GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Locuiesc relativ aproape de Fagaras, cam aproximativ 100 km, dar niciodata nu ne-am propus hai sa mergem sa vizitam Fagarasul sau cetatea Fagarasului. Am trecut de atatea ori prin Fagaras, am fost chiar la Laguna Abastra (un aquapark din apropiere) insa niciodata nu am oprit. Nici de data asta nu am plecat special spre Fagaras! De dimineatza ne-am facut planul ca weekendul acesta sa vizitam Rasnovul si cetatea Rasnovului, auzisem pareri bune si nu am reusit inca pana acum sa-l vedem. Asadar am plecat spre Rasnov, iar cand am ajuns in Fagaras mi-a atras atentia un indicator spre Cetatea Fagarasului. Instantaneu am zis:pe asta nu am vizitat-o hai sa ne oprim ca nu suntem in graba sa o vedem! Zis si facut. Am parcat masina in parcarea special amenajata si am pornit spre cetate! Pot sa va spun cu mana pe inima ca este cea mai frumoasa cetate pe care am vazut-o vreodata! Proaspat reovata, foarte curata si bine ingrijita!
Cetatea este asezata in centrul orasului, iar zidurile sale falete se zaresc din departare, Intrarea in cetate costa 15 lei pentru adulti si 7 lei pentru elevi, studenti si pensionari. Programul de vizitare vara de marti pana vineri de la 8-18, sambata si duminica de la 9-17, si luni este inchis, iar iarna tot de marti -vineri 9-17.
Schimbarea garzii se face in fiecare zi la ora 15, in acest mod se incearca creerea unei atmosfere medievale. Paza esteasigurata de gardieni imbracati in costume medievale!
Constructia cetatii a inceput in anul 1310, in 1526 Stefan Mailat a inceput lucrarile de consolidare, iar in 1599 Mihai Viteazul a ocupat cetatea. Cetatea a fost inconjurata de un sant de aparare care comunica cu raul Olt, si era instalat un pod rabatabil la intrare. Si in prezent cetatea este inconjurata de apa, podul mai exista si acum, iar in apele ei salasuiesc o familie de lebede albe si una de lebede negre, extrem de frumoase!
Cetatea adaposteste si Muzeul tarii Fagarasului "Valer Literat", muzeu ce cuprinde in patrimoniul sau un numar de 20 de colectii, precum cele de arheologie, arme, numismatica, documente, carti vechi, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, icoane pe sticla, sculptura in lemn si mestesuguri.
Circuitul de vizitare se realizeaza incepand cu Sala de arheologie, Sala medievala, Sala de arheologie moderna a Tarii Fagarasului, urmeaza apoi Sala de ceramica decorativa-care cuprinde o vasta colectie de piese decorative din sec XVIII-lea, apoi Sala Tesaturi populare si port popular unde sunt expuse porturi populare din zona Fagarasului si chiar si masini de tesut din vremea respectiva, chiar si tesaturi care impodobeau interioarele, cuverturi, fete de masa si obiecte folosite ca bijuterii. Urmeaza apoi sala Virgil Fulicea care poarta numele sculptorului cu acelasi nume, si care reuneste lucrari ale artistului realizate in bronz, marmura, piatra, ghips, portelan.
Turnul Rosu sau Bastionul Rosu sau Camera Aurita adaposteste acum arme albe din sec XII-XVII:sabii, spade, tunuri, ghiulele. Urmeaza Sala Dietei, apoi Turnul Negru si Sala de sticlarie care de asemenea m-a impresionat foarte mult prin colectia de obiecte de sticlarie si glajarie, mai ales cea de culoare albastra, Sala icoanelor pe sticla, Turnul Pestrit cu camera si antecamera, Sala de arta decorativa si Sala de carte veche.
Intreg turul cetatii se realizeaza intr-un mod foarte civilizat, cand intrii ti se ofera cate o pereche de botosei de unica folosinta din aceia ce se dau si in spitale iar la iesire se afla un tomberon in care esti invitat sa lasi botoseii respectivi! CiviliZatie nu gluma! Deci mie una cetatea Fagarasului mi-a placut enorm si recomand cu multa caldura celor care au posibilitate de a o vizita sa nu ezite!
O sa revin si cu niste pozici din cetate!
Trimis de raly in 10.10.14 12:48:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.84464510 N, 24.97551160 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Cetatea Făgărașului - o istorie de peste 600 de ani — scris în 04.12.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cetate frumoasa, aflata acum in prag de renovare — scris în 16.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Cetatea Fagarasului — scris în 31.01.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Schimbarea gărzii la Cetatea Făgărașului — scris în 22.12.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 O vizita in timp — scris în 17.10.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Despre Cetatea Fagaras — scris în 30.05.18 de danutapop din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Cetatea Fagaras neasteptat de frumoasa — scris în 06.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ