GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Monumentul Eroilor de la Oarba de Mures – remember al doilea razboi mondial
Nicolae Furdui-Iancu - Mai Ardeal
In ultima vreme, tot mai mult auzim de un posibil al treilea razboi mondial, de teorii conspirationiste, de prezicerile lui Nostradamus, de sfarsitul lumii si altele de acest gen. Chiar si acum, accidentul aviatic in care presedintele Poloniei s-a stins din viata impreuna cu alti oameni importanti din statul polonez a generat o multime de speculatii.
Aseara auzeam la televizor vorbindu-se despre acest lucru si anumiti oficiali atrageau atentia asupra precautiei in lansarea acestor zvonuri, fiindca daca se adeveresc, ar putea fi un motiv serios pentru declansarea celui de-al treilea razboi mondial.
Atunci cand vorbim de razboi, vorbim de victime. Razboiul lasa urme adanci asupra tarilor implicate si cu urmari in toate domeniile, urmari care de multe ori nu mai pot fi schimbate.
Cu aceasta ocazie nu putem sa nu ne amintim de numeroasele victime din al doilea razboi mondial si de acele vremuri. Multi dintre noi avem sau am avut bunici care au trait in timp de razboi, care ne-au povestit secvente din viata lor, ramanand impresionati de ororile petrecute si totodata, admirand curajul si puterea celor care au reusit sa supravietuiasca acelor timpuri.
Langa orasul Iernut, venind spre Targu Mures, este o mica localitate – Oarba de Mures. Oarba de Mures ocupa locul doi in tara in ceea ce priveste numarul de soldati decedati in cel de-al doilea razboi mondial. Aici s-a ridicat Monumentul Eroilor Cazuti atunci, unde luptele sangeroase cu armata germana au facut sa cada 11000 de eroi romani. Aici s-a ridicat un mausoleu inalt de 10 metri, in jur fiind 165 de cruci unde au fost inhumati acesti eroi si inca un mormant unde sunt 27 de ostasi necunoscuti. Mausoleul este imprejmuit de o mica padurice de brazi ce pot fi observati de la drum.
Lazar Ladariu, fost deputat de Tg. Mures, spunea, intr-o scrisoare, despre razboiul de la Oarba de Mures:
‘’Ajunşi la capul de pod Cipău - Ogra - Iernut au întîlnit iadul pe pămînt: forţarea Mureşului, lupta pentru fiecare metru de teren sub văzduhul care fierbea avea un singur ţel cucerirea blestematei Cote 495, aşezarea steagului victorios pe o poziţie inespugnabilă. Sub singurul îndemn "Înainte, val după val! ", au căzut în acea toamnă a anului 1944 peste 11 000 de ostaşi. Pentru scoaterea din nemeritata uitare a celor care au dat ţării ca supremă jertfă tot ce aveau mai scump, propria viaţă, acolo unde săptămâni a curs roşu Mureşul de sânge, acolo unde cei animaţi de vria de neam şi de ţară s-au aşezat temelie la altarul patriei, acolo în ţara de morminte de la oarba de Mureş, Societatea cultural-patriotică "Avram Iancu" - Filiala Mureş a propus înălţarea unui mausoleu, după modelul celui de la Mărăşeşti, pentru cei 11 000 de ostaşi români căzuţi la datorie pe câmpul de onoare. ’’
Nu stiu cand s-a construit acest monument, dar imi amintesc ca pe cand eram pe bancile scolii, inainte de 1989, eram dusi in excursie aici. Acum nu am mai auzit sa se faca asemenea plimbari, s-a uitat de jertfa facuta de acesti eroi. Aici mai vin uneori militarii in termen cu diverse aniversari ale Armatei.
Cand am ajuns la monument am vazut imediat doi copii, localnici, jucandu-se printre cruci. Erau cocotati pe doua mitraliere puse chiar la intrare si cand ne-au vazut au fugit. Dar nu s-au dus prea departe, s-au urcat pe cruci si au inceput sa sara de pe una pe alta...
Daca treceti pe aici, cedati putin din timpul vostru si opriti-va la Monumentul de la Oarba de Mures; este un loc ce merita vizitat in amintirea eroilor cazuti in lupta pentru eliberarea tarii.
Pe partea frontala a acestui mausoleu este inscriptionat:
„GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUŢI PENTRU APĂRAREA PATRIEI“. – 1944
Cei care urca la monument vor fi surprinsi sa vada aici, de o parte si de alta a dealului pe care e amplasat monumentul, o Tabara de Sculptura, unde vin multi artisti plastici romani pentru creatie. Veti fi uimiti cate sculpturi sunt aici in tot felul de forme: vulturi, cap de soldat, picior de om, etc. , multe din ele ale unor artisti plastici importanti.
Gandindu-ne (cu scepticism), la un eventual al treilea razboi mondial, mult vehiculat, nu am a spune decat: Fie ca jertfa acestor eroi sa nu fi fost in zadar!
Trimis de biancuta in 12.04.10 23:24:48
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Biancuta, am tras o sperietura cu ideea asta de razboi si cu review-ul tau razboinic ca mi-e frica sa ma duc la somn acum!!
Un vot!
Sunt convins ca al treilea razboi mondial va insemna sfarsitul civilizatiei umane pe acest pamant sa nu uitam ca in acest moment exista posibilitatea distrugerii in totalitate a planetei nu numai o singura data ci de mai multe zeci de ori, insa sa fim optimisti si sa speram ca nu va fi asa.
Randurile Biancutei ar trebui sa ne dea la toti de gandit! Bravo!
indraznesc sa propun aceasta melodie drept fond sonor: http: //www. trilulilu. ro/CorsairFerrante/6109c62c22dee0
am atasat melodia propusa,Biancuta daca vrei putem schimba!
@Biancuta
Sper sa nu ai gura aurita cu al 3-lea razboi mondial. Daca incepe sunt pregatit pentru tara si popor.
Voi scrie un review direct de pe front.
Fiind vorba de Oarba de Mures eu cred ca ar fi mai potrivit Nicolae Furdui Iancu cu Mai Ardeal
trilulilu.ro/24Lorelai/a2d21fa461194c
Dar pana la urma biancuta hotaraste.
Oricum, cine trece prin zona ar trebui sa se opreasca macar pentru cateva minute de reculegere in acest loc unde au murit romani adevarati.
Magdalena, imi cer scuze daca te-am speriat, dar mereu auzim atatea, incat ajungem sa credem orice.
Cristian_h, ai dreptate. Nici nu vreau sa ma gandesc. Oricum, ieri la TV au facut atatea supozitii, incat te puneau pe ganduri. Dupa un timp nu i-am mai ascultat.
david - nu vreau sa am gura aurita, nu eu am spus aceste lucruri. Uite, alta gaselnita: s-a tot vorbit de anul 2012, in diverse ipostaze. Azi (sau ieri) spuneau la ProTV: Carmen O'Harra: in 2012 va fi un mare cutremur care va ucide ultimii 5000 de ani ai pamantului. Ce sa mai crezi?
Ma distreaza faza cu review-ul.
web si cristian_h, melodia e foarte potrivita cu tema acestui review, va multumesc.
Acum vad alta propunere muzicala, e buna si aceea, dar deja avem una; eu zic sa o pastram pentru un review dedicat doar Ardealului, oricine l-ar scrie!
Bravo @biancuta, eu sunt un pic mai increzator in ceea ce priveste perioada urmatoare, adica sunt convins ca nimic rau nu se va intampla, dar pentru ca nu despre asta este vorba aici, vreau sa te felicit pentru aceste cuvinte frumoase spuse despre eroii multi si nestiuti pe care ii uitam cu fiecare zi care trece. Bravo!
E foarte bine sa ne pretuim eroii si sa avem grija de monumentele noastre.
Daca am sti sa ne punem in valoare toate frumusetile patriei, n-am fi nevoiti sa mergem in afara granitelor. Avem o tarisoara tare frumoasa dar nu stim sa facem turism... Bulgarii din orice pietricica, din orice biserica castiga cate ceva. La noi nu sunt mediatizate la adevarata lor valoare. La noi toate sunt lasate in paragina(conace, castele s.a.) sa-şi piarda din valoare, sau pur şi simplu să se autodistrugă pentru a fi vandute pe nimic, sau mai rau pentru a fi construite cartiere de vile...
PACAT!
Multumesc, pepsi70ro, pentru aprecieri. Nici eu nu cred ca se vor intampla lucruri deosebite, sunt doar vorbe, asa cum am spus si eu si cred ca nimeni nu doreste si sunt putini cei care cred. Oricum, daca va veni vreodata al treilea razboi mondial, eu cred ca nu va fi un razboi tipic, cu arme, cu distrugeri, etc, pierderea ar fi prea mare. Se vor folosi arme biologice, astfel ca nici nu vom sti ce ne loveste.
Kmy, ai perfecta dreptate, nu stim sa ne ingrijim de ceea ce avem si sa le punem in valoare. Din pacate, majoritatea obiectivelor turistice mai au de asteptat, numai ca sunt unele dintre care nu-si permit sa mai astepte.
Legat de Oarba De Mures, eu asa stiu ca cei 11. 000 de soldati cazuti au fost raspusi de doar 5 soldati nemti (ceva de genul un cuib de mitraliera), la un moment dat cand si-au dat seama ca nu pot sa treaca un locotenent a facut un ocol si a aruncat o grenada in acel cuib. Asta este cea ce cred ca stiu eu despre oarba, am fost aici cand am fost facut pionier prin anul 1985.
Si legat de cel de al 3-lea razboi mondial...
Nu stiu cu ce arme va fi luptat cel de-al treilea razboi mondial, dar cu siguranta cel de-al patrulea va fi luptat cu bate si pietre. (Albert Einstein) Aceste vorbe au fost spuse in ziua in care a fost construita bomba atomica.
Andox, am vrut sa atasez aceasta melodie review-ului care l-am scris astazi si abia acum aud ca melodia este dedicata chiar acestor Eroi de la Oarba de Mures. E o piesa pe care nu o stiam, (eu nu prea stiu muzica populara) si am crezut ca e aceea cu Tu, Ardeal, iti suntem osteni, templu sfant, Muntii Apuseni... etc.
Imi cer mii de scuze... cum sa fac sa-mi indrept greseala?...
Web, am putea atasa si aceasta melodie, astfel incat sa ramana ambele?
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă judetul Mureş" (nou-creată, între timp, pe sait)
Am ataşat deasemenea şi a doua ilustraţie muzicală (cea propusă de Andox)
Mulţumesc, Webmaster, pentru melodie!
Dacă prin reorganizarea saitului am revenit la acest articol, permiteţi-mi să adaug câteva lucruri despre acest monument şi despre lupta de la Oarba.
Sergiu Nicolaescu lucra de multa vreme la un film centrat pe bătălia de la Oarba de Mureş, numit “Candele de zăpadă”, cu Florin Piersic în unul din rolurile principale.
Filmările erau începute şi era programat pentru finalizare în 2013, dar decesul regizorului a întrerupt totul. Din câte s-au spus la moartea lui Sergiu Nicolaescu, filmul se va realiza, totuşi.
Eu consider că acest loc merită un film, dar ar merita şi un muzeu memorial, aşa cum există şi în alte localităţi din ţară. La Oarba de Mureş au căzut cei mai multi romani pentru eliberarea Transilvaniei de NV în cel de-al doilea război mondial (în luptele care au avut loc în Transilvania) şi după numărul de morţi, e al doilea din România, după Mărăşeşti.
Exista foarte multe marturii ale celor care au supravietuit luptei de la Oarba de Mures, astfel ca s-ar putea face un muzeu deosebit, cu descrieri şi mărturii spuse direct de către cei care au luptat în micul sat mureşean dat pentru reîntregirea ţării.
Ar fi un obiectiv turistic interesant. Proiecte există, din câte am citit în ziarele locale, dar sunt grupuri interesate care se opun şi nu se votează, din păcate.
Asa cum spunea si Andox, cei care au murit aici au fost romani adevarati!
Până vom putea vedea acest film (sau daca-l vom vedea, ne mulţumim cu un film scurt, de 3 min, pe care l-am găsit pe internet.
E un film emoţionant, care evocă un moment din acea cruntă bătălie, din “Epopeea de pe Mureş”.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Castelul Bethlen din Bahnea, un castel refăcut de curând — scris în 16.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 O altfel de aniversare — scris în 10.06.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vizită și degustare la Crama Villa Vinèa — scris în 23.08.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Hai-hui prin judetul Mures — scris în 13.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Valea Muresului si castelele familiei Haller — scris în 28.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Valea Muresului si castelele sale: Rákóczi-Bornemisza, Teleki — scris în 26.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Castelul Kemény din Brancovenesti — scris în 20.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ