ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII -- v: 4

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Nu ocoliti acest loc! - Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului

TIPĂREȘTE

Catedrala Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului reprezinta pentru locuitorii din Tara Barsei un avanpost in lupta pentru pastrarea traditiei si culturii romanesti. Cand norii tulburi ai veacurilor trecute incercau sa umbreasca aceasta vatra de credinta, aici, langa zidurile vetatii, s-au ridicat cateva dintre cele mai mari valori ale spiritului romanesc. In curtea asezamantului, vechi de mai bine de 500 de ani, isi deschide si astazi generos portile muzeului primei scoli romanesti, unde intaceii de acum 5 secole primeau lumina cartii in limba materna. Biserica Sfantul Nicolae mangaie cu turla ei semeta cerul, aratand ca de acolo coboara adevarata Lumina, iar brazii seculari de la poalele Tampei murmura parca o poveste fara sfarsit despre faptele bunilor crestini de aici, care timp de sute de ani au pastrat nestirbita aceasta oaza o Ortodoxiei.

[Dana Fodor si Gabriel Mateescu - Lumea credintei, anul II, nr. 6 (23) ]

 

Nu as fi scris aceste randuri daca in scurta trecere prin Scheii Brasovului, in drum spre casa, venind de la Insuratei, Braila, (de la mormantul tatalui meu), Buzau, Siriu, nu as fi facut o propunere celor cu care eram in masina, sa oprim la biserica Sf. Nicolae si sa le arat ceva de care am presupus ca nu stiau. De aceasta biserica ma leaga unul din examenele (asa le botezam noi, atunci) mele din scoala de ghizi.

Din pacate, la fel ca si la Harman, o cununie religioasa ne-a limitat posibilitatile de a vizita biserica, adica mai mult decat pe dinafara.

Pentru ca Brasovul are o veche traditie in cultura, educatie si religii, nu pot sa nu va prezint cateva aspecte legate de Biserica Sf. Nicolae, una din emblemele orasului.

Catedrala se afla in actuala Piata a Unirii, in Scheii Brasovului si care prin istoria sa multiseculara, prin legaturile sale cu cultura, invatamantul, istoria romaneasca din Brasov si nu numai, fiind considerata catedrala romanilor din tara Barsei, constituie un loc pe care este bine sa – l vizitati daca sunteti prin centrul Brasovului.

Cronicile vechi din Scheii Brasovului mentioneaza in anul 1292 existenta unei cruci de lemn. O bula papala, datata 15 decembrie 1399, apartinand papei Bonifaciu al IX – lea mentioneaza existenta unei biserici romanesti in Schei. Biserica de lemn de atunci a rezistat pana in anul 1495 (1477 dupa unele surse), cand se incepe construirea unei biserici din piatra cu o nava dreptunghiulara si absida cu patru laturi, cu sprijinul domnitorului Tarii Romansti Vlad Calugarul.

La construirea si intretinerea bisericii au contribuit si domnitori ai Tarii Romanesti si Moldovei cum ar fi Vlad Calugarul, Neagoe Basarab (1521), Petru Cercel (1584), Mihai Viteazul (1602), Aaron Voda (1595), etc., Neagoe Basarab fiind considerat unul dintre initiatorii construirii bisericii (cronica lui Radu Tempea II, 1741). Astfel Neagoe Basarab incepe constructia celei de-a treia biserici cu absida poligonala si trei contraforturi, trimitand la Brasov daruri, mesteri si ajutoare.

Petru Cercel ajuta si el construind tinda bisericii si impodobeste biserica cu pictarea chipurilor sfintilor si cu podoabe bisericesti, domnitorul Mihai Viteazul doneaza bisericii mosia Micsunesti din Muntenia, domnul Moldovei Aaron Voda ajuta construind un turn si oferind daruri, odoare si vesminte bisericesti. Contributii din Tara Romaneasca pot fi considerate si picturile realizate de zugravii Grigorie Ranite, Gheorghe, Ioan si Mihail din Craiova (in anii 1734 – 1738) sau zugravii Ioan, Iancu si ucenii lor Irimia si Constantin (paraclisul din 1750-1752) De fapt din acea perioada dateaza si construirea turnului cu ceas in partea de vest a bisericii, mai multe lucrari de reparatii si de consolidare si cu sprijinul domnitorilor Grigore Ghica (Moldova) si Coanstantin Mavrocordat (Tara Romaneasca).

Biserica a fost de-a lungul timpului si leagan de cultura romaneasca. Astfel intre 1556 si 1558 diaconul Coresi tipareste primele carti in limba romana, oficializand scrisul in limba romana. In 1570 diacul Oprea alcatuieste o carte de cantari bisericesti in limba romana (Octoihul romanesc), in 1578 preotul Voicu tipareste „ Invataturi morale din Vietile Sfintilor – Cuvantari la sfinti si pilde de folos sufletesc „, iar in acelasi an se accepta la scoala din Schei folosirea primului manual romanesc a catehismului coresian. Tot pe aceasi linie in anul 1757, dascalul Dimitrie Eustatievici scrie prima gramatica romaneasca, iarin 1797 Radu Tempea al V –lea tipareste o gramatica romaneasca.

Actuala infatisare a bisericii Sf. Nicolae este reprezentata de o nava dreptunghiulara, cu o absida circulara trilobata la est, iar in partea opusa de la vest, la intrare, fiind o tinda si pronaosul. Pictura bisericii a fost realizata in perioada 1939-1946 de cunoscutul artist plastic Costin Petrescu, ajutat de studentii de la Conservatorul de Arte Frumoase. Picturile acestuia, pe langa cele traditionale, bisericesti, ne prezinta si interesante portrete ale unor personaje cu legaturi spirituale puternice cu biserica. Astfel pe peretele de nord al bisericii gasim o fresca cu intrarea in Brasov a domnitorului primei uniri, Mihai Viteazul, intampinat la poarta cetatii de protopopul Mihai. De asemenea pe peretele de sud, fata in fata cu fresca lui Mihai Viteazul intr-o simbioza a unirii tarilor romanesti, gasim scena incoronarii regelui intregitor de tara al marii uniri la Alba Iulia, regele Ferdinand.

Pe peretele frontal este imaginea a patru voievozi ctitori ai bisericii precum si un tablou alegoric al tipografiei diaconului Coresi. In interiorul bisericii, pe peretele sudic gasim portretele mitropolitilor Ardealului Andrei Saguna si Nicolae Balan, iar pe cel nordic descoperim portretul regelui Mihai si al mamei sale, regina Elena. Restaurarea din anii 1939 – 1946 a dus si la construirea unui podisor pentru corul bisericii, s-aurealizat usile de la intrare, precum si stranile din biserica de catre mesterul Moise Schiopul din Rupea, sau noul iconostas realizat de protosincelul Ieronim Balintoiu de la Manastirea Hodos Bodrog.

Ca structura arhitectonica, biserica respecta traditia bisericilor ortodoxe, dar cu unele influente transivanene. Astfel biserica se compune dintr-un altar cu absida trilobata, o nava foarte lunga, dar relativ ingusta, de care se leaga doua paraclise. Pe latura de vest a bisericii intalnim doua turnuri coaxiale, alte turnuri intalnindu-se si peste paraclise si altar, aratandu-ne o biserica cu multe turnuri si turnulete. Influenete ale bisericilor sasesti intalnim la turnul de vest mai inalt cu un coif zvelt si, pe colturi, alte patru turnulete, cu arcatura oarba la nivelul superior. Fatadele laterale, cu influente bizantine specifice bisericilor ortodoxe, ne dezvaluie ferestre cu inchidere in semicerc, in dreptul navei. La fatada principala, care este construita mai spre zilele noastre, prezinta un portic cu arcade din secolul XVII, caruia i se adauga un fel de contraforturi care acopera partial arcadele fatadei, alaturi de un portal in stil neobrancovenesc. Cele sase travei care compun nava sunt acoperite cu bolti tip vela, sustinute de arce dublu eliptice. De asemenea remarcam stalpii de colt din zona altarului, care sustin mai multe pandantive, precum si iconostasul bogat decorat.

De biserica Sf. Nicolae este legata si aparitia primei scoli romanesti in incinta bisericii inca din secolul al XV-lea. Prima mentiune despre existenta scolii dateaza din anul 1495, cursurile tinandu-se la inceput in limba slavona, iar din 1559 se studiaza in limba romana. Scoala cea noua dateaza din anul 1597 si cu ajutoare de la domnitorul Moldovei Aaron Voda. O modificare importanta a scolii dateaza din anii 1760-1761 cand cladirea a fost reconstruita in stil baroc, adaugandu-se un etaj, asa cum arata astazi. La parter se intra printr-un pridvor si din tinda in doua camere spatioase, cu tavane boltite. In istoria culturala romaneasca este mereu consemnata scoala din Schei ca reper de baza. Dupa activitatea prodigioasa a diaconului Coresi de tiparire de carti, se remarca activitatea unor preoti carturari, cum ar fi protopopii Vasile, Radu Tempea, Radu Tempea II, Radu Dunea, ale caror cronici ne aduc la cunostinta evenimente si personalitati ale vremurilor in care au trait. Mai amintim pe Teodor Ceorbea autorul unui dictionar romano+italian, Dimitrie Eustatievici, autorul Primei gramatici romanesti.

Tot in incinta bisericii, in anul 1965 se infiinteaza un complex muzeal care detine o bogata colectie de exponate reprezentative pentru istoria activitatilor legate de aceasta biserica de-a lungul timpului. Se intalnesc odoare datorate unor nume importante ale istoriei romanesti cum ar fi Constantin Brancoveanu, Serban Cantacuzino, Neagoe Basarab, Gheorghe Stefan, Petru Cercel, Aron Voda. Biserica detine si o impresionanta biblioteca, precum si o arhiva care cuprinde hrisoave si carti domnesti, zapise, registre, scrisori, mii de acte din cele sapte veacuri de istorie a bisericii, la care se adauga cateva mii de carti vechi. Toate acestea fac din biserica Sf. Nicolae nu numai un lacas de cult, dar si un loc unde istoria se intalneste cu arta, cultura cu traditia, iar scoala din incinta bisericii deschidea cu veacuri in urma drumul spre invatamantul in limba romana.

Cimitirul din incinta bisericii adaposteste, alaturi de mormintele preotilor sau personalitati legate de istoria bisericii si mormantul unui mare roman, ale carui merite au fost recunoscute nu numai in tara, dar si in lume, fiind pentru doi ani (1931 si 1932) presedinte Ligii Natiunilor, precursoarea interbelica a Organizatiei Natiunilor Unite. Sper ca v-ati dat seama ca este vorba de marele om politic, dar mai ales diplomat Nicolae Titulescu, a carui ultima dorinta a fost sa se odihneasca in somnul de veci in Scheii Brasovului. De fapt mormantul marelui diplomat a fost motivul vizitei noastre la biserica. Nesansa a facut ca aparatul de fotografiat (un telefon modern, de fapt, obiect cu care eu nu ma impac de fel) sa ramana la masina, iar nepotul sa nu fie interesat de loc de ce vedea, asa ca poze nu avem de aici.

De biserica Sf. Nicolae se leaga, din pacate si o intamplare mai putin placuta. Comform relatarii preotului Vasile Prodea, o icoana veche din anul 1554, care o infatisa pe Maica Domnului in brate cu pruncul Iisus Hristos si care valora in 1993 200.000 de dolari a fost furata din biserica. Iata cum povesteste preotul Vasile Prodea aceasta intamplare: „Icoana a fost furata de un tigan. N-a vandut-o, a tinut-o in casa. Hotul a povestit politistilor, dupa ce a fost prins, ca de fiecare data cand intra in camera unde era icoana, il napadea transpiratia, tremura din toate incheieturile, i se facea frica si se sufoca. Trebuia sa scoata afara icoana! ” Rugaciunile enoriasilor si ale preotilor sa se gaseasca icoana au fost ascultate, politistii descoperind hotul si icoana, pe care au adus-o la locul ei, in biserica, spre bucuria tuturor.

Maica Domnului mai facuse o minune!

 

PS Sursele de informare sunt constituite din Ghidul Atlas al Monumentelor Istorice din Romania (Vasile Cucu si Marian Stefan, 1979), Dana Fodor si Gabriel Mateescu[ Lumea credintei, anul II, nr. 6 (23) ], Protopopiatul Ortodox Brasov.


[fb]
---
Trimis de liviu49 in 30.11.17 09:29:51
Validat / Publicat: 30.11.17 11:34:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1275 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42200 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.11.17 11:33:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserica Sfântul Nicolae & Muzeul 'Prima Şcoala Românească', BRAȘOV" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Biserici/cetăţi fortificate în Brașov și împrejurimi]

webmaster
[30.11.17 12:25:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

liviu49AUTOR REVIEW
[30.11.17 12:29:28]
»

@webmaster: Multumesc mult!

Mitica49
[30.11.17 15:18:15]
»

@liviu49: Interesant și foarte complet articolul tău. Un adevărat ghid de avut în vedere cand se vizitează obiectivul. Felicitări!

liviu49AUTOR REVIEW
[30.11.17 15:35:55]
»

@Mitica49: Multumesc frumos, Leatule! E primul ecou la acest articol si sper sa fie cu noroc.

La cateva sapatamani dupa ce m-am intors din acea vizita, am rasfoit niste articole scrise de mine in alte excursii si am dat de un articol despre Brasov. Atunci s-a copt ideea unui articol despre Biserica Sf. Nicolae. Am inceput sa scriu, unde am dorit sa completez am apelat la ajutorul " prietenilor " mentionati si, uiote asa, incet, incet a iesit articolul. Din pacate, calculatorul pe care se afla acest articol, impreuna cu alte cateva zeci, a refuzat sa mai munceasca, a ramas schiop de o memorie, iar hardul ca sa nu ramana singur, a plecat si el pe alte meleaguri, refuzand si el sa mai munceasca. Am rugat un pustan care se pricepe la oblojit bolile calculatorului sa ma ajute, iar aseara mi-a fost adus un stick cu date salvate. Am regasit cateva articole salvate si, pentru ca am promis, le voi posta pe AFA. In fond locul cel mai sigur pentru salvarea lor este AFA.

E posibil ca saptamana aceasta, daca nu, cealalta, sa mai apara niste articole scrise de mine. In felul acesta, corupatoarele, in frunte cu Zana Zbanghie, poate nu vor mai fi suparate pe mine.

Numai bine si calatorii placute!

mprofeanu
[30.11.17 17:01:53]
»

@liviu49: Frumos scris despre acest locaș cum spui tu de păstrare a tradițiilor și a culturii românești. L-am vizitat în perioade diferite, este adevărat acum aș putea să-l vizitez iar pentru că merg destul de des la Brașov, fata mea fiind căsătorită acolo.

Timpul însă... nu-i nimic mi-am readus aminte prin reviewul tău de această zonă deosebită turistică!

liviu49AUTOR REVIEW
[30.11.17 17:10:49]
»

@mprofeanu: Multumesc pentru vot si ecou!

As fi vrut sa atasez si niste poze, pentru ca merita. Dar baiatul meu cel mare, care era pozarul, a lasat telefonul la masina si am ramas fara poze. Acum sunt dator sa mai vizitez o data biserica si sa fac un numar dublu de poze.

Numai bine si calatorii placute!

ioan marinescu
[30.11.17 19:07:38]
»

@liviu49: Felicitări! Și cu votul meu se făcură 19!

liviu49AUTOR REVIEW
[30.11.17 19:28:48]
»

@ioan marinescu: Multumirile mele pentru vizita si vot. Pregateste-te ca am mai descoperit ceva salvat din vechiul calculator si care va apare in zilele urmatoare.

Numai bine si calatorii placute!

elviramvio
[01.12.17 15:48:08]
»

@liviu49:

Frumos articol și mă bucur că ai readus în atenția colegilor un loc de importanță culturală deosebită pentru noi românii. Tot în 2016 am încărcat și eu un articol, "Brașovul văzut prin ochiii unui turist român, partea a III-a", în care povesteam despre vizita în celebrul cartier Schei, Biserica Sf. Nicolae și Muzeul Primei Școli Românești din această zonă cu o istorie dureroasă. Am avut plăcerea de a-l vizita în prezența custodelui, preot prof. dr. Oltean, un om deosebit atât în ceea ce privește cultura dar și a felului de a se apleca spre vizitatori. Inițiasem și o mini-întâlnire acolo dar... L-am revăzut apoi fără alți vizitatori și tot ce pot spune după tainele aflate în privat este că merită efortul! "

liviu49AUTOR REVIEW
[01.12.17 16:18:36]
»

@elviramvio: Multumesc pentru vizita, pentru vot si ecou! Mi-ai dat ideea, mai mult chiar, alaturi de alte trei colege, m-ai corupt sa reiau scrisul. V-am ascultat si am inceput sa public din articolele scrise in urma cu doi ani si pe care le credeam pierdute odata cu defectarea calculatorului pe care erau stocate. Am primit un stick cu niste salvari de pe hard, iar printre ele am gasit si cateva articole. Voi incerca sa le public pe AFA, ca sa nu mai certati ca le pastrez numai pentru urmasii mei. De fapt si patania cu perderea calculatorului m-a convins ca locul unde se pot pastra cel mai bine este pe AFA.

Voi avea o mica problema cu niste articole din Bucovina, unde neuronul mi-a jucat niste feste si mi-a oprit scrisul la un articol dupa 10-12 pagini de vorbarie scrisa. E clar ca acele articole mai lungi voi incerca sa le aduc la dimensiuni omenesti si suportabile pentru un cititor.

Numai bine si calatorii placute!

mihaelavoicu
[01.12.17 18:20:05]
»

Am fost acolo în 2014. Luată prin surprindere de complexitatea articolului, nu aș mai putea adăuga niciun cuvânt în plus, dar posed o serie de fotografii care s-ar potrivi ”la fix”! Încerc pe ”Adaugă impresii noi” Votez cu drag.

liviu49AUTOR REVIEW
[01.12.17 20:37:27]
»

@mihaelavoicu: Scuze pentru intarzierea cu care raspund, dar la noi cand vin nepotii in vizita se intrerupe orice activitate. Acum ma pot ocupa si de problemele mele.

In primul rand multumiri pentru vizita, pentru vot si pentru ecou.

Orice completare este binevenita, mai ales ca nu ne vom putea lauda vreodata, cineva, ca stim totul despre ceva.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[01.12.17 21:45:42]
»

@liviu49: Am făcut o completare la reviewul cu Biserica Sf. Nicolae.

danaeldreny*
[01.12.17 21:46:52]
»

Am fost la Biserica Sfântul Nicolae în octombrie 2004, eram la Brașov la congresul internațional al gnosticilor, avea loc la Aro Palace, era multă lume venită, mulți sud-americani, aveam program compact, de la 8:00 dimineața până pe la 23:00 sau chiar uneori după, șapte zile tot așa, într-una din zile m-am plictisit de prezentări și de stat în aulă, pauza de prânz nu mi-a ajuns pentru relaxare, am ieșit din hotel și am luat-o așa, aiurea pe străzi, pentru destindere... m-am îndreptat spre unde mi-a părut mai departe de trafic, am dat de-o străduță pașnică și-am ajuns, așa, aiurea, fără țel, am intrat în curte, era multă pace și armonie, am stat două-trei ore fără să-mi dau seama cum trece timpul.

O vreme am stat și lângă cele două morminte - Nicolae Titulescu este însoțit la Biserica Sfântul Nicolae... era multă pace...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[01.12.17 21:49:49]
»

@mihaelavoicu: Multumesc frumos!

liviu49AUTOR REVIEW
[01.12.17 22:00:33]
»

@danaeldreny: Multumesc mult pentru vizita, vot si, evident pentru ecou. Imi aduceti aminte de prima si, din pacate ultima, intalnire cu Parintele Galeriu, in curtea Bisericii Sf Silvestru, in vara anului 1990. Venisem, in ineteres de serviciu (procurarea de dosare de la Coop. Cartonajul) la un sediu vizavi de biserica. Cum era pauza de masa, in frumoasa curte a bisericii, printre tufele de ytrandafiri infloriti, am zarit un preot cu o barba lunga si care semana cu parintele Galeriu. Nici pana azi nu stiu ce si cine m-a indemnat sa intru in discutie, dorind sa-l intreb daca este parintele Galeriu. Cand mi - raspuns la salutul meu, am realizat ca aveam in fata mea pe cel care ma fermecase cu felul sau deosebit, omenesc, de a prezenta religia. Am inceput sa pun o intrebare, iar dupa aceea discutia a decurs de parca ne-am fi cunoscut de cand lumea si ne-am revazutr dupa multi ani.

Alaturi de lectia de istorie de la manastirea Putna in 1976, este cea mai importanta lectie de viata la care am fost prezent.

Scuze ca m-am intins iar la vorba si s-ar putea sa fi plictisit.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[08.12.17 09:57:22]
»

@liviu49: Eu am trecut pe acolo in toamna lui 2015 cand inca nu scriam pe AFA , asa incat doar am admirat biserica mai ales ca era in drumul nostru spre hotel si o vedeam de 2 ori pe zi in general.

Un loc deosebit intradevar si ma bucur ca ati povestit despre el. Asadar munca corupatoarelor nu a fost in zadar, avem de ce sa ne bucuram.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[08.12.17 10:20:15]
»

@mishu: Willkommen zu meinen Artikeln!

Multumesc pentru vizita, vot si ecou. Chiar mi-era dor de ele. Am reusit sa recuperez ceva din articole si le-am publicat cat am putut de repede. Aseara, am mai primit un stick de la recuperarri si, spre bucuria mea, sunt salvate si articole despre Bucovina. La unele articole va trebui sa intervin cu bisturiul pentru ca au 10-12 pagini, unul, despre Voronet l-am gasit cu 15 pagini. Daca as publica la dimensiunea asta nu le va citi nimeni. Ma voi limita la 3-4 pagini, ca sa se si poata citi omeneste. Cum reusesc sa le fac bune de tiparit le voi publica.

pana atunci numai bine si CALATORII PLACUTE!

PS. Acolo la ora asta nu se munceste?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[08.12.17 10:26:33]
»

@liviu49: , asteptam sa vad care va fi prima persoana care ma va intreba asta. Azi aici este sarbatoare "Immaculate Conception" deci avem liber.

Insa chiar daca este sarbatoare unele magazine sunt deschise dar cu program special adica de la ora 10 asa ca mai am ceva timp, iar apoi am de lucrat pentru la serviciu deoarece deja mi-am luat de lucru acasa (am de invatat), asadar acum la prima ora imi fac putin de cap.

Maine intentionez sa merg intr-un orasel alaturat si sa ma plimb cateva ore apoi din nou la invatat, insa voi imbina lucrurile astfel incat nici o activitate sa nu devina plictisitoare.

O zi frumoasa in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[08.12.17 10:36:11]
»

@mishu: Vezi, cine te-a pus sa bei bere dupa mine? Eu plec cu laptopul de la servici acasa mereu. E adevarat ca pana ieri m-am folosit de el si pentru a comunica pe AFA. Ieri a intrat in functie si calculatorul personal, chiar daca acum scriu de la serviciu.

Numai bine si CALATORII PLACUTE!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, elviramvio, ioan marinescu, liviu49, mihaelavoicu, mishu, Mitica49, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Sfântul Nicolae & Muzeul 'Prima Şcoala Românească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05188512802124 sec
    ecranul dvs: 1 x 1