ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Încoronării Alba Iulia - La mulți ani tuturor românilor!

TIPĂREȘTE

Alba Iulia. Orașul Unirii. Pentru majoritatea dintre români Alba Iulia înseamnă ceva doar cu ocazia zilei naționale, de 1 decembrie. În restul anului este doar un orășel de provincie. Eu mai am și o altă afinitate pentru Alba Iulia, în afara celei istorice. Alba Iulia este orașul cumnatului meu. Am vizitat Alba de mai multe ori până acum. Cu toate acestea pînă acum nu am scris nimic despre ea. Nu știu cum se face dar despre locurile care îmi sunt dragi îmi vine foarte greu să scriu. Poate pentru că nu îmi găsesc ușor cuvintele, pentru că aș vrea să scriu multe, multe lucruri frumoase și nu vreau să cad în derizoriu... La fel mi se întâmplă cu Oradea, cu Cluj Napoca, cu Corfu... Mi-am propus să remediez situația asta, așa că azi, cu ocazia zilei naționale, mi se pare prilejul perfect să scriu câte ceva despre Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

La mulți ani tuturor românilor, oriunde ați fi!

Așezare și împrejurimi

Amplasată în cetate (despre care promit să revin într-un review separat, pentru că merită cu prisosință), în partea de vest a acesteia, catedrala poartă numele de Catedrala Încoronării, sau Catedrala Reîntregirii Neamului, sau Catedrala Arhiepiscopală, și are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, în memoria primului întregitor al românilor, Mihai Viteazul.

Parcul din fața catedralei, la fel ca zona din jur, nu au avut forma actuală de-a lungul timpului. Bulevardul principal nu avea deschidere directă la Catedrală. Un bloc vechi, cu patru etaje, obtura vederea spre Catedrală. În consecință, blocul a fost despicat în două, deplasat pe șine de cale ferată și reamplasat aproximativ pe locul anterior. Un alt bloc, numit de localnici Vaporul a fost ridicat ulterior, și are o arhitectură mai interesantă.

Între catedrală și parc, pe locul vechilor șanțuri ale cetății, s-au executat lucrări de excavație, s-au săpat niște șanturi cam de 20-30 metri adâncime, în care sunt mai multe spații comerciale.

Puțină istorie

Dar să revin la catedrală-a fost construită între anii 1921-1922, iar la 8 octombrie 1922 a primit hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Din anul 1975 este catedrala Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

In curtea catedralei au fost încoronați, in anul 1922, Regele Ferdinand și Regina Maria, ca suverani ai României Mari. De ce în curte și nu în catedrală? Deoarece Ferdinand, fiind de religie catolică, a refuzat să fie încoronat de un preot ortodox. Așa că s-a amenajat o scenă în curte, patriarhul României a sfințit coroanele în catedrală, unde a ținut și slujba de sfințire, iar apoi Ferdinand și-a așezat singur pe cap Coroana de Oțel și a așezat-o pe cea de aur pe căpătâiul consoartei sale, Regina Maria.

În anul 1948 numele catedralei a fost schimbat în „Catedrala Reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române”. Construcția este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, datorită importanței sale.

Arhitectura

Arhitectura catedralei este în stil bizantin, dar și un amestec de vechi stiluri românești, inspirată de Biserica Domnească din Târgoviște, locul în care fuseseră încoronați domnitorii valahi. Planul catedralei este de stil bizantin, de cruce greacă înscrisă.

La intrarea în catedrală este un pridvor deschis, sprijinit pe patru coloane. În nișele laterale din pridvor sunt patru plăci de marmură care amintesc de 4 evenimente importante- Tipărirea Noului Testament din anul 1648; Unirea de la 1600, infăptuită de Mihai Viteazul; Martiriul lui Horea, Cloșca si Crișan; și refacerea unității naționale și spirituale a românilor.

Interiorul catedralei este impunător, spațios, dominat de cupola centrală. Mobilierul, stranele și iconostasul sunt fabricate din lemn de stejar, motivele cu care sunt decorate sunt în stil brâncovenesc. Frescele sunt în stil tradițional și reprezintă mai multe scene biblice. La intrare sunt portretele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, restaurate după anul 1989.

În anul 1993, la 75 ani de la Unire, catedrala a fost renovată, prilej cu care a fost restaurată și pictura interioară.

Exteriorul

Intrarea în curtea catedralei se face din partea de vest, pe sub turnul clopotnița. În spatele ei se află faimoasa Sală a Unirii, cu muzeul aferent. În apropiere este sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe.

Catedrala este înconjurată de pavilioane care fac deliciul celor veniți aici la nunți, în special. O mulțime de poze cu mirese au ca fundal aceste pavilioane, spectaculoase, într-adevăr. Verdeața și florile din grădini contribuie la înfrumusețarea peisajului. Două pavilioane sunt așezate spre este, altele două spre vest, aici se ridică și clopotnița de 58 metri înălțime. Pavilioanele sunt legate între ele prin galerii de acces, susținute de coloane și arcade duble, cu capiteluri în stil corintic dar și brâncovenesc.

Cu regretul că nu am reușit să fac atât de multe poze cât mi-am dorit, din cauza participării la slujba de botez pentru care am mers acolo, dar și cu speranța că voi reveni curând cu mai multe poze, vă urez La mulți ani de 1 decembrie! Și vă invit să vizitați Catedrala Încoronării și frumosul oraș Alba Iulia!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 01.12.15 12:29:54
Validat / Publicat: 01.12.15 13:20:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Catedrala Incoronarii Alba Iulia- o zi minunata, gradina splendida, parca nu ne venea sa intram inauntru...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

bogumil
[01.12.15 14:18:32]
»

Ai fost cu vreo 2 ore mai rapidă decât mine

Și eu îmi alesesem drept review foarte potrivit pentru această zi a reîntregirii un review despre catedrală, mai ales ca ea mai este cunoscută și drept Catedrala Reîntregirii Iar eu, născut acolo, în orașul Mării Uniri, am văzut catedrala de sute de ori și i-am călcat pragul de alte zeci de ori.

Las review-ul meu pentru altădată, ai scris tu cum nu se poate mai bine.

La mulți, mulți ani tuturor românilor și din partea mea!

webmasterX
[01.12.15 14:19:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alba Iulia, ALBA IULIA" (deja existentă pe sait)

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[01.12.15 14:23:28]
»

@bogumil - Multumesc mult! Ma bucur ca gandim la fel si de data asta! La multi ani si tie!

Dan&Ema
[01.12.15 16:43:26]
»

La multi ani, Lucia! La multi ani, romani!

Am cochetat cu o revenire pe indelete la ALba Iulia cateva weekend-uri la rand in noiembrie, dar motive medicale ne-au facut sa anulam chiar si rezervari de cazare si ghid pentru anul viitor! Abia asteptam sa ajungem la ALba Iulia si sa cunoastem cetatea renovata asa cum se cuvine. Felicitari pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rodica Nicolau
[01.12.15 19:39:24]
»

@luciaoradea - Ne-ai facut sa ne fie dor de Alba Iulia si de o zi insorita de toamna tarzie. Multumim!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[01.12.15 21:35:24]
»

@Rodica Nicolau - mulțumesc și eu pentru vizită și ecou!

@Dan&Ema -Multă sănătate va doresc și o vizită în Alba Iulia când veți fi sănătoși și apți să vizitați cetatea pe indelete, pentru că merită. La mulți ani și vouă!

tata123 🔱
[02.12.15 09:56:16]
»

@luciaoradea - Catedrala Reîntregirii Neamului constituie un obiectiv important din nou restaurata cetate Alba Carolina. Printre numeroasele obiective istorice, culturale și religioase îngrămădite într-un areal destul de mic acest ansamblu religios m-a impresionat de fiecare data când l-am văzut prin culoarea caldă, crem-gălbuie, reflectată de biserică și galeriile înconjurătoare. Nu ratați o scurtă vizită pe sub arcade, de-a lungul acelor colonade se află un adevărat lapidarium cu numeroase obiecte romane și medievale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mogly
[03.12.15 22:28:10]
»

@Dan&Ema - Un hotel bun in Alba Iulia, cu camere mari, spatioase si situat central este Parcul, doar ca e un pic mai scump. Eu am fost cazata in el la mijlocul lui octombrie, imi pare rau ca n-am fost inspirata sa fac fotografii. Sanatate si calatorii cat mai grabnice!

Dan&Ema
[05.12.15 11:32:10]
»

@mogly: multumesc. In principiu avem deja optiunea de cazare. O pastrez secreta pana ajungem acolo ca sa vad pot scrie AmFostAcolo

calatorul
[11.03.16 16:31:07]
»

Multumim pentru relatare si informatii, se pare ca ceatea cea nou renovata merita vazuta intr/adevar.

webmasterX
[24.03.18 08:47:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Cetatea Alba Carolina]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, calatorul, Dan&Ema, luciaoradea, mogly, Rodica Nicolau, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067461013793945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1