ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
Prieteni
PREȚ 275
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
3 ADULȚI -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Bisericile Florenței

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • În Santa Croce, dincolo de Porțile lui Michelozzo.

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Mi-a plăcut să călătoresc, dar nu oricum! Mi-a plăcut să gust din libertatea de a alege obiectivele, de a insista în căutarea lor, de a descoperi ceva nou. Am dorit să văd pe îndelete și fără grabă, să întreb și să descos, să caut frumosul și valoarea, să înțeleg mesajul, sensul și simbolistica lor.

  Nu am părăsit Santa Croce până ce, nu am găsit o Ultima Cină, una din multele căutate în Florența. Știam că e în Santa Croce și nu putea fi decât în refectoriu- fosta sală de mese a călugărilor.

  Sacristia.

  După vizitarea celor 16 capele din vecinătatea Altarului, am trecut prin frumosul Portal Michelozzo, autorul fiind elev al marelui Brunelleschi, portal care se deschide din transeptul sudic spre Culoarul Noviciatului și apoi în Sacristie, acolo unde sunt păstrate relicve sfinte, cărți rare ornate cu splendide miniaturi, veșminte și alte valori. Pe un perete se află Fresca Crucificării de Tadeo Gaddi și colaboratorii săi, cu scene din viața lui Iisus, împărțită în trei registre;„Calvarul”, „Răstignirea”și „Înălțarea”. Tot aici am admirat și fotografiat vestitul Crucifix florentin, poate cel mai valoros, pictat pe lemn la 1265 de Cimabue. La inundația din 1966 crucifixul a fost grav avariat iar restauratorii au lucrat ani de zile la reabilitarea lui. Acum este suspendat și dotat cu un sistem de scripeți pentru eventuale intervenții.

  Capella Rinuccini.

  Din Sacristie am intrat în Capella Rinuccini, una din cele mai bine păstrate capele. Are un frumos grilaj din fier de sec. al XIV-lea ce marchează intrarea, un poliptic auriu și ferestre gotice fără vitralii. Giovanni da Maiano a zugrăvit în culori calde și delicate, Scene din viața Fecioarei pe peretele stâng și Scene din viața Mariei Magdalena pe peretele drept.

  Capella Medici

  În Santa Croce nu putea lipsi o Capella Medici închinată Sf. Cosma și Damian, patronii spirituali ai familiei de bancheri Medici. Capela se află la capătul Culoarului Noviciatului și a fost comandată de bătrânul Cosimo înainte de 1445. Este o încăpere cu pereții albi, fără nicio frescă, inundațiile din 1966 au șters tot ce mai rămăsese din picturile școlii florentine de sec. al XV-lea. Deasupra Altarului am văzut și fotografiat o Madona cu Copilul lucrare în teracotta de Luca della Robbia și vitraliul cu cei doi sfinți.

  Ne-am întors, am traversat iarăși Culoarul Noviciatului, am intrat în Biserică, apoi pe o ușă laterală am ieșit în curtea interioară. Mare, de formă dreptunghiulară, curtea este mărginită pe o latură de un culoar ce duce spre Sanctuarul mănăstirii, iar pe altă latură de fostele chilii ale mănăstirii, actualul Museo dell'Opera di Santa Croce. Gata, îmi zic, am găsit Cina! Rămâne să o putem și vizita!

  Capella Pazzi.

  Superba capelă, adevărată bijuterie a Renașterii, se află pe latura de răsărit a spațiului verde. Andrea del Pazzi, membru marcant al familiei rivală Medicilor, a fost cel care a pus la cale conspirația intrată în istoria Florenței, drept Conspirația Pazzi, când fratele mai mic al Magnificului a fost asasinat în Santa Maria del Fiore, tânăr ce nu împlinise 20 ani. Răzbunările între cele două familii au continuat și-n următoarele generații, motiv pentru care, lucrarea începută de marele arhitect Filippo Brunelleschi a fost un timp întreruptă, apoi continuată de colaboratorii săi, dar niciodată terminată.

  Fațada capelei ce dă spre spațiul verde prezintă un portic elegant susținut de șase coloane prevăzute cu capiteluri și o friză cu capete de heruvimi. Bolta porticului de intrare este o splendoare! Ornată cu trandafiri din ceramică smălțuită, alături de tondourile din interior ce înfățișează Apostolii și Evangheliștii, toate sunt operele lui Luca della Robbia.

  Museo dell'Opera di Santa Croce.

  Se află în refectoriu (sală de mese) și-n fostele chilii ale mănăstirii franciscane. Inițial a fost deschis la 1900, renovat după o jumătate de secol, dar în urma inundațiilor din 1966 când a suferit mari distrugeri, a fost redeschis abia în 1975.

  Exponate rare, aflate cândva în Biserică, acum sunt protejate în fostele chilii, dar cea mai valoroasă lucrare aflată aici și pentru care am vizitat a doua oară Santa Croce, este fresca aflată pe peretele din fund al fostei săli de mese, intitulată Pomul Vieții, cu o Cină de Taină pe chenarul de jos, lucrată de Taddeo Gaddi la 1333.

  Am luat loc pe scaune și am privit minute în șir la desfășurarea evenimentelor din Vechiul și Noul Testament. Ultima Cină este o splendoare! Am insistat cu privirea la frumusețea figurilor Apostolilor, la gesturile și mișcările lor, la frumusețea lui Iisus, a tânărului Ioan, viitorul Evanghelist, la figurile întrebătoare și pline de nedumerire ale personajelor și la întunecata figură a lui Iuda, poziționat de cealaltă parte a mesei, semn al apropiatei lui trădări.

  Întreaga încăpere păstrează urme de frescă din sec. al XIV-lea, precum o înfiorătoare Judecată de Apoi.

  Am încheiat vizita la Santa Croce cu un sentiment de împlinire, de mulțumire sufletească, de bucurie și lumină interioară.

  De veți păși în Florența, nu ocoliți Santa Croce!


  despre DISTRACȚIE & RELAXARE

  A privi indiferent ce în Florența, este o relaxare.


  ---
  Trimis de mihaelavoicu in 22.05.20 12:52:00
  Validat / Publicat: 22.05.20 14:58:50
  VIZUALIZĂRI: 198INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Prin Europa
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  9 ecouri scrise, până acum

  mishu [22.05.20 15:09:00] »

  @mihaelavoicu: Start vot! Tocmai ce am deschis calculatorul si articolul tau era in cap de lista.

  Mi-a plăcut să gust din libertatea de a alege obiectivele, de a insista în căutarea lor, de a descoperi ceva nou. Am dorit să văd pe îndelete și fără grabă, să întreb și să descos, să caut frumosul și valoarea, să înțeleg mesajul, sensul și simbolistica lor.

  si asta se vede, si nu e numai libertatea de a alege articolele ci de a le "citi"asa cum trebuie, eu recunosc cinstit inca nu am ajuns la acest nivel si nici nu cred ca o sa reusesc, e ceva ce trebuie sa ai in plus si tu ai.  

  Insa ma bucur sa fiu "lenesa​"si sa aflu toate aceste lucruri minunate de la un expert ca tine.  

  Felicitari, votat cu mare drag. ​

  Michi [22.05.20 21:15:45] »

  La primul episod al Santei Croce, ţi-am spus că mă simţeam ca un diabetic în faţa unui tort. Acum, citind, am senzaţia că reviewurile au fost lucrate cu bisturiul căutând în dreapta, în stânga, în adâncime, în straturile profunde ale frumosului. Ţi-am mai spus şi văd că şi Mishu a remarcat că ai ceva în plus faţă de ceilalţi, o surclasă cu care te-ai născut. Dacă ai fi trăit în alte timpuri sunt sigură că ai fi putut fi un foarte bun critic de artă dar ˝nu suntu vremile supt cârma omului,  ci bietul om supt vremi. Miron Costin˝ Îmi pare bine că am avut ˝ochi˝ pentru amândouă căci şi ei i-am dat câteva ghionturi până şi-a luat zborul.

  doinafil [22.05.20 21:23:09] »

  De multă vreme îmi doresc să văd Florența ȘI datorită articolelor tale citite aici, dar și ale povestirilor spuse de cunoscuți.

  Este frumoasă și această Santa Croce, cu capelele ei și cu frescele vechi. Când mă voi hotări să ajung acolo, sigur te voi consulta, ca să-mi ajungă timpul să văd ce te-a impresionat pe tine cel mai mult.

  ​Deocamdată așteptăm să treacă mizeria asta de virus, să ne putem mișca în voie.  

  Să ne rugăm la Cel de Sus să ne ajute să ajungem și acolo!

  Am citit, văzut pozele și votat cu drag, ca de obicei! ​​ ​

  mihaelavoicu [22.05.20 21:53:36] »

  @mishu: Nu Mishu, nu, nu sunt expert, sunt numai un admirator al frumosului. Îl caut pe ici, pe colo, mă informez, dar mai ales îl „gust”. Pentru mine a fost și este o terapie.

  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, dar mai ales pentru faptul că apreciezi frumosul. Zici că nu-l „citești”, dar am văzut în cele scrise de tine că îl afli, îl descoperi, îl scoți la suprafață, nu-l tratezi cu indiferență și asta denotă o anume sensibilitate. ​ Toate bune!

  mihaelavoicu [22.05.20 22:02:30] »

  @Michi: Vă aruncați prea departe cu aprecierile. O felie de tort nu-i bai, chiar și pentru cei cărora le este interzis. Important e să pice bine! În lumea asta mizerabilă și plină de viruși, un strop de „dulce” nu strică. Din contra, e benefic.

  Mulțumesc și să auzim de bine! ​

  mihaelavoicu [22.05.20 22:10:45] »

  @doinafil: Mulțumesc Doina, drăguță ca întotdeauna! Îți doresc să faci cât de curând un Lucca, o Florența și o Ravenna. Este atât de ușor de ajuns la ele și atât de ușor a le străbate, încât sigur vei dori un „repetir”.

  Mulțumesc și te îmbrățișez! ​

  ilinca591 [23.05.20 08:46:31] »

  Cu ochii mintii vad tot ce imi amintiti;din rutina, am memorie vizuala mai buna ca un aparat foto, v-am spus asta! Doamne... ce mi-a placut... pe indelete, 7 zile! Va multumesc pentru amintiri!

  mecut [24.06.20 21:34:56] »

  @mihaelavoicu:  Astazi am reusit sa termin seria rw-urilor despre Santa Croce, unul din obiectivele must-see ale Florentei. Nu am reusit sa-i vizitez interiorul nici macar o data chiar daca am ajuns in oras de patru ori. De fiecare data am ajuns vara si nu m-am indurat sa pierd spectacolul strazi, unic cred, prin numarul imens de cladiri istorice. Asa ca mi-am promis de fiecare data, sa revin iarna, cand sa nu imi para rau, ca abandonez strada pentru interioare. Tot ce am citit despre oras imi vor fi de un real folos, in cel mai scurt timp... sper!

  Apropo, aveti, am vazut, 60 de impresii despre Italia. Absolut impresionant!!!

  O simpla parcurgere a titlurilor, poate inlocui cu mult succes orice ghid turistic​​.

  Felicitari pentru efortul depus. Multumim pentru daruire! ​ Numai bine!

  mihaelavoicu [27.06.20 16:21:08] »

  @mecut:  Merci, mecut! Rău faci că nu calci obiectivele la momentul când ești, indiferent de anotimp. Iarna e mai problematic în sensul că nu toate sunt deschise, multe fiind supuse „toaletării” . La primul drum la Florența, mai întâi, te rog salută Dacii din Grădina Boboli. Îi găsești repede, ei îți vor simți prezența și te vor cheme de la sine. Doamne, nu-mi pot imagina cum, atâtea splendori, la ora actuală să stea închise și nu admirate.

  Te îmbrățișez! ​

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  doinafil, ilinca591, mecut, Michi, mihaelavoicu, mishu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0822510719299 sec
  ecranul dvs: 1 x 1