ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valea Muresului si castelele sale: Rákóczi-Bornemisza, Teleki

TIPĂREȘTE URM de aici

Am innoptat la Reghin si am continuat incursiunea pe taramul castelelor, cu Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu, aflat la 13 km de Reghin. Astazi, castelul este in proprietatea Consilului Judetean Mures si nu poate fi vizitat, fiind in renovare.

Acesta a fost ridicat de Principele Gheorghe Rakoczi I, ca si conac de vanatoare. Ulterior a fost concesionat vicecancelarului tarii, Ioan Bornemisza, pentru o perioada de 99 ani, dupa care a fost recuperat de catre stat si transformat intr-un castel de vanatoare pentru printul succesor, Rudolf de Habsburg. Ulterior, dupa moartea acestuia, aici a avut sediul Scoala Silvica, pana in anul 2000.

Am intrat in curtea castelului, accesul in parc fiind permis, ne-am plimbat in natura si ne-am apropiat de castel atat cat am putut, cu regretul ca nu putem patrunde in interior.

Am pornit apoi spre o alta locatie, castelul Teleki din Gornesti, numit „cel mai frumos castel din Ardeal” si „comoara Muresului” . In prealabil ne-am programat telefonic, intrarea fiind cu ghid, din ora in ora, doar pentru grupuri. Noi am fortat putin nota, spunand mai in gluma, mai in serios, ca suntem un grup de doua persoane. Unul dintre cei 4 mostenitori, Teleki Kalman, ne-a intampinat si ne-a recomandat sa ne plimbam prin parc, pana cand vom fi preluati de ghid. In gradina, printre flori, am intalnit o alta mostenitoare, care nu locuieste in Romania, insa vara vine aici, avand grija de castel.

Doamna simpatica ce ne-a fost ghid, ne-a invitat in fata castelului si a inceput sa deruleze povestea castelului. Initial aici a fost ridicata o cetate cu 2 bastioane si 2 turnuri mai mici. Intrarea principala avea un pod mobil si cetatea era inconjurata de un sant de aparare.

Mihai Teleki este cel care ridica acest castel baroc pe locul fostei cetati medievale, pastrand ideea de pod la intrare. Acesta are 52 de camere si 365 de ferestre, simbolizand zilele anului, construit in stil Grassalkowich, intalnit la o serie de castele din Ungaria si Slovacia.

Castelul are plan sub forma de U, cu o cupola inalta in zona centrala, deasupra salii de receptie. Pavilionul central este decorat cu ornamente rococo, ferestre mari arcuite deasupra carora se afla alte ferestre mai mici de forma ovala.

Interiorul castelului s-a pastrat destul de bine, desi la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cladirea a fost jefuita si biblioteca distrusa. In 1949 acesta a fost nationalizat, iar in 1956, transformat in preventoriu TBC pentru copii. In perioada comunista, acesta a suferit modificari si renovari, printre care incalzirea centrala, inchiderea porticului de la parter cu ferestre, inlocuirea ferestrelor vechi.

A fost retrocedat familiei Teleki in 2006, care insa abia din 2011 a intrat in posesie si l-a introdus in circuitul turistic, propunandu-si renovarea acestuia pentru a fi vizitat de turisti, inchiriat pentru evenimente private, dar si festivaluri, si in viitor, amenajarea catorva camere in regim hotelier. Originale sunt tamplaria, mozaicul, sobele, candelabrele, stucaturile, dar exista si cateva decoratiuni si piese de mobilier care s-au pastrat foarte bine. Deasupra usilor de la intrare este incrustat blazonul familie.

Am urcat scara principala si am ajuns intr-un hol luminos, in care obisnuia sa fie un pian, astazi aici fiind o masuta, scaune si o canapea, modeste, dar care se incadreaza foarte bine in decor. Din hol se face trecerea catre salonul mare si din acesta se continua, si la stanga si la dreapta, cu cate doua saloane secundare.

Salonul mare de la etaj are tencuiala originala, in stil baroc, sobele din portelan alb in stil rococo si candelabrele confectionate din sticla de Murano, aduse din Venetia, cel din mijloc mai bogat ornamentat.

Marturie a ceea ce a fost in perioada comunismului, pe peretii uneia dintre incaperi s-au pastrat desenele cu iepurasi colorati, dar si o fotografie alb-negru a dormitorului copiilor, cu acele paturi cu schelet metalic, pe care inca le mai intalnim in spitalele noastre.

Doar doua incaperi mai sunt mobilate cu piese de mobilier autentic si completate cu alte obiecte care ar fi putut exista in ele, restul incaperilor fiind goale.

In parcul castelului, initial de inspiratie franceza si incepand din secolul al XIX-lea, transformat intr-unul englezesc, exista castani, frasini, salcami, stejari, dar si un arbore gingko biloba mascul (care nu face fructe), foarte batran.

In parcul palatului au fost adaugate 11 statui: 7 sculpturi reprezentand zeitati ale Antichitatii, cea mai bine pastrata fiind a lui Neptun (langa care am facut si eu fotografii) iar 4 infatisand pitici, reprezentand tipuri umane satirizate din istoria Frantei. 9 dintre ele se mai pastreaza astazi, insa intr-o avansata stare de degradare.

La plecare, ne-am intalnit cu mostenitoarea care ingrijea gradina si am schimbat cateva cuvinte, in limba engleza, noi incantati de ceea ce am vazut, ea multumindu-ne ca am vizitat castelul si rugandu-ne sa il promovam.

Un alt castel pe care ne-am dorit sa-l vizitam, apartinand familiei Teleki (am uitat sa spun ca arborele genealogic este foarte stufos, familia Teleki fiind numeroasa), este cel din Dumbravioara. Am citit ca nu poate fi vizitat, fiind proprietate privata si inchisa publicului, insa distanta dintre cele 2 castele Teleki fiind de doar 4 km, am decis sa mergem pana in Dumbravioara. Acesta se gaseste la soseaua principala, in spatele unui gard care iti permite sa privesti in curte, unde am descoperit un castel, de fapt mai mult un conac, care arata binisor. Acesta a fost redat familiei Teleki in anul 2005, insa urmasii l-au vandut reputatului cardiolog Benedk Imre. Acesta si-a propus sa il renoveze si sa il transforme in muzeu, dar sa existe si dormitoare pentru familie si invitati, iar partea din stanga sa o transforme in unitate de recuperare cardiovasculara, printr-un proiect cu finantare europeana. Sa speram ca acest proiect se va si realiza, pentru a nu ajunge o ruina, asa cum sunt multe dintre castelele din zona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 26.12.20 14:29:58
Validat / Publicat: 26.12.20 17:07:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE].

VIZUALIZĂRI: 812 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[28.12.20 13:25:17]
»

Interesant. ​​

​​Desi am parcurs de cateva ori Valea Muresului, nu mi-am luat timp pentru castele. ​​​​

Ba chiar mi s-a intiparit o imagine de spaima generalizata a localnicilor intr-un an cu o inundatie puternica cand oamenii se uitau cum creste nivelul Muresului si se rugau sa nu fie direct loviti de viitura. ​​

Altfel, Muresul serpuieste asa frumos prin depresiune si o plimbare in tihna pe valea luimerita programata, si bineinteles cu includerea obiectivelor de vizitat. ​​

Sarbatori fericite! Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[29.12.20 00:05:39]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Dragoș_MDPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.12.20 00:49:16]
»

O fi vreo legătură între proprietarii (foști) ai unuia dintre castele și celebrul muzeu omonim din Madrid?

(Întreb pentru un prieten). ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078985929489136 sec
    ecranul dvs: 1 x 1