ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ce trebuie sa stiti despre Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos.

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru inceput si asa, mai de incalzire, sa vedem de unde si cum putem ajunge la Lacul Sfanta Ana, considerand ca suntem cazati prin zona. Pentru a face putina drumetie spre Lac, putem porni pe poteci marcate din statiunile Tusnad, Balvanyos, precum si din localitatea Bixad, trasee de dificultate scazuta, padure, aer curat, mai mult plimbare decat efort, satisfactie garantata (cum zicea intr-o reclama parca cu Schwarzkopf :) )...

Daca suntem mai comozi, mergem la Sfanta Ana cu auto din dotare. Noi am venit pana aici si cu auto propriu si cu biciclete inchiriate de la hotelul Grand Hotel Balvanyas unde eram cazati. Daca va intereseaza date despre hotel puteti citi si review-ul meu “De ce atat de putini turisti intr-un hotel de clasa, amplasat intr-o locatie superba. ”.

Ce facem la Lacul Sfanta Ana.

Pai facem baie, plaja, ne dam cu barcile pe lac si mai vedem si o capela romanocatolica cu hramul Sfintei Ana. Puteti parca masina sus unde veti fi opriti de un nene care va va recita o poezioara cu “Bun venit la lacul Sfanta Ana, puteti parca... bla bla bla... ” si sa nu incercati sa-l opriti (noi am incercat, ca stiam poezia) ca n-o va face, trebuie sa-si incheie numarul . Trebuie sa-i dati 10 Ron ca sa parcati masina aici sus, sau 30 Ron daca parcati jos, mai langa lac. Aveti pe malul lacului si un mica ceva, sa-i zicem bistro, de unde puteti cumpara mici, fripturi, carnati, pastrama, astea toate la gratar si diverse bauturi racoritoare + bere. Pe malul lacului din loc in loc sunt asezate si gratare fixe, la care poti sa vii cu carnea din dotare (nu a ta... daca-ti iei din magazin :)) ) si sa-ti faci un gratar hand-made. Padurea in spate, balta in fata, paturica la soare, gratarul langa. Ce sa mai vrei altceva?

Haideti sa vedem si cu ce avem de-a face dpdv al genezei geologice a zonei, ca-i interesant.

Muntele Ciomat (Puturosu), este un tinut vulcanic avand in componenta si cele doua conuri vulcanice gemene, Ciomatul si Mohosul dintre care Ciomatul cu crater inchis adapostind lacul Sf. Ana, iar Mohosul cu crater deschis adapostind Tinovul.

Ce trebuie sa stiti despre Lacul Sfanta Ana (alt. 950m), este ca s-a format in urma unei eruptii vulcanice care a avut loc acum ~10.000 – 11.000 de ani, declarat rezervatie naturala, unic in Europa Centrala si de Est, are forma aproape circulara, o suprafata de 20 ha si adancimea maxima de 7m, iar apele sale provin numai din ploi si in urma topirii zapezilor, neavand izvoare sa-l alimenteze. Puritatea apei este extrem de ridicata, apropiindu-se de cea a apei distilate, iar datorita lipsei de oxigen si a emanatiilor de gaze de pe fundul lacului si peretilor craterului, nici o vietate nu poate trai aici. Asta despre Sfanta Ana.

Dar mie personal mi sa parut mult mai interesant Tinovul Mohos (alt. 1050 m), situat langa Lacul Sfanta Ana si declarat si el rezervatie naturala, loc pe care musai sa-l vizitati. Aici s-a format de fapt primul lac vulcanic, in urma unei eruptii care a avut loc acum ~ 40.000 de ani, a unui vulcan din masivul Ciomat, parte a masivului vulcanic Harghita (acum stins, nu va faceti griji) si care avea 80 de hectare (de lac zic), mai mare de 4 ori decat Sfanta Ana de astazi. Dar are loc o noua eruptie a aceluiasi vulcan acum ~15.000 de ani printr-un crater geaman (locul unde mai tarziu sa format Sfanta Ana), datorita careia materiile aruncate in urma eruptiei, acopera partial primul lac (Tinovul de azi), acesta devenind zona mlastinoasa, favorizanta dezvoltarii muschiului de turba care atinge astazi in unele zone 10 pana la 20 de metri, dar care in apropierea ochiurilor de apa este periculos de subtire, fapt pentru care la vizitarea Tinovului se merge pe un traseu turistic de aproximativ 400 de metri, amenajat sub forma de podete de lemn peste suprafata mlastinoasa a turbariei care pluteste pe apa.

Din intreaga suprafata a Tinovului care cuprinde aproximativ 20 de ochiuri de apa care comunica intre ele si sunt conectate la un lac subteran mare (dupa unii specialisti acesta ar avea ~5-6 ha si 3-5 m adancime), pot fi vizitate doar doua din ele, cele mai mari, asta pentru ca nu difera intre ele, dar probabil si pentru a proteja zona.

De cum pasesti pe poteca de lemn, chiar de la intrarea in Tinov, cu fiecare pas pe care-l faci, peisajul se schimba dramatic. Arborii mari si falnici de la intrare, incep sa scada in inaltime si se pipernicesc pe masura ce te apropii de ochiurile de apa, ramanand doar arbusti si brazi pitici, pana ce intr-un final dispar si ei. Cel mai mare ochi de apa al Tinovului nu are mai mult de 20-25m si din cauza turbei apa este neagra, creepy rau.

Tot aici (la Tinov), veti mai putea vedea si plante rare si ciudate, „nebunele” (accent pe al 2-lea „e”), o planta cu effect halucinogen care odata consumata te face s-o iei razna (faza tare e ca seamana foarte bine cu afinele, asa ca abtineti-va sa mancati chestii pe acolo), precum si „roua cerului” planta carnivora (horror... oau).

Daca vreti sa testati duritatea solului (a muschiului de turba), faceti-o mai la inceputul traseului. Aici veti avea senzatia ca pasiti pe un covor persan foarte bogat si moale, iar daca o faceti mai tarziu, pe la jumatatea traseului, deja va veti trezi cu incaltarile ude si in fine langa ochiurile de apa, mai bine nu, chiar nu e indicat s-o faceti, stratul de muschi este aici foarte subtire si deja va riscati inutil. Daca cine stie cum va pierdeti echilibrul si va treziti prin lacul ala subteran de 5ha de care va ziceam mai devreme (ala cu apa aia neagra, horror :)) )?

In fine... Vizitand Tinovul, am avut aceiasi senzatie pe care am avut-o cand am vazut pentru prima oara Vulcanii Noroiosi de la Berca din judetul Buzau. OAU!!! Efectiv parca eram pe alta planeta. De asta va tot zic intruna sa-l vizitati pentru ca sunt lucruri deosebite aici, unice in Europa si e pacat.

Platiti biletul de vizitare (parca 7 Ron) tot acolo la bariera aia de sus unde era nenea cu poezioara, se formeaza un grupulet (plecarea este din 30 in 30 min) si mergeti insotiti de un ghid care va va povesti totul despre ce vedeti. Puteti sa-i puneti si intrebari pentru ca stie... (si raspunsurile-bine si romaneste-relativ). Si scuze pentru off topic, da nu ma pot abtine... Sa fi vazut ce-i turuia gura lu' nenea ghidu', cand primea vreo intrebare in maghiara si cum vorbea in reluare si abia gasea cuvintele la intrebarile in romana... Ar fi fost comic daca nu era tragic, pentru ca suntem totusi in Romania, nu :( ? Bine asta-i cazul fericit cand un maghiar se descurca in romana, ca altii vai mama lor. Nu stiu o boaba si prin asta sunt „legati de glie”. Niciodata nu vor putea sa-si caute un loc de munca mai bun prin vreun oras mai rasarit, fiind loser-i din start pentru simplu fapt ca nu stiu romaneste. Chiar imi pare rau pentru ei (in privinta asta) si totul li se trage in primul rand de la faptul ca parintii vorbesc acasa cu copii lor doar ungureste si in al doile rand de la scoala unde se invata tot in limba maghiara.

Si apropo, iata si un comentariul de pe Trip Advisor al unui cetatean american din Holbrook, New York, United States, venit cu o excursie in grup in zona asta si comentand ce credeti? „Our guide was Romanian but he has huge difficulties to communicate with the locals because lots of persons do not speak Romanian (and that's in Romania!)”. In traducere „Ghidul nostru era roman, dar a avut dificultati majore de comunicare cu localnicii, pentru ca foarte multe persoane nu vorbeau romaneste (si asta in Romania!)”. No comment ca nu mai am ce. Da ma rog, hai c-am luat-o-n balarii... Sa revenim...

Cam astea ar fi cateva date bazice necesare si zic eu suficiente, pentru a va duce sa vizitati zona Lacului Sfanta Ana in cunostinta de cauza. Ce am lasat pe final sa va spun, foarte grav, este ca dupa unii specialisti, lacul Tinovul Mohos (ochiurile de apa care mai exista la ora actuala), vor fi acoperite de muschiul de turba in maxim 200 de ani. Asa ca mergeti fratilor sa-l vizitati acum, ca o sa va duceti dupa 201 ani si o sa va para rau ca n-o sa mai aveti ce vedea si ca nu v-ati dus cu 2 ani mai devreme =))...

Sperand ca v-am oferit informatii utile despre o zona prea putin promovata in circuitul turistic, inchei in speranta ca poate ati aflat informatii utile pentru o posibila viitoare locatie de vacanta. Pentru ca asa cum spuneam si in alte posturi anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.


[fb]
---
Trimis de vega06 in 26.10.14 00:07:49
Validat / Publicat: 26.10.14 03:17:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.

VIZUALIZĂRI: 8303 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Frumos, nu?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.10.14 03:16:53]
»

Hmmm... Deşi deja e "episod" distinct într-un MG (cel de aici), merită selectarea şi ca articol independent

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

vega06AUTOR REVIEW
[26.10.14 10:34:47]
»

@webmaster -

Dupa cum am si spus, zona noastra de suflet a ramas in Muntii Bodoc, aici la Balvanyos si din acest motiv cunosc si m-am informat asupra imprejurimilor. Ma bucur daca voi avea o mica contributie pentru ca si altii sa ajunga sa iubeasca Balvanyosul macar pe sfert cat il iubesc eu. Multumesc.

amero
[26.10.14 13:40:06]
»

un SB meritat pentru o zona draga mie. felicitari

vega06AUTOR REVIEW
[26.10.14 15:49:35]
»

@amero -

Molto grazie signori. Sper ca prin mica mea contributie si altii sa ajunga sa o indrageasca (de zona zic normal).

Lucien
[20.10.16 09:35:46]
»

Mă alătur și eu grupului care a înțeles și apreciat valoarea și frumusețea acestor locuri, acordând punctajul maxim pentru aceste impresii excelente. Articolul are calitatea să atragă atenția asupa Mohoșului care, într-adevăr, este cu totul altceva. Acest munte (Ciomat) nu înseamnă numai Sfânta Ana: Mohoșul este mult mai tare.

Articolul conține multe date tehnice, dar câteva, mai ales cele legate de geologie, sunt greșit interpretate. Nu este vina autorului, ci mai ales a ghizilor pe care i-am ascultat spunând aceleași greșeli în repetate rânduri. Vârstele de circa 10.000 ani și respectiv 40.000 ani pentru lacurile Sfânta Ana și Mohoș nu reprezintă vârsta lacurilor, ci a ultimelor erupții. Aceste erupții încheie o activitate vulcanică întinsă pe parcursul a sute de mii de ani când au fost edificate aparatele vulcanice respective. Lacurile s-au format câteva mii de ani mai târziu, așa cum dovedește analiza sedimentelor depuse pe fundul lacurilor. Este adevărat că lacul Sfânta Ana are o mineralizare foarte redusă (fiind alimentat din precipitații), dar nu este adevărat că ”nici o vietate nu poate trăi aici” (informație preluată din literatura turistică). Lacul este populat cu pești care trăiesc și ei din ceva, nu numai cu firimiturile aruncate de turiști. În zona Sfânta Ana - Mohoș nu sunt două rezervații naturale separate, ci una singura care integrează ambele obiective. Arborii din tinovul Mohoș nu sunt brazi, ci pini. Termenul de ”Tinov„ nu trebuie folosit ca nume propriu pentru mlaștina oligotrofă de la Mohoș. Tinovul este aproape un sinonim pentru turbărie, un ecosistem complex. În Harghita sunt multe tinoave, majoritatea fiind și rezervații naturale, dintre care, mai mari sunt Luci și Fântâna Brazilor, iar alte două mai mici (Buffogo și Hammas) se găsesc chiar în apropiere de Mohoș. În privința considerării maghiarilor din zonă care știu mai puțin sau foarte puțin limba română drept niște ”looser-i din start”, afirmația este puțin forțată. Lor le sunt deschise alte porți. Cunosc maghiari din România care merg frecvent la Budapesta și mult mai rar sau deloc la București. Cetățenia dublă pe care o au marea majoritate le conferă drepturi de deplasare la care noi românii jinduim. Noi, românii, mai ales cei din Regat, înțelegem foarte greu ce înseamnă puterea limbii materne. Mai ales în mediul rural, când de secole niciun vecin de pe stradă nu vorbește românește, când poate singurii români din comună sunt polițistul și profesorul de limba română, nu trebuie să ne mirăm că am ajuns aici. Maghiarii nu sunt proști. Când vor vedea că au de câștigat din învățatul limbii române, se vor conforma.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[08.11.16 12:39:07]
»

@Lucien:

Articolul conține multe date tehnice, dar câteva, mai ales cele legate de geologie, sunt greșit interpretate (...) Vârstele de circa 10.000 ani și respectiv 40.000 ani pentru lacurile Sfânta Ana și Mohoș nu reprezintă vârsta lacurilor, ci a ultimelor erupții.

- Am spus eu undeva ca asta ar fi varsta celor 2 lacuri? Nu. Am spus ca Lacul Sfanta Ana s-a format in urma unei eruptii vulcanice care a avut loc acum ~10.000 – 11.000 de ani, iar despre Tinovul Mohos ca s-a format tot in urma unei eruptii de acum 40.000 de ani. Asadar in urma si nu in timpul eruptiilor

Este adevărat că lacul Sfânta Ana are o mineralizare foarte redusă (fiind alimentat din precipitații), dar nu este adevărat că ”nici o vietate nu poate trăi aici” (informație preluată din literatura turistică). Lacul este populat cu pești care trăiesc și ei din ceva, nu numai cu firimiturile aruncate de turiști.

- In review eu am spus ca “ Puritatea apei este extrem de ridicata, apropiindu-se de cea a apei distilate, iar datorita lipsei de oxigen si a emanatiilor de gaze de pe fundul lacului si peretilor craterului, nici o vietate nu poate trai aici “. Din ce stiu eu, s-a incercat in mai multe randuri (cu ani in urma) popularea cu pește a lacului Sf. Ana, dar toate incercarile au esuat, apa lacului nefiind un mediu propice sustinerii vietii acvatice pe termen lung. De ce asta. Apa lacului provine exclusiv din precipitatii si scurgeri de pe versanti, are o reacţie puternic acidă (pH 3,5-4,5), este prea saraca in nutrienti minerali si oxigen si in plus si datorita emanatiilor de gaze toxice de pe fundul si peretii craterului. Citeam pe undeva ca ultima incercare de populare cu pește a lacului a fost prin 2013-2014, dar si aceasta probabil va esua.

Sfânta Ana - Mohoș nu sunt două rezervații naturale separate, ci una singura care integrează ambele obiective. Arborii din tinovul Mohoș nu sunt brazi, ci pini (...) “Tinov„ nu trebuie folosit ca nume propriu

- Cele doua cratere sunt incluse in aria protejata Natura 2000 "Lacul Sfanta-Ana - Tinovul Mohos" ce se intinde pe o suprafata de 440 hectare, dar fiecare in parte este declarata rezervatie naturala.

- Iar in privinta arborilor din cele 2 rezervatii, pe langa molizi, pini, mesteceni si fagi, exista si brazi stati linistit

- Si da, stiam ce inseamna “Tinov” si ca nu este un nume propriu. Dar a fost alegerea mea de a-l scrie asa, la fel cum am folosit majuscula si la “Lacul” Sfanta Ana. N-a fost decat o modalitate de a atrage atentia asupra celor 2 obiective

În privința considerării maghiarilor din zonă care știu mai puțin sau foarte puțin limba română drept niște ”looser-i din start”, afirmația este puțin forțată. Lor le sunt deschise alte porți. Cunosc maghiari din România care merg frecvent la Budapesta și mult mai rar sau deloc la București. Cetățenia dublă pe care o au marea majoritate le conferă drepturi de deplasare la care noi românii jinduim.

- Cand am facut acea afirmatie - “Looser-i din start”, n-a fost o afirmatie gratuita si mi-am argumentat-o in review. Si acum la 2 ani de atunci, raman la aceiasi parere. Iar maghiarii de la noi plecati prin Ungaria / Budapesta (plecati la munca vreau sa spun), nu fac mai nimic. Comentam in ecourile la un alt review de-al meu ca avem de-aface cu un paradox. Noi romanii ii consideram pe cetatenii romani de nationalitate maghiara ca fiind “unguri”, iar ungurii din Ungaria ii vad ca fiind “tigani romani”.

- Iar cetatenia dubla nu confera absolut nici un drept de deplasare in plus unui maghiar cu dubla cetatenie decat unui roman. Va spun asta cu siguranta

Noi, românii, mai ales cei din Regat, înțelegem foarte greu ce înseamnă puterea limbii materne. (...) Maghiarii nu sunt proști. Când vor vedea că au de câștigat din învățatul limbii române, se vor conforma.

- Spuneti: “Noi romanii, mai ales cei din Regat” si sunteti din Miercurea Ciuc - Capitala asa-zisului ”tinut secuiesc”... No comment

- Gresiti aici. Noi romanii din Regat cum ziceti, putem intelege si respecta puterea limbii materne, dar nu vom putea intelege si nu vom respecta niciodata faptul ca un cetatean roman indiferent de nationalitate sa, să nu stie sau mai rau sa nu vrea sa vorbeasca limba nationala a tarii in care traieste si-si castiga bucata de paine vorbind cu ostentatie in limba materna - maghiara in cazul de față - cu toate ca stie si romaneste.

- Din fericire acum cu majoritatea tinerilor te poti intelege in romaneste pentru ca au realizat starea de fapt a lucrurilor. Aceea ca traiesc in Romania si ca pentru a avea o sansa in plus la un trai mai bun vor trebui sa stie si sa poata vorbi si limba romana. Rar veti mai da de tineri care sa nu stie sa vorbeasca si in romaneste. Ca exista si unii care nu vor s-o faca, asta-i altceva. Ceva ce nu face obiectul prezentului ecou.

Andox
[08.11.16 12:49:23]
»

- Iar cetatenia dubla nu confera absolut nici un drept de deplasare in plus unui maghiar cu dubla cetatenie decat unui roman. Va spun asta cu siguranta

Asta daca excludem de exemplu posibilitatea unui cetatean maghiar (ungur) de a calatori in USA fara viza. Lucru inaccesibil cetatenilor romani. Ce putin acum.

vega06AUTOR REVIEW
[08.11.16 13:11:18]
»

@Andox:

Da, corect. Cel putin acum, ca uite mai nou si pentru Canada au picat vizele

Lucien
[08.11.16 14:09:00]
»

@vega06:

Vârsta lacului Sfânta Ana evident că este mai mică decât ultima erupție vulcanică. Eu am vrut să subliniez că lacul s-a format ceva mai târziu, nu imediat după ultima erupție.

Lacul Sfânta Ana este populat cu pești. Sunt sute de pești care înoată în bancuri pe lângă pontonul cu bărci. Uitați-vă la două din fotografiile atașate la impresiile scrise de mine și care fotografii sunt originale de la Sfânta Ana și netrucate: vezi impresii

Sunt destul de convins, după cum se poate citi și pe internet, că Sfânta Ana și Mohoș formează împreună o singură rezervație, o rezervație unitară. Situl Natura 2000 este altceva.

La lipsa brazilor m-am referit clar la tinovului Mohoș și nu la arealul rezervației.

După cum ați recunoscut, ungurii, înclusiv românii care au și cetățenie maghiară, pot circula fără viză în SUA și Canada spre deosebire de românii de rând al căror drept de circulație este limitat.

Sunt născut în Regat unde am și trăit vreo 25 de ani. Ajungând să trăiesc în Transilvania de mulți ani și încercând să înțeleg ce se întâmplă aici, am dedus că înainte eram purtătorul multor prejudecăți.

vega06AUTOR REVIEW
[08.11.16 16:46:31]
»

@Lucien:

Lacul Sfânta Ana este populat cu pești. Sunt sute de pești care înoată în bancuri pe lângă pontonul cu bărci.

Eu nu am spus ca acum lacul n-ar fi popolat cu pesti. Am spus doar ca datorita conditiilor improprii dezvoltarii vietii subacvatice, nu stiu pentru cata vreme va mai fi

Sunt destul de convins, după cum se poate citi și pe internet, că Sfânta Ana și Mohoș formează împreună o singură rezervație, o rezervație unitară. Situl Natura 2000 este altceva.

Nu. Aici dvs. sunteti in eroare de data asta. Vorbim de Situl Natura 2000 ROSCI0248 in care sunt incluse prin Legea 5/2000 cele 2 rezervatii naturale Rezervatia naturala Lacul Sfanta Ana cod 2.486 si Rezervatia naturala Tinovul Mohos cod 2.487.

La lipsa brazilor m-am referit clar la tinovului Mohoș și nu la arealul rezervației.

Rezervatia naturala Tinovul Mohos se intinde pe o suprafata de 240 ha din care Tinovul Mohos in sine ocupa 80 ha. Este ok daca la el ati facut referire

După cum ați recunoscut, ungurii, înclusiv românii care au și cetățenie maghiară, pot circula fără viză în SUA și Canada

Eu am recunoscut in ecoul de mai sus ca romanii nu pot merge in State fara viza, nu si in Canada. Acolo pot

Sunt născut în Regat unde am și trăit vreo 25 de ani. Ajungând să trăiesc în Transilvania de mulți ani și încercând să înțeleg ce se întâmplă aici, am dedus că înainte eram purtătorul multor prejudecăți.

Nu aveam de unde sa stiu ca sunteti regățean odata ce in caseta tehnica apare orasul Miercurea Ciuc . Iar in legatura cu prejudecatile (in cazul meu) in privinta cetatenilor romani de nationalitate maghiara trebuie sa stiti ca nu sunt prejudecati mostenite, ci dobandite de pe urma mai multor intamplari neplacute prin care am trecut de-a lungul timpului in judetele Harghita, Covasna si Mures, acolo unde minoritarii maghiari sunt majoritari.

Lucien
[10.11.16 18:15:19]
»

@vega06: S-a schimbat treaba cu Canada. Canadienii au anunțat că nu mai scot vizele pentru români deoarece așteaptă câteva milioane de refugiați americani. Asa scrie pe TNR: http://www.timesnewroman.ro/politic/11-prime-efecte-ale-castigarii-alegerilor-din-sua-de-catre-donald-trump

dorgo
[10.11.16 19:14:28]
»

@vega06: Ziceai ca: "Comentam in ecourile la un alt review de-al meu ca avem de-aface cu un paradox. Noi romanii ii consideram pe cetatenii romani de nationalitate maghiara ca fiind “unguri”, iar ungurii din Ungaria ii vad ca fiind “tigani romani”.

Eu traiesc excelent printre romani si unguri in Tg. Mures, dar ii vad pe ungurii ce nu stiu deloc romaneste, atunci cand vin in zone romanesti, ca niste "oameni complexati". Si nu e vina lor. Cand lucram la Spitalul Judetean, sefii mei romani (ce nu stiau deloc ungureste), imi pasau mie pacientii maghiari ce nu stiau romaneste (caci boala e boala, nu tine seama de limba, ea trebuie tratata) sau ma foloseau ca translator, iar acum, la Poli sportiva, avem sute de copii (sportivi) care ne vin din zonele maghiare ale jud. Mures si Harghita, cu translator, sau, atunci cand nu au, o fac eu pe translatorul, caci colegul meu e galatean, nu stie nici o boaba ungureste. Greseala cea mare in asa zisul "Tinut secuiesc", (parerea mea), porneste din familie: se vorbeste doar ungureste, la TV nu se pun deloc sau prea putin canalele in limba romana sau straine, la biserica li se vorbeste doar in maghiara, in magazine, la fel. Pai cum sa invete copilul acela nevinovat limba romana? Eu imi dau seama de acest lucru, cand copilul imi spune franc "En nem tudom romanul". Cand el creste mare si el nu cunoaste decat o singura limba, vrea la Budapesta, pe care-o vede ca pe un paradis, un pamant al fagaduintei, dar acolo e respins, caci si la unguri locurile de munca sunt limitate. Vrea tanarul sa mearga in strainatate? OK! In America sau Canada, n-are nevoie de viza. Dar nici cu engleza sau franceza nu sta el prea bine, (decat cei ce lucreaza in domeniul hotelier-turism). La TV din Ungaria, totul e dublat in limba maghiara de 4 decenii incoace. Si? In final, unde vor lucra acesti tineri? Doar la ei acasa. In niste judete slab dezvoltate economic, (Harghita si Covasna) cu locuri de munca limitate. In judetul Mures, care are procent de 51% romani si 49% maghiari, ungurii cunosc si limba romana, deci ei isi gasesc job-uri in toata tara noastra. Asadar, cred eu, greselile pornesc din familie si de la politica de izolare si non-deschidere spre lume si spre limba romana (sau alte limbi), a comunitatii maghiare. Ceea ce e dureros, e ca, spre exemplu pe AFA, nu prea exista uzeri locali, din acea zona minunata, atat de turistica, chiar super-turistica, a judetelor Covasna si Harghita, poate tocmai pentru faptul ca acestia nu stapanesc limba romana.

nrs †
[10.11.16 20:00:14]
»

m-am lovit de o astfel de situatie (ca cea descrisa de @dorgo) cu mult timp in urma, pe vremea "odiosului", ceea ce inseamna ca invatarea limbii romane nu se facea nici atunci. eram la o actiune "voluntara", de fapt am fost trimisi cu forta sa ajutam la constructia celebrului canal (asta desi eram la unul din primele doua licee din Craiova), langa noi erau cazati "voluntarii" din Harghita. nu am putut schimba nici macar un cuvant cu ei, noi stiam maghiara exact cata romana stiau ei, am ramas uimiti atunci. ceea ce inseamna ca problema are radacini foarte vechi

vega06AUTOR REVIEW
[10.11.16 22:22:45]
»

@Lucien:

Ce ti-e dom'le si cu alegerile astea la americani !!

TNR-ul este unul dintre site-urile mele preferate

vega06AUTOR REVIEW
[10.11.16 22:31:45]
»

@dorgo:

Greseala cea mare in asa zisul "Tinut secuiesc", (parerea mea), porneste din familie: se vorbeste doar ungureste, la TV nu se pun deloc sau prea putin canalele in limba romana sau straine, la biserica li se vorbeste doar in maghiara, in magazine, la fel. Pai cum sa invete copilul acela nevinovat limba romana ? (...) Asadar, cred eu, greselile pornesc din familie si de la politica de izolare si non-deschidere spre lume si spre limba romana (sau alte limbi), a comunitatii maghiare.

Fix asta spuneam si eu in acest review: “Bine asta-i cazul fericit cand un maghiar se descurca in romana, ca altii vai mama lor. Nu stiu o boaba si prin asta sunt „legati de glie”. Niciodata nu vor putea sa-si caute un loc de munca mai bun prin vreun oras mai rasarit, fiind loser-i din start pentru simplu fapt ca nu stiu romaneste. Chiar imi pare rau pentru ei (in privinta asta) si totul li se trage in primul rand de la faptul ca parintii vorbesc acasa cu copiii lor doar ungureste si in al doilea rand de la scoala unde se invata tot in limba maghiara”.

Iar la non-deschiderea spre limba romana a maghiarilor din secuime si la situatia ca sunt in fapt legati de glie vin si intreb... Oare qui prodest asta ? Retoric acum si pentru ca tot suntem in prag de alegeri - Cine oare are nevoie de o masa de oameni slab instruiti, blocati in zonele lor de bastina asteptand vremuri mai bune si fara sperante de a merge spre alte zari ? Necunoasterea altor limbi straine in general si a limbii romane in special, le restrange drastic acestor oameni orizontul de asteptare, singura lor speranta si “luminita de la capatul tunelului” ramanand numai in ai lor “alesi”, alesi care-i cheama o data la 4 ani sub indemnul “Veniti de luati lumina ! ”, urmand ca mai apoi sa se piarda in bezna pentru alti 4 ani . Gata c-o dau in alte alea...

Ceea ce e dureros, e ca, spre exemplu pe AFA, nu prea exista uzeri locali, din acea zona minunata, atat de turistica, chiar super-turistica, a judetelor Covasna si Harghita, poate tocmai pentru faptul ca acestia nu stapanesc limba romana.

Da dom’ doctor. Perfect de acord cu ce spui aici si cu siguranta asta este motivul absentei lor de pe AFA. Fara sa generalizez vin si spun ca acei useri locali de care zici, nestapanind bine nici macar limba romana vorbita (cei care o stiu totusi), cu siguranta nici in scris n-ar putea sa faca mare lucru. Iar despre zona turistica, am spus in multe review-uri trecute ca e o zona deosebit de frumoasa, plus inca un lucru care trebuie subliniat. Conditiile de cazare si serviciile excelente oferite acolo sunt un etalon (pentru mine cel putin) a ceea ce ar trebui sa insemne turismul romanesc. Fac bine ce fac si bravo lor !

vega06AUTOR REVIEW
[10.11.16 22:36:18]
»

@nrs:

m-am lovit de o astfel de situatie (ca cea descrisa de @dorgo) cu mult timp in urma, pe vremea "odiosului", ceea ce inseamna ca invatarea limbii romane nu se facea nici atunci (...) langa noi erau cazati "voluntarii" din Harghita. nu am putut schimba nici macar un cuvant cu ei, noi stiam maghiara exact cata romana stiau ei, am ramas uimiti atunci

Corect. Nici atunci nu se “purta” prin zona lor limba romana. Eu am rude in Bicazul Ardelean, comuna in care prin anii ‘70 erau doar 10 familii de romani intre ~ 150 de familii de maghiari. Iar maghiarii de acolo care vorbeau si romaneste ii puteai numara pe degetele de la 2 maini.

Si cum “toate-s vechi si noua toate”, nimeni nu trebuie sa se mire astazi daca se va simti strain in tara lui atunci cand va trece prin asa-zisul lor “tinut secuiesc” si unde va da de romani care nu stiu boaba de romana, inscrisuri in alta limba pe care nu o inteleg, drapele arborate apartinand altei tari precum si drapele apartinand unui tinut nerecunoscut de autoritati si cate, cate, altele...

A.M.
[01.09.17 22:18:07]
»

@vega06: Exista un proverb indian: Nu judeca pe altul până ce nu ai umblat un kilometru în mocasinii lui!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
A.M., amero, dorgo, Lucien, nrs
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Sfânta Ana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10495185852051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1