ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Catedrala Încoronării

TIPĂREȘTE

“Un popor fără cultură, e o gloată, nu o oaste. “ / Nicolae Iorga

Alba Iulia, unul din orașele cu o foarte mare încărcătură istorică și emoțională pentru noi românii, are un monument istoric și religios ce nu trebuie omis atunci când pașii ne poartă pe aici, Catedrala Încoronării sau, după1948, Catedrala Reîntregirii Neamului. I-am trecut și eu pragul cu ocazia poposirii în acest oraș ales deloc întâmplător de Adminul Amfostacolo.ro, acum când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și 10 ani de AFA.

Am intrat pot spune cu emoție, eram pregătită cumva căci în toamna trecută aveam planificată o vizită aici dar care nu s-a materializat, deci mă documentasem bine de atunci.

Catedrala Încoronării sau a Reîntregirii Neamului a fost primul și cel mai important lăcaș de cult ortodox ridicat în Transilvania după anul 1918 când s-a înfăptuit marea unire a provinciilor românești.

Biserica Încoronării a fost ridicată după proiectele ing. Victor G. Ștefănescu, care s-a inspirat din modelul Bisericii Domnești din Târgoviște ridicată de Petru Cercel, fratele lui Mihai viteazul în anul 1585 și despre care am scris aici, biserică ce seamănă cu Mitropolia Munteniei lui Neagoe Basarab, la care s-au adăugat elemente românești preluate de la biserica Domnească din Curtea de Argeș și biserica Sf. Dumitru din Craiova, chiar și modele ale vechii biserici a lui Mihai Viteazul, atât cât s-au mai putut afla. Influențele curentului arhitectonic creat de Ion Mincu sunt vizibile în tot complexul catedralei, atât la biserică dar și la clădirile anexe.

Am intrat în curtea bisericii trecând prin poarta de sub turnul clopotniței înalt de 58 m, porți la care stau paznici suveranii unirii, regele Ferdinand Întregitorul și regina Maria. O curte largă, aproape pătrată, destul de bine întreținută, are în mijlocul ei biserica și pe laturi construcțiile anexe unde au existat și apartamentele regale. N-am avut timp să studiez bine curtea și nici muzeul din apropiere, îmi doream foarte mult să intru în biserică acum la atâția ani de la tulburele an 1989.

Primii pași spre interiorul bisericii se fac prin pridvorul deschis, pe coloane cu motive românești, cu pardoseală de marmură și mozaicuri ușor venețiene. Deasupra ușilor înalte se află icoana de hram lucrată în mozaic a Sf. Arhangheli Mihail și Gavril iar de o parte și alta a intrării sunt patru panouri ce amintesc de tipărirea Noului Testament aici în 1648, unirea înfăptuită de Mihai Viteazul, martiriul lui Horia, Cloșca și Crișan și unitatea spirituală a românilor. Deasupra acestora se află mozaicurile sf. Pavel și a Profetului Solomon, plus încă două pe care nu le-am reținut, realizate de artistul Norocea.

În pronaos, picturile în frescă reprezentând pe Mihai Viteazul și doamna Stanca atrag privirile imediat. Tot aici sunt pangarul, scările ce duc spre cor și jilțurile regale, ultimele nu le-am putut fotografia căci erau acoperite de un grup prea insistent în a obține ceva bani.

Naosul nu este exagerat de mare dar este impresionant prin înălțime. Susținut de coloane frumoase, octogonale, cu pictura Pantocratorului în cupola centrală cu o tâmplă elegantă și cu portretele regilor și mitropoliților vremii, impune respect și pace sufletească. În lateralele ușii, în naos, la locul destinat ctitorilor, în mari tablouri încadrate cu motive neoromânești sunt pictați regii Ferdinand și Maria, împreună cu toate însemnele regale având fiecare deasupra stema Regatului României unite. Catapeteasma este din stejar lucrat în frumoase motive brâncovenești ce încadrează icoanele specifice iar partea de sus are o cruce metalică.

Pictura a fost executată de o echipă condusă de pictorul Costin Petrescu, cel despre care v-am povestit și în articolul dedicat Ateneului Român dar au contribuții valoroase și Piere Bellet și un pictor local.

Biserica în sine nu este deosebită nici în interior și nici în exterior, altele sunt mai frumoase dar este aparte ca simbol al unității naționale, pentru rolul deosebit pe care l-a avut în istoria României moderne și de aceea ar trebui vizitată de toți românii.

Cum foarte mulți dintre voi știu, anul 1914 a fost unul special atât în Europa cât și în România căci începe primul război mondial iar la noi, după fastuoasa vizită a țarului Rusiei, moare regele Carol I iar pe tron se urcă prințul moștenitor Ferdinand. O perioadă grea, incertă politic, apoi intrarea României în război de partea Antantei, invers decât își dorise regele Carol I, cel care nu putea fi rațional între dragostea față de țara de adopție pe care o ridicase în fața lumii și apartenența “sanguină” la familia imperială germană, “dacă regret ceva, este că n-am murit înainte de acest război”, Carol I. Dar destinul are regulile lui neștiute oamenilor, așa că regele Carol I trece în lumea umbrelor și a doua zi după, prințul Ferdinand, viitorul rege “Întregitorul” sau “Lealul” României și soția sa Maria depun un jurământ scurt, fără fast, regele angajându-se să fie un “bun român “ și devenind, așa cum își amintește regina Maria, “regele și regina unui popor care începuse să ne iubească…... în clipa în care Europa întreagă ardea în flăcări ce dogoreau toate granițele noastre“. Ani grei pentru sufletul proaspătului rege pe care familia de Hohenzollern la renegat. Urmează anii grei ai războiului dar și acel 1 decembrie 1918 când la Alba Iulia se proclamă unirea, apoi recunoașterea internațională obținută foarte greu, când regele Ferdinand, văzând că diplomații români nu reușesc la Congresul de Pace, și-a trimis soția la Paris să susțină cauza României, alături de celebra Elena Văcărescu (iubita lui Ferdinand, exilată la Paris pentru că legile nu i-au permis să intre în casa regală a României, să devină regină).

După ce apele s-au liniștit cumva, s-a pus problema unei încoronări demne de noile granițe ale țării, inițiatoarea și artizanul acestei serbări fiind nimeni alta decât tot regina Maria, scopul fiind dedicat țării. S-a ales, la propunerea lui Iorga, prima capitală unde s-a înfăptuit unirea țărilor române sub Mihai Viteazul, Alba Iulia, în 27 mai 1600. Se spune că încă din 1915, cineva îi profețise regelui fie să înfăptuiască unirea în veche capitală Bălgrad / Alba Iulia de azi, fie să moară ca un erou pe câmpul de luptă pentru reîntregirea neamului. Aici, pe locul unde a existat o biserică ce a fost ctitorită de Mihai Viteazul în 1597, s-a ridicat într-un timp foarte scurt, 9 luni, biserica nouă, din bani publici și donații ale familiei regale și ale politicienilor. La 8 octombrie 1922 biserica de doar 300 de locuri, așa cum s-a dorit a fi ridicată tocmai din respect pentru istorie, este sfințită primind ca hram, simbolic, Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.

La o săptămână după sfințire are loc încoronarea lui Ferdinand și a Mariei, ca regi ai României Mari. La acest eveniment important au participat, pe lângă foarte mulți români și reprezentanți ai caselor regale europene, ai Japoniei, trimiși speciali ai SUA, mai puțin rudele lor imperiale din Rusia care plecaseră brutal spre alte lumi. Regina Maria putea fi mândră, a pus “ țara noastră pe harta lumii”, alături de regele Ferdinand și de poporul român! Catedrala Încoronării a fost ridicată în mai puțin de 1 an, apoi în al doilea an s-au lucrat decorațiile și tot ce era necesar pentru slujbă. Așa se face că în ziua de 15 octombrie 1922 are loc în biserică slujba de sfințire a coroanelor regale, în prezența regelui Ferdinand și a reginei Maria. Apoi, în fața catedralei, sub privirile mulțimii, pe un loc special amenajat, regele Ferdinand primește coroana de oțel făcută din metalul unui tun de la Plevna, coroana regelui Carol I, la care s-au adăugat trei pietre prețioase semnificând Basarabia, Bucovina și Transilvania. Momentul acesta este comentat în fel și chip căci Ferdinand a luat coroana și singur și-a așezat-o pe cap. Ferdinand era catolic dar avea obligația să-și boteze copiii în ortodoxism.

Dar nu acesta a fost motivul pentru care patriarhul Miron Cristea nu a putut îndeplini ritualul “ungerii” regelui în biserică, așa cum se dorea și-și întocmise ceremonialul după cutume vechi ortodoxe. Nunțiu papal a impus ca toată ceremonia să fie civilă, într-un loc public și după multe discuții chiar cu regele, din motive necunoscute nici azi muritorilor de rând, încoronarea s-a făcut aproape după regulile impuse de Vatican, mai puțin sfințirea coroanelor în catedrală, în prezența regelui și reginei, probabil că Ferdinand și guvernul nostru au avut motive serioase de au ajuns la acest compromis... “O acțiune fără nici un ideal, fără nici o sfințenie” cum au comentat catolicii. Și totuși atât de sfântă pentru noi!!

După ce Ferdinand și-a pus coroana, regina Maria s-a așezat în genunchi în fața lui și a primit coroana grea, făcută la Paris din aurul, se spune, transilvan donat de un moț, Pocol, 1.8 kg la care s-au adăugat pietrele prețioase, lănțișoare, multe simboluri. Coroana reginei ca și mantiile lucrate special pentru această ceremonie, respectă tradiția bizantină.

Coroana și mantiile regale cu blană de hermină, au fost lucrate după desenele pictorului Costin Petrescu și coroana seamănă cu cea a doamnei Despina, soția lui Neagoe Basarab, așa cum apare la Curtea de Argeș. Pe mantiile regale sunt stemele Munteniei, Moldovei, Banatului, Dobrogei, Olteniei și Transilvaniei, alături de cele ale familiei reginei Maria.

După “Proclamația Încoronării” citită de rege și în care promitea, printre altele, drepturi egale pentru toate etniile și cultele religioase din această țară și în care omagia actul unirii din 1918, practic ce a fost important pentru această zi istorică s-a încheiat, au urmat ceremonii obișnuite și impresionanta paradă militară la care regii noștri au participat călare, fiecare în uniforma regimentului său, prezente la defilare fiind și cele 154 de drapele zdrențuite de gloanțe, ale regimentelor ce au participat la război.

Ce v-am scris eu aici, telegrafic, cred că ar fi un minim de informație istorică. Fie că suntem regaliști sau nu, momentul încoronării primilor regi ce au înfăptuit și condus România Mare Unită, merită cunoscut și spus mai departe. Grandioasele momente ale încoronării nu au fost un moft regal ci un prilej unic de a aduce în atenția lumii țărișoara noastră. Că politicienii vremii s-au comportat întocmai ca cei de azi, au criticat, au refuzat unii să participe la solemnități, asta e altă poveste. Important a fost că cei 20 de jurnaliști străini acreditați și întregul corp diplomatic, regii, prinții, militarii străini și reprezentanții statelor care au participat la ceremonii, au aflat de existența noastră și de rolul jucat în Europa în timpul unei mari conflagrații.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 23.03.18 19:47:59
Validat / Publicat: 24.03.18 06:16:25

VIZUALIZĂRI: 1238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Turnul clopotniță văzut din curtea bisericii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[24.03.18 06:15:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alba Iulia și împrejurimi, ALBA IULIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte biserici/cetăți fortificate din Transilvania]

iulian68
[24.03.18 06:28:07]
»

Start vot! Chiar mi-a plăcut istoria acestui loc și la un scrii tu chiar e o plăcere sa o parcurgi!

Lucien
[24.03.18 08:10:44]
»

Numai cuvinte de laudă pentru aceste impresii atât de bine scrise, simplu, dar la obiect, surprinzând esența și semnificația locului.

webmaster
[24.03.18 08:46:24]
»

Mutat în rubrica "Catedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait). Merită.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 08:54:24]
»

@webmaster39:

Mulțumesc.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 09:00:14]
»

@iulian68:

Mulțumesc Iulian.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 09:07:20]
»

@Lucien:

Mulțumesc mult.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 09:10:30]
»

@webmaster:

Mulțumesc.

krisstinna
[24.03.18 09:55:16]
»

@elviramvio: Măreț loc, l-am vizitat de două ori, de fiecare dată am pășit emoționată pe acolo pe unde au pășit Ei.

Felicitări pentru acest articol minunat!

webmaster
[24.03.18 10:31:03]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu
[24.03.18 11:26:17]
»

@elviramvio: Un frumos review despre o filă măreață din istoria noastră! Am citit cu plăcere!

Zoazore
[24.03.18 13:02:27]
»

@elviramvio: Super-interesant! Mai ales Încoronarea! Cred c-au trebuit să-mpace ambele biserici, dar... niciodată nu poți mulțumi toată mulțimea!

Citit cu sufletul la gură! Mulțumesc!

maryka
[24.03.18 19:17:45]
»

Am citit cu interes, mai ales pentru că noi nu am ajuns să intrăm acolo. Am pășit doar în curte sâmbătă, am făcut câteva poze, ploua binișor, cerul era tare gri, noi ne îndepărtasem de grupul nostru, stăteam cu gândul de a ne întâlni cu ei. Văzut din afară, mi s-a părut măreț și văzând și statuile de la poartă, ale regelui Ferdinand și a reginei Maria, mi-am dat seama de toată „încărcătura” istorică, de toată povestea din spatele ei. Mulțumesc acum pentru aceste detalii.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 20:39:16]
»

@maryka:

Când mai ai drum prin Alba, vizitează locul și muzeul din complex, de acela n-am mai avut timp. Cum am spus, e impresionantă pentru momentul istoric ce a avut loc acolo. Îmi pare rău că jilțurile regale nu erau în biserică ci în pronaos unde erau un fel de cerșetori care le mascau cumva, plus că mi-a fost puțin teamă să le cer să se dea deoparte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 20:42:59]
»

@krisstinna:

Mulțumesc Cristina. Sper să revin. Îmi pare rău că lumina nu m-a avantajat să fac poze bune.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 20:45:16]
»

@mprofeanu:

Da, este un loc pe care mi-am dorit mult să-l revăd după un număr mare de ani. Hotărâsem să mergem de 1 decembrie 2017, am anulat și uite, vezi ce-ți dorești, eu am fost aia! De aceea m-am și bucurat că a fost aici AFA.

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.03.18 20:48:59]
»

@Zoazore:

A fost mult mai mult decât împăcarea a două biserici surori! problema e mult mai adâncă, știi bine după cât timp a fost acceptată de marile puteri Unirea din 1918, așa că este explicabilă poziția Vaticanului și lăudabilă calea găsită de rege și guvern, măcar coroanele au fost sfințite în prezența regelui, în biserică ortodoxă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[25.03.18 15:30:53]
»

@elviramvio: Spun in continuare ca o zi inteaga daca ai socoti-o pentru vizitarea cetatii si parca tot ai mai vrea sa revii.

Sute de ani de istorie concentrate in toata aceasta zona, iar catedrala mi se pare extraordinara.

Cat despre cele ce au urmat ceremoniei oficiale, adica meniul incoronarii, a continut vinul adus de la cramele Hallewood, Azuga (nu mai stiu cum se numeau inainte).

Felicitari, votat cu mare drag.

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.03.18 16:00:54]
»

@mishu:

De ce mă provoci ????? Ai mâncat bine azi de prânz? Dacă nu, întâi mănâncă și apoi citește ecoul ăsta!!

-Vin Drăgășani, Vin Dealul Mare producție 1907, șampanie Capșa și șampanie Rhein Extra (cea de care pomeneai în ecou, cramele fiind furnizor al casei regale din 1920, știi istoria, am fost amândouă acolo). Și pentru că meniul a fost în stil franțuzesc, Cointreau și Martell!! Plus ape locale și străine!

Vrei și papa? Pate de rață, ouă cu ciuperci de pădure... morun de Dunăre, vită gătită franțuzește, desert nu mai spun că salivez și eu. Toate Casa Capșa, supervizate de general Berthelot. Și dacă nu făceai parte din cei invitați la masa regală- 400 persoane - puteai primi una din cele 30000 de porții cu friptură la proțap, băutură și ceva aperitive! Sigur mi-au scăpat multe dar nici nu vreau să-mi amintesc ce-am citit, ajunge!

Cred că mă întorc la frigider și doar tu ești vinovată ????????!

mishu
[25.03.18 16:09:42]
»

@elviramvio: Norocul tau este ca la ora asta sunt satula, dar parca totusi o friptura la protap nu suna rau, insa cred ca o sa ai o multime de colegi pe constiinta cu ecoul asta al tau .

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.03.18 16:20:39]
»

@mishu:

Deja mă am pe mine pe conștiință, doar ce am venit de la masă și am văzut ecoul tău! Bine făceam de-l ignoram 2-3 ore ????

DOINITA
[26.03.18 15:11:21]
»

Ce pot sa mai spun fata de ce au spus ceilalti? Ba da, pot sa spun ca am citit o data, am votat, m-am intors sa mai citesc o data si ma pregatisem sa mai votez, dar STOP! nu se poate... votul e permis doar O DATA! Pacat, am asistat la o lectie de istorie pe care ar trebui sa o citesca fiecare roman si mai ales fiecare tanar din aceasta tara si nu numai, pentru ca avem tineri si multi tineri in afara tarii.

O adevarata lectie de istorie votata ,din pacate, doar o data!

elviramvioAUTOR REVIEW
[26.03.18 16:58:38]
»

@DOINITA:

Mulțumesc, e suficient un vot grăsuț, altfel intrăm amândouă sub sabia legii!! Cu tinerii sau mai bine zis cu unii dintre ei, ai dreptate. Din păcate nu avem cine să-i educe!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, elviramvio, iulian68, Lucien, maryka, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.5853431224823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1