ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 28.11.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casa Memorială Lucian Blaga Lancrăm

TIPĂREȘTE

Adresa poștală : Lancrăm, Ulița Veche, nr. 234, cod postal 515801;

Adresa web oficială : cclbsebes.ro/casa-memoria ... cian-blaga.html;

Coordonate GPS : N 45.984552 x E 23.557226;

Program zilnic 8:00 - 16:00 (luni - închis);

Tarif : 4 lei - adulții, 2 lei - elevi, studenții și pensionarii;

Oricine călătorește pe ruta Sebeș - Alba Iulia, dacă acordă puțină atenție indicatoarelor rutiere ( :))), după ce intră în Lancrăm, poate observa semnele care ne îndrumă spre ”Casa Memorială Lucian Blaga” (vezi foto 1), casa în care, la 09.05.1895, s-a născut (a decedat în 06.05.1961 la Cluj-Napoca), într-o familie de preoți, Lucian Blaga.

Despre Lucian Blaga, oricine știe (sau ar trebui să știe) că a a fost filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat transilvănean.

Casa Memorială Lucian Blaga este situată în Lancrăm (o suburbie ce ține administrativ de Sebeș) și face parte din ansamblul ”Centrului Cultural Lucian Blaga Sebeș”, din care mai fac parte ”Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeș”, ”Biblioteca Municipală Lucian Blaga Sebeș” și ”Casa de Cultură Lucian Blaga Sebeș ”.

Pe partea stângă a uliței, cine are curaj să-și parcheze mașina, pe o stradă îngustă și intens circulată, pe care nu există locuri de parcare amenajate (vezi foto 2 - halal turism), găsește o clădire impunătoare de un albastru ce-mi amintește de culoarea ”pietrei vinete” cu care părinții stropeau vița de vie (mai cunoscută poate de voi drept zeamă bordeleză), clădire ce reprezintă Casa Memorială Lucian Blaga.

De pe stradă, curtea și casa se văd, în spatele unui gard pe jumătate din zidărie, de aceeași culoare albastră, care în partea superioară este confecționat din stinghii de lemn.

Pe ușă, tronează orarul de funcționare din care am aflat într-o zi de luni, faptul că în ziua de luni a săptămânii este închis (:((), dar perseverent cum sunt, m-am întors acolo miercuri 08.07.2015, în jurul orelor 13.00 și astfel am reușit să vizitez această casă memorială.

Odată intrat în curte am observat pe peretele casei (amplasată în dreapta, imediat după intrare), o placă din marmură pe care scrie :”În această casă la 9 mai 1895 s-a născut Lucian Blaga 1895 - 1961 filosof, poet, prozator și dramaturg român”, după care o alta pe care scrie ”S-a așezat această placă cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la moartea poetului - Lancrăm 6 mai 2011”.

În stânga, tronează falnic un copac uriaș (P 07), care umbrește aproape toată curtea, sub care este amplasată o masă și 2 scaune de grădină (din plastic), unde poate personalul se refugiază în arșița zilei.

În partea din spate a curții există un corp de clădire (P08), care sare-n ochi prin faptul că-i clar mai nou, date fiind ușile și ferestrele din termopan și țiglele noi. Am aflat mai apoi că acel corp este vechea șură, reabilitată și destinată să găzduiască o mică bibliotecă, o sală festivă și birourile administrative.

Sigur că, în cele din urmă, când mă pregăteam să strig pentru a vedea dacă-i cineva ”acasă”, din acea clădire/fostă șură a ieșit ”custodele” casei, o d-nă la vreo 40 ani, care mi-a cerut să mă întorc la prima intrare a casei memoriale, pentru că-mi va deschide și astfel să pot avea acces în obiectiv.

Mai apoi, după ce am urcat câteva trepte spre un parter înalt și după plata taxei de 4 lei (pentru care am primit bilet), am intrat în casa memorială și am aflat de la respectiva ghidă că se vizitează 2 camere și bucătăria.

Am luat-o prima dată la dreapta, în prima cameră, cea de la stradă, unde am descoperit câteva vitrine cu manuscrise reprezentând mai ales scrisori scrise sau primite de Lucian Blaga, între care se găsește, pusă pe un taburet, valiza de student a lui Blaga. Mai găsim aici un dulap/bibliotecă unde sunt mai multe ediții princeps ale unor opere ale acestuia, volume cu autograf, precum și alte volume cu scrierile lui Blaga.

Lângă acesta este expus un set de mobilier - o masă și 4 scaune vechi, cu spătarul și șezutul ”bătute” în piele de Cordoba. Peste tot, în această cameră există picturi și fotografii reprezentându-l pe Lucian Blaga, printre care un portret în ulei, foarte reușit.

A doua cameră (cea în care de fapt se și intră de pe ușa principală), este plină cu panouri reprezentând fotografii ale unor diverse imobile în care, în decursul timpului Lucian Blaga a locuit sau unde a stat vremelnic, găzduit de numeroșii săi prieteni.

Iar, toate aceste fotografii sunt grupate sub motto-ul deosebit de inspirat al poeziei lui Blaga ”Inscripție acoperită de mușchi”:

Viața mea!
O clipă de-ar fi fost să ție,
am întrerupt cu ea
o veșnicie.
Și-am ispășit
cu suferinți - o mie.
Am ispășit
cu câte-o bucurie.

În aceeași cameră sunt câteva panouri cu fotografii reprezentându-i pe părinții lui Blaga, casa părintească sau chiar pe Blaga, în diverse ipostaze ” de lucru ”. Pe o masă în această cameră, lângă mai multe volume despre Blaga, există și un bust al acestuia făurit dintr-o bucată de lemn.

Între această a doua cameră și bucătărie, este un mic târnaț (hol), mobilat cu o ladă veche ( ghida-mi spunea că dat fiind faptul că Lucian Blaga a avut 8 frați, sigur și pe lada respectivă - una de zestre - a dormit cineva, din numeroasa familie ), o masă și 2 scaune, iar după ce cobori 4 trepte din lemn se ajunge în bucătărie.

Aici se regăsește un război de țesut și o furcă pentru lână, o sobă zidită cu plită și cuptor, o laviță și o bancă.

Și cam atât despre spațiul de vizitat. Nu se vizitează nimic din vechea șură, reabilitată, sau din vechea pivniță, iar curtea nu este deloc amenajată )

Din discuțiile cu d-na care m-a condus în al meu periplu (și care mi-a permis să fac poze fără o taxă suplimentară), am aflat că această casă memorială s-a deschis publicului în 1998, după ce este cumpărată în 1995 de stat și atribuită inițial Muzeului Satului din București, care a adus casa cât mai aproape de aspectul său inițial ( deoarece în timp, imobilul a suferit numeroase modificări interioare și exterioare )..

Am mai aflat ( și vă spun și vouă :)) ) că exponatele din această casă memorială provin din diverse donații (ale familiei Blaga), din obiecte ale poetului sau diverse obiecte donate de o fundaţia culturală „Lucian Blaga” din Sebeş, de Muzeul Municipal Sebeş sau de săteni din Lancrăm.

Azi, casa este parte a Centrului Cultural “Lucian Blaga” al municipiului Sebeş și găzduiește în fiecare lună Mai, Festivalul Internaţional Lucian Blaga, care, an de an aduce la Lancrăm de 30 de ani, diverse personalităţi culturii româneşti şi europene.

În concluzie, AmFostAcolo, m-am simțit bine în universul lui Blaga, dar nu cred că am să mai merg, deoarece am văzut tot ce era de văzut, iar exponatele sunt destul de limitate (numeric vorbind) și nu necesită o nouă vizită, dar dacă sunteți prin zonă, merită să o vizitați.

În fond vă costă doar 4 lei/adult, o juma de oră din timpul vostru și o țâră de stres cu privire la mașina lăsată... cam alandala :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de bogumil in 11.07.15 21:16:28
Validat / Publicat: 11.07.15 22:29:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 5869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Casa Memorială Lucian Blaga - imobilul în toată splendoarea sa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.07.15 22:53:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[12.07.15 07:41:11]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

tata123 🔱
[12.07.15 09:06:32]
»

@bogumil - Bună prezentare. De cele mai multe ori trecem pe lângă casele memoriale fără să le băgăm în seamă sau le vizităm doar pe cele aparținând unor personalități de care suntem interesați. Chiar eu am trecut luna trecută prin Lancrăm, în drum spre Alba Iulia, și nu am oprit deși am observat indicatoarele. Și nu e prima data... am observant doar bustul dedicat lui Blaga, situat lângă cimitir, la ieșirea din sat, spre Alba Iulia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bogumilAUTOR REVIEW
[12.07.15 12:40:14]
»

@webmaster & @webmaster

Mulțumesc mult...

@tata123

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri.

Lancrămul și Sebeșul din care face parte, cultural vorbind, gravitează în jurul personalității ”fiului satului” Lucian Blaga.

Și apropo de busturile lui Lucian Blaga, mai cunosc unul încă din perioada în care eram licean în Cluj Napoca. Este vorba despre cel amplasat în Cluj Napoca, în fața Teatrului Național de acolo (vezi aici).

luciaoradea
[12.07.15 13:34:09]
»

Minunat povestit! Un superbonus meritat pe deplin!

zlatna
[16.12.15 09:14:40]
»

Foarte bun articolul. De 1 decembrie 2004 am chemat cativa prieteni din Valcea la Alba Iulia sa vada si ei manifestarile, dupa ce s-au incheiat aceste manifestari, am plecat spre Casa Memoriala Lucian Blaga din Lancram, dar din pacate ere inchisa si nu am putut sa o vizitam (eu am vizitat-o prin 1995). Citind articolul dv., mi -a aprins dorinta de a revizita acest obiectiv cu prima ocazie cand merg acasa la parinti mei.

Va doresc concedii placute.

webmaster26
[10.01.18 17:56:35]
»

@bogumil: Mutat în rubrica "Casa Memorială ''Lucian Blaga'' [Lancrăm], SEBEȘ [AB]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială 'Lucian Blaga' [Lancrăm]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068992853164673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1