ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 2 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Descopera judetul Mures

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Introducere

“Satul de-al orasului meu iubit si civilizat, inabusitor smog,
Ce te-ameteste, cand ti-e lumea mai draga, mai rau ca un drog,
In ultimii ani n-am mai prea vizitat orase, strazi, biserici si muzee,
Ci numai canioane, statiuni balneare si tarmuri batute de alizee”

Intr-o zi de vara, era mult soare-afara dar eu eram condamnat sa muncesc apatic, resemnat si stresat, intre cativa pereti de beton si sticla, ca un (con)damnat.

Deodata suna telefonul: ”Vezi ca vin la tine, mi-e dor de Dracula”. “Hai, vino! Vai ce bine!”. Cu toate ca eu credeam ca vocii de la telefon, i-e dor, mai degraba, de mine! In fine, e oricum, mai bine pe-afara, asa ca am pornit-o “val-vartej”, spre Domeniul Dracula din Danes, (youtube) aflat nu departe de medievala Sighisoara. Domeniul e mare, aerisit, e ca o imagine din vis si, macar, pentru o vreme, scap de spatiul meu inchis. Domeniul are de toate si-o terasa, si-o gradina cu multe tufe si flori si-o gradina zoologica cu broaste testoase, camile, animale de curte si cativa pestisori.

Mai fusesem la Domeniul Dracula Danes, atunci restaurantul era ocupat, era o nunta si n-am stat, acuma era gol, goala era si terasa, asadar, ne-am asezat afara, era vara, ca sa servim masa. Eu speram ca restaurantul sa fie iar ocupat, caci cunosteam preturile si stiam cat aveam de decontat.

Pe terasa Domeniului Dracula

Ne-am asezat pe trasa, chelnerul a venit repede, a fost superamabil, ca nu cumva sa plecam, dupa ce-am consultat, lista de meniuri si ne-am cam speriat. Ne-a recomadat tot ce era mai bun, si-un aperitiv, si-un gratar si-un vinisor, ce mai! , mancare “ca la mama-acasa”, dar ce sa va spun, la Domeniul Dracula, in afara de preturi, totul era atragator, doar mancarea e scump-a naibii, totul e cam dublu, decat la orice alta terasa. Am comandat cate o ciorba, un gratar cu cartofi prajiti si salata, cate un suc si cate doi papanasi mari cu smantana, ce m-au costat cam cat salariul meu pe-o saptamana.

Apoi am pornit-o prin gradina de vara, unde gasesti de toate: o sala de manej, unde in anumite zile se fac demonstratii hipice (noi n-am avut noroc). Am intrebat daca se poate calari. “Doriti sa comadati o ora de calarie? Plimbari prin natura? Pe ponei sau pe-un armasar? Dau imediat un telefon si vine instructorul, cam intr-o ora si ceva”, dar, pretul m-a pus pe jar. Asa ca am renuntat la hipism, (si la instructor si la ponei si la armasar) vom alege un alt fel de turism si pe la "Dracula", vom trece mai rar.

Am vizitat piscina, gradina botanica si pe cea zoologica. Aici, la intrare, dai cate un leu prin benevolat, dar merita, locul e minunat. Mie mi-au placut mai mult camilele. Si-un gemulet taiat in tuia, loc de “tras in chip” dar m-a dezamagit faptul ca atat pe terasa, cat si in restaurant, sau prin gradina minunata de vara, era putina lume. Pai daca vara e asa, ce-o mai fi pe-aicea toamna sau iarna? Apoi, cu stomacul plin si buzunarele aproape goale, am hoarat sa trecem pe dieta de post, si, pentru a da jos caloriile in plus, sa facem miscare, intr-o piscina “low-cost”.

Baile sarate de la Sangeorgiu de Mures

Sangeorgiu e-o mini-statiune balneara, de interes local, situata pe soseaua Tg. Mures-Reghin (la 6 Km de Tg. Mures) Mini-statiunea se intinde pe 40 hectare, are o parcare imensa de 300 locuri, un teren de fotbal, iar pentru imbaiere, exista un bazin aproape olimpic cu apa sarata, si un complex de bazine cu apa dulce. Sezlonguri exista cate vrei, sunt gratis, incluse in pretul intrarii. In interiorul complexului exista puncte de servire a mesei, cabine de schimb, un grup sanitar, locuri de joaca pentru copii, dusuri cu apa calda, zona pentru “VIP”-uri, un spatiu pentru impachetari cu namol. In week-end, un kinetoterapeut organizeaza un program de “acva-gym”. In afara complexului balnear, exista restaurantul “Solyom”, restaurantul Apollo si o autoservire in complexul de relaxare “Paradisul verde”. Mai exista bufete, baruri si o mica autoservire (cu comanda) si in interiorul complexului balnear “in aer liber" si un mini-bufet la “Wellnes Club Apollo”.

Pretul la “baile in aer liber”, in sezon, e 28 lei/zi, poti ramane intreaga zi iar la “Wellness Club Apollo”, e 50 de lei (intre orele 8-11) pentru 4 ore. Apoi, dupa ora 11, pretul creste la 60 sau 70 lei/4 ore, iar in week-end e mereu 70 lei/4 ore.

Eu si cu amicii naturii din Tg. Mures, vara, suntem mai mereu pe-acolo, cand e vreme buna. Dupa bai, relaxarea cea mai eficienta, dupa baile de apa sarata si de soare, (uneori insotite si de impachetari cu namol “la liber”), un pic cam solicitante, eu am simtit-o in “Paradisul verde” din incinta complexului, un loc linistit, plin de verdeata, dotat cu un bufet de autoservire, cateva pavilioane de servit masa si un lac cu nuferi si multe flori si verdeata ce-ti incanta ochii

Daca doriti sa ramaneti mai multe zile la bai, puteti sa va cazati la Hotelurile Apollo sau la Pensiunea Crinul care se afla in incinta statiunii, aici, vara, o camera costa 120 lei (60 de lei patul), dar aveti baia pe hol. Daca e vreme rea si nu doriti sa iesiti afara deloc, la “Baile sarate Sangeorgiu de Mures”, exista asadar si hotelurile de cura “Apollo”, (un hotel de 2 stele si altul de 4 stele, cu receptie comuna) si care au in dotare pe langa “Wellness Club Apollo” si o baza de tratament (bai sarate la bazin, masaj, impachetari cu namol si parafina, electroterapie, cosmetica, cosultatii medicale. Doctorita care va cosulta e foarte competenta si simpatica, incepeti sa va vindecati doar privind-o si stand de vorba cu ea.

La restaurantul popriu al hotelurilor “Apollo”, se servesc si meniuri naturiste.

Alte bai din zona

Daca v-ati plictisit de Baile sarate de la Sangeorgiu Mures, puteti sa mai parcurgeti vreo 5 Km si sa ajungeti la “Complexul Week-end”(Muresul), complex dotat cu 4 bazine cu apa dulce in aer liber, plus o piscina acoperita, complex acvatic care se afla la intrarea (dinspre Reghin) in orasul Tg. Mures. De la Reghin insa (aflat la 32 km de Tg. Mures), puteti ajunge si la Baile sarate Ideciu de Jos (7 Km) sau la Sovata (42 Km) sau la Praid (51 Km) unde veti gasit alte bazine cu apa sarata ‘in aer liber” sau de interior.

Concluzie

Datorita raului Mures, care strabate urbea mea (dar nu numai, la fel se-ntampla si-n Deva si-n Arad), in oras au aparut numeroase zone de relaxare acvatica (3 Spa-uri) si datorita existentei in subsol, la adancimea de 8-900 metri, a unor importante resurse de ape sarata concentrate, a aparut si o mini-statiune balneara langa oras, la Sangeorgiu Mures. Daca mai punem la socoteala si strandurile estivale cu apa sarata de la Sovata, Ideciu, Jabenita sau Ibanesti, putem afirma ca judetul Mures, este un “judet al apelor”, un loc al relaxarii si al balacelii in apa dulce sau sarata.

Dar aceasta va fi o alta poveste.

 

@Web, am pus si o poza cu atmosfera din urbea mea, ca sa vedeti de ce, in week-end sau in concedii, evadam spre aer curat si verdeata sau spre plaje scaldate de spuma valurilor.

Deci te rog “ecolo-melodia”: youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.01.20 13:51:31
Validat / Publicat: 14.01.20 15:38:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE]. A mai fost în/la: prin tara

VIZUALIZĂRI: 808 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Loc de tras in chip
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.01.20 15:38:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[16.01.20 09:59:13]
»

@dorgo: Multe din orașele românești sunt poluate, sufocate de aglomerație, topite de caniculă pe perioada verii. Locuitorii încearcă să găsească modalități de răcorire și recreere în preajma urbei lor, undeva la mixim 50-100 km distanță. Unele orașe au norocul amplasării geografice beneficiind de apropierea unor stațiuni balneare (băi) sau montane. Norocul lor!

P. S. Citeam zilele astea despre Grădina Zoo din Târgu Mureș care deține unicele exemplare de girafe și elefanți din România.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[17.01.20 06:56:11]
»

@tata123: Da, cred ca ZOO de la Tg. Mures, aflata pe un platou, in plina padure, e cea mai mare, ca suprafata, din tara. Avem acolo o femela de elefant (Tania), pe care au scos-o la pensie dintr-un circ din Italia, girafe, camile, "dromadere", etc. Am primit, prin donatie si tigri si lei (cu toate ca erau mai buni dolarii). Acolo am si eu cateva neamuri (atasez o poza, ca sa le vezi)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[29.03.20 16:32:15]
»

@dorgo: Domeniul Dracula chiar merita salariul tau pe o saptamana, asta e, nu mergi in fiecare zi. In rest, distractie la maxim.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054570913314819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1