ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Arsenal Parc Orăștie, o experiență interesantă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În ziua de 1 Mai am plecat din locul din satul Mada zona Geoagiu unde am petrecut 2 zile minunate amfostacolo.ro/hotel9.php ... iu-bai&id=28544 și am făcut un plan de vizitare pentru acea zi. Prima destinație a fost parcul tematic Arsenal Aventura & Aqua Parc. Despre acest loc am auzit de mai multă vreme și am fost curios cum s-a amenajat această fostă zonă militară. Am citit și câteva articole despre acest parc, ultimele fiind scrise în 2022 și cu un feedback negativ. Despre experiența și părerea personală din acest an 2024 voi scrie în următoarele rânduri.

Acces Arsenal Parc Orăștie

Orăștie din județul Hunedoara se poate accesa pe arterele principale A1 sau DN7. Drumul național traversează orașul și circulând pe Bulevardul Armatei se va ieși spre Deva. La primul sens giratoriu se va intra la stânga dinspre orașul Sebeș sau la dreapta dinspre Deva pe strada Codrului. După puțin drum se va ajunge la Arsenal Parc. Parcarea este foarte încăpătoare și se află de-alungul aleii de acces până la intrarea și casă de bilete sau spre Aqua Parc.

Orar de vizitare și tarife

Un tarif standard pentru 1 adult costă 35 lei, pentru un copil până la o înălțime de 120 cm 20 lei, tarif de grup pentru 4 adulți 80 lei, tarif de grup pentru pentru 4 copii 40 lei, pentru 2 adulți +2 copii 60 lei. Pentru copii până la o vârstă de 3 ani nu se plătește. În ziua de 1 Mai intrarea a fost liberă, deci noi 3 nu am plătit nimic.

Pentru diferite atracții se plătește separat și voi detalia la descrierea acestora. Orarul de vizitare în general este zilnic 9.00-17.00. În funcție de sezon sau weekend programul poate diferit (de exemplu vara cred că este deschis până la ora 20.00 dar pentru detalii exacte se va intra pe siteul parcului arsenalpark.ro

Parcul acvatic este deschis doar în sezon (mai-septembrie) majoritatea piscinelor se află în exterior, de exemplu în 2024 s-a deschis în 18 mai. Orarul acestuia în sezon este 10.00-20.00 luni-vineri și 9.00-20.00 în weekend. Un tarif de exemplu de 4ore pentru un adult parc+aquaparc era 60 lei. Pentru tarife exacte/categorii vizitatori se va intra pe sait.

Istoria Arsenal Parc

Municipiul Orăștie există din 1224, acum cu peste 16000 locuitori, la traversarea localității am observat clădirile istorice. Dar articolul prezent este dedicat parcului tematic astfel voi povesti câte ceva despre istoria acestuia.

La sfârșitul anilor 1930 în pădurea de lângă Orăștie s-a înființat/construit o fabrică de armament și explozibili. Pădurea avea rolul de a camufla această uzină. Fabrica era în proprietatea corporației Astra (înființată în 1920 și avea în proprietate mai multe uzine mecanice din țară) avea 600 muncitori din care 60% erau femei. Fabrica era conectată și la calea ferată, aceste linii le-am observat și eu în prezent. Energia electrică provenea de la centralele din Simeria și Orăștie.

Naționalizarea a avut loc în 1948. Fabrica continua să producă toate felurile de muniție dar proprietar a devenit statul român. Fabrica era bine protejată cu garduri de sârmă ghipată înalte și paznici militari. Ca mai peste tot în România anul 1990 a adus un declin și aici la Arsenal.

Uzina mecanică Orăștie s-a înființată pe acest loc în 2003 și desființată în 2007. Locul a fost vândut iar în 2008 s-a deschis parcul tematic.

Ce putem face aici la Arsenal

Eu zic că aici în Arsenal Parc putem face multe și dacă sîntem interesați vizita se poate întinde pe mai multe zile având în vedere posibilitatea cazării aici. Și eu m-am mirat câte facilități există la parc. În primul rând locul este destinat celor tineri, iubitorilor de andrenalină dar și populației generale. Voi descrie pe rând facilitățile oferite de Arsenal

Muzeul militar

Pentru biletul simplu se poate vizita muzeul militar care se află pe nu mai puțin de 88 hectare de teren împădurit și mulți km (cca 12 km conform site) de alei. Trebuie făcut mulți pași pentru a vizita tot ce se află pe teritoriul Arsenal. Este expusă aici multă tehnică militară, utilaje, avioane, tancuri, vehicule, arme, muniție, tunuri, ambarcațiuni, șenilate, motociclete, camioane și multe altele. Toate se pot admira în unele se poate intra de exemplu am găsit foarte interesant interiorul tancurilor sau avioanelor.

Dar vizitând acest muzeu militar nu am putut să nu mă gândesc la războaiele din jurul nostru și pericolele reale care ne pândesc.

Parcul acvatic

Aquaparc Arsenal deschis doar în sezon dispune de multe bazine de înnot, piscine, topogane. Avem aici 2 piscine mari exterioare și patru piscine interioare cu diferite mărimi. Topogane există atât în exterior cât și în interior. Zona de spa dispune de saune și căzi jacuzzi. Având în vedere zona interioară nu înțeleg de ce nu este deschis și în sezonul rece. Dacă intru acum pe sait scrie că ne vedem în următorul sezon. Am văzut și un teren de baschet în clădire.

Atracțiile de la turnul de apă

Încă de departe de intrare am observat turnul de apă de 35 m înălțime. Acesta s-a folosit în trecut la alimentarea cu apă a uzinei și orașului, acum se folosește pentru atracțiile din Arsenal.

Corpul turnului s-a transformat în trasee de escaladare verticală. Vizitatorul poate escalada turnul pe 4 trasee cu diferite grade de dificultăți. Iubitorul de andrenalină este totuși asigurat cu corzi. O escaladare costă 60 lei.

Tiroliana cu punct de plecare din vârful turnului este o altă atracție interesantă. Cablul are o lungime de 600 m iar viteza de deplasare va fi de aproximativ 70 km/h. O tură costă tot 60 lei.

Săriturile în gol dar controlate este pentru cei mai curajoși, te urci și sari în gol, punct. Bineînțeles că ești asigurat și vei plăti tot 60 de lei.

Aventura Park

Există 8 trasee de diferite dificultăți. Aceste trasee dispun de 90 elemente de cățărare. Costă 60 lei/2 ore de folosire a traseelor.

Tir cu arcul, airsoft, paintball, sau folosirea terenului de sport

Interesații vor plăti 40 lei pentru o sesiune de tragere cu arcul, 50 lei pentru o ședință de airsoft, o sesiune de lupte airsoft de o oră și un sfert sau Archery Tag câte 80 lei, Treasure Hunt (vânătoare de comori) 50 lei 1,5 ore, accesul pe terenul de sport multifuncțional costă 20 lei/persoană.

O instrucție militară costă 50 lei/persoană 1 oră și 15 minute.

Biciclete și minigolf

Dacă nu ai bicicleta proprie cu care ai venit aici poți închiria una cu 40 lei/2 ore. Iar dacă vrei să joci (mini) golf pe un mic teren acesta va costa 40 lei/2 ore. Există și diferite de combinații de cu diferite activități enumerate mai sus și mai avantajoase ca preț. Detalii găsiți pe site.

Activity Parc pentru cei mici

În interiorul Arsenal Parc am observat un loc de joacă impresionant pentru cei mici. Cei mici pot desfășura vreo 25 de activități pe dispozitive și structuri foarte ok din punct de vedere siguranță.

Alte atracții

Nu am văzut personal dar pe site scrie și despre plimbări pe ponei și plimbări cu trăsura. Se mai poate folosi un skate-park destul de dezvoltat.

Cazare și masă

Având în vedere multitudinea de activități și posibilitatea ca unii vor să le desfășoare pe mai multe zile Arsenal Parc s-a gândit să ofere și cazare cu acces mașină, posibilitate de parcare. Doar că aici clădirea recepției se numește Comandament iar spațiul închiriat cameră ofițer. Deci toți turiștii care se cazează vor deveni ofițeri :) Atât din exterior cât și din pozele observate pe site am observat că toate sînt confortabile și dotările standard dispun de paturi matrimoniale sau twin, baie proprie, balcon, tv, WIFI, aer condiționat. Amplasarea lor este în zona verde împădurită. Prețul cazării standard este cca de la 250 lei/persoană dar am observat pe sait oferta (care este acolo tot anul, nu am văzut că s-a schimbat ceva) de 300 lei/2 persoane. În fine cred că acest preț de 300 lei este cel corect, 500 ar fi un pic scumpuț.

Restaurante

Pentru cei cazați și nu numai am observat un restaurant principal în apropierea locurilor de cazare. Restaurantul are atât spațiu interior cât și terasă în exterior. Pe grătare tocmai se prăjeau micii de 1 Mai. Undeva central se pregătea un foc de tabără imens. Vizitatorii mai au și locuri de servit masa în apropiere de intrare. Prețurile la mâncare ca peste tot în România sînt mari. Dar nimeni nu te forțează să mănânci neapărat la restaurant sau bistro, în parc găsești suficiente locuri pentru picnic din traista personală.

Ce am vizitat noi?

Am parcurs cred toate aleile și astfel făcut cca până în 12 km maxim. Am admirat toate utilajele militare expuse, și am observat toate atracțiile care au avut loc în acel moment. Vizita la noi a durat cca 3 ore. Recomand vizita parcului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 20.10.24 15:38:28
Validat / Publicat: 20.10.24 18:05:18
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 191 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Arsenal Park Orăștie,micii de 1 Mai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.10.24 18:25:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[20.10.24 19:32:16]
»

@webmaster: multumesc

doinafil
[21.10.24 11:56:25]
»

Interesant acest parc! Nu credeam că într-o fostă zonă militară poate fi amenajat un loc de recreere, atât pentru copii, cât și pentru adulți. E bine că n-au lăsat de izbeliște un teren pe care, iată, au reușit să-l transforme într-un loc de agrement! Deci... dacă se vrea, se poate!

Are - se pare - cam tot ce trebuie: locuri de joacă, tiroliene, instalații pentru escaladare și cățărare, obiecte din arsenalul armatei expuse în aer liber, restaurant + terasă, parcare, muzeu și... chiar și locuri de cazare

Felicitări pentru articol, poze... și... mulți pupici de la noi

AZEAUTOR REVIEW
[21.10.24 14:28:46]
»

@doinafil: Bună ziua și mulțumesc pentru că ați citit și votat articolul.

Parcul tematic este interesant, eu cel puțin l-am găsit maxim interesant pentru mine mai puțin faptul că îmi amintește de războaiele prezente și trecute din jur. Familia nu prea a fost încântată de acest loc nu îmi dau seama de ce.

Personal aș putea petrece un weekend aici, să mă cazez să îmi iau și bicicleta cu mine și să particip la o parte din activitățile pe care le-am descris în articol.

Yolanda
[27.10.24 14:14:51]
»

@AZE: ma bucur ca ai fost acolo si ai si scris despre el. Orastie este orasul meu natal, am plecat din oras în 1971, eram un copil atunci. Am mai revenit în vizita dar nu am vizitat acest loc din lipsa de timp. Tin minte doar ca unitatea militara era foarte aproape de blocurile nou construite unde locuiam pe atunci.

Orasul este mic cu putine facilitati, demn de vizitat este Catedrala ortodoxa din centru, ultima data când am fost se reabilita zona din jur, au aparut monumente legate de trecutul dacic al zonei, Decebal, Burebista, steagul dacic...

AZEAUTOR REVIEW
[27.10.24 15:47:35]
»

@Yolanda: Bună ziua. Mă bucur că am nimerit să scriu despre orașul tău natal, e mică lumea nu-i așa?

Orașul Orăștie a fost doar traversat de mine, dar dacă dedicam timp sigur găseam obiective de vizitat. Dar destinația finală a fost parcul tematic, un loc fain, interesant și destinat tineretului dar nu numai.

Mulțumesc pentru ecou și vot, duminică faină.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂArsenal Park - Aquapark, AventuraParc, Muzeu etc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082826137542725 sec
    ecranul dvs: 1 x 1