ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
Prieteni
PREȚ 275
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Bisericile Florenței

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Nu ocoliți Santa Croce!

  TIPĂREȘTE

  De două ori în luna lui Florar, la diferență de doi ani, am vizitat Biserica Santa Croce. Înțesată de splendori artistice de la arhitectură și până la ultimul cenotaf, Santa Croce a devenit un adevărat Panteon al Florenței, apoi Național, adăpostind 270 de morminte ale celor mai importanți artiști, scriitori, poeți și oameni de știință ai Italiei. Dar nu vreau să încep cu morții! 😢

  În Piazza di Santa Croce se ajunge ușor, numai aruncând ochii pe o hartă. De formă dreptunghiulară, mărginită de vechi clădiri, aici aveau loc întrecerile cavalerești, sau meciurile de fotbal în sec. al XVI-lea, între echipele de cartier.

  Biserica, de o maestuozitate și o luminozitate aparte, ni se înfățișează ochilor în toată splendoarea ei, la unul din capetele pieții. Se zice că a fost ridicată în sec. al XIII-lea de același arhitect care a proiectat și Domul (nici măcar riglă de calcul nu avea!). Fațada de marmoră a fost adăugată târziu, la 1863 de arhitectul evreu Niccolo Matas, care a montat pe fațadă Steaua lui David, motiv pentru care odihnește sub o piatră de marmoră montată în fața bisericii și nu în interiorul ei.

  Pe o latură a Bisericii tronează statuia lui Dante, iar în interior i-a fost ridicat un cenotaf, mormântul său aflându-se la Ravenna, despre care am scris în anii din urmă. Ușile de intrare, trei la număr, sunt de o factură aparte, în lemn bine întreținut și montate în portaluri din marmoră.

  Am rezolvat repede cu formalitățile, casele de bilete și punctul de informații se află pe latura nordică. Am primit pliante cu traseul de parcurs, am pregătit aparatul foto (era permis), documentația și am intrat în lumea artei.

  Interiorul este în formă de cruce, cu trei nave separate de coloane și arcade în ogive. Inițial pereții au fost acoperiți cu fresce din școala lui Giotto descoperite după îndepărtarea stratului de tencuială aplicat la renovarea din sec. al XVI-lea. Giotto, despre care Dante Alighieri spune că A fost și este cel mai mare

  Am intrat prin transeptul nordic și am luat la rând, de-a lungul peretelui, mai întâi Monumentul funerar Galileo Galilei, apoi al dramaturgului Giovanni Niccolini lucrat la 1883 cu o statuie ce se crede că a fost model de inspirație lui Bartholdi pentru celebra Statuie a Libertății din New York.

  Am trecut în liniște spre transeptul sudic la capătul căruia, spre ușă se află Monumentul Funerar Michelangelo Buonaroti, monument decorat cu figurile alegorice ale Sculpturii, Arhitecturii și a Picturii fiind opera marelui Vasari. Bustul este lucrat de G. B. Lorenzi, iar mica frescă de sus, Drumul Calvarului, este opera aceluiași Georgio Vasari.

  Dar de ce lângă ușă și nu un loc mai acătării? Locul a fost ales de artist, încă din timpul vieții, pentru ca la Judecata de Apoi, când se zice că se vor deschide mormintele, el, marele Michelangelo să poată vedea mai întâi Domul lui Brunelleschi ce acoperă Santa Fiore. Mă întreb, o mai fi având de așteptat, că unghiul și direcția sigur le-a calculat bine!

  Alături se află Cenotaful lui Dante Alighieri, apoi Monumentul Funerar Vittorio Alfieri (părintele tragediei italiene) lucrat de Canova la 1810. Simbolic, este străjuit de „Italia plângându-și fiul”

  Am admirat și fotografiat un basorelief de o gingășie aparte, montat pe un pilastru ce prezintă Fecioara alăptând de A. Rosselino, după care Amvonul lucrat la 1475 de Benedetto da Maiano, cu scene din viața Sf. Francisc. Urmează Monumentul lui „Scopul scuză mijloacele!” . Ați ghicit, Niccolo Machiavelli diabolicul politician, sfătuitorul și consilierul lui Lorenzo Magnificul.

  Am fixat aparatul pe un tabernacol din piatră, o Bunavesrire lucrată la 1430 de marele Donatello, comandat pentru a orna capela familiei Cavalcanti, înainte ca biserica să fie renovată. Apoi Monumentul compozitorului Gioacchino Rossini, al marelui Lorenzo Ghiberti, creatorul celebrelor uși ale Baptisteriului sau superbul Monument Leon Battista Alberti care a făcut „dă de toate” , într-un cuvânt, un mare Umanist al Renașterii.

  Am revenit la capătul spre altar a navei din stânga după o lucrare de o mare frumusețe și de o mare bogăție, Monumentul Carlo Marsuppini, umanist și cancelar al Republicii Florentine, monument lucrat de Desiderio da Settignano.

  Aici am încheiat galeria de Monumente funerare a celebrelor personalități florentine, nu înainte de a îndrepta aparatul foto pe multele „covoare” din piatră și marmoră ale pavimentului, sub care odihnesc alte și alte personalități.

  Și asta nu a fost tot! Nu mi-au scăpat nici Capelele cu valoroasele lor lucrări artistice.

  Să nu uităm că la inundațiile din 1966 când Arno a făcut ravagii în Florența, în Biserica Santa Croce apa amestecată cu mâl a ajuns la cota de 4-5 m.

  Nu ocoliți Santa Croce!


  LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

  În Piazza Santa Croce, unde se comercializează multe articole din piele

  Citește și CONTINUAREA aici
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

  ---
  Trimis de mihaelavoicu in 09.05.20 17:47:40
  Validat / Publicat: 09.05.20 20:50:54
  VIZUALIZĂRI: 198INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Milano, Veneția, Napoli, Sicilia, Pisa, Lucca, Cinque Terre, Roma, Ravenna.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: prin EuropaPrin Europa
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  10 ecouri scrise, până acum

  mishu [09.05.20 20:57:10] »

  @mihaelavoicu: Start vot! Ce as putea spune, cred ca nu mai poti sa ma surprinzi, adica vorbesc acum in sensul bun, chiar de la poze am sesizat asa cum ne-ai obisnuit observarea detaliilor in special, si mai putin lucrurile prezentate in ansamblu. Stii ca am mai comentat despre felul in care povestesti si prezinti lucrurile ca este aparte, asa incat eu cel putin, prin articolele tale, vad altfel decat le-as vedea eu, si imi place asta.

  Inca un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag, o recomandare de urmat cand se va putea. ​

  mihaelavoicu [09.05.20 21:07:32] »

  @mishu: Mulțumesc, nu m-ai surprins nici că ai fost prima! Eu, mai grea de cap, d-aia am fost de mai multe ori într-un loc, să înțeleg bine, bine obiectivul. Dar numai în locurile care m-au atras în mod special, cum ar fi Florența. Unde m-aș mai duce!

  Mulțumesc pentru vizită! Să auzim de bine! ​

  ovidiuyepi [09.05.20 22:38:23] »

  Am fost in Florenta, iar Santa Croce a reprezentat primul obiectiv vizitat. Impresionant ! Un simbol al orasului dominat multe secole de familia Medici. Cine trece prin capitala Toscanei trebuie sa se opreasca la Santa Croce !

  ​Frumos articol ! Votat cu mare placere !

  Michi [09.05.20 22:44:28] »

  Am fost în Florenţa, n-am văzut biserica Santa Croce şi citindu-ţi reviewul dar mai ales privind fotografiile mă simt ca un diabetic în faţa unui tort de ciocolată. Degeaba caut să mă consolez că am început să facem excursii abia la bătrâneţe, degeaba mă conving că am făcut tot ce-am putut să cunoaştem lumea, după ce ţi-am citit reviewul şi mâine aş merge să-l văd. ( teoretic pentru că oricum nu ar fi posibil)

  mihaelavoicu [09.05.20 22:46:19] »

  @ovidiuyepi: Alături de Santa Maria del Fiore, San Lorenzo și Santa Maria Novella, este una din cele mai mari biserici din Florența. Și una din cele mai interesante!

  Mulțumesc, Ovidiu!

  mihaelavoicu [09.05.20 22:53:54] »

  @Michi:

  mă simt ca un diabetic în faţa unui tort de ciocolată.

  Ce comparație! Sunteți fenomenală!  

  Să fi fost să fie, ce am mai fi mers împreună! Mulțumesc și numai bine!

  Michi [09.05.20 23:01:18] »

  @mihaelavoicu: Nu uita că este o generaţie între noi (dacă o considerăm de 15 ani) şi trei proteze cu care cum, necum, m-am mişcat dar n-aş fi făcut faţă unei căpriţe care poate alerga de dimineaţă până seara, sărind din avion, în tren, vizitat o primărie, iar în tren, iar în avion, ş. a. m. d.

  ilinca591 [11.05.20 00:08:41] »

  Buna seara! Am fost acolo, am citit cu placere si incerc sa ma impac cu mine, desi ma cert ca nu le stiu pe toate! Ce scrieti sunt impresii pe care nu le lasati in urma, tot timpul le scoateti improspatate;cea cu pozitia monumentului lui Michelangelo mi-a placut! Va imbratisez!

  ​​

  webmaster [22.05.20 15:14:06] »

  Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  mihaelavoicu [22.05.20 16:24:42] »

  @webmaster: Mulțumesc pentru selecție! Mă simt onorată.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  ilinca591, Michi, mihaelavoicu, mishu, ovidiuyepi
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0930800437927 sec
  ecranul dvs: 1 x 1