GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Catedrala Încoronării şi Catedrala Sfântul Mihail Alba Iulia
Probabil se va pune intrebarea : Oare de ce incerc sa descriu ambele obiective turistice intr-un singur articol? Pai raspunsul ar fi : Ma uit cu ochi de turist, ambele obiective se afla aproape unul de celalalt, ambele obiective sint importante si obligatoriu de vizitat in calitate de turist in Alba-Iulia.
Catedrala Incoronarii este foarte importanta atat din punct de vedere confesional-81 % din locuitorii din Alba-Iulia sint ortodocsi -cat si din punct de vedere istoric/turistic-cu 100 ani de istorie+ca aici a avut loc incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria.
Catedrala Sf. Mihail nu mai este atat de importanta din punct de vedere confesional-doar 1,8% sint catolici in Alba-Iulia (totusi se tin toate slujbele si duminicile este cam plina biserica) -dar din punct de vedere turistic cu cei 1000 ani de istorie are un urias potential. In cei 1000 ani numeroase evenimente au avut loc aici.
Catedrala Incoronarii - asa se numea la inceput, mai tarziu Catedrala Bisericii Ortodoxe Romane (din 1948), in prezent se numeste Catedrala Reintregirii Neamului-a fost construita in anul 1922. De confesiune ortodoxa poarta hramul Sfanta Treime. Un important sprijin moral dar mai ales financiar a primit de la Casa Regala a Romaniei. Tot in anul finalizarii catedralei a avut loc un eveniment foarte important : Incoronarea Regelui Ferdinand si Reginei Maria. Despre eveniment s-a realizat o pictura care in timpul perioadei comuniste a fost acoperita cu un strat de vopsea, ulterior s-a repus in valoare aceasta pictura.
Arhitectul lacasului de cult de aproape 60m inaltime a fost Victor Gheorghe Stefanescu. Este vorba despre o arhitectura veche medievala imbinata cu multe elemente decorative traditionale romanesti. Tot complexul care este alcatuit din catedrala+2 pavilioane+galerii de acces cu arcade si coloane+turnul deasupra intrarii. Forma dreptunghiulara al complexului se vede mai ales la o filmare aeriana (la inceputul articolului). Catedrala are forma de cruce greaca (tip bizantin-aici ne ajuta mult filmarea aeriana observand aceasta forma). Catedrala are 3 turle, una principala (cupola centrala) si 2 mai mici. Cele 2 pavilioane folosesc ca resedinta arhiepiscop de Alba Iulia, birouri, muzeu, biblioteca, sala de receptie, sala sedinta, locuinta personal.
Decorul interior reprezentand picturi si sculpturi sint operele a mai multi artisti. Enumerand pe cativa discutam despre Costin Petrescu-pictor, Ion Norocea-sculptor.
In muzeul dintr-una din pavilioane care se poate vizita gratuit (Lu-Vi, 8.00-16.00) se pot vedea icoane pe sticla si lemn, de asemena si alte obiecte.
Vizita este recomandata in tinuta decenta deci fara pantaloni scurti, fusta scurta, etc.
Catedrala Sfantul Mihail a primit forma actuala de-a lungul timpului dar inceputul constructiei dateaza din anul 1009. Stilul arhitectural folosit este cel romanic (stil mostenit din Roma antica) si cel gotic. Ceea ce am inteles ca este un amestec intre un stil romanic tarziu si un stil gotic timpuriu. Perioada inceperii constructiei coincide cu data infiintarii Episcopiei Transilvane. In 1242 tatarii au distrus partial acest lacas de cult. Dupa aceasta perioada a urmat renovarea, adaugirea de elemente noi prezenta forma este opera lucrarilor intre 1241-1291. In prezent este compusa din 3 nave, sanctuar principal, 2 turnuri mai mici si un turn patrat inaltimea acestuia este de 62m. Lungimea catedralei este de 92m. Este importanta vizionarea filmarii aeriene de la inceputul articolului, asa ne dam seama de forma si marimea actuala a catedralei.
Evenimente in afara de navalirea tatarilor au mai avut loc in 1277 cu ocazia unei revolte a sasilor, si in 1849 cu ocazia asediului maghiarilor.
Din 2001 exista un santier arheologic, zonele unde se actioneaza cu mare grija sint mici, asa s-a descoperit si prima bazilica, prin sapaturi.
Artistii care au lucrat la decorul interior nu sint cunoscuti, mai ales cei care au lucrat la picturile murale in sec. 14. Dar stim ca altarul principal este realizat de catre Hoffmayer Simon in 1784.
Fenomenul care am observat in Transilvania la multe lacase de cult-adica de-a lungul timpului lacasul este folosit de enoriasi de confesiuni diferite-este prezent si aici. In afara de romano-catolici catedrala a fost folosita si de catre reformati si unitarieni. (ca o paranteza mai in gluma mai in serios : in prezent catedrala este folosita (vizitata) cel mai mult de turisti, se pare ca este cea mai dominanta specie-scuze pentru gluma dar in viitorul apropiat parca vad preotul in timpul slujbei care se da la o parte ca turistul sa faca o poza...)
Orga-un element foarte important-a fost construita in 1877 de catre Kolonics Istvan. Are 2209 tuburi si este functionala. In prezent am vazut zone acoperite cu folie in aceasta zona, se pare ca are loc o renovare. Ca si o paranteza am o experienta personala cu aceasta orga (foto P20) in copilarie am luat parte la un curs de cantat la orga predat de catre unchiul meu pastor catolic (in acea perioada in afara de preot, bibliotecar era si profesor de muzica si preda vioara si orga) Sunetul scos de orga se poate auzi atunci cand turistul nimereste in timpul slujbelor sau concertelor organizate.
Personaje importante inmormantate in catedrala : Iancu de Hunedoara, Ioan de Hunedoara, Laszlo de Hunedoara, regina Izabella, principele Janos Zsigmond, principele Bethlen Gabor.
Langa catedrala se poate vedea Palatul Episcopal Romano-Catolic.
Rog filmarea aeriana gasita pe Youtube
Trimis de AZE in 28.08.16 00:41:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@AZE: Felicitari pentru acest articol 2 in 1 scris atat de frumos si acompaniat de niste poze minunate.
Felicitari, votat cu placere.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 Un așezământ pentru Istorie - Catedrala Încoronării din Alba Iulia — scris în 15.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Catedrala Încoronării — scris în 23.03.18 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Catedrala Încoronării Alba Iulia - La mulți ani tuturor românilor! — scris în 01.12.15 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Catedrala Reîntregirii Neamului — scris în 30.11.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ