GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Baile Sarate Sangeorgiu de Mures - O oaza de sanatate si relaxare in inima Transilvaniei
Prima data am fost aici prin anii ‘84 – ‘85, cu parintii, atrasi de cura de apa sarata oferita de Baile Sarate Sangeorgiu de Mures (pe care noi le numim scurt Sangeorz). Am revenit prin 2000, totul era ca atunci, cu 15 ani in urma, aceleasi piscine cu apa sarata, pietrisul din jurul bazinelor pe care ne chinuiam sa calcam (cu toate ca e foarte sanatos mersul descult pe pietris), sezlongurile de lemn cu vopseaua scorojita si cateva umbrelute pe care nu prea aveai cum sa le prinzi decat daca veneai inainte de deschiderea programului. Dar mie-mi placea fiindca nu era multa lume, chiar daca in jur totul cerea o reparatie capitala. La un moment dat, Statiunea a primit un impuls, prin 2005-2006, cand a fost preluata de Grupul Benta si piscinele incepusera sa capete alta culoare. Azi, Baile Sarate Sangeorgiu de Mures au “renascut”, sunt un complex atragator, intretinut care ofera o reala satisfactie pe timpul verii.
Se spune ca pe la sfarsitul secolului XIX, un taran care fora la mare adancime pentru a cauta gaz metan, a observat ca orificiile sapate se umpleau cu apa sarata. S-a construit apoi un bazin de colectare a acestei ape. Apa sarata este extrasa de la o adancime de peste 900 m si are o compozitie de saruri minerale aparte, la fel ca si namolul mineral, printre care iod, “ionul longevitatii umane”, care in aceste ape sarate are compozitia cea mai mare din Transilvania. Baile Sarate sunt administrate de managementul Hotelului Apollo Wellness Club, de 4 stele, de care apartine acest complex.
Pretul de intrare luni-vineri este de 17 lei adulti si 7 lei copii, iar sambata - duminica 24 lei adulti, 11 lei copii. Am primit un card, care l-am pus in aparatul din dotare si am intrat. Fiind cu fetita cea mica, eu nu am dorit sa stau decat 1. 5-2 ore, dupa care doream sa plec sa culc fata si sa ma reintorc dupa ce doarme de amiaza. Mi s-a spus ca se accepta o pauza de maxim 2 ore (dupa parerea mea, am platit pentru toata ziua, deci ar fi trebuit sa ma pot intoarce oricand). La plecare am primit o mica bratara de hartie, cu data si ora iesirii. Am stat mai mult, cam 4 ore, dar am fost inteleasa si lasata sa intru. (in total am stat doar 2 ore dimineata si 2 ore seara).
Anul trecutam fost o singura data aici, si am vazut modificari legate de bazine:
-Bazinul cu apa sarata pentru copii s-a desfiintat, iar cel mare, care era in forma de “L”, cu regret, am constatat ca s-a micsorat, renuntandu-se la latura mica.
-S-a construit un bazin cu apa dulce, foarte apreciat de cei care nu doresc apa sarata. Toate bazinele sunt faiantate.
In acest an modificarile sunt in ce priveste “partea uscata”, pentru plaja. Astfel, in jurul bazinului cu apa sarata s-a pus o mocheta plastifiata, verde, dand senzatia ca ne aflam pe iarba. Se sta pe sezlonguri de lemn, protejate de umbrelute, ambele gratuite. Apa scursa de pe corp se scurge si/sau se usuca repede, fiind plastic, astfel, cei care umbla desculti, nu au senzatia neplacuta ca circula pe un teren care musteste de apa.
Apa sarata are proprietati curative, avand indicatii terapeutice pentru boli reumatismale si inflamatorii, inclusiv cele degenerative: artroza, spondiloza, artrita, pentru cresterea imunitatii la infectii, inflamatii cronice ORL: sinuzita, bronsita, rinite, hipotiroidism, inflamatii ginecologice, traumatisme ale aparatului locomotor, etc.
Contraindicatii sunt pentru cei cu tensiune arteriala mare (peste 200), pentru rani deschise, infectii acute, etc. Pe panou suntem anuntati ca riscul de infectie interpersonala este inexistent. Cu toate acestea, cand am intrat in bazin am simtit un usor miros de clor, nu stiu daca era din apa sarata sau doar s-au dezinfectat instalatiile. Apa este atat de sarata incat inotul e imposibil, pur si simplu partea inferioara a corpului e ridicata la suprafata. Am renuntat sa mai fac miscarile de inot si m-am oprit, ramanand in picioare. Am simtit cum apa ma ridica usor, picioarele sunt si ele ridicate si am ajuns sa fac pluta. Pentru a putea sta in pozitie verticala trebuie doar sa faceti miscari usoare din picioare (oricum, doar sa se miste), iar mainile “sterg” putin suprafata apei, prin miscari laterale. Adancimea apei variaza de la 1. 5 la 2 sau 2. 2 m. si e foarte calda, vineri-sambata era de 30 grade, iar daca perioada caniculare continua, va trece de 30 grade.
Bazinul de apa dulce este mare, compus din doua compartimente, adancimea variaza si aici incepand de la 1. 1 m in primul compartiment si de la 1. 2 m in cel de-al doilea, pozitionat in mijlocul primului bazin. Intrarea in acest bazin din mijloc se face trecand peste un pod de lemn, ajungand la intrarea in bazin, precum si la un mic chiosc amenajat aici, unde se pot consuma clatite cu diverse umpluturi si consuma un suc la dozator. Erau doua feluri cand am fost aici, orange si ananas, am luat din fiecare, dar, sincer, nu mi-au placut deloc.
In jurul acestui chiosc construit pe apa sunt scaune, asemanatoare celor de bar, dar puse direct in bazin, astfel ca, pentru o mica pauza dupa efortul depus inotand, va puteti opri sa stati pe aceste scaune sau sa savurati o clatita direct in apa.
In jurul bazinului cu apa dulce sunt foarte multe sezlonguri cu umbrelute de soare sau umbrare de lemn, in niste separeuri cu nisip. Acest perimentru este numit Zona Relax Apollo, in rest spatiu verde. Gazonul este foarte bine intretinut, mereu irigat, iar niste tablite ne roaga sa nu calcam pe spatiul verde. Duminica a fost foarte aglomerat, astfel ca s-au pus sezlonguri si in aceste zone, deobicei neutilizate.
Din loc in loc sunt aranjamente florale, foarte placute ochiului, care dau culoare intinderii de apa si nisip. Totul este foarte curat, scrumiere de gradina cu cos de gunoi sunt la tot pasul, astfel ca, dupa parerea mea, trebuie sa fi rau intentionat pentru a arunca mizerii de jos.
Angajatele mereu se plimba si strang eventualele gunoaie aruncate de turisti. Am auzit ca personalul e tinut din scurt, sefii fiind exigenti cu acestia si se face tot posibilul pentru a mentine standardele. E greu de realizat, dar ei reusesc acest lucru.
In partea opusa intrarii este inca o piscina mica, pentru copii, adanca de apx. 80 cm. Copiii nu au voie sa intre in piscina fara slipi sau pampers! Langa ea este si un mic loc de joaca pentru copii, care consta intr-o panta gonflabila de sarit, leagane, un topogan mic, nu mare lucru, dar cat sa tina copilasii ocupati.
In dreptul bazinului cu apa dulce este o terasa, unde se pot consuma diverse mancaruri, prajeli si sandwich-uri, la preturi bunicele: aripi de pui 9 lei, pulpe pui 11 lei, cartofi prajiti 3 lei, si altele pe care nu le retin deoarece nu le-am consumat, bauturi, inghetata, etc. Langa terasa este un punct salvamar, aici puteti beneficia de un masaj, sau doamnele si domnisoarele pot sa-si faca manichiura / pedichiura, tatuaje, etc.
Imediat dupa punctul de masaj este amenajata o Zona VIP. Ca si decoratiuni si amenajari, este la fel, diferenta consta in faptul ca acest spatiu este delimitat de noi, ceilalti, ‘plebea”, printr-un gard de lemn.
Chiar langa intrare este inca un chiosc foarte apreciat cu langosi, care pot fi simpli, cu zahar (3 lei), sau cu cascaval, sunca, maioneza, smantana sos usturoi, doritorii pot alege doar ce umplutura doresc, in orice combinatie, se poate adauga mustar si kech-up.
Pe scurt, am sa va spun cateva cuvinte si despre hotel. Hotelul are camere atat de 2 stele, cat si de 4 stele, in corpuri diferite. Preturile unei camere duble este de 120 lei, cu mic dejun bufet inclus, iar cele de patru stele, 390 lei / zi, inclusiv intrarea la Centrul SPA, la piscina, sauna si sala de fitness. Hotelul ofera tratamente ca masaj tibetan, hammanul (baie turceasca), masaj cu pietre fierbinti. Am gasit un pliant de reclama, de unde va redau cateva tarife pentru perioada 15. 06. 2010-14. 09. 2010:
Hotel Apollo 4 stele, camera dubla:
- pachet 3 nopti: 510 lei/pers
- pachet 6 nopti: 900 lei/pers.
- pachet 12 nopti: 1560 lei/pers.
Hotel Apollo 2 stele, camera dubla:
- pachet 3 nopti: 360 lei/pers.
- pachet 6 nopti: 660 lei/pers;
- pachet 12 nopti: 1200 lei/pers.
Pachetele includ micul dejun bufet, precum si bonuri valorice de 40 lei/pachet/zi, pentru restaurantul hotelului, acces gratuit la Centru SPA sau la Strand.
Baza de tratament include, pe langa consulatatia medicala, diverse proceduri: impachetari cu namol, aerosoli, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, masaj, etc.
Baile sarate Sangeorgiu de Mures sunt foarte apreciate de targumureseni, conditiile sunt excelente, este foarte curat si ne ofera o adevarata relaxare.
Pentru detalii rog a se consulta site - ul clubului: click aici
Trimis de biancuta in 19.07.10 23:52:21
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari Biancuta, am auzit de aceste Bai, dar cunosteam prea putin; este aglomerat acolo? Adica pretul de intrare mi se pare bun si cred ca sunt destui care doresc relaxare, mai ales la sf. de saptamana.
Chiar nu stiam ca exista asa ceva si la voi! Ce proprietati are apa sarata din bazin?
astazi am sa scriu si eu un review despre aceste bai superbe!!!...si veti afla toate datele ce va interseaza...am sa pun 50 de poze...de alaltaieri...
Pepsi, este destul de aglomerat, dar aglomeratia este simtita mai mult la sezlonguri, care sunt puse in sir, unele langa altele si poate, in bazinul de apa sarata, pe care, eu personal, regret ca l-au micsorat anul trecut. Poate credeau ca nu vor fi turisti, cand totul era vechi, abia daca erau cativa turisti. Poate vor reveni asupra deciziei si vor mari capacitatea. Cred ca pun accent pe Centrul SPA , si pe balneofizioterapie, care am auzit ca sunt deosebite. Au hammam - baie turceasca, masaj tibetan, cu pietre fierbinti, etc. Nu pot sa dau detalii despre hotel si tratamente, dar au proceduri deosebite:
Magdalena, am scris mai sus cateva cuvinte despre apa sarata. Am auzit ca apele sarate de la Sangeorgiu se aseamana cu anumite ape sarate din Elvetia, dar cele din urma continand cu mult mai putin hidrogen sulfurat si numai pe jumatate cloruri de sodiu comparativ cu apele de la Sangeorgiu de Mures. Ea are proprietatile obisnuite unei ape sarate: afectiuni reumatismale, artroze, spondiloza, artrite, boli reumatismale degenerative, refacerea dupa traumatisme ale aparatului locomotor, ginecologice, in sfera ORL: inflamatii cronice respiratorii: alergii respiratorii, sinuzita, raceli frecvente, ajutand la cresterea imunitatii, afectiuni bronho-pulmonare: bronsite cronice, bronho-dilatatoare, etc, iar din cauza continutului de iod "ionul longevitatii umane", foarte ridicat, cura salina este indicata in afectiuni hipotiroidiene.
Dorgo, eram si eu prin zona... acum trebuie sa fiu mai atenta, daca vad pe cineva cu aparatul in mana trebuie sa ma gandesc ca esti tu...
@ magdalena
Calitatea apei sarate filtrate!! -asadar apa sarata nu e gri datorita datorita particulelor de namol in suspensie ci e destule de impede datorita unui decantor foarte scump prin care e trecuta ea dupa ce este extrasa prin cele 3 sonde de la 875, 920 si 980 m adancime, are urmatoarea concentratie...
Cl - 76,45 mg la litru,
Br - 2,5 mg la litr,
Iod - 11,4mg la litru,
HCo3 - acid carbonic - 73,4 mag la litru,
Siliciu -10 mg la litr,
So4 - 9,4 mg la litru,
Na+K, - 42,256 mag la litru
Ca - 3,520 mag la litr si mg -1,665 mal la litru
Mg - 1,6665 mg la litru
+ microelementele pe care nu le-am mai pus...
Apa sarat-iodata este excelenta in afectiuni reumatice degenerative (artoze de genuchi, sold, umar, spondiloeze, spondilita in faza inactiva, discopatii cronice) tendinite, ligamentite, mialgii, instabilitate capsulo-ligamentara, tulburari de crestere a copiilor, rahitism, hipotiroidism, metroanexite, uter hipoplazic, insuficienta ovariana, tulburari de dinamica sexuala atat la barbati cat si la femei, cistite repetate (atentie!!! doar in zilele cand ea ajunge la 30 de grade Celsius, daca nu e bine de mers la "cald" in baza de tratament sau la "Cure-SPA"), convalescenta, prevenirea aparitiei unor boli la persoanele aparanet sanatoase (profilaxie generala), obezitate, adaptare defectuasa la contraste termice, meteosensibilitate, tendinta copiilor de a face infectii ORL!!! , sedentarism, ortostatism prelungit, activitati cu unelte producatoare de vibratii mecanice, afectiuni neurologice periferice (nevrite), redori articulare, etc
dorgo, ma chinui eu sa dau amanunte despre proprietatile apei sarate, dar nu ma pot compara cu un medic, specialist tocmai in tratamente cu apa sarata si aerosoli sarati! Excelente informatii legate de beneficiile apei!
@biancuta
Îmi revine mie onoarea de a acorda a 7-a notă pentru un review muncit şi implicit un SB meritat.
Multumesc, @creivean! Sa sti ca eu muncesc la toate rws foarte mult, am unele la care am lucrat ore si zile, dar nu asta e important. Dorinta mea e sa furnizez cat mai multe informatii pentru a fi cat mai folositor.
Multumesc @biancuta pentru amanunte, suficiente pentru mine care caut anumite locuri pentru tratarea unor afectiuni!
Si lui @dorgo pentru completari....
Povestea ta vine la fix; chiar zilele trecute ma intreba o prietena daca stiu ceva despre aceste bai, mai exact despre posibilitatea de cazare acolo. Ii voi spune sa citeasca randurile tale care cu siguranta o vor multumi (ma refer mai ales la preturi).
Felicitari pentu asa un review complet.
Chiar ma intrebam cand o sa ajungi acolo si o sa ne povestesti impresiile tale despre strand...
Va pot confirma ca merita sa va relaxati la baile sarate , eu mergand de 1 Mai doar la piscina din incinta hotelului Apollo si m-am intors de-acolo mai mult decat incantata .
Utile informatii cu maxim de puncte !
@magdalena, nu ma pot pune cu dorgo la asemenea discutii, pierd sigur...
@Diaura, complexul este foarte bine vazut, conditiile sunt excelente, baza de tratament moderna si are o reputatie foarte buna.
@corinne, iti multumesc si ma bucur ca ti-a placut! Poate vei reveni cand mai ai ocazia!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Băile sărate Sângeorgiu de Mureș» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Băile Sărate Sângeorgiu de Mureș, relaxare, tratament, multă verdeață și zona răcoroasă Paradisul Verde — scris în 22.08.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Paradisul verde si cel albastru de la Baile Sangeorgiu — scris în 05.08.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Ce mai e nou pe la Baile Sangeorgiu de Mures? — scris în 16.07.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Completare la Baile Sangeorgiu de Mures (I & II) — scris în 26.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ