ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica Fortificată Cristian jud. Sibiu – un loc unde aş reveni cu plăcere

TIPĂREȘTE URM de aici

După o zi plină de plimbări, ne-am trezit de dimineaţă, am băut cafeaua la soare pe balcon şi binenţeles am făcut traseul pentru astăzi.

Unde mergem? Păi mergem la Gura Râului undeva prin Mărginimea Sibiului, dar nu mergem pe A1 sau DN1, o să vezi ce frumos o să fie.

Am plecat din Mediaş spre Sibiu pe DN14, dar în Simlic am făcut dreapta spre Ocna Sibiului, despre care voi scrie un articol separat odată cu cel despre Bazna văzută cu o zi înainte, fiind două localităţi balneare ale jud. Sibiu.

Am trecut de A1, atenţi la indicatoare să intrăm pe DN1 şi să nu ne încurcăm în sensurile giratorii, ajungem în Cristian, facem stânga unde indicatorul ne spune să o luăm spre Gura Râului.

Am mai trecut prin Cristian mergând spre alte destinaţii de vacanţă, dar acum este prima dată când ne plimbăm prin sat, mergem încet, impresionaţi de cea ce vedeam, casele în stil săsesc, îngrijite, unele chiar foarte frumos recondiţionate, dar nu putem să ne luăm privirea de la cuiburile cu berze care la prima vedere ni se par foarte multe.

Pe partea dreaptă este biserica cu zidurile albe ce o înconjoară, parcare mare în faţa zidurilor, oprim pentru că văd cum se deschide o poartă de intrare, câţva tineri intrau pentru a vizita.

Parcăm şi haide repede să vedem şi noi biserica, intrăm pe aceaşi poartă pe care am văzut-o mai devreme cum se deschide, trecem pe sub clădirea care se vedea din stradă.

Erau câteva anunţuri la intrare dar nu apucăm să vedem ce scrie, suntem poftiţi inăuntru de către o Doamnă cu o faţă zimbitoare, se prezintă Maria.

Am să vă descriu acest loc aşa cum l-am văzut şi simţit eu iar Doamna Maria ne-a fost ghid şi ne-a răspuns la toate întrebările puse de noi.

Pe poarta din stradă se intră direct în curtea casei parohiale, rămân blocată, nu-mi vine să cred ce văd, nu mă opresc din a mă minuna. Curte mare cu iarbă verde în mijlocul căreia este un nuc mare la umbra căruia este o masă şi două bănci, am avut senzaţia că am fost teleportată în timp, văzând clădirile vechi bine ingrijite din jurul curţii.

Am rămas în mijlocul curţii la umbra nucului iar Doamna Maria ne dă căteva explicaţii despre localitate şi biserică:

- Ne aflăm în Cristian jud Sibiu, atestată documentar in anul 1223 sub numele „Insula Christiana” sau lunca creştină, având până in anii 90, preponderent (cam 90%) locuitori de origine germană.

- In Cristian străzile sunt numite cu cifre romane de la I la... XXX iar casele cifre arabe, la vremea respectivă având o foarte mare importanţă.

- O curiozitate despre Cristian, este localitatea cu cele mai multe berze, din 3 stâlpi 2 sunt cu cuib cu berze. Este o femeie în sat care se ocupă de berzele rămase peste iarnă în sat. 23-24 august sunt ultimele zile de plecare a berzelor în ţările calde, iar cele care nu reuşesc să plece din diferite motive, această femeie are un spaţiu special amenajat pentru a le putea ingriji pe perioada iernii.

- Clădirea de la poartă a fost casa învăţătorului acum fiind folosită în scopuri comerciale, clădire ce a avut şi un turn-turnul elevilor-acolo unde învăţătorul ducea copii pentru ai proteja de invazia cotropitorilor.

- Pe partea dreaptă este amvonul bine întreţinut şi astăzi şi căsuţa albinelor-o căsuţă din lemn- în care acum se pot caza turişti în condiţii eco, contra sumei de 10 euro/noapte toată căsuţa. Am intrat în căsuţă, sunt 12 paturi din lemn cu saltele din paie.

- Casa Parohială aflată în mijlocul curţii oferă 30 locuri de cazare contra sumei de 10 euro/noapte/persoană cu condiţii normale.

- Vis-a-vis de casa parohială este bucătăria de vară, dotată cu cuptor şi plită cu lemne, dar şi cu toate cele necesare în bucătărie. Cine se cazează aici îşi poate pregăti masa. A doua zi aşteptau un grup de studenţi nemţi care veneau aici pentru o săptămână. Doamna Maria ne-a spus că nemţi sunt cei mai mulţi turişti cărora le place să vină aici.

- Pe partea stângă este zidul ce desparte curtea casei de curtea bisericii, intrăm în curtea bisericii, la fel şi aici iarbă verde şi umbă de la copacii din curte.

- Ocolim biserica, prin partea sudică a curţii şi admirăm turnul cu ceas, funcţional şi astăzi, uşa de acces în turn fiind deschisă am crezut că putem urca, dar pentru protejarea turnului accesul îl are numai ceasornicarul.

- Intrăm în biserică pe o uşă laterală din lemn, o ce frumos. Biserica este funcţională, se ţin slujbe duminica pe rit catolic.

- Biserica are o orgă, funcţională şi astăzi, donată bisericii de Maria Tereza. Biserica are o istorie bogată, Doamna Maria spunându-ne doar câteva detalii despre biserică îmbinând informaţiile despre trecut şi prezent. În sat nu mai sunt mulţi saşi, mulţi au plecat în anii 90, dar reuşesc o dată la 3-4 luni să se adune aici la biserică.

- Turnul cu ceas are la rândul lui 4 turnuleţe, ceea ce la vremea respectivă însemna putere de judecată în comunitate.

- Turnul slăninii este turnul unde sătenii păstrau agăţate slanina şi produsele din carne aici fiind răcoare. Acum aflăm utilitatea numerotării străzilor cu cifre romane şi casele cu cifre arabe. Sătenii aduceau produsele ştanţate cu numărul străzii şi numărul casei şi întotdeauna intrau în turn după slujba de duminică şi aşa nimeni nu încurca produsele.

- Turnul slăninii este funcţional şi astăzi, ce surpriză plăcută am avut când am intrat, cârnaţi groşi sau subţiri, slănină, gemuri şi dulgeţuri, siropuri şi ţuică de prune, borcane cu carne la untură. Am degustat şi am cumpărat din toate câte puţin. Preţurile cam măricele dar nu te poţi abţine şi cumperi ce mai contează preţul. Tot acum am plătit şi intrarea dar nu ştiu să vă spun cât costă, dar din ce-am socotit noi nu a fost mai mult de 10 lei/pers.

- Am scris în cartea de onoare a bisericii, este prima data când fac asta, pentru că mi-a plăcut, am simţit nevoia să scriu câteva rânduri pentru a le mulţumi celor care se ocupă de acest lăcaş.

- I-am mulţumit Doamnei Maria pentru răbdare şi pentru tot ce face pentru această biserică.

- Eram entuziasmată şi emoţionată după ce am văzut aceste locuri, aveam o zi frumoasă, doar era sărbătoare, sâmbătă 21 mai, Sf. Constantin şi Elena.

Am plecat încărcată sufleteşte din ce-am văzut şi simţit în acest loc, unde oamenii care-l îngrijesc, chiar îl sfinţesc.

La întoarcerea din plimbarea de la Gura Râului ne-am mai oprit odată in parcarea de pe Strada IV, am traversat către un mic părculeţ de pe strada V să admirăm biserica. Stăteam pe malul Râului Cibin, râu ce trece prin Cristian şi pe lângă zidurile bisericii, tot de aici se vede şi intrarea principală în curtea bisericii.

Va recomand tuturor să vă opriţi măcar odată în Cristian şi să vedeţi biserica.

Călătorii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 26.05.16 11:24:42
Validat / Publicat: 26.05.16 12:54:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU. A mai fost în/la: Ardeal

VIZUALIZĂRI: 2933 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cristian-Biserica Fortificată -acum se vede şi Râul Cibin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[26.05.16 15:04:22]
»

@ANILU - Sau credeai ca scapi nevotata? Neah, n-ai sa vezi! Asa plimbari frumoase...

ANILUAUTOR REVIEW
[26.05.16 15:09:00]
»

@Zoazore - Chiar a fost frumos. Cel puţin Biserica mi-a rămas la suflet.

Când am scris articolul îmi venea să scriu cu litere mari, să strig la toată lumea să meargă să vadă aceste locuri.

... şi plimbarea continuă...

până mâine când ne vedem.

mishu
[26.05.16 15:33:24]
»

Foarte placut articolulul, exact ce iti trebuie sa te relaxezi macar doar ca o faci citind. Sunt convinsa ca a fost precum un mare balon de oxigen absorbit si asa cred ca te-ai si simtit cu atat mai mult cu cat ai si spus ca ai scris si in cartea de onoare.

Daca oi avea noroc prin septembrie ar trebui sa ajung si eu in zona si daca se intampla acest lucru sper sa ajung si pe aici.

Si din pacate nu sunt decat votul cu nr 13 asa incat urmatorul va fi cel cu SB. Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[26.05.16 15:46:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILUAUTOR REVIEW
[26.05.16 16:02:59]
»

@mishu - Mulţumesc pentru aprecieri şi vot.

Îţi recomand cu plăcere dacă ajungi prin zonă să vezi şi biserica.

Toate cele bune.

ANILUAUTOR REVIEW
[26.05.16 16:06:05]
»

@webmaster - Mulţumesc frumos.

GabrielaG
[26.05.16 17:41:56]
»

Un mini-ghid foarte bine realizat. Multumesc pentru informatii!

ANILUAUTOR REVIEW
[26.05.16 19:02:27]
»

@GabrielaG: Mulțumesc și eu. Sper să fie de folos celor care ajung în zonă.

tata123 🔱
[27.05.16 10:20:18]
»

@ANILU - Biserica fortificată din Cristian - Sibiu este un punct de atracție turistic pentru vizitatorii Mărginimii Sibiului. Ea poate fi observată chiar din drumul national - din păcate cei ce vor urma ruta autostrăzii nu vor mai fi atrași de turnul bisericii - probabil numărul de vizitatori va scădea (sper să nu fie așa). Mă bucur că ați vizitat această adevărată cetate.

Nu știu dacă ați urcat în turnul-clopotniță - se deschid panorame minunate de la înălțime - câteva fotografii sugestive găsiți și în articolul ce l-am dedicat acestei biserici fortificate (vezi impresii). Când am fost noi acolo Turnul Slăninii abia se amenaja.

O frumoasă imagine de ansamblu a fortificațiilor se poate vedea de pe platformele amenajate pe malul râului Cibin, în părculețul de vis-à-vis (vezi foto P19).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[27.05.16 10:48:44]
»

@tata123 - Pentru câteva zile am vrut să ne plimbăm prin locuri pe unde nu am mai fost.

Am rămas foarte impresionată după vizita acestei Biserici şi cred că a contat foarte mult şi Doamna Maria care ne-a fost ghid, dar se ocupă şi de cele necesare locului.

Sper să mai am şansa să revin prin aceste locuri.

Carmen Ion
[28.05.16 16:31:28]
»

@ANILU - Minunate locuri ai văzut în excursia asta! Şi ce de informaţii interesante ai aflat despre biserica din Cristian - aceea cu berzele m-a amuzat foarte tare. Felicitări!

ANILUAUTOR REVIEW
[28.05.16 16:41:32]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc.

Noi vrem să revenim în sat și să luăm străzile la pas, pentru că ne-a plăcut foarte mult.

Toate cele bune.

webmasterX
[27.11.18 09:13:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, catedrale sibiene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul şi împrejurimile]

webmasterX
[01.12.18 12:13:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica fortificată din Cristian» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul şi împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, GabrielaG, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica fortificată din Cristian:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068185091018677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1