ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Prapastiile Zarnestilor, miscare si aer curat

TIPĂREȘTE

Daca va veti petrece concediul, sfarsitul de saptamana sau, pur si simplu, sunteti in trecere prin imprejurimile sud-vestice ale Brasovului, va recomand sa adaugati pe lista de obiective turistice inca un punct, unul din multele locuri unde natura si-a demonstrat “puterea creativa” dand nastere unor adevarate capodopere, unele usor accesibile, altele mai putin accesibile, insa toate menite sa farmece turistul ce si-a intersectat privirea cu aceste minunatii.

Profitand de o zi libera in timpul saptamanii, coincidenta facand sa fie si ultima inainte de caderea anuntatei zapezi, am hotarat sa facem un pic de miscare si, dupa ce am cantarit “oferta”, am ales o plimbare usoara printre uriasii pereti de piatra ce formeaza frumoasele chei ale orasului Zarnesti. Si, desi am mai trecut de nenumarate ori pe aici, fascinatia, surprinderea, mirajul acestor locuri au ramas la fel ca intaia oara, fapt care ma face sa revin mereu cu placere si care ma indeamna sa va impartasesc cate ceva despre ceea ce inseamna PRAPASTIILE ZARNESTILOR.

Defileul se intinde pe aproximativ 3 km si este amplasat intre masivul Piatra Craiului si magurile Branului. Faptul ca este strabatut in totalitate de drum forestier iar diferenta de nivel este relativ mica, il face usor accesibil oricarui turist si in orice anotimp. De mentionat ca, de la intrarea in chei, circulatia publica motorizata este interzisa, fapt semnalat de bariera si panourile de avertizare amplasate in acest punct. Astfel ca, peisajul impresionant este completat de o liniste tulburata doar de freamatul naturii si rareori de susurul apei ce isi face din loc in loc aparitia in albia ingusta ce serpuieste, paralel cu drumul de acces, printre blocurile de piatra. Privind firavul fir de apa ce poarta numele de Raul Zarnestilor (si care si-a creat drum mai mult pe sub patul de pietre), incercam cu greu sa ne imaginam ca, de-a lungul timpului, a reusit sa sape si sa modeleze aceasta impresionanta “lucrare”, cu acesti pereti de 100 chiar 200 de metri inaltime si cu multele grote ce par agatate de-o parte si de cealalta, de-a lungul acestor colosi. Nu pot omite sa mentionez ca cea mai reprezentativa este cea numita Pestera Mare de la Prepeleac, cea care ne atrage atentia inca de la intrarea in chei, gura acesteia deschizandu-se in perete, la 10-12 metri inaltime. Avand circa 15 metri lungime, aici a fost descoperita, pentru prima data, o specie de paianjen ce a fost denumita Nesticus Constantinescui si care este endemica Pietrei Craiului. De o buna perioada de timp, pestera a fost inchisa, in vederea conservarii ei. Despre celelalte nu am nici o informatie, asa ca ma voi limita la a spune ca acestea au rolul de a intregi frumusetea peisajului.

Accesul este, asa cum am mai spus, facil oricarui turist. Din centrul Zarnestiului urmam soseaua catre cabana Gura Raului iar de aici continuam pe drum forestier. Mergand paralel cu firul apei, care in aceasta zona are un debit mai mare, lasam in urma, mai intai o fosta cariera (Baia de Piatra) apoi izvorul (Fantana lui Botogog) din dreptul caruia pleaca o poteca marcata ce duce la cabana Curmatura (despre care am scris intr-un review anterior) si intersectia cu drumul ce face legatura cu satul Magura, respectiv Pestera. De la aceasta raspantie de drumuri mai strabatem 1-1,5 km inconjurati de padure si ne vedem intrati in Prapastii. Daca in prima parte spatiul este destul de rastrans, treptat, de ce inaintam, valea parca se mai lumineaza. Ajungem in punctul in care Raul Zarnestilor isi primeste un important afluent (Vladusca). Il consider mai important decat celelalte deoarece, la randul lui, a dat nastere unui alt canion, poate mai spectaculos dar si mai dificil de abordat, zona fiind salbatica, accesul facandu-se printre pietre si copaci rupti adusi de viituri, pe o poteca destul de anevoioasa – poteca este marcata si se intersecteaza la iesirea din aceste chei, mai scurte ca lungime, tot cu drumul forestier pe care noi am ajuns la confluenta si pe care ne-am continuat drumetia, pana in punctul unde oficial Prapastiile se sfarsesc (in ultima parte mai intalnim o poteca marcata ce urca la Curmatura) si de unde facem cale intoarsa, admirand inca o data peretii de stanca in care alinistii au stabilit numeroase trasee de escalada, trasee ce sunt detaliate si pe panourile ce le-am intalnit din loc in loc, de-a lungul drumului nostru.

Cam aici se incheie plimbarea noastra, la fel si acest text care, impreuna cu fotografiile, sper ca v-au ajutat sa va faceti o imagine despre acest obiectiv, despre Prapastiile Zarnestilor.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 08.01.11 20:51:57
Validat / Publicat: 08.01.11 22:35:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Ultimul asalt. Suntem la scurt timp de limita defileului si mai aruncam o privire in spate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

biancuta
[09.01.11 00:16:53]
»

E un peisaj cu adevarat spectaculos, merita!

alinutzza140*
[09.01.11 16:51:01]
»

Superfaine pozele, de peisaj nici nu mai vorbesc. Dar nu a nins deloc pe acolo?

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[09.01.11 21:39:29]
»

Am fost in Prapastii in decembrie, chiar cu o zi inainte de a cadea zapada. Defapt ninsese dar numai pe creste, la peste 2000 de metri. Din pacate, timpul nu mi-a permis sa scriu, pana acum, acest review.

dorgo
[30.01.11 10:05:40]
»

@urjanclaudiu

Ne-am ciocnit si noi de acest mister... am intrebat oamenii din Zarnesti... pe unde vin cheile Zarnestilor? ... si s-au uitat cam uimiti la noi... "Aha, vreti sa spuneti PRAPASTIILE? ", luati-o intr-acolo...

Felicitari pt review!

magdalena
[17.02.11 11:25:39]
»

Foarte interesanta descrierea ta! Eu tin minte ca am fost aici intr-o luna martie inzapezita, cand am petrecut un week-end la Pensiunea Hora cu Brazi (vezi impresii)

De aici am mers pe jos cca 2 kilometri, pensiunea fiind chiar printre ultimele, inainte de a merge spre satul Magura.

Ne-am oprit in dreptul unei bariere, prin urmare se poate ajunge si cu masina pana in dreptul barierei.

Era o liniste suprema in chei, apasatoare. Aveai senzatia ca urechile sunt astupate. Am vazut si o cascada inghetata.

Nu ne-am avantat prea tare, incepuse sa fie terifiant, versantii pietrosi se pravaleau peste noi!

Ma tot intrebam unde duce drumul mai incolo...

webmasterX
[11.10.17 13:37:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cheile / Prăpăstiile Zărneștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, biancuta, dorgo, magdalena, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂCheile / Prăpăstiile Zărneștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043869018554688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1