GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm
”Atâta liniște-i în jur de-mi pare că aud
cum se izbesc în geamuri razele de lună. ”
 
Am auzit glasul prietenei mele pe când eram în preajma pădurii, pe un tăpșan unde ascultam liniștea. Vocea ei a sunat ca un clopoțel care a întrerupt-o.
Erau vorbele nerostite ale poetului Lucian Blaga. Spun nerostite, pentru că noi, cei de o anume vârstă, trecuți prin ”școlile comuniste” nu am studiat, nu am întâlnit și nu am cunoscut pe Blaga.
Atunci, pe acel câmp, pe care îl numesc ”câmpul cu liniște” am auzit ce poate să însemne Blaga. Tot ea a fost cea care mi-a deschis porțile ”lumii lui”.
”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii... ”
Este de neînțeles, apoi încet pare a fi înțeles, dar în final, pentru mine rămâne o enigmă această personalitate care se numește Lucian Blaga.
În vara lui 2017 am mers într-o excursie organizată de clubul pensionarilor din Ploiești în Ardeal și printre alte obiective am vizitat Casa Memorială Lucian Blaga de la Lancrăm.
Poetul luminii! Hm... Numai eu știu de câtă lumină am nevoie!
Casa în care s-a născut poetul este total recondiționată, dar locul contează. El s-a născut aici la 9 mai 1895, așa cum menționează și placa comemorativă aflată pe fațada de la stradă a clădirii.
Copilăria și-a petrecut-o în acest sat despre care spune că era ”mut ca o lebădă” - el însuși nu a vorbit până la vârsta de 4 ani. Copilăria petrecută în familie va fi hotărâtoare pentru formarea personalității sale și-i va rămâne permanent în suflet, perioadă pe care o va transcrie mai târziu într-o manieră mistică.
Clasele primare le-a făcut la Sebeș, Liceul la ”Andrei Șaguna” Brașov, iar după moartea tatălui se mută la Sebeș. Mama sa, rămasă văduvă cu 9 copii vinde casa din Lancrăm pentru a întreține copiii la școală. La Sebeș vor locui la sora mai mare Letiția.
Poet, filozof, eseist, dramaturg și traducător de poezii, Blaga a fost o personalitate literară rară, de o mare originalitate, cu deschidere spre cele mai variate aspecte ale universului uman: filozofie, știință, istorie, religie, etnografie.
După terminarea Facultății de Teologie din Sibiu unde se înscrisese pentru a nu fi înrolat în armată din motive de sănătate și pe care a terminat-o în 1917 a luat parte la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
Urmează în cadrul Universitatea de la Viena, cursurile Facultății de Filozofie, după care în 1920 se căsătorește și se mută la Cluj.
Blaga a fost un bărbat frumos de vreme ce, în perioada anterioară căsătoriei, a dedicat poezii unor frumoase femei precum: Elena Daniello căreia îi dedică poezia ”Risipei se dedă florarul” sau ”Nebănuitele trepte” Vanei Gherghinescu. ”Dacă m-aș pierde” este dedicată Eugeniei Mureșan, precum o... Veronica Micle pentru Eminescu. ”Suprema ardere” și ”Noapte la mare” sunt dedicate cu autograf Liviei Armeanu. Dar marea sa dragoste a fost Cornelia Brediceanu, cea care l-a înțeles cel mai bine și cu care s-a căsătorit în 1920, mutându-se la Cluj.
Prima ediție a poemelor sale apare în 1919, anume lucrarea filozofică ”Poemele luminii”, cap de afiș fiind poezia ”Eu nu srtivesc corola de minuni a lumii”-profund filozofică și greu de înțeles.
La Cluj colaborează cu diverse publicații, iar în dramaturgie debutează în 1921 cu piesa de teatru ”Zamolxe”
În 1936 este ales membru a Academiei Române, unde rostește discursul ”Elogiu satului românesc”. Și tot acum devine funcționar al Ministerului de Externe, atașat de presă și apoi ministru al țării noastre în Portugalia, perioadă ce coincide cu începutul ”răzmeriței” mondiale.
În 1936 a fost propus pentru Premiul Nobel, dar nu-l va lua la diferență de câteva voturi. În perioada de comunism incipient nu era bine văzut, așa că motivele neacordării premiului sunt încă incerte.
Eu nu am cunoscut pe Blaga!...
”Trilogia Cunoașterii”, ”Trilogia Valorilor”, a ”Culturii”, ”Mirabila Sămânță”, ”Eu nu strivesc... ”... Doamne, într-adevăr ”veșnicia s-a născut la sat”! . Blaga este primul poet care a dat drumul, precum unei păsări prinsă în laț, versului liber!
Eu nu am cunoscut pe Blaga!... ”poetul filozof, filozoful poet”- fiu al Lancrămului și al spațiului mioritic... dar și al celui sufletesc! ”Mirabila sămânță” este un elogiu adus regenerării sufletului și de renaștere a naturii.
A încetat din viață în 1961 la Cluj și este înmormântat în satul natal, cel ”mut ca o lebădă”, în curtea Bisericii din Lancrăm.
Casa pe care am vizitat-o în vara lui 2017 este o casă veche și mult diferită de suratele-i din jur. A fost cumpărată de statul român în 1985. După refacerea și amenajarea sa intră în Patrimoniul Cultural Național și deschisă publicului în 1998.
Curatora muzeului încasează câte 4 lei de la fiecare vizitator, o sumă modică pentru întreținerea muzeului. Plătesc cu drag cei 4 lei, deși dețin o legitimație de intrare gratuită la toate muzeele din țară. 4 lei!! 4 lei!
În fața case, o curte mare, curată cu un frumos spațiu verde.
Prima încăpere cuprinde biroul (cu o veche și frumoasă călimară pe el), o masă cu patru scaune îmbrăcate în piele de Cordoba, o vitrină cu manuscrise, fotografii, documente prețioase și multe altele.
Camera în care se intră de afară și pe care curatora ne-a prezentat-o după cea de la stradă, cuprinde panoul cu fotografii de familie, pe un perete două fotografii înrămate oval, una fiind frumoasa Cornelia, a doua însuși poetul. Apoi portretul bunicului Simion Blaga-preot în Lancrăm, părinții Izidor și Ana Moga Blaga, cei care au avut 9 copii, ultimul fiind Lucian. Un alt panou cu fotografii înfățișează diverse imobile unde poetul a locuit vremelnic.
Urmează un hol ce duce spre bucătăria casei. Wow... un frumos război de țesut, o laviță țărănească veche și soba la fel. Pe cuptorul sobei se află un frumos serviciu de toaletă, despre care ni se spune că a aparținut poetului și donat muzeului de nepoata sa, după soră.
Exponatele din întreg muzeul au fost strânse prin donații de la unii membri din familie, din partea sătenilor sau a foștilor prieteni și colaboratori. Aceste donații cuprind manuscrise, documente, fotografii, dar și pălăria, paltonul și valiza de când era student. Toate te fac să pătrunzi în universul simplu, dar deosebit de complex al poetului.
La ieșire, vedem în curte vechea șură a casei, refăcută și amenajată într-o frumoasă clădire cu sală de bibliotecă, spațiu pentru expoziții sau alte activități, toate formând Centrul Cultural ”Lucian Blaga”. Aici, la fiecare început de mai, lună a florilor, are loc un Festival Internațional ”Lucian Blaga”.
Pentru mine a fost o ”taină” Lucian Blaga și o ”corolă de minuni”!
Nu cred că-l voi înțelege vreodată, orișicât mi-aș suci mintea!
Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 10.01.18 14:20:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB]. A mai fost în/la: Pitești, Sibiu, Sebeș, Cluj. Bistrița, Tg. Mureș, Sighișoara.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.98455350 N, 23.55728250 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Casa Memorială ''Lucian Blaga'' [Lancrăm], SEBEȘ [AB]" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mihaelavoicu:
Dorul
Setos iti beau mirasma si-ti cuprind obrajii
cu palmele-amindoua, cum cuprinzi
în suflet o minune.
Ne arde-apropierea, ochi în ochi cum stam.
Si totusi tu-mi soptesti: "Mi-asa de dor de tine! "
Asa de tainic tu mi-o spui si dornic, parc-as fi
pribeag pe-un alt pamânt.
Femeie,
ce mare porti în inima si cine esti?
Mai cânta-mi inc-o data dorul tau,
sa te ascult
si clipele sa-mi para niste muguri plini,
din care infloresc aievea -- vesnicii. -Lucian Blaga
Nu am vizitat muzeul, am citit cu plăcere articolul, mie mi se pare că Blaga e minunat.
Câtă dragoste, sensibilitate, câte minuni poate rosti un bărbat, dar mai ales câți bărbați își pot ascunde dragostea printre litere? Putini, zic eu...
Felicitări! Chiar dacă nu îți place, nu-i nimic, ne-ai adus nouă, multora, o bucurie in suflet. Mulțumesc
@krisstinna: Mulțumesc pentru lectură, apreciere și pentru acele vorbe înșirate, dezlânate, ce par a fi dezordonate, dat cu țintă la un suflet sensibil precum al tău. Auzi, cum zice: ”clipele sa-mi para niste muguri plini,
din care infloresc aievea -- vesnicii. -!!
Omul ăsta să fi trăit și acum, tot un al doilea fără de pereche ar fi fost. Mulțumesc pentru vorbele frumoase!
@mihaelavoicu: Frumos... de multe ori turiștii „fug” de casele memoriale... nu sunt în aria lor de interes. Trebuie să îți placă „personajul” respectiv, nu să fie doar un must see pe o listă de vacanță. Un astfel de muzeu îți poate provoca amintiri plăcute, dar și click-uri emoționale; de multe ori descoperi lucruri noi despre o temă pe care credeai că o cunoști îndeajuns de mult. Mulțumim pentru prezentare.
@tata123: Mulțumesc! Și Blaga, precum Einshtein, cred că nu se înțelege nici el, pe sine însăși.
Bine ai apărut!
@mihaelavoicu: Prima data cand am trecut anul trecut prin zona am zis ca data viitoare (stiam ca va fi o data viitoare in 2 luni) vom ajunge sa vizitam muzeul (acum ajunsesem in zona cand muzeul nu mai era deschis).
A doua data insa dorinta celor din grup (si timpul) ne-au dus spre alte destinatii de vizitat, asadar vizitez acest muzeu acum, datorita tie.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2015 Casa Memorială Lucian Blaga Lancrăm — scris în 11.07.15 de bogumil din ORADEA - RECOMANDĂ