GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul de lut. Un loc de poveste
Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A.F.A.
A trecut destul de multa vreme de cand nu am mai postat nimic pe site si asta nu din cauza lipsei de materie prima ci datorita timpului.
De calatorit am calatorit foarte mult dar din cauza jobului si a altor mici probleme nu am reusit sa va prezint impresiile mele din multitudinea de locuri prin care am umblat.
Astazi incerc sa va povestesc despre un loc foarte frumos, desprins parca din povestile copilariei noastre Casteul de lut din Valea zanelor.
Dupa petrecerea din ziua de Craciun, urmatoarea zi am hotarat sa facem nelipsita calatorie de relaxare si putina miscare. An de an a doua zi de Craciun facem o excursie prin imprejurimile judetului meu, Arges. De aceasta data alegem ca destinatie Sibiul si Castelul de lut din Valea zanelor.
Plecam dimineata in jurul orei 8 din Pitesti pe traseul Rm-Valcea-Sibiu, traseu care masoara 160km. Vremea superba si traseul foarte putin circulat creau toate premisele pentru o excursie reusita. Soarele stralucea inca de dimineata iar temperaturile pozitive daeau impresia unei zile de primavara.
Toate bune si frumoase, traseul pe care il strabat pentru a nu stiu cata oara ma incanta si mereu observ lucruri noi care altadata au scapat ochiului meu vigilent mai mult la drum.
Dupa aproximativ doua ore ne apropiem de Sibiu care ne intampina cu o ceata foarte densa. Prima impresie a fost ca am trecut in cateva ore prin doua anotimpuri. Asta nu ne impiedica sa ne bucuram de ceea ce vom reusi sa vizitam.
Parcam masina in parcarea amenajata langa zidurile cetatii in apropierea spitalului judetean si facem o scurta vizita in centrul istoric al Sibiului. Intram pe cea mai frumoasa strada din Sibiu si ne indreptam spre piata mare unde se tine targul de Craciun. Sibiul prin arhitectura sa, prin farmecul cladirilor vechi cu aer medieval nu are cum sa nu iti placa.
Targul de Craciun foarte frumos amenajat ofera vizitatorilor de la nelipsitele souveniruri, produse textile si din piele, dulciuri si produse de patiserie traditionale, vin si gratare cu foarte multe bunatati. Admiram frumusetile vazute si cu regretul in suflet ca nu mai avem parte de soare.
Dupa aproximativ doua ore de stat in Sibiu, plecam spre principalul obiectiv al acestei zile Castelul de lut. Invaluiti in ceata densa ne indreptam pe drumul de intoarcere spre Rm Valcea pana la sensul giratoriu unde schimbam directia de mers inspre Brasov.
Distanta din Sibiu pana la Castelul de lut este de aproximativ 45 de km. Ne deplasam in directia Brasov pana in localitatea Porumbacu de jos unde facem dreapta si ne continuam drumul spre Porumbacu de sus si Valea zanelor. Incep sa apara din loc in loc indicatoare Spre castelul de lut, care sa te asigure ca esti pe drumul cel bun.
Dupa aproximativ 10 km parcursi pe un drum foarte bun si recent asfaltat ajungem la destinatie. Gasim cu greu loc in parcarea de langa castel si ne bucuram din nou de razele soarelui care risipesc ultimele dare de ceata. Parcarea nu este asfaltata si din cauza aceasta noroiul si gropile sant din abundenta, Prima impresie se spune conteaza si ultima ramane. In ansamblu decorul si frumusetea locului ne aminteste de povestile copilariei.
Pasim usor printre baltoacele din parcare si ne indreptam spre intrare unde platim un bilet de 5 lei de persoana., aproximativ un euro. Am citit in unele articole ca pretul pentru a vizita acest loc este prea mare. Nu, parerea mea sincera este ca locul merita acesti bani. Daca acest castel ar fi fost in Austria, Elvetia... va garantez ca ati fi scos din buzunar o suma posibil si de doazeci de ori mai mare.
Avand pe fundalul indepartat semetia muntilor si paraul ce traverseaza asa zisa curte a castelului prima parere ar fi ca ai facut o intoarcere in timp. Castelul este construit numai din materiale naturale, lut, paie si nisip iar la constructia turnurilor nu sa folosit decat piatra de rau si un anumit tip de pamant. Acoperisul este din lemn, mai precis sindrila cea pe care o intalnim la majoritatea caselor vechi din Ardeal.
Nu este permis accesul cu pachete de mancare si bauturi racoritoare. Daca totusi ai nevoie de asa ceva intr-o camera a castelului fiind amenajat un mic bar cu preturi mari si foarte mari. Tot in aceeasi incapere se afla si un colt unde se comercializeaza ilustrate, magneti si multe alte obiecte cu fotografia Castelului de lut.
Camerele castelului sant inchise. Pentru vizitare exista o singura camera unde se poate vedea destul de bine amestecul de materiale folosite. Pe jos intr-un colt o gramada de paie simbolizand un pat si un brad de Craciun impodobit saracacios.
Pentru orice vizitator era permis accesul in turnurile laterale ale castelului. Propietari spun ca vor sa amenenajeze camerele si sa le inchirieze turistilor. Langa castel se mai afla o constructie care are acoperisul plin de verdeata si in interior se va amenaja un restaurant. Si prin curte totul este amenajat ca un mini parc in miniatura.
Singurul lucru care mi sa parut ca rupe din armonia acestui loc ar fi cele doua toaletede langa castel si o mica magazie care cred eu nu se incadra in peisaj.
Recomand vizitarea acestui loc in primul rand datorita peisajului absolut superb si nu in ultimul rand frumosului castel. Daca propietarii vor investi in contin uare aici si vor creea mai multe facilitati pentru turisti, aceasta destinatie va deveni o super atractie pentru toti cei care viziteaza aceasta zona.
Parasim aceasta locatie multumiti si incantati de cele vazute. Macar pentru cateva ore am trait in mirificul peisaj din povestile copilariei noastre. Vacante si calatorii frumoase sa aveti.
Trimis de micutzu in 20.03.18 19:33:44
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.69465000 N, 24.49721200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@micutzu:
”Dupa petrecerea din ziua de Craciun
Unde, unde? Nu ne scrii și despre ea? :-)
@micutzu:
Start vot!
Am citit si auzit tot mai multe despre acest loc. Si vazut. Nu am vizitat locul asta de poveste si sunt curios.
Nu stiu cand voi ajunge dar sigur va fi sa fie.
Poate leg cu un drum la prietenii Denisei de la Herghelia Sambata de Jos. Sau la alti multi prieteni din Sibiu, din Marginime sau din Sambata (statiunea).
Felicitari pentru articol si recomandare.
Doar de bine! ????
Frumos şi util review, micutzule!
Anul trecut, prin august, am ajuns şi eu la acest atât de mediatizat castel, la care inaugurarea se tot amână, din ce motive nu ştiu. Într-adevăr, este frumos, ceva nemaivăzut la noi, amplasat într-o zonă pitorească.
Drumul nu era asfaltat anul trecut, gropi cu nemiluita şi praf de ziceai că eşti în deşert. Ajunşi la castel, pe o căldură sufocantă, am stat pe nişte baloţi din paie, lângă râu. Era un chioşc, undeva în dreapta, de unde am cumpărat sucuri şi îngheţată, la preţuri evident foarte mari, după ce am stat 45 de minute la rând!
Vizitatori fără număr, copiii se zbenguiau în râul de lângă castel, se auzea şi ceva muzică, a fost frumos, ce să zic!
@micutzu: Am vizitat și noi castelul astă vară, în minivacanta de Sf. Maria. Mi s-a părut mult marketing. Fotogenic, ce-i drept, dar cam atât. Prețul nu e mare. În fond, plătești să te introduci în atmosferă, orice vis costă (bani sau altceva). Soțul meu, analizând micile detalii ale construcției, a zis atunci că un asezamant din lut n-are cum să reziste într-o zonă atât de umedă și că probabil "castelul" nu va fi terminat niciodată. Sper să nu aibă dreptate.
Mă bucur să aud că a fost asfaltat drumul între timp.
Și - hei, am fost și noi la Sibiu de Crăciun, ia să pun mâna să scriu măcar despre cazarea de excepție pe care am avut-o! Poate chiar ne-am întâlnit, dar n-am știut...
@micutzu: Am crezut că l-au terminat și că a intrat în circuitul turistic!
@crismis, tare mă tem că Tati are dreptate.
@Dan&Ema: Multumesc pentru aprecieri si vot. Si as vrea ca atunci cand ajungeti in aceasta destinatie sa va simtiti macar pentru cateva clipe ca in povestile copilariei. Sa auzim numai de bine
@Safta Radu: Va multumesc pentru vot si apreciere. Mai este mult de munca pana aceasta destinatie va fi una de top. Dar exista toate premisele pentru asta. Vacante si cala torii frumoase va doresc
.
@crismis: Multumesc pentru vot si apreciere. Doar cu un marketing bun se pot obtine bani necesari pentru a investi in acest loc. Drumul este asfaltat acum dar parcarea si drumul pana la intrare e plin de noroi cand este vremea urata. Am sa revin sa vad daca acest frumos proiect romanesc se va dezvolta. Pana atunci vacante si cala torii cat mai frumoase.
@Zoazore: Este in circuitul turistic dar nu ca loc de cazare cum doresc propietarii. Vom vedea ce va fi, oricum zona si castelul sant de poveste. Sa auzim de bine.
@micutzu: Mi-ar placea sa stiu castelul in circuit la cazari. Desi banuiesc niste pretuuuriii... Dar, since, mi-ar placea! Mai treci pe-acolo cand ai chef si mai spune-ne!
În drum spre AlbaI Iulia am făcut şi noi un popas la Castelul de Lut.
Din păcate nu l-am putut vizita în interior, programul de vizitare (contra cost) începea de la 10:30, iar noi am ajuns acolo pe la orele 8:30.
@traian. leuca: N-ați pierdut nimic. Nu e decât o încăpere goală, cu un balot de paie pe post de scaun (te așezi și te pozezi). Se poate urca în turnurile laterale, ceea ce oferă o oarecare perspectivă asupra zonei.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Țeapă... Castelul Zanelor - NU // Povestea Calendarului - Da — scris în 17.08.24 de f_giurcanas din ALEXANDRIA - nu recomandă
- Mar.2024 [Castelul de lut] Dezamăgire mare, la o locație fostă de succes! — scris în 17.03.24 de hd88gsg din HUNEDOARA
- Aug.2023 Dezamagire — scris în 19.08.23 de mrs75 din BOTOşANI - nu recomandă
- May.2023 Dezamăgitor, inutil — scris în 03.06.23 de ux129205 din TîRGU MUREș - nu recomandă
- Oct.2022 Atracții turistice la Porumbacu de Sus — scris în 09.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Oribil! — scris în 13.11.21 de ux122931 din BRASOV
- Jul.2019 Castelul de lut din Valea Zanelor – o poveste adevarata — scris în 20.07.19 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ