ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2007
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 adulti ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Cetatea Rupea, ruine si legende

    TIPĂREȘTE

    Medieval Music - Track 01

    In iulie 2007 pe drumul de intoarcere de la Sighisoara la Bucuresti, pentru a prelungi oarecum atmosfera medievala, ne abatem catre Cetatea Rupea. Mai greu cu indicatoarele (superbe, dar lipseau cu desavarsire, ca sa facem haz de necaz), dar cum e situata in varful unui deal nu e greu sa te orientezi. Ajungem cu masina pe un drum de tara, printre lanuri de porumb. Praf de doua degete pe masina, dar suntem deja obisnuiti. La un moment dat insa nu mai putem inainta cu masina, drept pentru care o abandonam si ne continuam drumul de jos.

    Suntem intampinati la intrare de cel ce este ghid, portar si paznic al cetatii. Cu un caiet in poala, asezat pe un scaunel minuscul, isi asteapta oaspetii: dupa noi mai urca un grup de tineri, asa ca facem impreuna turul cetatii. Vremea este caniculara, asa ca toata lumea se indreapta catre fantana din curtea cetatii. Aici iti astamperi setea de apa rece dar si de povesti, pentru ca se pare ca este o fantana fermecata: indragostitii ce beau impreuna din apa ei vor fi impreuna chiar si dupa moarte! Asa ca alegeti cu grija persoana cu care impartiti apa rece ca gheata scoasa din fantana fermecata. De fapt aceasta este mandria cetatii: se povesteste despre fantana ca nu ar fi secat niciodata; are o adancime de aproape 60 de metri si rivalizeaza cu alte doua fantani celebre si sapate in aceeasi perioada: cele din cetatile Saschiz si Rasnov.

    Se pare ca aici a fost construita initial o cetate dacica, Ramidava. Este posibil ca aici sa fie locul in care Decebal si–a pus capat zilelor dupa cucerirea romana si tradarile unora dintre generalii sai. (Aici cred ca s-ar potrivi o paranteza mai larga, in care sa amintesc filmul "Columna" si pe maestrul Gheorghe Dinica cu celebra replica: "In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit").

    Cetatea a fost cucerita de catre romani, transformata in castru, iar mai apoi in asezarea romana Rupes. Continua sa se dezvolte in perioada prefeudala, apoi medievala – atestata documentar in 1324, printr–un act emis de Carol I Robert de Anjou, regele Ungariei. Devine “targ” in anul 1433 sub numele de Kohalm ("varf de stanca"). In1432 si 1437 este jefuita de turci, in 1736 a cunoscut epidemia de ciuma, iar in anii comunismului s–a confruntat cu exodul masiv al sasilor catre Germania. In 1929 i se schimba numele din Cohalm in Rupea. Cetatea de pe stinci a rezistat si rezista inca vitregiilor timpului. Poate si pentru ca toti locuitorii ei si-au pus o parte din sufletul lor intre zidurile cetatii. Legenda spune ca cetatea ar fi fost construita prin munca fiecarui locuitor: la casatorie, tinarul cuplu trebuia sa duca o piatra care sa fie folosita la construirea unor noi pereti ai cetatii. In felul acesta, fiecare om era mai strins legat de aceste locuri, simtind ca si el a contribuit cu ceva ridicarea Cetatii Rupea. Noi, calatorii de astazi, poate ne vom mandri ca am contribuit la pastrarea ei!

    Cetatea merita vizitata, fiind una dintre cele mai ingrijite din cate am vazut. Si aici, ca si in alte cetati ruinate in care am ajuns, este impresionant modul in care cei care a au in grija isi fac datoria: majoritatea nu sunt platiti, traind din ceea ce vizitatorii le pot lasa. Singuri au aflat, au intrebat sau au citit despre cetatile respective. Unii dintre acesti "gardieni ai ruinelor" au mai aflat ca la televizor s-a vorbit despre cetatea lor draga; mai vin "de la Bucuresti" si vad cum stau lucrurile... dar rar, desigur... Si cam atat...

    Ca si cai de acces catre Rupea: DN 13 si E60 pe ruta Brasov – Sighisoara, aproximativ la jumatatea distantei dintre cele doua orase se pot zari ruinele cetatii. Exista si tren, pe ruta Brasov – Rupea.


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 12.11.09 14:53:17
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUPEA [BV].
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2969 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cetatea Rupea
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1150 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [12.11.09 14:57:50]
    »

    http://www.trilulilu.ro/Dinu86/d2fe152c5710ef

    Multumiri!

    webmaster7
    [12.11.09 15:40:08]
    »

    Introdus coloana sonora ceruta!

    Cristian_h*
    [12.11.09 18:40:24]
    »

    50+50pma pentru muzica, felicitari!

    webmaster
    [12.08.11 11:21:52]
    »

    Mutat, la reorganizare, in rubrica "Biserici si cetati fortificate din jud. Brasov" (deja existenta pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cristian_h*, cristinadumitru*
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Rupea:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070591926574707 sec
    ecranul dvs: 1 x 1