ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bistriţa
ÎNSCRIS: 17.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Banffy - O istorie zbuciumata in prag de colaps

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cu ocazia petrecerii unei bune perioade la Cluj, impreuna cu cativa prieteni ne-am gandit sa facem o vizita la castelul Banffy din comuna Bontida, despre care auzisem cu ceva timp in urma. Nu am avut destule masini astfel incat ne-am decis sa mergem cu trenul.

Am plecat asadar in aceeasi directie de mers cu drumul ce leaga localitatile Cluj Napoca de Bistrita, de fapt cele doua drumuri (cel de masini si calea ferata) fiind aproape paralele. Am ajuns in gara Bontida si de aici am pornit pe jos spre castel, pe drumul comunal ce se ramifica la dreapta din fata garii. Ca distanta, pentru cei interesanti ar fi aproximativ 5 km desi localnicii pe care i-am intrebat ziceau vreo 2. Ca timp se ajunge in 40 de minute de mers constant sau aprox o ora de mers mai lent. Bineinteles localnicii spuneau ca mai sunt 2-3 curbe si ajungem imediat, dar nici urma de el. N-a fost greu pana la urma de ajuns, numai ca distantele au fost mai mari decat cele pe care ni le-au furnizat satenii.

Comuna Bontida este situata pe drumul national 1C, la o distanta de aproximativ 30 km de municipiul Cluj Napoca si este formata din 4 sate: Bontida (resedinta de comuna), Coasta, Rascruci si Tauseni. In Rascruci se mai afla un castel al fostei familii Banffy datand din secolul XVIII dar cu o importanta mai scazuta decat cel despre care va voi vorbi in continuare. La castel ne-a intampinat o doamna draguta care ne-a fost ghid pe toata durata vizitei, spre norocul nostru, caci am aflat ulterior ca nu tot timpul poti avea un astfel de noroc.

Castelul Banffy din Bontida este asezat pe malul drept al Somesului mic si isi are originile la sfarsit de secol XIV atunci cand, se pare ca regele Sigismund de Luxemburg i l-a daruit familiei Banffy. Mai departe in secolul XV baronul de Banfy primeste acceptul de construi pe acest domeniu o cetate, finalizandu-se abia spre mijlocul secolului al XVI-lea. Cele doua stiluri arhitecturale care sunt evidente si astazi in constructia castelului sunt cel baroc si renascentist.

Pe la jumatatea secolului XVIII, acest castel a fost supus de catre familia Banffy din acea perioada la o reconstructie. Au fost adusi arhitecti austriaci astfel incat castelul a luat o cu totul alta infatisare, reprezentand forma literei „U”, din care facea parte cladirea principala, locuintele servitorilor, grajdurile, manejul si remiza. Acest castel era imprejmuit de ziduri fortificate, cu 4 turnuri in cele 4 colturi ale sale, cu unul mai mare la intrarea in castel si o curte mare in interiorul acestuia. In partea sudica a acestui complex fusese proiectata de catre arhitecti o gradina imensa, cu alei, fantani, lacuri si fantani arteziene. Din pacate astazi este numai stepa. Cativa ani mai tarziu urmatorii descendenti ai familiei Banfy, demoleaza turnul mare de la intrarea castelului si construiesc o moara pe apa, ce le era folositoare satenilor din localitate. Tot ei mai construiest inca un corp mai mic folosit pe post de bucatarie, care se alatura complexului. De asemenea in interiorul acestui castel, in acea vreme este infiintata biblioteca ce adapostea un numar impresionant de carti si de asemenea a fost deschisa si o scoala hipica.

Perioada neagra a acestei frumoase bijuterii a venit cu inceputul celui de-al doilea razboi mondial. In acea perioada castelul era in mana baronului Miklos Banffy. Acesta este dat afara din castel de catre germani, pentru a le deservi ca spital militar. Cativa ani mai tarziu, cand razboiul era pe sfarsit si soldatii nazistii se retrageau, ei parjolesc totul in calea lor. A fost atunci arsa menajeria, biblioteca, tablourile, mobilierul avand aceeasi soarta, astfel incat castelul era devastat in proportie foarte mare. In perioada comunista castelul nu a luat-o in directii mai bune, ba din contra, el a fost folosit la numeroase intrebuintari, ca sediu CAP, scoala de soferi, depozit pentru materiale de constructii si spital pentru copii. Imensa gradina, avand odinioara rol ca spatiu de agrement, a intrat in posesia ocolului silvic, permitand taierea copacilor, ei fiind folositi ca lemn de foc, este permis pasunatul, astfel incat si aceasta gradina are aceeasi soarta ca si castelul si este devastata in totalitate. Productia morii de la intrarea castelului a fost si ea oprita, fapt care a dus la parasirea ei si evident degradarea acesteia.

In prezent castelul isi mai pastreaza acea forma de U in care se pot vedea vechile intrebuintari: cladirea principala, cladirea lui Miklos, cladirea portii, grajdurile, scoala hipica, bucataria (situata separat de forma cladirii), si moara (aflata la intrare in castel, in partea dreapta. Cladirea principala, cea mai impunatoare este aproape cea mai degradata. In partea dreapta, spre gradina, nu se mai disting decat ruinele. Grajdurile sunt si ele foarte afectate, la fel si scoala hipica. La intrarea in castel, sub poarta sun expuse cateva vestigii, probabil ce s-a mai putut salva. Cea mai putin degradata este bucataria, probabil si din cauza faptului ca a fost construita cel mai tarziu, in incinta careia s-a deschis o cafenea „Art Cafe”. Aicine-am putut incalzi cu un ceai fierbinte servit de doamna care ne-a fost si ghid si cu intarziere a venit si domnul cu biletele. Am aflat apoi ca cei de aici se mandresc cu vizita printului Charles, cu ocazia inceperii lucrarilor de reconstruire.

Vestea cea buna a venit intr-un final cam tarziu, dar bine si asa decat niciodata, din partea printului, iar o echipa din Anglia specializata in conservarea cladirilor istorice, impreuna cu Patrimoniul Cultural din Ungaria si Ministrul Culturii din Romania au inceput din anul 1999, sub tutela printului Charles un lung si interminabil proces de restaurare a castelului. Din pacate lucrarile se misca greu, dar sa speram cu folos. Din anul 2000, in cladirea principala a fost partial reconstruit doar acoperisul. Lucrarile se misca greu deoarece am vazut ca acesta este lucrat si montat intai la sol apoi este ridicat. Apoi a fost restaurata partial bucataria si spun partial pentru ca turnul din spatele acesteia este in continuare intr-o stare deplorabila. S-a inceput apoi consolidarea cladirii lui Miklos si a morii dar nici astazi nu se prezinta prea bine. In interior lucrarile sunt in stadiu de stagnare, iar intrucat fondurile sunt insuficiente, o idee am inteles ca ar fi conceperea unui restaurant si a unui hotel in cladirea principala. Restul de camere urmand ca pe viitor a fi mobilate in stilul vechi. S-a deschis deja o sala de conferinta unde o echipa numeroasa de specialisti initiaza pe cei dornici de a cunoaste tainele restaurari si pe cei care studiaza constructia si arhitectura. Se incearca si recuperarea gradinii de la ocolul silvic. Proiectul de refacere a morii cuprinde restaurarea echipamentului de morarit, a aspectului exterior si punerea in functiune, urmand a deservi drept muzeu.

La Bontita, in august, respectiv in ultimul weekend al acestei luni, de desfasoara zilele localitati. Sunt oragnizate diferite evenimente, concerte, piese de teatru, sunt organizate targuri de antichitati, de diverse obiecte confectionate de mesterii populari, concerte si dansuri folclorice. Ca o abatere de la subiect, dar chiar in apropierea acestuia, in Bontida mai exista si o biserica reformata ortodoxa datand din secolul al XII-lea.

Castelul Banffy din comuna Bontida, judetul Cluj, este considerat cel mai mare castel dintre cele transilvanene, purtand si denumirea de Versailles-ul Transilvaniei, dar totodata a fost inclus si pe lista celor mai degradate 100 de monumente istorice ale lumii. Oare cat timp va trece pana isi va capata cu adevarat adevaratul statut?

Speranta moare ultima…

N. B. O buna parte din informatii le-am cules de la fata locului si de la ghid. Cateva, cele ce mi-au scapat le-am cules de aici evident reformulandu-le.

Va rog daca se poate sa atasati acest videoclip: http://www.youtube.com/watch?v=i_ueMz1OOQk


[fb]
---
Trimis de libertango in 09.06.11 21:41:20
Validat / Publicat: 10.06.11 06:23:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHERLA.

VIZUALIZĂRI: 5178 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (libertango); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea intrarea in castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[10.06.11 08:01:31]
»

Acum vreo 3 saptamani am fost invitata acolo, era ceva festival, dar nu am reusit sa ajungem.

Aici mai demult se puteau face nunti. Se facea mare reclama la "Nunta la Palat", dar nu mai stiu nimic.

Cristian_h*
[10.06.11 09:53:05]
»

Se pare ca in vremurile de glorie acest castel a primit vizita imparatesei Maria Tereza, legenda spune ca pentru a o impresiona proprietarii de atunci au pavat drumul de la gara pana la acesta cu zahar.

Eu am vizitat acest castel in 1990 pe atunci nu exista nici un indicator, intrarea era libera, poate prea libera pentru ca am vazut cum doi tineri bruneti demontau cateva grinzi din acoperis fara sa le pese de noi, mici detalii cum ar fi ieslele si adapatoarele din marmura in forma de scoici, bucati de fresca in interiorul castelului, socluri de statui (o parte din statui se afla la Muzeul de Arta din Cluj) pot numai sa ne faca o idee despre maretia acestui edificiu in epoca de glorie.

Din pacate chiar si dupa 90 cand a fost declarat monument istoric degradarea acestuia a continuat, tin minte ca am citit un articol in care se spunea ca nu se face nimic pentru oprirea jafului, oamenii inca demontau bucati de lemn nestingheriti, ... de... traim in Fascinanta Romanie!

libertangoAUTOR REVIEW
[10.06.11 10:50:34]
»

Da, acum la castel se pot organiza nunti si diferite festivaluri, iar din pacate Cristian h are dreptate. In anii aceea castelul era folosit ca material de constructii, erau desprinse din el caramizi si alte materiale pentru a construi altceva.

Sa speram ca lucrurile vor lua totusi o directie buna.

Voi atasa si 4 fotografii de pe net, cu voia unui webmaster, pentru a avea o impresie despre cum arata castelul in anii 1890.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ileana45
[10.06.11 11:10:45]
»

Cu voia autorului acestui review si cu indicarea sursei, bineinteles, propun diseminarea informatiilor continute catre prieteni, cunostinte si (ori mai ales) autoritati, informatii care sa constituie un semnal de alarma asupra pericolului abandonarii valorilor patrimoniale, cu toate consecintele ce decurg de aici.

Trebuie sa vina printul Charles sa ne dea o lectie despre ce inseamna prezervarea monumentelor istorice? Dar Comisia Nationala de Conservare a Patrimoniului National ce (alta) atributie va fi avand? Poate pe aceea de "'faire la sourde oreille", si nu stim noi. Solutia?

'AUX ARMES, CITOYENS! ' Si ce arma mai ascutita decat cuvantul poate exista? Prin urmare, biciuiti-i cu vorba, sfichiuiti-i, ceva tot o sa se prinda de ei!

libertangoAUTOR REVIEW
[10.06.11 12:06:34]
»

Cum sa nu, cu cea mai mare placere (daca asta se poate numi placere), chiar asta a fost si intentia mea, de a preveni pe cat se poate si alte monumente istorice nationale, care, din pacate sunt periclitate si aflate in prag de a avea o soarta similara acestuia.

ileana45
[10.06.11 12:29:51]
»

Multumesc pentru feed-back, am sa directionez indata articolul spre cei in masura sa faca ceva si pentru patrimoniul acestei natii. In cazul in care (macar) cineva (dintre cei puternici ai zilei) se va sesiza si va lua masuri concrete de reabilitare, vei putea spune, aidoma poetului Geo Dumitrescu:

" Dar priviti-ma-n ochi

Si veti intelege

Ca garoafele-s rosii

Si din pricina mea "

Adaptand la situatia prezenta, vei avea bucuria ca Tu vei fi aprins un beculet in constiinta celor puternici (doar in vorbe) si-i vei fi trezit din "dolce far niente "-le lor.

Cu simpatie,

Ileana45

libertangoAUTOR REVIEW
[10.06.11 14:41:12]
»

Va multumesc mult pentru amabilitate, dar contributia mea este mica in comparatie cu ce pot realiza altii. Din pacate cu vorbele nu se pot face prea multe lucruri, poate doar cum ati spus si dumneavoatra, vor reusi sa trezeasca mica farama de constiinta ce sper ca mai exista in ei...

aida.alecu*
[14.06.11 16:42:34]
»

Felicitari pt rw! Peste tot in lumea asta lumea conserva tot ce tine de istorie, numai la noi totul se lasa in paragina! A vazut cineva templul lui Artemis? Intr-adevar mult mai vechi, dar sunt cateva bucati de piatra puse una peste alta... iar ei organizeaza excursii si il pun pe harta turistica ca si obiectiv... iar noi, noi ce facem... lasam in paragina castele, domenii intregi... furam una cate una caramizile istoriei... de asta nu mai stim care ne e identitatea, de asta am ajuns de rasul altora! Daca e sa gandim la rece unele lucruri fiecare avem partea noastra de vina, dar autoritatile? autoritatile care au aceasta obligatie, nu numai morala, ce fac ele?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ileana45
[14.06.11 17:42:23]
»

Ati putea oferi detalii despre tempul lui Artemis, daca l-ati vazut, va rog?

Dar despre cetatea turceasca Enisala din Dobrogea noastra, poate cineva sa descrie ruina in care lancezeste? Eu n-am auzit despre ea decat dintr-o poezie a lui Nicolae Grigore Marasanu, de-acum aproape trei decenii, in care se spunea asa:

" Am iubit la Enisala

Fata marii, Erinia,

Toata vara, toata vara

Imi surase cununia ".

Initial, am crezut ca Enisala este un tinut imaginar, inventat de poet pentru rima. Sfanta ignoranta! Dar nu era asa.

A aparut apoi, acum cativa ani, un articol in Formula As despre Enisala, insotit si de cateva fotografii infatisand aceasta cetate uitata de timp si de cei in drept (sau avand mia degraba obligatia!) s-o restaureze si s-o prezerve. Un localnic, ce facea si pe paznicul cetatii, intalnit de autorul articolului respectiv, i-a povestit ca numai straini vin s-o viziteze si era fericit- saracul! - ca-i dau si lui ceva maruntis.

Articolul poate fi citit in arhiva revistei Formula As, dar simpla lui lectura nu rezolva situatia grava a monumentelor nostre istorice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aida.alecu*
[20.06.11 16:52:35]
»

Templul lui Artemis se afla la Efes, noi am facut o excursie cand am fost la turci. La origine era intr-adevar un monument colosal, acum insa nu mai exista decat un fel de coloana care se mai tine inca in picioare. (nu ai practic ce vizita- dar ei l-au pus pe harta obiectivelor turistice... la noi nici cele care se conserva inca destul de bine nu sunt aduse in atentia turistilor) Templul se pare ca a ars in ziua in care s-a nascut Alexandru cel Mare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, Alina Morar, ileana45, libertango
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Banffy [Bonțida]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082134008407593 sec
    ecranul dvs: 1 x 1