Solicitare CMR / BULGARIAîncărcată de pe telefon!

Codul bunelor maniere la all inclusive

Trimisă în 06.07.16 12:02
autor RalukBSV [Bucuresti]
» VIZUALIZĂRI: 5420

Buna,

In curand plecam in prima vacanta la all inclusive in Bulgaria. Pentru ca tot vad comentarii despre romanii care își umplu farfuria si lasa mancarea neterminata (regula de bun simt), propun sa adunam câteva reguli de comportament.

Eu recunosc ca nu stiam ca nu e ok sa iti iei mancare "la pachet" cat esti la masa, mi se parea oarecum firesc sa poti sa-ti iei o gustare pentru la plaja sau daca pleci in alta parte. Asa ca va rog sa imi spuneti si alte reguli nescrise, nu vreau sa ma fac de râs!


  • PERIOADA: August -- NOPŢI CAZARE: 8
  • BUGET: 1000
  • ADULŢI: 2 -- COPII: 1 -- VÂRSTA: 1

Răspunsuri

Deborah77PM3r[06.07.16 13:05]

Daca pleci in vreo excursie si pierzi una dintre mese incearca sa vorbesti cu personalul, de obicei iti pot prepara un pachet pe care sa il iei cu tine.

Pe plaja nu prea are sens sa iti iei gustari, daca este plaja hotelului, pt ca de obicei ai acces la diverse gustari de la snack bar.

In rest, bunul simt este acelasi peste tot. Daca esti invitat la o ruda la masa si te servesti de pe un platou, banuiesc ca nu iti umpli farfuria pana de sosul pe de laturi si murdaresti fata de masa, ca sa lasi apoi trei sferturi nemancat

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (3 voturi)

CiobiSV2r[06.07.16 14:07]

@RalukB - Salut! O intrebare ft buna, de buna maniera! Toata lumea ar trebui sa puna pe farfurie atita mincare, incit sa nu mai ramane pe farfurie resturi, sau ft putin. Daca nu sunt sigur de gustul mancarii, prima data iau putin si daca imi place, mai "complectez" farfuria. Nu vreau sa fac economie pe buzunarul hotelului, dar nu asa se pune problema. E chestie de bun simt si de "cei 7 ani de acasa".

Ceva ft. important nu numai la restaurantele din Bulgaria, dar si in Romania: nu pui copilul sa tina masa rezervata pana cand tu stai la coada! De multe ori din aceasta cauza nu se gasesc mese libere! Din pacate e o obisnuinta, de care greu putem scapa. Pt. ca daca vezi ca altii asa procedeaza, si tu faci la fel sa nu ramai cu farfuria plina in picioare... Vacanta si pofta placuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (2 voturi)

Gratian*GD[06.07.16 14:36]

Buna ziua,

Codul bunelor maniere din pacate nu este respectat nici de catre alte natii, nu doar de romani.

Am sa va detaliez cateva reguli de baza pentru a avea un comportament decent si de bun simt.

1. La masa sa incercati sa mancati cat mai curat, deoarece sa va ganditi ca vor mai manca si altii dupa dumneavoastra, si nu cred ca v-ar placea sa mancati dupa cineva care a lasat masa plin de firmituri si resturi de mancare, cum vad si prin vacanta in strainatate si in Romania la diverse restaurante si fastfooduri. Sa nu va ocupati masa cu poseta sau geanta in timp ce va cautati de mancare, in timp ce va puneti in farfurie sa evitati sa rascoliti cu degetele prin platou, folositi tacamul destinat servirii felului respectiv, sa nu vorbiti cu gura plina, si mai sunt multe altele care daca va ganditi si le puneti in practica nu aveti de ce sa va faceti griji.

2. La piscina si la plaja sa nu ocupati sezlongul cu prosopul in timp ce dumneavoastra va odihniti putin in camera hotelului, sa nu stropiti lumea la piscina, sa folositi dushul inainte de a intra in piscina sau mare.

3. Prin hotel si la spectacolele de seara, la amfiteatru, sa aveti tot timpul bun simt si sa nu deranjati pe altii din jurul dumneavoastra cu tipete, semne obsecene si alte lucruri care nu sunt la locul lor.

Astea ar fi in mare, bineinteles lista bunelor maniere este lunga si in primul rand trebuie avuti cei 7 ani de acasa.

P. S. : Eu merg pe ideea ce nu-ti place tie, sa nu faci nici altuia

Vacanta placuta si distractie maxima.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (2 voturi)

RalukBSVAUTOR SOL[06.07.16 17:36]

Hotelul nu are plaja privata si recunosc ca ma gandeam ca la. micul dejun sa iau o gustare într-o caserola pentru plajă. Deci nu este ok sa fac asa? Chestia cu mancatul curat si cu gândul la cei ce vor veni dupa mine se aplica la toate restaurantele cu autoservire de oriunde din lume, sper sa înceapă sa tina cont de asta cat mai multi.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

IoanaVSR[07.07.16 00:04]

Cred ca cel mai simplu e sa tratezi un restaurant all inclusive ca un restaurant normal unde menu ul nu se afla pe hartie ci la fata locului. Adica sa te gandesti dinainte cam ce ai vrea sa mananci si sa te orientezi in functie de aceasta optiune. Principiul "incerc de toate pentru ca este" duce la risipa si frustrari, daca nu ale tale atunci sigur ale comesenilor. Daca in familie sunt copii e bine sa i intrebati dinainte cam ce ar vrea sa manace ca sa nu faceti naveta de 7 ori cu farfurii la vederea carora doar stramba din nas.

Mie mi s epare ok sa selectez initial un singur platou cu aperitive iar apoi felul dorit de fiecare intr-o cantitate rezonabila. Daca e o problema cu acel fel de mancare atunci il schimbam dar daca a fost cel "enuntat" in prealabil nu ar trebui sa fie o problema.

In prima zi e mai greu poate sa te orientezi dar in urmatoarele ar tb sa fie ok. La unele restaurante clientii sunt invitati catre mesele libere (spun din experienta din Turcia) la altele presupun ca se ocupa in ordinea sosirii. In acest caz, daca nu e un impediment major e bine sa alegeti o ora mai putin aglomerata.

Pentru a nu pierde timp si nervi inutil e bine sa stii si ce vrei sa bei, pentru a nu obliga chelnerul sa recite lista de bauturi. Daca doresti vin alb e usor sa alegi din 2-3 optiuni, n-are rost sa asculti toate sortimentele de bere. Asta inseamna timp castigat pentru chelner si o servire mai buna in general.

La desert de asemeni nu facem colectie de prajituri, alegem ce ni se pare interesant si lasam descoperirea altor sortimente pe urmatoarele zile. Daca restaurantul ofera fructe cred ca e ok sa iei un mar sau o banana la pachet pentru copil.

Un lucru foarte important dar cam trecut cu vederea ar fi politetea, fata de comeseni si fata de personalul de servire. Un zambet nu strica niciodata, la fel si vorbitul calm, chiar si o mica gluma. Suntem in vacanta deci nu ar trebui sa facem competitie in ale aprovizionarii. Deci inghesuitul, datul din coate, frenezia umplerii farfuriei nu sunt necesare, iar daca cei din jur par sa nu stie asta calmul si politetea pot rezolva problema mai bine decat nervii.

In rest, pentru alte servicii ale hotelului banuiesc ca aplicam cu totii regulile de buna purtare, papuci si dus la piscina, tinuta corecta in spatiile hotelului, pastrarea curateniei pe plaja, comportament civilizat la spectacole, fara exces de selfiuri si poze.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

mishuAPL24r[07.07.16 09:14]

Am citit cu placere cele scrise mai sus si din cate vad se pune mare pret pe cei 7 ani de acasa. Unii se vor scuza insa spunand ca au fost dati la scoala de la 6 ani deci la ei nu se pune. Pe de alta parte cand mergem undeva de cele mai multe ori ne gandim doar la noi.

Spun asta si prin prisma faptului ca m-am intors in data de 4.07 din concediul petrecut in Bulgaria (a 7-a oara in acelasi hotel). Oamenii au fost mereu altii dar din pacate caracterul romanilor este majoritar unul de turma.

Erau venite 4-5 familii care aveau pretentia foarte clara sa stea impreuna la aceeasi masa, asta insemna ca isi uneau de la ei putere mai multe mese, lasau intr-adevar copiii sau gentile sa pazeasca mesele pana isi umpleau farfuriile (fiecare lua cate ceva si pentru celalalt asa ca va dati seama ce iesea acolo).

La receptie la cazare aceleasi pretentii si in rest multe mofturi. Hotelul avea si animatori care incercau sa scoata lumea la jocuri, despre romani stiau foarte clar ca prefer sa se bage la bere decat la jocuri, si daca se bagau la jocuri acestea erau doar cele in care puteau sa castige ceva, daca era doar pentru placere nu se bagau. Si ca sa spunem cinstit mai erau si ofticosi.

Ce as mai recomanda, intr-adevar dusul inainte de piscine, dar si dupa piscina si daca mergi la restaurant direct de la plaja, costumul de baie sa fie uscat, erau multi care comentau ca tapiteria scaunelor/ canapelelor este patata/ uda, dar vedeai o multime cum veneau uzi si asa se si asezau.

Depinde de noi sa ne facem zilele placute si sa ne gandim ca suntem in casa noastra.

Concediu placut.

PS- Nu mi-a interzis nimeni sa ies insa dupa masa cu un fruct. Pentru alte intrebari poti prin PM eventual

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

Dragoș_MDAU57r[07.07.16 09:34]

@RalukB - Despre a lua sau nu ceva din restaurant pentru „la plajă” - chestia e discutabilă. În principiu, așa ceva nu e permis. La unele hoteluri există un beach bar unde poți primi o gustare sau băutură gratis în cadrul programului A. I. Dar nu e o regulă. Majoritatea închid ochii față de persoanele care ies cu un măr sau o piersică din sala de mese, dar dacă vezi că la hotelul tău nu se admite asta, nu insista.

Altceva, despre care văd că nu s-a scris mai sus: unele hoteluri impun (cel puțin la cină) un dress code - fără pantaloni scurți, șlapi etc. (e specificat clar ce nu ai voie și ce recomandă să porți).

Vacanță plăcută!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

gottyPA11r[07.07.16 10:50]

Ar trebui data si o explicatie pentru faptul ca restaurantele interzic mancarea luata la servetel pe plaja:ce faceti daca, din cauza caldurii, mancarea se altereaza si faceti toxiinfectie? Dati vina pe restaurant, nu? Eh, ca sa nu exista discutii ei prefera sa nu si asume riscul acesta. Bine, o sa spuneti ca nu este cazul daca luati doar un pateu sau ceva care sigur nu se va deteriora. Insa, este nevoie de o regula generala ca sa nu existe loc de interpretari.

Concediu placut!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Corina70SR5r[07.07.16 15:13]

Eu as mai adauga o regula de bun-simt : in cazul hotelurilor care au bar la piscina/plaja si la masa de pranz/intre mese ofera mancare gen fast-food, inghetata, placinte sau mai stiu eu ce:

- evitati sa va puneti mancare in farfurie in timp ce va siroieste apa de pe maini sau de pe par, pentru ca tocmai ati iesit din piscina sau din mare. am vazut astfel de scene, apa scursa de pe corp ajungea direct in caserolele cu inghetata (de unde te serveai singur).

Iarasi, nu va duceti in talpile goale la toaleta de langa piscina/bar si apoi intrati in piscina, fara sa treceti mai intai pe la dus. Oricat vi s-ar parea de curat la acele toalete, nu e ok sa luati pe talpi diversi microbi si sa-i duceti in apa piscinei. Chiar daca aceasta este igienizata cu clor sau alte substante speciale, cand mergeti la toaleta folositi totusi papucii.

Mai spunea cineva despre asezatul cu costumul ud de baie pe scaunele tapitate. Eu as adauga ca ar trebui sa evitati sa va asezati pe scaune si daca tocmai v-ati dat cu lotiune de protectie solara sau ulei. Acestea raman pe scaun si pot pata hainele celor care vin seara la bar / terasa / amfiteatru si se aseaza pe acele scaune.

Mie imi place ca atunci cand merg in concediu in alta tara sa incerc sa aflu cum se pronunta cateva expresii uzuale din limba tarii respective : buna dimineata, buna ziua, va rog, multumesc, da/nu, etc. Cand interactionati cu personalul de la hotel, exprimandu-va in limba lor natala, veti observa de cele mai multe ori surpriza, zambet si incantare pentru efortul de a invata acele expresii.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

RalukBSVAUTOR SOL[07.07.16 17:54]

Avand in vedere multitudinea de experiente neplăcute cu alti comeseni de la all inclusive, cum ati procedat cand ati fost direct deranjati de astfel de personaje? Sau pur si simplu trecem mai departe si incercam sa-i evităm?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Deborah77PM3r[08.07.16 09:57]

Pai cred ca depinde de fiecare in parte. Daca esti genul caruia ii place sa se certe in concediu si vrei sa faci pe politistul incercand sa-i civilizezi pe altii, poti incerca sa-i tot corectezi. Eu una, daca nu se aseaza peste mine pe sezlong, prefer sa-i ignor. Maxim un cot intre coaste daca mi se baga in fata la coada...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

auracheSV[12.07.16 23:41]

@RalukB - daca deranjul are loc intr-o incinta (restaurant, club, bar) se sesizeaza persoana responsabila de locatie, care poate fi un sef de sala. sef de sector, chelner, sef animatori. Daca se intampla in exterior se sesizeaza supraveghetorul locului.

Am vazut o interventie la un hotel de top din Turcia in care omul de securitate l a imobilizat pe un tanar zurbagiu rusnac. Pentru ca tanarul l a lovit pe agent a primit riposta: un pumn in obraz, zurbagiul la pamant si apoi evacuat de doi agenti de pe pontonul unde se tinea un night party. Totul a durat 1 minut, treisferturi din cei prezenti nici nu au observat ce s a intamplat.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

  • [12] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10536599159241 sec
    ecranul dvs: 1 x 1