ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sofia by night

TIPĂREȘTE URM de aici

Spre sfârșitul anului trecut am plănuit un city break la Sofia. Despre cazare, v-am povestit încă de atunci; despre „mâncătorii”, tocmai am scris - a mai rămas să povestesc despre plimbări.

În ziua când am sosit, după ce ne-am cazat, prima grijă a fost să dăm fuga la Ambasadă și să votăm. Era prima oară când celor din diaspora li s-a oferit ocazia să poată să-și exprime voința politică fără a mai fi batjocoriți și am vrut să fim printre primii care beneficiază de această oportunitate.

Am rugat deci pe cei de la recepție să ne cheme un taxi „oficial” (adică nu dintre cele care sunt vestite cam prin tot internetul că dau țepe prin Bulgaria, afișând o denumire și un număr de telefon aproape identice cu ale firmei „normale”, dar au tarife astronomice de care afli abia când se oprește aparatul de taxat) și în așteptarea acestuia am mai făcut câteva poze la exteriorul hotelului, în amurg.

După ceva mai mult decât promisese că ajunge, apare și mașina noastră. Și după ce am ieșit cu el în bulevard, am înțeles de ce: și la ei, la anumite ore, traficul la ei e chiar mai groaznic decât în București. I-am spus că vrem să ajungem la Ambasada României și am pornit la drum. Mă rog, „pornit” e un eufemism, dar încet-încet, am început să avansăm. Pe drum, la un moment dat, pe când noi vorbeam pe limba noastră pe bancheta din spate, ne întreabă dacă vorbim bulgărește (destinația i-o spusesem în bulgară) și când îi spunem că da, el cică... „Eu nu” (în engleză). După care a urmat un scurt dialog amuzant, în engleză, spunându-ne că era doar o glumă. Și ne-a lăudat și pentru felul cum vorbim limba lui, dar și în engleză. Am mai discutat de una-alta și uite-așa pe nesimțite, am trecut de stadionul Vasil Levski, apoi am cotit-o la dreapta pe strada Țar Asen II și iată-ne ajunși la Ambasadă. Aici, totul a decurs foarte rapid - scanat C. I., pus ștampila, aruncat buletinele în urnă, predat ștampila și ridicat C. I. apoi pe-aci ni-i drumul: înapoi pe aceeași stradă până la podul Vulturilor (Orlov Most) iar de aici pe bulevardul Țar Osvoboditel până la Universitate, apoi prin spatele clădiri Adunării Naționale a Bulgariei până am ajuns lângă catedrala Sfântul Aleksandâr Nevski.

Mă tem că n-o să vă spun mai nimic despre ea (o să pun la final link-uri spre wikipedia pentru cei mai curioși), în afara faptului că noaptea arată superb. Merită o vizită după lăsarea întunericului, la fel cu restul obiectivelor ce le voi descrie în continuare.

Bun, așadar, despre plimbarea hai-hui pe străzile capitalei Bulgare, noaptea… Tot în piața Sf. Aleksandâr Nevski se află și alte monumente demne de menționat și / sau vizitat, dacă treceți mai pe lumină: Monumentul Eroului Necunoscut - o flacără vie ce arde lângă zidurile bisericii Sfânta Sofia; statuia leului (da! au și ei un leu, asemeni celui de pe dealul Cotroceni;)) apoi cea a țarului Samuil (unul dintre cei mai importanți conducători al primului țarat Bulgar - 997_1014) și Monumentul Voluntarilor Bulgari. O clădire foarte frumoasă de aici mai este și cea a Sfântului Sinod al Patriarhiei Bulgare.

La câțiva pași de acestea, prin parcul Pușkin, se poate admira silueta zveltă a turlelor aurite ale bisericii ruse (Sveti Nikolay Mirlikiiski - Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni), apoi trecem pe lângă sediul Muzeului de Istorie Naturală, admirăm „Monumentul Trabantului” și ocolind vechiul Palat Regal, ajungem în ceea ce ar putea fi numit centrul administrativ al Sofiei: clădirea Adunării Naționale, Președinția, Consiliul de Miniștri, Banca Națională, Teatrul Național „Ivan Vazov”, etc.

Evident, pe toate le-am admirat pe dinafară. Dar penumbra orei și iluminatul artificial le conferă o aură unică, sigur mult mai „sexy” decât felul cum arată la lumina crudă a soarelui.

Apoi, odată ajunși în Piața Independenței (Ploștad Nezamivisimost), am zis să traversăm și noi măcar odată corect și am coborât în pasajul pietonal. A fost cea mai inspirată alegere, altfel am fi pierdut poate cea mai interesantă parte a acestei scurte excursii: o incursiune printre ruinele Cetății Serdica, așa cum arăta ea în epoca ei de înflorire, cea romană.

La momentul construirii stației de metrou Serdika II, au dat peste ceva vestigii arheologice. Și ce s-au gândit ei? Ia să „păpăm” ceva fonduri UE, și uite așa, după vreo patru ani și cam 7,5 milioane de Euro au reușit să redea lumii o mare parte din zona centrală a vechii capitale a ținutului serzilor din regatul Trac.

A avut o istorie foarte interesantă și agitată, ale cărei detalii le puteți citi prin link-urile de la finalul articolului.

Ideea este că, dacă ajungeți vreodată prin centrul orașului, să nu ezitați să coborâți în acest pasaj și / sau chiar și în stația de metrou (unde mai sunt ceva vestigii și exponate în vitrine de sticlă) și să admirați aceste dovezi ale vechimii lor pe aceste locuri. Noi ne lăudăm cu vreo 2000 de ani de istorie, pe când ei trec de 3000… Iar primul lor țarat era întins până la Tisa și Nistru! ;)

În fine, ieșim din subteran lângă biserica Sfânta Parascheva a Șelarilor (Света Петка Самарджийска) și mai adăstăm o vreme pe străzile vechii Serdica, după care ieșim „la nivelul străzii” în fața magazinului ȚUM, nu departe de moscheea Banya Bași - geamia centrală a Sofiei. Trebuie să recunosc - am omis intenționat un mic ocol prin curtea care adăpostește biserica Sfântul Gheorghe și o altă parte din ruinele vechii cetăți și am continuat drept spre biserica Sfânta Nedelia, superb luminată și ea, dar mascată din păcate de copacii care o înconjoară pe toate părțile.

De aici, am urmat drumul ce merge drept spre NDK - Palatul Național al Culturii, cel pe care acum mai mult de 30 de ani în urmă îl tot vedeam la televiziunea lor găzduind tot felul de spectacole și întruniri… ;)

Bulevardul Vitoșa (că despre el e vorba), a fost transformat cu vreo câțiva ani în urmă în zonă pietonală, fiind acum mai plină de viață și de tot felul de localuri ce atrag deopotrivă turiști și localnici decât e centrul vechi din București. Chiar mă oprisem și căscam gura ca naivul și mă gândeam că la capitolul ăsta suntem deja mult în urmă față de ei. Și dacă mai punem la socoteală și un aeroport internațional chiar la porțile orașului, și un munte în „spatele” lui, deja nu prea mai avem vreo șansă să-i ajungem vreodată.

Evident, pașii ne-au dus până aproape de NDK, apoi trecând prin frumosul parc ce o înconjoară, am ajuns în final la strada (mă rog, bulevardul) Patriarh Eftimii, unde am găsit câteva taxiuri care așteptau clienți; eram destul de obosit ca să mai caut care e „legit”, așa că am făcut altă „schemă”: m-am dus direct la unul dintre cei opriți și l-am întrebat dacă ne duce la hotelul Festa și când tipul a răspuns că da, pentru 10 leva, am fost de acord. Cam tot atât a fost și cursa la tarif oficial de mai devreme, așa că mi s-a părut un preț corect, chiar și fără chitanță.

Cam asta fu plimbarea noastră. E mult? E puțin? Nu știu. Dar știu sigur altceva: Sofia e cu siguranță un oraș ce merită văzut la pas. Iar dacă aveți ocazia să intrați și prin ceva muzee, nu ezitați!

Vacanțe plăcute, oriunde vor fi ele!

===

Info detaliate și link-uri utile:

sofia-guide.com/how-to-av ... i-scam-in-sofia

bg.wikipedia.org/wiki/%D0 ... BE%D1%81%D1%82)

bulgariatravel.org/en/obj ... 6/42.750/25.380

en.wikipedia.org/wiki/Sofia

en.wikipedia.org/wiki/Ale ... athedral,_Sofia

en.wikipedia.org/wiki/Sai ... _Nedelya_Church

Ulpia Serdica Fortress (Town of Sofia)

Serdika II Metro Station: Gateway to Sofia's Roman Past

Ulpia Serdica - Get to know Serdica!

===

Harta micului nostru tur pietonal - aici

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 28.01.20 12:14:09
Validat / Publicat: 28.01.20 14:19:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2010 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Sofia by night - Catedrala Sfântul Aleksandâr Nevski
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

crismis
[28.01.20 20:20:13]
»

@Dragos: Extraordinar cum au integrat în structurile moderne ruinele cetății Serdica! Bravo lor!

Prin contrast, mă gândesc la ceea ce se vehiculează zilele astea în media, despre artefacte din vechiul Tomis care au ajuns la groapa de gunoi, excavate pentru a face loc unui mostodont modern... Așa e, n-avem nicio șansă să-i ajungem...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[28.01.20 21:38:07]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianic
[30.01.20 09:26:53]
»

@Dragos:

În ziua când am sosit, după ce ne-am cazat, prima grijă a fost să dăm fuga la Ambasadă și să votăm. Era prima oară când celor din diaspora li s-a oferit ocazia să poată să-și exprime voința politică fără a mai fi batjocoriți…

În luna mai anul trecut, când am fost în Tunisia, mai multe persoane și-au manifestat dorința de a merge la Tunis, la ambasadă, pentru a vota. Ghidul a promis că aranjează cu transportul (noi eram la Iberostar Kantaoui Bay - Sousse, dar aveam programată și o vizită în capitala țării, la Tunis). S-a dat telefon la ambasadă în legătură cu solicitarea noastră, iar răspunsul a fost că nu pot vota decât rezidenții în Tunisia, persoane cuprinse deja pe listele lor. Turiștii… au rămas cu opțiunea electorală doar în gând.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[30.01.20 11:23:20]
»

@iulianic:

răspunsul a fost că nu pot vota decât rezidenții în Tunisia, persoane cuprinse deja pe listele lor.

Reprezentantul ambasadei merita un dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot.

Conform cu chiar documentele de pe saitul oficial, turiștii puteau vota la secțiile din „străinezia” pe 26 mai!

CINE POATE VOTA LA SECȚIILE DE VOTARE ORGANIZATE ÎN STRĂINĂTATE

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin -domiciliați, rezidenți sau turiști

Dar pe vremea aia, era altcineva la Palatul Victoria... nomina odiosa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[29.03.20 16:44:15]
»

@Dragos: Ai imbinat utilul cu placutul sau cum se mai spune, intai munca apoi distractia.

Frumoasa plimbarea voastra, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sofia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058952808380127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1