ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 11.08.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prapastiile Zarnestiului

TIPĂREȘTE

Salutare tuturor, am găsit astăzi împreună cu familia un loc splendid și nici nu a trebui sa ies din tara - Prapastiile Zarnestiului.

Citisem ceva impresii dar majoritatea destul de vechi însă ce am văzut și făcut astăzi mi-a întrecut așteptările. O sa încerc sa descriu puțin experiența mea de astăzi poate mai ajuta pe cineva.

În primul rand, pentru cei care nu știu, Zărnești este un mic orasel la 10 km de Râșnov și la 30 km de Brașov. Noi ne-am cazat aici fiindcă sunt destule pensiuni decente la preturi decente inclusiv cea la care stăm noi, Casa Carpati.

Drumul spre Prapastiile Zarnestiului trece oarecum prin mijlocul orașului și pentru orientare este opus celui prin care se vine dinspre Râșnov. Pe mine m-a ajutat ca de obicei aplicația Waze de pe telefon (android), însă pe oricine întrebați de "prapastii" va poate da indicații, iar la un moment dat o sa vedeți o mulțime de indicatoare spre Prăpăstii și spre Măgura (satul vecin aflat în aceeași directie).

După ieșirea din oraș, se merge pe un drum forestier de piatra, si cam la 1,5 km o sa ajungeți la "Fântâna lui Botorog" unde drumul se bifurca: la stânga către satele Magura si Pestera și înainte către Prăpăstii. Va recomand sa va umpleți bidoanele și sa beți apa de la acest izvor (chiar dacă-i spune fantana) fiindcă apa este foarte buna și mai departe nu veți mai găsi. Aici aveți doua variante pentru a va continua traseul: ori mergeți încă 1,5km cu mașina pana la o bariera ce interzice accesul fie lăsați mașina aici și parcurgeți aceasta distanta pe jos pe lângă pârâul zgomotos și răcoritor. Mentionez ca in ambele zone exista spatii neamenajate dar suficient de bune pentru a parca masinile. Noi am ales prima varianta dar pana la urma am descoperit ca era același lucru. De la aceasta bariera se începe practic traseul prin prapastii sau chei cum i se mai spune. Se urca lin pe un drum pietruit aproximativ 4km printr-o zona extrem de frumoasa. Muntele parcă tăiat cu lama, înalt de pana la 200 de metri cu mici grote/peșteri săpate ici colo, în unele locuri distanta dintre pereți fiind de pana la 6 metri. Din loc în loc veți găsi tot felul de informații interesante despre zona, fauna, flora și, cu niste nume foarte interesante, zone special amenajate pentru alpiniști pentru escaladarea unora dintre pereții verticali.

Spre capătul prapastiilor veți observa marcajul a doua trasee prin care se poate ajunge la Cabana Curmatura (1470m), unul marcat cu albastru care taia mai direct coama muntelui pentru cei experimentați și dornici de aventura și unul marcat cu galben pentru vizitatorii mai neinitiati ca noi. L-am ales pe cel galben mai ales ca aveam și fetița de 7 ani cu noi și toți eram încălțați cu tenesi și adidasi numai buni pentru miuța în curtea scolii.

După aproximativ 100-110 minute de mers prin păduri, pajisti, pe lângă pâraie și stânci, prin peisaje nemaipomenite am ajuns la destinație, Cabana Curmatura.

Aici veți găsi din nou o sursa de apa (izvor) pentru rehidratare dar și posibilitatea de a manca o mâncare calda și foarte buna. Tot aici se poate și înnopta în camerele cabanei sau cu cortul propriu pe un platou frumos amenajat contra unei sume de 10 lei de cort.

După un popas mai mult decât suficient, deja ne apucase toropeala de după masa, am continuat drumul prin spatele cabinei către punctul de plecare. Binenteles de aici se pot pleca în mai multe direcții/trasee însă nu pentru noi sau cel puțin nu pentru acum.

Datorita diferenței de nivel de aproximativ 700 metri acest drum, marcat în continuare cu galben, este intr-o continua coborâre. Cam o ora mergi din plăcere și din inerție însă ultima porțiune (cam 40 minute) este destul de abrupta prin pădure sau pe pietre și a necesitat o atenție sporită pentru a nu ne îneca "ca țiganii la mal".

Totul se termina când încep sa se audă mașini și se vede din nou drumul pietruit din dreptul fântânii lui Botorog. Acesta este motivul pentru care am zis la început ca nu prea contează unde se lasă masina, oricum ar fi se vor parcurge cei 1,5km de aici pana la bariera pe jos.

Mentionez ca sunt turiști care parcurg traseul in sens invers însă așa ni s-a părut mai logic, mai ales ca noi am vrut sa vedem în primul rand Prapastiile Zarnestiului iar restul a fost bonus.

Pentru noi a fost prima experiență de genul ăsta și deocamdată (a se citi acum, astazi) ne vaitam de toate cele însă cu siguranță vom mai găsi și altele în viitorul apropiat.

Săptămână asta am fost și la:

Salina Slănic Prahova,

Pestera Valea Cetății Râșnov,

Cetatea Rasnov,

Dino Parc Râșnov,

Parc Aventura Brașov,

Canionul 7 scări Brașov,

Babele si Sfinxul,

așa ca s-ar putea sa mai povestesc câte ceva.

O sa încerc sa pun și câteva poze însă cu siguranță se găsesc cu sutele pe internet și eu deocamdata pot folosi doar telefonul mobil.


[fb]
---
Trimis de Faannnyyyy in 13.08.15 19:53:27
Validat / Publicat: 13.08.15 20:46:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZĂRNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4765 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Faannnyyyy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Drumul către Cabana Curmatura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4950 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

fra
[14.08.15 11:50:51]
»

Tocmai am scris si eu un review pentru aceasta destinatie si altele din zona. Noi am fodt in mai si-mi pare rau ca nu am vazut traseele marcate spre cabana. Acum ca stiu ca exista, sigur data viitoare urcam si noi un pic. Sa aveti vacanta placuta in continuare si sa stiti ca review-urile sunt apreciate, asa ca asteptam detalii pentru restul punctelor atinse...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andrutu
[25.08.15 16:41:38]
»

Suntem în zona Bran și maine vrem sa vedem cheile zarnestilor. De notat ca avem 3 pitici de 8,7 și 5 ani. Nu am mai fost niciodată acolo. Credeți ca putem sa ne aventuram? Nu neapărat pana la capătul traseului dar măcar o parte? Aștept cu interes răspuns.

FaannnyyyyAUTOR REVIEW
[25.08.15 18:16:13]
»

@Andrutu: Eu am fost cu fata de 7 ani si nu am avut probleme. Din punct de vedere al dificultății ultima parte (30 de minute de coborâre prin pădure) este cea mai dificila, fiindca este o coborare destul de abrupta pe pamant, frunze si ceva pietre.

Va recomand sa urcati doar prima jumătate, prin canion, si sa coborati inapoi prin acelasi loc. In felul acesta veti rata frumusetea traseului dintre canion si Cabana Curmatura insa veti tine copiii in siguranta. Noi ne-am descurcat foarte bine onsa fetita noastra de 7 ani arata de 10 si era una singura.

Daca sunteti in zona si mai aveti timp va recomand sa mergeti la Dino Parc Rasnov, Pestera Valea Cetatii Rasnov si mai ales Parc Aventura Brasov. Noi am fost la toate plus canionul 7 scari care este cam la acelasi grad de dificultate cu Prapastiile Zarnestiului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andrutu
[25.08.15 18:28:49]
»

@Faannnyyyy: mulțumesc pentru răspuns. Și pentru promptitudine. Și noi am fost azi la Dino land Râșnov și am făcut traseul spre peștera Valea Cetății. Cetatea și pestera le-am văzut anul trecut. Și Cheile Gradistei și Cheile Rasnoavei. Mâine încercăm cheile zarnestilor.

webmasterX
[11.10.17 13:38:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cheile / Prăpăstiile Zărneștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Andrutu, Faannnyyyy, fra
Alte impresii din această RUBRICĂCheile / Prăpăstiile Zărneștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062206983566284 sec
    ecranul dvs: 1 x 1