ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Alte locuri vizitate pe drumul de întoarcere spre casă de la Balvanyos prin Covasna

TIPĂREȘTE URM de aici

Chiar daca mi-a iesit un review cam lungut, aveti putintica rabdare si cititi-l... Se poate dovedi interesant :)

Drumul de intoarcere. Va voi face acum o descriere a locurilor pe unde am mai bantuit in drumul spre casa si peste ce-am dat pe acolo

Cazati fiind la Grand Hotel Balvanyos, vezi impresii ne pregatim de plecare. Azi nu vom mai face alte ture asa ca luam micul dejun, o mai lalaim un timp pe terasa restaurantului la o tigara (vreo 4 de fapt, da la noi nu se numara :)) ) si o cafea, mergem de ne luam bagajele, predam camera si pe la 12 plecam pe drumul de intoarcere. De data asta insa, n-o vom mai lua inspre Bixad si prin Sfantu Gheorghe pe drumul pe unde venisem, ci prin comuna Turia inspre Targu Secuiesc.

Va spuneam in primul review din aceasta mini-serie, ca varianta de drum spre Bucuresti prin Bixad – Malnas Bai – Bodoc – Sfantu Gheorghe – Brasov este mai frumos. Da. Este. Insa acum o vom lua pe cealalta varianta de traseu mai uratel, dar cu treaba, ce credeati...

Indragostiti de incredibila paine pe care am mancat-o de atatea ori aici la hotel, am zis ca ar cam fi cazul sa cumparam si noi una. De la restaurant ni s-a zis insa ca nu au de vanzare, dar am facut sapaturi si am aflat unde era brutaria de unde se aprovizionau ei. Se afla langa stadionul de fotbal din Targu Secuiesc si o cheamã brutaria “DIÓSZEGI PÉKSÉG”. De aici luau cei de la hotel painea de casa secuiasca cu cartofi, paine facuta dupa o reteta a locului traditionala (si secreta :)) ) si tot de aici si produsele de patiserie pe care le puneau pe masa, la fel si astea de mare angajament :)

Asadar, vom merge in Targu Secuiesc special pentru a cumpara pentru acasa o paine traditionala secuiasca. Poate veti zice ca suntem cu capul atata vreme cat vom face un drum pana intr-un oras, chiar daca apropiat, doar pentru a cumpara o paine :)). Si ce daca ? Plecand de la hotel destul de devreme si avand timp berechet de pierdut, de ce nu ? Nu era prima oara cand faceam astfel de “arogante”. Spre exemplu, avem la activ vreo 3 sau 4 iesiri pana la Curtea de Arges, deci cale de ~ 160 Km si 2 ore de condus (din Bucuresti) si cu retur in aceiasi zi si asta pentru ce credeti ? Venim aici special pentru a merge la Restaurantul Domnesc din oras sa mancam incredibilii papanasi pe care-i fac ei acolo. Si dupa savurarea papanasilor, mai luam si o portie de munte si aer curat continuandu-ne drumul spre Vidraru sau uneori mai sus de baraj, in functie de cat e de tarziu :). Ce vreti... Alegerea noastra in momentele de plictiseala totala in oras in vreun weekend cand nu avem alceva de facut :))

Dar sa revenim la poveste. Ajungem in Targu Secuiesc si asa cum era normal si firesc :)), ne ratacim prin micutul orasel si pe niste stradute al naibii de inguste pe unde n-aveai nici o sansa sa intorci, multe dintre ele fiind si cu sens unic si terminandu-se intr-un camp... Asta bineinteles luandu-ne dupa încăpățânatul GPS din dotare care are momentele sale (si nu putine), cand ne scoate prin cine stie ce coclauri si balarii. Si uite cum tehnica de varf te lasa balta exact in momente de grea cumpana si mare trebuinta =))

Intr-un final glorios vom ajunge pana la urma la respectiva brutarie, dar tot dupa traditionala metoda lasata din batrani – “Intreaba un localnic” :)). Asadar dupa vreo 20 de minute de bajbaiala aiurea, intrebam bastinasii unde e stadionul lor si asa cum era logic si de asteptat ne indruma in cu totul alta parte fata de directia in care insista sa ne duca vajnicul GPS. Veti zice poate de ce n-am intrebat de prima oara localnicii... Ei bine pentru a nu ne lovi de celebrul refren al zonei - “nem tudom romano”... Dar acum chiar n-a fost cazul :)

Ca un pont pe care vi-l pot da si daca va veti afla intr-o situatie asemanatoare si veti solicita niscaiva informatii atunci cand va aflati prin asa zisul székelyföld – sau tinutul secuiesc, intrebati numai oameni tineri. Cei mai in varsta va vor raspunde cu clasicul “nem tudom” si asta pentru ca sunt indoctrinati din copilarie cã noi romanii le-am fi “furat” pamantul rupand-ul de la patria mumã, Ungaria. Este un fapt si nu vorbesc deloc prostii. Adica sa nu se inteleaga altceva... E un fapt indoctrinarea, nu ca le-am fi rapit asa zisul lor tinut secuiesc :P

Hai ca asta ma roade de mult si trebuie s-o spun.

Poate veti cataloga ceea ce va voi spune acum ca pe o atitudine şovinã, dar nu este de loc asa. Sunt lucruri care se petrec in acest moment si nu-i bine deloc. Traim in Romania, si secuii traiesc in Romania, iar lucrurile astea se intampla acum, aici si chiar sub nasul nostru. Trebuie sa reactionam intr-un fel. Vechea meteahna romaneasca – “Las-o ba ca merge asa”, evident ca aici nu merge. Trebuie sa luam atitudine daca cei in drept s-o faca nu au nici o reactie, din considerente pur politice ma gandesc.

(...)

Iata ce spuneam intr-un review de-al meu ceva mai vechiut - “Ce trebuie sa stiti despre Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos. ” vezi impresii, legat fix de problema asta :

Platiti biletul de vizitare (n. b. - era vorba de Tinovul Mohos aflat langa lacul Sfanta Ana) tot acolo la bariera aia de sus unde era nenea cu poezioara, se formeaza un grupulet (plecarea este din 30 in 30 min) si mergeti insotiti de un ghid care va va povesti totul despre ce vedeti. Puteti sa-i puneti si intrebari pentru ca stie... (si raspunsurile - bine si romaneste - relativ). Si scuze pentru off topic, da nu ma pot abtine... Sa fi vazut ce-i turuia gura lu' nenea ghidu', cand primea vreo intrebare in maghiara si cum vorbea in reluare si abia gasea cuvintele la intrebarile in romana... Ar fi fost comic daca nu era tragic, pentru ca suntem totusi in Romania, nu ? Bine asta-i cazul fericit cand un maghiar se descurca in romana, ca altii vai mama lor. Nu stiu o boaba si prin asta sunt „legati de glie”. Niciodata nu vor putea sa-si caute un loc de munca mai bun prin vreun oras mai rasarit, fiind loser-i din start pentru simplu fapt ca nu stiu romaneste. Chiar imi pare rau pentru ei (in privinta asta), dar totul li se trage in primul rand de la faptul ca parintii vorbesc acasa cu copii lor doar ungureste si in al doile rand de la scoala unde se invata tot in limba maghiara.

Si apropo de asta, iata si un comentariul de pe Trip Advisor al unui cetatean american din Holbrook, New York, United States, venit cu o excursie in grup in zona asta si comentand ce credeti ? „Our guide was Romanian but he has huge difficulties to communicate with the locals because lots of persons do not speak Romanian (and that's in Romania !) ”. In traducere „Ghidul nostru era roman, dar a avut dificultati majore de comunicare cu localnicii, pentru ca foarte multe persoane nu vorbeau romaneste (si asta in Romania !)”. No comment ca nu mai am ce.

Ei bine, acum voi renunta la acel “no comment” si asta pentru ca nimic nu s-a schimbat, cel putin in bine cu siguranta nu, si voi dezvolta subiectul in extenso.

Din cate stiu eu, Transilvania a fost centrul politic si comercial al Daciei, iar locuitorii Daciei, geto-dacii, nu prea erau maghiari. Nu prea erau deloc :)

Si ca sa fim corecti vorbind acum pe date strict istorice, primele triburi de huni (maghiarii de astazi) au migrat in campia Panonica prin secolul IX, iar dacii se aflau daja in Transilvania cu mult inaintea secolului I.

Sa va mai spun si ca numai in perimetrul actualelor judete Harghita – Covasna sau descoperit mai mult de 200 de asezari fortificate, 30 de tezaure si 34 de cetati, toate datate din perioada dacica si ca istoricii considera zona ca fiind un fief economic si cu vaste legaturi comerciale al Daciei ?

Asa ca despre ce vorbim aici ? Aaa... Ca hunii au migrat ulterior si pe aici si ca au ramas in zona tolerati fiind de locuitorii de fapt si de drept ai locului - dacii, asta da. Perfect de acord. Dar nu sa se vina azi si sa ni se spuna ca ei (hunii adica) au fost in fapt primii aici si ca dacii, popor migrator asa cum se stie =)) au venit peste ei cotropindu-i si ocupandu-le tara.

Este exact ca si in cazul in care noi, turisti fiind, ne-am caza intr-o camera la un hotel oarecare, pentru ca apoi sa revendicam intregul hotel de la cei ce-l au in grija si administrare, pe motiv ca avem niscaiva drepturi de proprietate de vreme ce ne-am cazat o noapte acolo =))

Dar poate pentru unii e greu de inteles adevarul istoric, asa ca hai s-o dam si pe matematica si poate ne lamurim :)). Aici se aplica perfect o axiomã a lui Euclid, axiomã care spune ca ”Doua cantitati egale cu a treia sunt egale intre ele”.

Si aplicand sus-numita axioma cazului in speta, iata ce rezulta: Dacia antica este egala cu Romania actuala. Dar atata vreme cat Dacia antica este egala si cu Transilvania, rezulta logic ca si Transilvania este egala cu Romania. Deci ce am obtinut dupa laborioasele-mi calcule de logica matematica ?

⇒ Romania ⇔ Dacia ⊃ Transilvania ≠ székelyföld (tinutul secuiesc) ≠ Magyarország (Ungaria) :P

N. B. Unde ⇒ rezulta ⇔ echivalent ⊃ include ≠ diferit.

Revenind la povestea noastra cu gasirea stadionului din Targu Secuiesc, am intrebat asadar 3 persoane diferite (toti tineri) si toti 3 ne-au indrumat corect si intr-o romana relativ buna, astfel ca in 5 minute am dat si de stadion si de brutaria aflata in stanga intrarii in stadion :))

Si daca tot ne-am fatait atata prin micutul orasel, n-am mai luat doar o paine cum era in plan, ci din cauza de nervi am luat doua, una intreaga pastrand-o pentru sufletelul nostru si una impartind-o in 3 si data cadou prin familie ca si suvenir de prin partile locului :)). Painea se vindea cu 4 lei / Kg, iar o paine avea 2 Kg. Ce va pot spune, este ca am mancat din painea aia vreo 10 zile (v-am zis ca noi nu prea mancam paine) si nici pomeneala sa se intareasca sau sa prinda ceva mucegai. Extraordinara :)

Ei, si pentru ca tot eram in Targu Secuiesc, orele nu erau avansate (abia 1 fara un sfert) si daca tot ne aflam aproape de 2 posibile variante de cazare pe care le luasem in vizor de ceva timp si la care nu ajunsesem inca, hai sa trecem sa le vedem.

Asadar o vom lua pe DJ 121 spre Covasna, oras de care ne desparteau numai 20 Km. Aici vroiam sa vedem cum arata si unde este amplasat hotelul Clermont de 4 stele, hotel la care nu mai fusesem si de care tot auzisem si numai lucruri de bine.

Iar in drum si ca sa impuscam 2 iepuri dintr-o lovitura, ne vom opri dupa ~ 15 Km si in comuna Zabala, sa vedem inca o locatie ce parea retrasa asa cum cautam noi pe oriunde ajungem, The Machine House. Despre Machine House stiam ca este o pensiune noua avand doar 9 camere si ca se intinde pe o suprafata de 500 ha (500 ha... Oau !), ca are padure, 2 lacuri mari si 4 iazuri pentru pescuit si ca aici poti face si echitatie. O locatie linistita si retrasa, care se mula perfect pe ceea ce cautam noi la o cazare anti-stress.

Ajungem asadar in Zabala, nici un indicator spre The Machine House, asa ca intrebam (iar :)) ) localnicii. Ciudat, dar nimeni nu parea sa fi auzit de asa ceva. In fine, oprim langa un grup de 4 tineri, ii intreb si pe ei, unul dintre ei chiar stia si romaneste (bine) si dupa ce se sfatuiesc intre ei in maghiara, ne zic ca nici ei n-au auzit de Machine House aia, dar ca probabil e vorba de castelul grofului si ne ghideaza catre acel castel.

Ca o paranteza, trebuie sa stiti ca in vechime la unguri, titlul de grof era acordat marilor proprietari de pamanturi si ca era echivalentul ca si rang al contelui pentru Europa.

Noi avand timp la dispozitie, hai sa plecam in cecetare, asa ca parasim soseaua urmand directia indicata spre castelul grofului local, o luam la stanga pe o straduta neasfaltata cale de ~ 1 Km si uite ca dam si de The Machine House. Ei, aici alta chestie. Porti masive din fier blocau accesul in interior iar pe o portita mai mica incuiata si aia, o atentionare : “Accesul persoanelor straine strict interzis”.

Este pentru prima data cand intalnesc asa ceva la intrarea intr-o pensiune. Pai cine deschide o pensiune, o face tocmai pentru a primi turisti, asadar personae straine. Daca nu se doreste asta se cheama ca ti-ai facut o casa de vacanta sau mai stiu eu ce resedinta de vara si in care vei veni doar tu, familia si eventual niscaiva prieteni de familie. Gresesc eu undeva sau ma tradeaza logica ? N-as crede.

Revenind. Hai ca v-am lasat in fata portilor incuiate. Na belea. Noi ce facem acum aflati in postura de “persoane straine” si cu nimeni prin preajma ? In sfarsit vedem un interfon acolo si apasam aiurea pe tastele alea. Ne raspunde un nene cã “ighen”, apoi dupa “buna ziua” al nostru o da si el pe romana.

Ii spunem pentru ce am venit si ca am vrea sa vedem daca se poate o camera sa ne putem face o idee asupra confortului si dotarilor oferite in vederea unei viitoare cazari. Nenea zice ca nu are camere libere acum. “Ii spunem ca stiam lucrul asta, dar macar sa vedem exteriorul pensiunii si curtea interioara se poate ?” zic eu. La care individul, ca nu-i pot spune altfel, ne-o tranteste ca “sa ne vedem de drum ca el are treaba si ca daca noi avem timp de pierdut, el n-are”. “Ok” ii zic eu calm inca, “Si cu cine am stat de vorba ?” La care individul ne inchide interfonul in nas...

Ce naiba sa mai spui la un asa raspuns si o asemenea reactie ? Ne uitam blocati unul la altul si pentru ca nu aveam ce face altceva, ne suim in masina regretand ca am venit pana aici si ca ne-am pierdut aiurea o ora din viata, hotarati sa facem cand unde si pe la cine vom putea o reclama “minunata” acestei locatii. “Reclama” bineinteles pe masura primirii pe care ne-o facuse respectivul angajat de acolo.

Probabil acest individ atat de ocupat, nu realizeaza ca este ocupat tocmai datorita turistilor ca mine, ca tine sau ca altii care se cazeaza si-si lasa banii la acea pensiune, bani din care pana la urma si el este platit. Mizerabil si neghiob comportament pana la urma. Sau daca nu i-a placut de noi pentru faptul ca suntem romani, sa inlocuiasca naibii placuta aia de la intrare pe care scrie - “Accesul persoanelor straine strict interzis” cu probabil mult mai logica pentru el - “Accesul persoanelor romane strict interzis”.

Este pentru prima oara de cand tot mergem prin zona asa zisului “székelyföld” - tinutul secuiesc (si am tot venit pe aici), cand dam de un asemenea comportament ostil si dusmanos...

Culmea este ca pe 27 august, deci cu doar 2 zile inainte de a pleca spre Balvanyos, am vorbit la telefon cu propietara de la The Machine House, tocmai in ideea de a ne caza la ei in weekend-ul din 29 - 31 august. Ne-a spus ca momentan are totul ocupat pentru acel sfarsit de saptamana, dar ca oricum si oricand suntem bine veniti daca ne vom caza undeva prin apropiere si vom vrea sa venim sa vedem si proprietatea dansei, asta pentru a ne putea face o parere despre asezarea acesteia si confortul oferit in vederea unei cazari viitoare.

Ne-a mai spus si ca in momentul acela se afla pe litoral, asadar nu va fi ea aceea care sa ne faca turul de prezentare, dar nici o problema pentru ca are angajati care o vor putea face la fel de bine ca si dansa.

Asadar venisem la The Machine House oarecum la sigur si in baza spuselor patroanei ca vom fi bine primiti acolo pentru o scurta vizita de informare. Insa ce-a iesit pana la urma, ati vazut si dumneavoastra...

Uite ce inseamna sa ai angajati de o calitate indoielnica asta ca sa nu zic nesimtiti (si de fapt de ce sa nu zic ?), angajati care-ti pot da peste cap toata truda ta ca patron in a-ti promova unitatea de cazare.

Poate o sa ziceti de ce nu am luat iar legatura cu patroana locatiei sa-i povestim ce-am patit acolo. N-am mai sunat-o pentru ca nu vedeam rostul demersului. O vorba veche romaneasca spune ca “pana la Dumnezeu te mananca sfintii”.

Asa ca de ce ne-am caza intr-un loc in care sa fim priviti cu ura si dusmanie ? Pentru ca nu de patroana aveam sa ne lovim zi de zi, ci de angajatii dansei. Si atata vreme cat problema este la “sfinti” si nu la “Dumnezeu” ce rost mai avea conversatia cu “Dumnezeul” lor ?

Veti zice poate ca trebuia ca “Dumnezeu” sa stie de atitudinea “sfintilor”, atitudine pe care eu personal am catalogat-o ca fiind clar şovinã. Poate ca da, poate ca nu. Este strict problema dansei in a-si aleage cu grija angajatii si indiferent de convingeri personale, sa stie sa le impuna un comportament adecvat, decent si respectuos in relatia cu turistii si asta indiferent (sau mai ales) de nationalitatea acestora, un punct delicat si sensibil ce trebuie abordat cu multa grija.

Asta e. In urma celor intamplate acolo, noi am taiat definitiv si irevocabil The Machine House de pe lista unor posibile cazari.

In fine, cu o mie de draci, plecam de acolo spre orasul Covasna sa vedem si mult laudatul hotel Clermont. Ajungem in Covasna, apoi prin oras pana la el pe un soi de, sa-i spunem "drum", in lucru si vai de mama lui mai mai sa rupem masina pe acolo. Mergem cu mare atentie, scapam teferi si in sfarsit ajungem in parcarea hotelului.

Nu stiu de ce, dar traiam cu impresia ca acest hotel ar fi undeva in afara orasului si mai izolat. Nici pomeneala de asa ceva. Este intr-o laterala a orasului, cu case in preajma si alte hoteluri in apropiere. Eu raman cu Bitza in parcare si mami se duce sa vada si o camera a hotelului daca tot am ajuns pana acolo. Curtea interioara a hotelului este frumoasa si bine ingrijita, braduti si flori inveselesc locul, dar totusi prea multa piatra. De sus te batea in cap soarele torid, de sub talpi te lovea caldura pavelelor incinse. Cred ca mai bine de 80 % din curte este pietruita cu pavele. O fi frumos, o fi usor de intretinut, dar pentru cineva care iubeste verdele naturii nu este deloc o imagine placuta. Prea multe betoane, prea putina verdeata.

Vine si mami inapoi si spune ca fata de la receptie, extrem de amabila i-a aratat 2 camere, sunt destul de mari si destul de aratoase, dar ca nu se compara cu Grand Hotel Balvanyos-ul nostru :)). Si unde mai pui si ca noaptea de cazare aici era de 400 nu stiu cat de lei fata de cei 265 pe care-i platisem noi la Grand Hotel Balvanyos.

Taiem si hotelul asta de pe lista “must see” (lista deschisa cu brio de The Machine House) si pentru ca era abia ora 2, hai sa vedem si celebra Valea Zanelor s-o mai lalaim p’acolo ceva timp. Aici frumos, suntem inconjurati de munti impaduriti, trafic auto foarte mic, asadar un loc placut de stat la aer. Ajungem intr-un loc unde am putut pe un drumeag lateral sa ne departam de sosea, intindem patura pe iarba si stam p’acolo vreo 2 ore, spre fericirea lui Bitza care avea multa treaba in a alerga si ceceta zona de colo pana colo prin poienitele alea.

Pe la 4 dupa-amiaza strangem si ne punem la drum spre Bucuresti via Brasov apoi prin Valea Prahovei, drumul de ~ 230 Km facandu-l intr-un timp nesperat de mic, in mai putin de 3 ore :). Nu stiu ce fenomen paranormal s-a petrecut, dar Valea Prahovei era complet libera astfel ca in jur de 7 seara eram deja in casa cu bagaje cu tot.

V-am prezentat in acest review peripetiile si locurile pe unde am mai colindat pe drumul de intoarcere de la Balvanyos spre Bucuresti. Sorry daca unele parti ale sale au deranjat pe cineva, dar erau lucruri ce obligatoriu trebuiau spuse si facute cunoscute.

Daca ati gasit si ceva informatie utila in ce am batut eu campii pe aici, ma bucur si inseamna ca mi-am atins scopul. Acela de a va face niste oameni mai informati si asta pentru ca -

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

Acesta fiind review-ul meu de sfarsit de an, va doresc tuturor ca de Craciun sa va simtiti minunat in mijlocul familiei, iar anul care vine sa va aduca multa sanatate si sa va fie nesperat de bun si de bogat, sa puteti pune si ceva banuti deoparte pentru calatoriile la care visati :)

LA MULTI ANI si Craciun fericit !


[fb]
---
Trimis de vega06 in 14.12.15 15:32:06
Validat / Publicat: 14.12.15 17:48:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.

VIZUALIZĂRI: 4115 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 De la Balvanyos prin Covasna. Pe valea Zanelor din Covasna.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46999 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

puiutea
[14.12.15 18:34:29]
»

Foarte bun review-ul și - mai ales - de actualitate! După ultimele evenimente din zonă, eu unul n-aș mai avea curaj să-mi las mașina peste noapte în parcarea vreunui hotel din zonă, de teamă să nu o găsesc vandalizată! Încă de când eram copil și colindam cu ai mei (și am colindat, nu glumă), am tot fost trimiș de la Ana la Caiafa, pe principiul "nem tudom"! Dar... asta e politica guvernanților de ambele părți și a celor aserviți lor, de a menține o stare de tensiune, sub care să se poată desfășura ADEVARATELE nenorociri (hoții, jafuri, retrocedări etc., etc.). Pentru că - am înțeles - în principiu, oamenii maghiari și cei români se înțeleg bine, (...) sunt cei care îi agită, pentru interese personale!

Putem discuta multe, dar poate, nu acum și nu aici!

Poate, după inițiativa "Scrie românește" mai inițiem una "Traim românește în ROMÂNIA"!

Mulțumesc încă o dată că ne-ai amintit că : "Noi suntem români / Noi suntem români / Și suntem pe veci aici stăpâni! "

Radu Tudoran
[14.12.15 19:41:34]
»

Bun review-ul. L-as fi votat de zece ori, nu din xenofobie, ci pentru ca nici eu nu suport prostia

vega06AUTOR REVIEW
[14.12.15 21:54:25]
»

@puiutea -

Chiar si daca n-ai fi scris ecoul asta, as fi stiut ca gandim la fel si ca ce te deranjeaza pe tine e mai mult decat probabil sa ma deranjeze si pe mine.

Asa cum zice vorba aia din batrani - "Ce tie nu-ti place, nici mie nu-mi place"

Intradevar. Locuitorii satelor de prin zona se inteleg perfect unii cu altii si fara pic de dusmanie, indifferent care etnie este majoritara acolo - romana sau maghiara. Prin casatoriile mixte exista chiar si reletii de rudenie intre ei si nimeni nu are nici cea mai mica problema cu asta. Aici indoctrinarea facuta de politicieni prinde mult mai putin, stiut fiind ca la tara unde oamenii se cunosc si se respecta intre ei, este greu sa-i asmuti unii impotriva celorlalti.

Treaba se schimba insa in orasele asa-zisului tinut secuiesc. Lume amestecata, oamenii nu se cunosc intre ei... Este o masa usor de manevrat, lucru pe care-l vei gasi in orice manual de psihologia maselor.

Intradevar, se poate discuta mult pe tema asta, dar cu siguranta nu aici si nu acum.

Mulțumesc încă o dată că ne-ai amintit că : "Noi suntem români / Noi suntem români / Și suntem pe veci aici stăpâni! "

Nici nu trebuia sa amintesc cuiva asta. Este un lucru pe care toti il avem in noi chiar daca unii nu sunt constienti de asta.

Multumesc prietene pentru vizita si comentariu

vega06AUTOR REVIEW
[14.12.15 22:13:03]
»

@Radu Tudoran -

Si eu daca as fi citit review-ul cuiva in care sa se faca atingere la o tema evitata de altfel, un tabu al zilelor noastre reprezentat de relatia romani - comunitatea maghiara, ei bine si eu l-as fi votat cu siguranta si numai pentru faptul ca sparge tiparele.

Eu asta am incercat acum, sa ies dintr-o cutuma veche si demult impamantenita, aceea de a nu deranja cumva o anumita natiune cunlocuitoare, care in acele zone a devenit natiune inlocuitoare. Si asta fara gluma.

Va multumesc si dvs pentru vizita si coment

danamandache
[15.12.15 08:00:09]
»

Felicitari!!!! Imi place articolul, nu pentru faptul ca iese din tipare, ci pentru faptul ca noi gandim la fel, simtim la fel. M-am lovit de atitudinea ostila a ungurilor care traiesc in tara noastra. Am avut un sentiment pe care nu il pot explica. M-am simtit strain in tara mea. Nicicand si niciunde nu am mai trait acea senzatie. S-a intamplat cu multi ani in urma si imi pare rau sa constat ca situatia nu s-a schimbat. Pacat.

Felicitari pentru curajul de a aborda un astfel de subiect delicat.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.12.15 10:45:36]
»

Vezi că pîine din aia găsești în Obor. Cel puțin în 2 locuri, un magazin cu produse secuiești, la etajul halei noi (în care la parter e piața), și o dugheană de lemn, aproape de zona unde se vinde must toamna (partea dinspre Șos. Colentina).

Nu înțeleg totuși de ce Ținutul Secuiesc e „așa-zis”.

Și nu sînt de acord cu premisa Dacia = România (e valabil doar ca așezare geografică). Lumea e dinamică, aș putea paria că situația geopolitică de peste 2 sau 3 sute de ani va diferi de cea de azi. La fel cum diferă cea de azi de cea de acum 2000 de ani. Dacă aplici principiul înghețării granițelor la un moment trecut, trebuie să desființezi cam toate statele de pe glob și să contești dreptul la existență al aproape tuturor popoarelor.

Ca să nu mai zic că în antichitate nu prea existau state în sensul modern. Nici putere centrală, nici granițe clare. Cu mici excepții.

Deci mi se pare că argumentul „dacă pe locurile astea mai demult era o țară cu hotarele cutare și cutare, rezultă că statul existent astăzi aici trebuie să aibă exact aceleași hotare” e invalid și de neinvocat în drept sau diplomație.

Pledez pentru un argument al „stării de fapt”, al realității. Realitatea e că granițele de azi sînt cele care sînt în urma evoluției firești, istorice, mai concret sînt rezultatul ultimelor 2 războaie mondiale și al tratatelor recunoscute de toate statele. Realitatea e că azi județele secuiești sînt în granițele României. Tot realitatea e că acolo majoritatea covîrșitoare a populației e formată din secui. Care locuiesc acolo de secole. Motiv pentru care zona se numește Secuime sau (mai „academic”) Ținutul Secuiesc. Eu sînt crescut în București și așa am auzit vorbindu-se despre zona aia în jurul meu.

Carmen Ion
[15.12.15 12:17:39]
»

@vega06 - În primul rând, felicitări pentru un articol foarte interesant şi util.

În al doilea rând, vreau să adaug câteva informaţii legate de "Machine House" (chiar dacă acestea nu explică în niciun fel comportamentul nepoliticos al cetăţeanului cu care ai conversat prin interfon): domeniul din satul Zabola (în maghiară), respectiv Zăbala în româneşte, a aparţinut timp de aproape cinci secole familiei Mikes şi de el se ocupă în prezent Gergely Roy Chowdhury şi fratele său Sándor. Familia a reuşit să recapete conacul, clădirile anexă, parcul şi mai multe mii de hectare de pădure care cuprind şi cabane de vânătoare folosite în trecut de Ceauşescu.

Gergely Roy Chowdhury este fiul contesei Katalin Mikes (n. 1944), plecată la vârsta de 16 ani din România în Germania, şi a lui Basu Roy Chowdhury de Ulpur, un aristocrat bengalez care şi-a pierdut averea după împărţirea Indiei. Gergely s-a născut la Graz în 1977, a studiat la Londra şi a lucrat în domeniul bancar, după care, în 2001, a decis să se ocupe de retrocedarea averilor familiei Mikes şi ulterior de restaurarea şi administrarea domeniului de la Zăbala.

Sursa informaţiilor este cartea "Tovarăşul baron - O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene" a lui Jaap Scholten, scriitor olandez căsătorit cu o aristocrată maghiară şi stabilit la Budapesta. Abstracţie făcând de unele comentarii nedocumentate şi răuvoitoare la adresa României, este o carte utilă pentru cei interesaţi de trecutul şi prezentul familiilor aristocratice maghiare din Transilvania.

Mihai18
[15.12.15 22:02:15]
»

Suflet de român. Cred că așa vă voi spune de acum încolo. Aț fost cam off-toopic în acest review (cred că ați băut apă după un oarecare Mihai 18) Vedeți că webmaster are o nuielșă (așa mi-ați zis mie recent). Îmi amintesc ce mi-a spus un coleg. Era la Borsec, a avut o discuție contradictorie cu un localinic care i-a spus. Va veni ziua cînd veți veni aici cu pașaport. Am mai fost și eu în Transilvania (nu în Ardeal) dar nu am avut ghinionul să întâlnesc astfel de situați. Review-ul mi-a mers la sufelt. Bravo. Am întrerupt lectura review-ului si am verificat prin ce țări ați fost. Ungaria lipsește. Păcat. Mergeți și îmi veți da dreptate. Acolo sunt altfel de unguri, altfel ca cei din unele zone ale Transilvaniei. Ca român, deloc nu am avut incidente în Ungaria. Mi-a plăcut review-ul. Cât de natural povestit, se observă că nu este cosmetizat, este din suflet.

vega06AUTOR REVIEW
[15.12.15 23:35:15]
»

@Carmen Ion -

Interesant. Am citit si eu cate ceva despre familia Mikes, inainte de a scrie acest review. A fost una dintre familiile cele mai bogate si cu cele mai intinse proprietati din Transilvania, iar ca vechime in timp apare mentionata in cronicile vremii inca din secolul XV.

Multumesc pentru completare. Poate fi utila celor ce vor dori sa mearga acolo sa petreaca vreun weekend. Din pacate la noi lucrurile stau altfel. Dupa minunata experienta pe care am avut-o acolo, va mai curge multa apa pe Dambovita pana ne-om hotari ca macar sa ne gandim sa mergem acolo, da sa ne mai si cazam

Multumesc pentru apreciere, vizita si comment

vega06AUTOR REVIEW
[15.12.15 23:57:21]
»

@Mihai18 -

Îmi amintesc ce mi-a spus un coleg. Era la Borsec, a avut o discuție contradictorie cu un localinic care i-a spus. Va veni ziua cînd veți veni aici cu pașaport.

Noi avem rude in Bicazul Ardelean si acolo de fiecare data cand ne duceam auzeam asta de pe la vecinii rudelor noastre. Asta prin 1970. Atunci in localitate erau numai 10 familii de romani si se intelegeau foarte bine cu familiile de maghiari de acolo. Chestia cu pasaportul, era spusa atunci oarecum sub forma de gluma si cu zambetul pe fata. Acuma nu stiu care mai este situatia. N-am mai dat pe la ei de mai bine de 5 ani

Va multumesc si dvs. pentru aprecieri, vizita si comentariu

vega06AUTOR REVIEW
[16.12.15 17:36:15]
»

@danamandache -

Merci Dana. Esti printre primii mei prieteni pe AFA si stii ca intotdeauna ne-am inteles perfect. Din priviri as zice Bine priviri virtuale

Si noi am mai avut experiente de genul “ma simt strain in tara mea”, dar asta demult, prin anii ’80. In ultima vreme, si vorbesc acum de prin anii ’90 incoace, ce sa spun... Chiar nu ne-am mai lovit de problema asta pana acuma, la ultima tura de la Balvanyos, si asa cum spuneam si in review am tot colindat prin judetele cu localitati avand populatie majoritar maghiara. Aaa... A fost ultima tura de la Balvanyos pe 2014, a nu se intelege ca nu mai revenim la Grand Hotel Balfavyos - marea noastra dragoste

Multumesc pentru aprecieri, vizita si comentariu

vega06AUTOR REVIEW
[16.12.15 18:23:01]
»

@abancor -

Am stat mult in cumpana daca sa scriu sau nu acest ecou, dat fiind ca suntem in preajma sarbatorilor de iarna si nu este deloc potrivit cu atmosfera de acum. Pana la urma am zis ca totusi da, este obligatorie aceasta reactie.

Nu înțeleg totuși de ce Ținutul Secuiesc e „așa-zis”.

Asteptam sa sesizeze cineva asta. Cand am spus “asazisul tinut secuiesc” si scris fara majuscule, m-am referit strict la tinutul secuiesc autoproclamat de politicienii maghiari si nerecunoscut de statul roman. Nu faceam referire la Tinutul Secuiesc regiune istorica, care exista si este parte a Transilvaniei. Ca s-au autoproclamat ei ca si tinut secuiesc, e problema lor. Dar de aici si pana la a-si face si a-si impune drapel propiu pe care sa-l arboreze pe case si culmea pe cladiri publice ale statului roman, e cale lunga si chiar penala.

Se incalca astfel Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice, modificata in 2014 prin adaugarea unui paragraf care interzice purtarea sau arborarea pe teritoriul Romaniei a drapelelor altor state, stemele, sigiliile, steagurile sau orice alt insemn national, statal, regional sau individual, asimilate, daca ele aduc atingere in vreun fel demnitatii nationale.

Ei bine eu anul trecut prin august, aflat in tranzit prin Miercurea Ciuc m-am simtit lezat in demnitatea mea nationala, ca sa parafrazez legea. De ce ? Pentru ca pe cladirea primariei orasului era arborat steagul secuiesc albastru/portocaliu (sau poate auriu)/albastru, alaturi de drapelul rosu/alb/verde al Ungariei, incalcandu-se astfel art. 2 al. a din aceiasi Lege 75/1994 - Drapelul României se arborează în mod permanent (...) pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice. Ori primaria este un loc public. Asa stand lucrurile, drapelul Romaniei era OBLGATORIU sa fie arborat aici si nu celelalte 2 care conform legii n-aveau ce cauta acolo...

Și nu sînt de acord cu premisa Dacia = România

Nici maghiarii nu sunt de acord si au fix aceeasi argumentatie cu tine. De altfel ei au pretentii teritoriale de la mai toate tarile cu care au frontiere. Iti amintesc, ca in 2009 au fost aproape de un conflict militar cu Slovacia pe aceleasi teme teritoriale.

In fine... Nu esti de acord ca Dacia = Romania. E parerea ta. Este insa un subiect in care am convingerea ca gandesc corect. Iar tu, punand la indoiala continuitatea geto-daca si romaneasca din Ardeal, faci un deserviciu poate neintentionat romanilor, dand apa la moara celor ce vor unirea Transilvaniei cu “patria mama” Ungaria. Sunt interese uriase in joc iar pentru asta Transilvania a fost, este si va ramane principala tinta a Ungariei. Gandeste-te ca la o eventuala alipire a Transilvaniei, Ungaria efectiv si-ar dubla suprafata devenind astfel un jucator important dpdv politic, economic, financiar si strategic pe harta Europei. Mai putin conteaza alte teritorii revendicate de la alte state in fata Transilvaniei, regiune care intradevar ar face “Ungaria Mare”.

Pledez pentru un argument al „stării de fapt”, al realității. Realitatea e că granițele de azi sînt cele care sînt în urma evoluției firești (...) azi județele secuiești sînt în granițele României.

Iarta-ma ca-ti spun, dar pledezi prost. Dupa logica ta, daca maine Ungaria ar ocupa militar sau prin alte mijloace Transilvania, poimaine ar fi in granitele firesti ale Ungariei - asadar o evolutie fireasca pentru tine. Daca ar fi pledat multi asa, de mult am fi pierdut Ardealul...

Si trebuie sa mai stii ca acea majoritate covarsitoare a secuilor de care spui pe final, s-a creat artificial dupa 1989 in special prin acordarea dublei cetatenii de catre statul maghiar cetatenilor romani de origine maghiara din Harghita – Covasna – Mures, situatie la care statul roman in mod impardonabil n-a avut nici o reactie. Si asta in paralel cu alungarea romanilor din acele zone prin intimidare, amenintari si chiar prin acte de violenta, fapt despre care s-a scris mult in presa acelor ani.

Eu sînt crescut în București și așa am auzit vorbindu-se despre zona aia în jurul meu.

Complet fara sens ceea ce spui. Logica ar fi fost o propozitie de genul : “Eu sant crescut in Harghita (sa zicem) si asa am auzit vorbindu-se despre zona aia in jurul meu”. Asta da. Era corect, logic si suna normal.

Crescut in Bucuresti n-aveai de ce sa auzi “in jurul tau” de judetele secuiesti. Copiii care cresc in Bucuresti, aud de parcul Cismigiu, de Herastrau, de Oraselul Copiilor, sau mai stiu eu ce alte locuri din gama asta... Ce treaba sa [aibă?] copiii din Bucuresti cu secuimea si de ce s-ar vorbi in jurul lor despre asta ?

Nu-mi lua in nume de rau acest ecou. Stiu ca esti un om inteligent si cu bun simt, dar acum ai cam scapat caii cum se zice si ai facut afirmatii cel putin deplasate referitor la ceea ce inseamna si a insemnat istoria si continuitatea romanilor in Transilvania. Iar la cele spuse de tine era obligatorie si o reactie potrivita. Este parerea si opinia ta, dar da-mi voie sa nu fiu de acord cu ea.

Oricum ar fi, iti multumesc si tie pentru vizita si comentariu si sper ca acest ecou nu-l vei lua ca atac la persoana, pentru ca nu se vrea si nu este asa ceva.

puiutea
[16.12.15 19:43:02]
»

@abancor - Pentru că am trecut la încălzirea cu calorifere, și mi-a rămas ceva gaz, ce mi-am zis eu : "ia să-l torn peste "foc! " Zis și făcut!

Nu, Dacia nu e România! ROMÂNIA e Dacia! Care a fost vatra națiunii noastre de peste 2.000 de ani, și nimeni n-a reușit să ne mute de aici. Ne-au mai ciuntit unii, alții, dar am rămas AICI, lângă Crucea noastră și lângă Sfinxul nostru! "Decebal per Scorillo", de aici ne tragem!

Și ce aflăm? " Lumea e dinamică, aș putea paria că situația geopolitică de peste 2 sau 3 sute de ani va diferi de cea de azi. "

Păi, cu așa atitudine, s-ar putea să ne trezim aruncați cine știe pe unde! De parcă granițele (așa cum sunt ele), ar fi niște garduri pe care le bate vântul!

" La fel cum diferă cea de azi de cea de acum 2000 de ani. "

Ba nu diferă foarte mult deloc! România, după 2.000 de ani, a rămas - aproximativ - în ciuda multor vicisitudini, pe acelaș teritoriu, a rezistat și tătarilor, și turcilor, și altor popoare migratoare. DE CE? Herodot spune că "Dacii sunt cei mai viteji dintre traci."

"Eu am fost învins la Poarta Albă și la Războieni. Moldova, a învins pretutindeni." Și Ștefan cel Mare și atâția alții au murit pentru un singur motiv : ca să păstreze acest teritoriu, unde trăim de peste 2.000 de ani, să ne păstrăm obiceiurile, tradițiile, credința (suntem o "insulă" de ortodoxism și așa am rămas), să ne păstrăm neatinse toate lucrurile rămase din moși strămoși. De curând am citat : "...sunt unii oameni care, ca și copacii, au rădăcini în pământul în care s-au născut."

Brâncoveanu și-a văzut copii uciși pentru că nu a vrut să renunțe la credința strămoșească.

"Ce jale vă coprinde! Cum totul v-a pierit!

Subt osândirea soartei de tot aţi înnegrit!

Din slava strămoşască nimic nu v-a rămas.

Oriunde nu se vede nici urma unui pas."

Păi asta vrem noi? Să aruncăm ISTORIA la gunoi, pentru că, vezi Doamne, bate văntul schimbării?

Nu cred că asta este de dorit. Argumente ar fi multe, foarte multe, dar cred că ce era de spus s-a spus.

webmaster
[16.12.15 19:51:37]
»

Se pare că, încet-încet, discuția alunecă spre o polemică într-o direcție care nu mai are absolut nimic de-a face cu turismul.

Topic închis.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.

[pentru solicitari de redeschidere, scrieti-mi pe Feedback]
Daca ai fost acolo si doreşti sa ne povesteşti experienţa ta: Scrie impresii

Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069684982299805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1