ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 5 zile
prieteni
PREȚ 197 euro/persoană/5 nopți ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Bisericile Florenței

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Cappella Brancacci Florența. Punctul 0 al Renașterii.

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Capela aparține bisericii Santa Maria del Carmine și a fost pe ”lista mea” din Florența anului 2016. Îmi place să spun Florența anului... pentru că această minunăție a Europei merită pe deplin mai multe deplasări în ani diferiți, pentru a cuprinde splendidele sale comori care, periodic sunt supuse restaurării.

  Biserica se află pe malul stâng al râului Arno, în Oltrarno și întregește triunghiul Santo Spirito, San Frediano in Cestello, Santa Maria del Carmine, în zona anticarilor și a meșteșugarilor florentini.

  Cappella Brancacci aparține bisericii Santa Maria del Carmine. Se numește și " Capela Sixtină a Renașterii timpurii" pentru ciclul său de pictură, printre cele mai faimoase ale perioadei de început a renașterii.

  Construcția capelei a fost comandată de Felice Brancacci, un bogat om florentin, un fel de consilier al Florenței pe probleme comerciale în Egipt. Aceasta a început a fi ridicată în 1386, adăugată în transeptul sudic a bisericii carmelite a cărei piatră de temelie a fost pusă de un grup de călugări din Pisa, care au înființat Biserica Fecioarei de la Muntele Carmel la 1268. Lucrările au fost terminate târziu, în sec al XV-lea.

  Un incendiu devastator a izbucnit în 1771, distrugând interiorul bisericii. Doar vechea Sacristie (cu frescele din secolul al XV-lea), Cappella Brancacci și Cappella Corsini (1675-1683), au fost cruțate. În decursul câtorva ani, biserica a fost complet renovată în stilul baroc târziu, dobândind aspectul pe care îl are și astăzi.

  Mergând pe jos de la Biserica Ognisanti, unde am umblat după o ”Cină de taină” a lui Ghirlandaio, dar care era închisă publicului, după ce am traversat râul Arno pe Ponte Vespucci, am ajuns la unul din colțurile acelui triunghi și anume la Biserica San Frediano in Cestello. Construită în sec al XVII-lea, cu o impunătoare cupolă și un frumos baroc interior, domină râul Arno și cartierul meșteșugăresc din jur. De aici, pe Borgo san Frediano, mărginit de mici centre meșteșugărești, magazine și boutiquri cu tot felul de mărunțișuri, care nu fac altceva decât a te opri din drum, am intrat în Piazza del Carmine. Punct ochi, punct lovit.

  Doream nespus să văd Capela Brancacci și asta datorită serialului ”Dictatura Culturii” publicat cu un an înaintea plecării mele la Florența, publicat în presa scrisă, de istoricul Sever Voinescu care, spune așa:”... cine merge la Florența... nu are voie să nu vadă Capela Brancacci”. Just!

  Piazza și Basilica Santa Maria del Carmine nu sunt spectaculoase, motiv pentru care nici nu atrag prea multă lume și asta cred că place celor care aprofundează frumosul în liniște. Biserica nu este inclusă în circuitele turistice, chiar dacă pictura sa este de o imensă valoare artistică. Poate chiar pentru a o proteja!

  Biserica, de un stil baroc târziu, are formă de navă, cu un tavan superb și două abside în formă de cruce, în capătul cărora se află Cappella Corsini în stânga și Cappella Brancacci în dreapta. Cea din urmă se vizitează separat: Se iese afară din biserică pe aceiași ușă pe unde s-a intrat, se face la stânga, se circulă pe lângă campanilă, se intră la biglieteria (prețul este derizoriu), se intră într-un culoar, apoi într-un vestibul, se intră în capela propriu-zisă și apoi se minunează! Păcatul meu să fie dacă nu era nimeni și semnul de interdicție foto, prezent!

  Masaccio și Masolino sunt autorii minunatelor fresce din micuța Capelă. Masaccio, pe numele său adevărat Giovanni di Simone a trăit în sec al XV-lea. Venea dintr-o familie înstărită dar rămâne orfan de tată la 5 ani. Nu se știe unde a deslușit tainele picturii, însă la vârsta de 17 ani era deja în breasla acestora din Florența. Deși a murit tânăr, geniul său a făcut să devină un artist desăvârșit, sigur pe volume și spații, lumini și umbre, culoare, perspectivă, profunzime, într-un cuvânt tot ce era nou în pictură la vremea aceia.

  Împreună cu prietenul său Masolino da Panicale, cu 15 ani mai mare ca el, vor picta Capela, comandă pe care o primise deja cel de al doilea. Registrele de sus sunt pictate de Masolino singur, care, la primirea altei comenzi pleacă în Ungaria iar registrele de jos for fi lucrate de Masaccio. Nici el nu va termina lucrarea pentru că a plecat la Roma unde a și murit. Mult mai târziu, la 1480 Folippo Lippi o va finaliza.

  Tema evanghelică a întregii capele, este Viața Sf. Petru. Valoarea artistică a întregului ansamblu constă tocmai în forța narativă a faptelor Sf. Petru, precum niște ”povești pictate”, dar care ”seamănă mult cu ce se va picta sute de ani după el” (Andrei Pleșu)

  Peretele stâng prezintă în registrul superior pe ”Adam și Eva în Paradis”, ”Plata tributului”, ”Predica Sf. Pertu”, iar în registrul de jos ”Sf. Petru în închisoare primește vizita Sf. Paul”, ”Învierea fiului lui Theophile” și ”Umbra Sf. Petru vindecă bolnavi”

  Peretele din dreapta prezintă în registrul superior ”Botezul neofiților” (sau a catehumenilor, adică a celor care au învățat din vreme credința creștină), ”Vindecarea infirmului și aducerea la viață a Tabithei” și ”Adam și Eva. Tentația”. În registrul inferior ”Distribuția banilor și moartea lui Anania”, ”Crucificarea Sf. Petru și Disputa cu Simon Magul” și ultima, ”Sf. Pertu eliberat din închisoare”.

  Este o splendoare! După ce am văzut-o, zic și eu ca istoricul Sever Voinescu: Nu treceți prin Florența, fără a priponi caii la Capela Brancacci. Este minunea Renașterii!

  Mulțumesc.


  ---
  Trimis de mihaelavoicu in 14.04.18 18:55:25
  Validat / Publicat: 14.04.18 19:35:41
  VIZUALIZĂRI: 1110INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: da
  • Alte destinații turistice prin care a fost: fără importanță
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  10 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [14.04.18 19:35:29] »

  Mutat, la reorganizare, în rubrica "Bisericile Florenței, FIRENZE (FLORENŢA)" (deja existentă pe sait)

  [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

  mihaelavoicu [14.04.18 19:45:58] »

  @webmasterX: Am probleme cu postarea pozelor. Nu am terminat reviewul

  ilinca59* [14.04.18 21:27:54] »

  In mod telepatic, astazi am citit despre aceasta capela. Miraculos a fost salvata de la distrugere de doua ori. Academia Florentei a vorbit despre vizitele dese ale lui Michelangelo, Leonardo si Raphael, asa incat bogata familie Feroni a renuntat la planul unei renovari in stil baroc. Pozele sunt unice!

  mihaelavoicu [14.04.18 21:39:51] »

  @ilinca59: Merci pentru comentariu! Da, mari personalități ale renașterii au vizitat capela. Multe alte amănunte nu le-am mai scris pentru că nu-mi plac reviewurile prea lungi.

  Numai bine!

  doinafil [15.04.18 10:20:29] »

  @mihaelavoicu: Doamne, câte locuri frumoase are Florența! De câte ori citesc articolele tale despre Florența, îmi propun să ajung și acolo! (și nu numai atunci).

  Dar, uite (!), nu știu cum se face că nici anu* ăsta n-o pot face.

  Am programat, deja, vacanțele pe anul acesta. Cine știe (?!), poate la anu* vom reuși.

  Mi-au plăcut și pozele și articolul, pentru care te felicit!

  Am votat cu drag, și-ți urez să ai o zi frumoasă!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  mihaelavoicu [15.04.18 14:34:00] »

  @doinafil: Merci, Doina! Mă crezi că în luna mai merg pentru a nu știu a câta oară la Florența, din trei motive? 1. Mi-a mai rămas încă ”nevăzute”. 2. Am găsit foarte convenabil (avion, cazare3*central,cu m.d. 280 euro o săptămână) și 3. Merg cu două prietene, din care una nu a fost niciodată, cealaltă a pierdut două ocazii din motiv de sănătate.

  Va trebui musai, la anu* să pleci. Erai bună de luat acum, cu noi!!

  doinafil [15.04.18 20:17:09] »

  @mihaelavoicu: Mulțumesc pentru răspuns, Mihaela!

  Dacă am prinde și noi o ocazie ca a ta, pentru luna mai, (sau chiar mai devreme/târziu), am merge și noi, dar ar trebui să știm ce agenție de turism oferă un preț așa de bun! Știu că trebuie să facem rezervare mai din timp, cum am făcut și pentru Roma, anul trecut. N-ar fi o problemă, oricum noi rezervăm de la un an la altul excursiile în afară.

  Te felicit că ești perseverentă în ceea ce vrei să vezi și să bifezi că ai „fumat” la Florența! (iartă-mi, te rog, jargonul, noi îl foloseam des în liceu pentru lucrurile despre care nu mai aveam de spus nimic).

  Îți urez să ai timp frumos, să vezi cât mai mult și să vii sănătoasă înapoi ca să ne povestești!

  profesor73 [29.08.18 09:55:38] »

  @mihaelavoicu: Am citit cu mare placere cele trei articole despre perlele Florentei. Am fost acolo anul trecut, dar nu am reusit sa vizitam decat obiectivele "forte", avand norocul de a sta in plin centru cultural. Vom pune pe lista si perlele mai mici amintite de dv. pentru eventuale vizite viitoare. Toscana ne-a fermecat, sunt foarte multe localitati de vizitat acolo. De Toscana ne-am amintit si in timpul vizitei de anul acesta la Jidvei, ... au ceva in comun!

  Votat cu drag!

  Sanatate!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  mihaelavoicu [29.08.18 10:31:16] »

  @profesor73: Mulțumesc mult! Am nouă articole despre Florența și acum îl ”pritocesc” pe al zecilea.

  profesor73 [29.08.18 12:04:53] »

  @mihaelavoicu: Le voi cauta si ma voi documenta pentru eventuale vizite viitoare in Toscana.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  doinafil, ilinca59*, mihaelavoicu, profesor73
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0731329917908 sec
  ecranul dvs: 1 x 1