ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala Reîntregirii Neamului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cum mâine este ziua de 1 decembrie, m-am gândit să scriu un articol despre oraşul unirii, Alba Iulia.

Am fost de multe ori la Alba Iulia şi am asistat şi la festivităţile oraganizate cu ocazia unirii. Aceste festivităţi se desfăşoară în locul denumit Platoul Romanilor. Aici pe Platoul Romanilor la 1 decembrie 1918 s-au adunat peste 100.000 de oameni care au cerut unirea Transilvaniei cu Ţara Mamă.

Dacă tranversaţi Platoul Romanilor (Parcul Unirii) se ajunge în Piaţa Tricolorului unde pe un catarg este arborat tricolorul nostru drag, roşu, galben şi albastru. După ce am admirat drapelul ţarii ajungem în faţa Catedralei Orodoxe. Catedrala a fost construită între zidurile cetăţii Alba Carolina, într-un timp record de 9 luni între 1921-1922, cu scopul de a oferii un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României. Adresa locaţiei este strada Mihai Viteazul, numărul 1, iar coordonatele GPS ale locaţiei sunt: N – 46.068462 şi E – 23.569468.

Pe lângă Catedrală am trecut de multe ori, dar în interior nu am fost decât de două ori, prima dată când eram elev în clasele I-IV cu ocazia unei excursii cu şcoala la Alba Iulia iar a doua oară cu ocazia acestei vizite. Nu ştiu motivul, poate că eram prea tânăr şi nu mă interesa să vizitez asemenea locaţii.

Istoria Catedralei este strâns legată de festivităţile încoronării din data de 15 octombrie 1922 (noi am vizitat biserica pe 5 octombrie 2014, la aproape 92 de ani). Încă din anul 1920, prim-ministrul din acea vreme, Alexandru Averescu, aprimit sarcina de a pregătii actul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria.

Catedrala nu este construită după un anumit stil specific al unei epoci anume, ci a preluat mai multe elemente arhitectonice şi decorative tradiţionale romîneşti. O mare parte din arhitectura lăcaşului este inspirat de stilul brâncovenesc.

Catedrala a fost construită în mijlocul unei incinte dreptunghiulare. Incinta este compusă din patru pavilioane amplasate în colţuri şi care sunt legate între ele prin intermediul unor arcade deschise. Planul Catedralei este de tip bizantin şi este format din naos, pronaos şi altar. Naosul este impunător prin înălţimea sa, este dominat de cupola centrală susţinută de patru stâlpi octogonali placaţi cu marmură. În cupola centrală este pictat Isus iar pe bolta absidei altarului Maica Domnului şi alte şcene bibilice Pe partea exterioară a naosului se află cele trei turle de formă octogonală prin ferestrele cărora pătrunde lumina în biserică. In Pronaos sunt pictate portretele lui Mihai Viteazulşi a doamnei Stanca. Iconostasul este realizat din lemn de stejar, este împodobit cu motive florale de insipraţie brâncovenească.

Cum v-am spus in curtea unde se află Catedrala, în cele patru colţuri se află 4 pavilioane. În cel din partea de sud-est, se află reşedinţa arhiepiscopului de Alba Iulia iar în cel din partea de nord-est se află birourile Arhiepiscopiei.Aceste două pavilioane sunt cu etaj, iar la etaj se urcă pe o scară exterioară din piatră. Pavilioanele cu un singur etaj din celelate două colţuri sunt locuite de către peronalul administrativ.

Simbuloul cel mai cunoscut al Catedralei este Turnul Clopotniţă. Turnul are o înăţime de 58 de metri şi domina întreg ansamblul. Turnul era dotat cu cu 3 coplote din bronz care câtăreau între 400 de kilograme până la o 1,5 tone. Clopotele au fost confecţionate din bronz provenit topirea unor tunuri după Primul Război Mondial. Cu ocazia renovării bisericii care avut loc prin 2007 clopotele au fost înlocuite cu unele noi care au fost turnate la Innsbruck, în Austria. Aceste clopote, printr-un sistem GPS, pot fi „trase” cu ajutorul unei telecomenzi sau direct de pe telefonul mobil introducând un cod. Tehnologie frate!

La 15 octombrie 1922 înainte ceremoniei de Încoronare s-a ţinut o slujbă în biserică s-a ţinut o slujbă specială care se face la mari evelimente, de către Patriarhul Româniaei de la aceea vreme. Încoronarea nu a avut loc în biserică, deoarece regele Ferdinand fiind de religie catolică nu a dorit să fie încoronat într-o biserică ortodoxă. Un lucru inedit s-a petrecut şi în timpul ceremoniei de încoronare. În momentul când Patriarhul a trebuit să-i pună coroana pe cap regelui Ferdinand, regele a luat coroana şi şi-a aşezat-o singur. La festivitate au participat reprezentanţi ai majorităţii caselor regale ale Europei.

In momentul vizitei noastre a fost o zi frumoasă de toamnă, era duminica şi în biserică se desfăşura slujba, am intrat am asistat puţin la slujba, pe urmă am cumpărat cateva lumînări pe care le-am aprin în locul special amenajat. Un fapt care m-a surpins a fost numărul mare de oameni din curtea bisericii care asistau la slujbă. În interiorul bisericii nu am făcut poze, se înţelege de ce.

Dacă vizitaţi Catedrala, cum treceţi de turnul clopotniţă puteţi admira statuile suveranilor care au fost încoronaţi aici. Catedrala are hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, iar din data de 1 decembrie 1948 numele lăcaşului de cult a devenit Catedrala Reîntegirii Neamului. Acest lucru este înscripţionat pe o placă de marmură.

Inainte de 1989 pentru ca turnul Clopotniţă a Catedralei să se vadă de departe pe Bulevardul Transilvania s-au mutat cu ajutorul unor şine două blocuri cu câţiva metri mai în spate pentru că acoperea priveliştea. După revoluţie în celelalt capăt al Bulevardului Transilvania s-a construit o nouă catedrala care poartă numele Catedrala Unităţii Naţionale. Acum cele două Catedrale stau faţă în faţă.

Dacă ajungeţi în Alba Iulia nu rataţi o vizită la Catedrla Reîntregirii Neamului sau Catedrala Încoronării, nu veţi regreta.

Cu ocazia zilei de 1 decembrie vă doresc LA MULŢI ANI! dragi români.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 30.11.16 00:41:48
Validat / Publicat: 30.11.16 08:22:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1633 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Turnul Clopotniţă vazut din curtea Catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

zlatnaAUTOR REVIEW
[05.12.16 14:23:52]
»

web master va rog urmatorul clip: https://www.youtube.com/watch?v=87AjrGKPlgg

===

by web - done!

zlatnaAUTOR REVIEW
[05.12.16 14:34:45]
»

@zlatna: multumesc

webmasterX
[24.03.18 08:46:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Alba Iulia și împrejurimi]

zlatnaAUTOR REVIEW
[24.03.18 09:16:54]
»

@webmasterX: Ok.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074645042419434 sec
    ecranul dvs: 1 x 1