in mod deosebit utilitatea review-ului si ma bucura faptul ca va preocupa promovarea locurilor din zona unde locuiti!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Peștera zidită din Cheile Madei — scris în 13.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2024 La Geoagiu după 45 de ani — scris în 06.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vacanta in septembrie pe plaiuri Hunedorene — scris în 24.10.23 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Germisara – complex termal roman — scris în 27.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Strand Baile Daco-Romane — scris în 24.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Grota Haiducilor Geoagiu Bai — scris în 22.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Băile Romane Geoagiu Bai — scris în 19.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ