ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plăcut surprins de orașul doctorilor fără de arginți

TIPĂREȘTE

Da, nu vă mirați! Până prin 1949 ('47?), când a fost rebotezat după revoluționarul Yane Sandanski (Яне Сандански), orașul se numea Sveti vraci (Свети Врач) - adică așa cum îi cunoaștem noi de la biserică, doctori fără arginți.

Aflat în Sud-Vestul extrem al Bulgariei, orașul a avut o istorie agitată încă de pe vremea tracilor (când purta numele Medius), legendele spunând că însuși Spartacus e din aceste locuri. În prezent, pentru majoritatea conaționalilor noștri, e doar o intersecție prin care trec în drumul lor estival spre Grecia. O mică parte se opresc aici să doarmă o noapte, pentru a putea porni a doua zi dis-de-dimineață la drum spre destinațiile mai depărtate ale Elladei. Cei ce merg doar prin Thassos sau Halkidiki ori Caterini, nu cred să mai oprească aici când mai au doar vreo trei ore de drum.

La fel cu Băile Herculane, orașul de la poalele munților Pirin e o străveche stațiune balneo-climaterică. Are sanatorii balneologice, avea și un frumos bazin descoperit în parcul mare al orașului (momentan în renovare) și majoritatea hotelurilor de „clasă” oferă servicii SPA. Sunt izvoare minerale cu apă termală, cu temperaturi cuprinse între 35 și 80 de grade Celsius, iar în privința aerului, se laudă că e al doilea loc din lume unde concentrația de codoi, pardon! de CO2, e cu peste 3% mai redusă decât media.

Orașul e construit în terase, coborând lin de-a lungul râului Sandaska Bistrița și oferă privirii peisaje de vis. Bistrița asta a lor se varsă în râul Struma, ce însoțește drumul european E79 și pe care o putem admira din goana mașinii sau putem opri și profita de unul dintre multele centre de rafting din defileul dinaintea orașului.

Ajuns și eu aici asemeni celor despre care vorbeam mai sus, doar pentru o noapte de somn, în tranzit spre Parga, am avut totuși curiozitatea să ies prin oraș, deși la o primă vedere părea doar un târg prăfuit, de provincie. Dar s-a dovedit că prima impresie a fost greșită.

Am pornit de la hotel (Aneli) spre zona pietonală și am dat în Piața Bulgaria, străjuită de-o parte de casa de cultură a orașului și de o frumoasă arteziană, iar pe cealaltă parte de Hotelul SPA Sveti Nikola. De jur împrejur, restaurante și terase, cu oameni la mese la un pahar de vorbă, câțiva bunici își plimbau nepoții sau îi dădeau în „tiribombe”. Am mers apoi de-a lungul străzii pietonale (str. Makedonia) și pe drum am dat prima dată peste vestigiile unei vechi biserici (din perioada creștină timpurie), alături de care este și muzeul de istorie al orașului (închis la acea oră, din păcate), iar puțin mai departe am aflat și locul unde se află primul dintre cei doi faimoși platani multiseculari - chiar în fața tribunalului, într-un mic scuar alături de o altă arteziană. Nu peste mult timp, mergând în continuare, se ajunge pe malul Bistriței (locale), peste drum de marele și frumosul hotel Interhotel Sandanski.

De aici, se intră în marele parc municipal, unde se află al doilea arbore (platan) secular despre care pomenea colega Biancuța acum ceva vreme. Parcul e minunat, mirosul de pini amestecat cu flori de tei și de iasomie făcea aerul răcoros al serii să pară o dulce ambrozie, dar asta e din alt film...

La capătul de sus al parcului e un lac (cu bărcuțe), teatrul de vară, stadionul orașului (Spartak) dar și un ștrand. Se pare că e al doilea parc municipal, ca mărime, din Bulgaria, după Morska Gradina din Varna.

A fost o plimbare plăcută; păcat că nu am avut mai mult timp... Mai sunt locuri de văzut - izvoarele minerale, băile romane, biserici, fosta reședință a lui Todor Jivkov (fostul lor lider comunist, răsturnat tot în 1989 - acum sub denumirea „Rezidența Sveti Vraci”)... pfff... Mai bine căutați singuri - Wikipedia.

Și, ca să nu mai deschid un topic separat cu locuri de mâncat - mai adaug aici că la ieșirea din oraș spre Kulata e un restaurant Happy la care am mâncat la întoarcerea din Grecia. Aceeași mâncare bună, la prețuri rezonabile și cu serviciu eficient într-o ambianță (cum altfel?) veselă cu care m-am obișnuit deja de la cel din Ruse unde am fost deja de vreo trei-patru ori. Singura diferență este că aici, meniul nu e în bulgară și română, ci numai în bulgară și... greacă!

Tot aproape de drumul european e un mare supermagazin Kaufland, de unde la preț foarte bun vă puteți umple „cămara” de vacanță, dacă veți sta la „self-catering”. Eu unul am profitat de asta și chiar a contat.

Restul - data viitoare. pentru că va fi și o dată viitoare, cu siguranță!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 01.06.13 23:11:17
Validat / Publicat: 02.06.13 01:12:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3107 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Râul Struma, din fuga mașinii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin [02.06.13 09:34:03] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Krisko CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [03.06.13 01:11:38] »

Se pare că e al doilea parc municipal, ca mărime, din Bulgaria, după Morska Gradina din Varna

Sa nu uitam de Morska gradina din Burgas cat si de Borisova gradina din Sofia, dar totusi ramane un onorabil loc patru.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Sandanski și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060563087463379 sec
    ecranul dvs: 1 x 1