ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Valea Muresului si castelele familiei Haller

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe traseul nostru urmeaza doua castele apartinand familiei Haller, situate la nici 4 km unul de celalalt, unul renovat si transformat in hotel, celalalt, candva un castel baroc, devenit astazi o ruina.

La circa 40 km de Dumbravioara, la sud vest de orasul Targu Mures, se gasesc localitatile Ogra si Sanpaul, in care familia Haller a avut domenii in posesie. Resedinta familiei a fost la Sanpaul, ulterior construind castelul din Ogra, desi ambele au intrat in posesia familiei in acelasi an, 1609.

Am ajuns mai intai la Ogra, am parcat masina la intrarea pe domeniul castelului si am parcurs aleea delimitata de copaci si trandafiri. Un sopron gazduieste o caleasca din piele si lemn, dar si o masina de epoca, iar in gradina este amenajata o terasa unde noi am servit inghetata artizanala, intr-un cadru romantic.

Candva, castelul avea camere boltite, decorate cu stucatura si picturi murale, mobilier din lemn masiv de la Paris, candelabre aduse din Viena si o capela romano-catolica privata. Nationalizarea a schimbat aspectul si destinatia castelului, pictura murala a fost distrusa, aici functionand ulterior o scoala, un internat si sediu militar, iar din 1990, a fost abandonat, avand soarta majoritatii castelelor din Transilvania.

In 2007, doua tinere au cumparat castelul de la mostenitorii familiei Haller si l-au renovat, folosind descrieri si fotografii, aducandu-l la aspectul pe care-l avea in vremurile de glorie. Dupa patru ani l-au transformat in hotel cu restaurant si crama, pastrand aerul nobiliar in cele 13 camere si un apartament, amenajate cu mobilier in stil vechi.

Am pasit in interiorul acestuia, in holul unde se afla receptia si am intrebat daca pot face un tur, stiind ca unele dintre castele au circuit inchis, chiar si in perioada„non-covid” .

M-am plimbat pe holurile acestuia si„am tras cu ochiul” in salile de la etaj unde sunt amenajate restaurantul si sala de conferinte. Castelul detine din 2015 si un spa cu bazin cu apa sarata naturala, jaccuzi, sauna, salina, apa termala fiind chiar din forajul din curtea castelului.

Mi-a placut expozitia amenajata cu o serie de lucruri care au apartinut familiei Haller si au fost recuperate: mobilier, picturi, manuscrise, carti vechi, fotografii, obiecte personale.

In opozitie, la nici 4 km distanta, castelul Haller din Sanpaul este o ruina, de care nu m-am apropiat prea mult de teama sa nu se prabuseasca. Legenda care spune ca o vrajitoare a blestemat familia si castelul, pare adevarata, avand in vedere distrugerea castelului de mai multe ori, de-a lungul timpului. Nimic din imaginea ruinelor de astazi nu ma poate duce cu gandul la constructia luxoasa cu camere boltite decorate cu picturi si sculpturi, mobilier din lemn masiv adus din Paris si candelabre din Viena, ale cladirii baroce.

Din 1949, cand castelul a fost nationalizat, cladirea a fost transformata pe rand in scoala, locuinta, magazie. Mobilierul si accesoriile valoroase au disparut, ulterior castelul a fost abandonat si complet jefuit. Mostenitorii au dobandit castelul dupa un proces de 10 ani, inceput dupa 1989 si l-au donat arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia.

In opinia mea, si nu cred ca doar a mea, castelul ingropat in buruieni, aflat intr-o stare deplorabila nu va mai putea fi recuperat decat cu eforturi financiare foarte mari.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 28.12.20 16:13:21
Validat / Publicat: 28.12.20 22:24:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE].

VIZUALIZĂRI: 761 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Sopronul care adaposteste masina de epoca si caleasca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23844504356384 sec
    ecranul dvs: 1 x 1