ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Baptisteriul din Florența - o perlă a creștinătății

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am rămas fără grai în fața ușilor Baptisteriului din Florența când, în 1986, cu mare greutate am scos capul din Sațialisticeskii Lagăr și am adăstat câteva ore în acest oraș, pentru că eram în stare să cuprindem în brațe, dacă se putea toată Italia! Am alergat besmetici de la un oraș la altul mergând numai pe Via Normale, nu pe Autostradă. De ce? Păi una că nu vedeam mare lucru de pe autostradă și apoi, dolarii, cei numărați în fiecare seară fir cu fir!

    Am revenit la Florența în 2014,2015 și 2016. Situația era schimbată pentru noi, dar ușile Baptisteriului, tot acolo le-am găsit. Florența la pas... nu e posibil! La fiecare pas ceva te trage.

    Astăzi m-am oprit asupra Baptisteriului din Florența, pentru că este Boboteaza, ziua Botezului Domnului, și aceste Baptisterii la catolici sunt închinate Sf. Ioan Botezătorul. Nu sunt catolică, dar admir tot ce e frumos, cu excepția celui de proveniență arabă. Nu-mi pot explica!

    Clădirea este una din cele mai vechi din Florența și se află în fața Domului Santa Maria del Fiore. La origini se crede că a fost un templu păgân, probabil ridicat de romani în cinstea zeului războiului, Marte. Ultimele cercetări arată că ar fi fost ridicat pe locul unei case ce avea un pavaj din mozaic.

    Actuala clădire se crede că ar fi din secolele IV - V, forma sa este octogonală, are un diametru de 25 m. și îmbrăcată în marmoră albă de Carrara și verde de Prato. Cupola este octogonală, acoperită cu alta în formă piramidală.

    Construcția a fost renovată și a devenit creștină în timpul domniei împăratului Constantin, primul împărat roman convertit la creștinism. Există dovezi scrise din secolul al IX-lea cum că, acest edificiu era o Basilică dedicată Sf. Ioan Botezătorul, apoi mărită și înfrumusețată. În primul rând în interior pereții au fost acoperiți cu marmură de culoare verde și albă cu desene și modele geometrice, apoi în secolul al XII-lea exteriorul a fost acoperit cu plăci din marmură tot albă și verde și mai apoi adăugată cupola piramidală.

    Dar cele mai frumoase adăugiri au fost mozaicurile din secolul al XIII-lea.

    Mai târziu au fost adăugate superbele uși din bronz. Acestea au fost sponsorizate de breasla comercianților de lână.

    Baptisteriul are 3 uși de intrare, numai una fiind funcțională, prin care se face intrarea în incintă. Toate cele 3 sunt ”oferite” turiștilor, fotografiate și răsfotografiate, deși sunt copii ale celor originale aflate în Museo delle Opera del Duomo din apropiere.

    Ușile din partea de sud au fost lucrată de Andrea Pisano între 1330-1336. Acestea au 28 casete și în partea sa de sus scrie ”M-a făcut Andrea Pisano”. Aceste casete înfățișează scene din viața Botezătorului. Casetele se citesc de sus în jos, întâi partea stângă a ușii, apoi cea dreaptă.

    Ușile din partea de nord au fost proiectate de Lorenzo Giberti, iar cele din est, așa numitele Porți ale Paradisului au fost executate de același Giberti între 1425-1452. Această poartă se află vis-a-vis de intrarea vestică a Domului Santa Maria del Fiore. Superba Poartă prezintă scene din Vechiul Testament. Sunt 10 casete aurite înconjurate de busturi ale profeților și undeva, chiar un self portret Ghiberti. Aceste casete se citesc de jos în sus începând cu latura stângă apoi cu cea dreaptă.

    La numai 3 ani de la finalizarea lucrărilor acestor uși Lorenzo Giberti încetează din viața. Îi rămâne faima de a fi unul din cei mai mari sculptori și aurari, cel care a creat cele mai prețioase uși despre care Michelangelo a spus că, ”Sunt atât de minunate că ar putea împodobi Porțile Paradisului”.

    Am intrat în Baptisteriu în anul 2014 și apoi în 2016. De fiecare dată când intru într-un edificiu despre care știu că bolta este mozaicată sau altfel împodobită, studiez și fotografiez mai întâi tot ce este în jur, fixez aparatul foto pe arabescurile mozaicurilor de pe paviment, apoi trag aer în piept, închid ochii și ridic capul spre tavan. Deschid ochii! Wau! Bolta este acoperită în întregime cu mozaicuri aurite ce-ți taie răsuflarea, rămân uluită de admirație! Scenele biblice din viața lui Ioan se succed conform Noului Testament. Ai tendința de a le desluși pe fiecare în parte. Am văzut tineri așezați jos, pe spate și fotografiind cm cu cm.

    Baptisteriul este o nestemată a orașului Florența. De o minuțiozitate și un rafinament greu de imaginat aceste mozaicuri din secolul al XIII-lea, sunt de o frumusețe aparte. Cum să nu te cuprindă un frison la vederea lor! Ele prezintă scene din viața lui Iisus, a Fecioarei Maria și a Sf. Ioan Botezatorul.

    Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 06.01.18 13:36:35
    Validat / Publicat: 06.01.18 15:22:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Napoli, Veneția, Milano, Ravenna.

    VIZUALIZĂRI: 2963 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Interior Baptisteriu.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Michi
    [06.01.18 21:08:35]
    »

    Frumos şi complet scris. Cât despre poze sunt excepţionale ca şi claritate. Par în relief. Ia să te iau la întrebări. Unde ai fost până acum Mihaelavoicu? Să vizitezi Florenţa din 2014 şi să te înscrii pe AFA în 2017? Cum ştiu că ai enorm de multe poze şi ai făcut multe călătorii, ia şi recuperează! (imi permit să scriu aşa datorită diferenţei de vârstă şi ca să-mi atribui şi eu un mic merit, că am remarcat-o în grupul Prieteni şi am insistat să se înscrie pe AFA)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ilinca59*
    [06.01.18 22:16:21]
    »

    V—ati dezlantuit! Foarte frumos scris si documentat! Multumesc. Cristina

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [06.01.18 22:34:08]
    »

    @Michi: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! și pentru sfaturi! Omul cât trăiește, învață! Eu am învățat să tac.

    Nu promit nicio recuperare. Ce să recuperez?

    Trebuie să-mi găsesc o liniște interioară să leg două vorbe. Trebuie să ai o anumită stare sufletească pentru a te exprima, altfel nu iese nimic. Nu mai departe decât azi, abia terminai reviewul cu Baptisteriul că aflai o veste înfiorătoare la unul din amicii de pe Facebook. Am fost așa bulversată că am făcut greșeli pe care le-am observat abia după publicare. Nu știam ce să fac. În final am rezolvat cu domnia sa web-ul, după ce deja 4-5 ușeri văzuse.

    Cu alte cuvinte, când am inspirație pun mâna pe pix, când nu, pe andrele sau croșetă. Iar la căsuța de la țară, nu mai spun, pun mâna pe coasă (vara). Mulțumesc pentru ecou, sunteți o drăguță!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [06.01.18 22:40:28]
    »

    @ilinca59: Wau...

    Dan&Ema
    [07.01.18 09:22:49]
    »

    @mihaelavoicu:

    Superbonus si La multi Ani!

    mishu
    [14.01.18 22:11:41]
    »

    @mihaelavoicu: Minunat, felcitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, ilinca59*, Michi, mihaelavoicu, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂBisericile Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086021900177002 sec
    ecranul dvs: 1 x 1