ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 05.09.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 și 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La noi atâția fluturi sunt...

TIPĂREȘTE URM de aici

Credincioasă pasiunii mele, recurg acum la Goga pentru un nou titlu care evocă de fapt meleagurile bănățene. Nu-mi place Banatul: cel reprezentat de județele Timiș și Arad chiar deloc. Chestiune de pasiune (nu mă atrag multe locuri acolo), istorică (sunt ardeleancă) și de gust. Dar Banatul de munte e o altă poveste.

Revenind la fluturii noștri, cum zice ardeleanul de Goga, dacă ajungeți pe la Bigăr (devenită, iată, atât de celebră), sau în Băile Herculane (așteptând încă o reînviere), sau chiar la Văliug, dați fuguța până la Eftimie Murgu (așa apare pe hartă) sau Rudăria. Îți apare în drum chiar înainte de Cascada Bigăr, între Bozovici și Anina dacă mergi (ca noi) dinspre Băile Herculane sau după cascada Bigăr, dacă vii dinspre Anina. Un indicator îți arată că, dacă o iei la stânga în direcția noastră de mers 7 km, ajungi la Rudăria, satul celor 22 de mori de apă. Satul este întins aproape tot de-a lungul unei ulițe principale, care duce într-un urcuș domol spre mori. O înșiruire de case cu un singur nivel, cu porți bogat ornamentate, unele cu obloane de lemn, altele cu geamuri termopan, dar niciodată frizând kitsch-ul, sau opulența nesimțită. Rămân cuminți în specificul lor local, credincioase tradițiilor și unui timp care parcă s-a oprit acum două veacuri.

Morile sunt așezate la ieșirea din sat, pe un drum asfaltat pe care nu îmi pot închipui cum ar încăpea două mașini. De aceea, poate, am ales să-l facem pe jos, cu răbdare și încântare. Prima moară este chiar la ieșirea din sat; la fel și următoarea. Niște căsuțe mici de lemn cu acoperiș de șindrilă, legate de drumul mare printr-un podeț și o potecă bătătorită peste cursul apelor râului cu același nume. Căsuțele de poveste închid în ele roți mari de piatră care macină domol mălai. Făina cernută de buzele lor este mult mai fină și mai galbenă decât cea din magazine, amintindu-mi de piua manuală a bunicii și de mirosul prăfos al mălaiului de odinioară, cernut în sită și împărțit în „pisat” pentru pui și făina de mămăligă. Piticii sunt încântați, se tot apleacă peste podeț să vadă cum învârt moriștile apa. E de-abia 9:30 dimineața și, la o moară, lucrașul își ridică stăvilarul. Entuziamul este maxim: -Mami, uite cum vine apa! … ascultă ce tare face! … acum pornește moara? Omul, la fel de domol ca timpul evocat, ne spune să urcăm și la celelalte mori că, pe când coborâm, o să aibă și făină. Așa și facem, iar prin fața ochilor ni se perindă mori și nume, unele puse cu drag (Îndărătnica revine în câteva rânduri), altele purtând numele unor familii (Maxinoanea ori Viloanea) sau chiar a locului unde sunt amplasate (Moara de la Tunel, Moara din Țarină). Dar noi ne-am distrat dându-le alte nume: Moara Groazei (cea de la Tunel), Moara de pe ape, Mititica, Hărnicuța, Moara de la cascadă etc.

Drumul, străbătut la pas, ia trei ore bune, dacă te încăpățânezi să vezi fiecare moară și fiecare stăvilar. De o parte e muntele, când stâncos, când acoperit de pășuni, de cealaltă – valea. La nici 30 de minute de sat, dai de o cascadă, deasupra unui pod de piatră. Un localnic ne arată stâncile Adam și Eva, una rămasă fără cap (femeile zic că ar fi Adam, bărbații că ar fi Eva, explică el cu umor). Puțin mai sus, e Moara de la Tunel, alimentată cu apă direct din stâncă. Apar tot mai multe mașini, sunt dintre aceia care văd morile în grabă mai mare decât noi. Și fluturi. Mari, cât o pălmuță de-a strumpfului meu, vioi, ți se așează pe haine, în păr și nu fug de fotografii de la 30 de cm distanță (cu telefonul, că altceva nu avem). Fluturii portocalii sunt arginia, specie rară și protejată prin lege, cei negru cu roșu sunt fluturii amiral, cei negru cu alb și cu interior roșu sunt fluturii tigru. Este luna august și vremea este superbă, aerul încărcat de mirozne, vorba moldoveanului de Creangă, iar cântecul apelor te îndeamnă să mai rămâi. Dar plecăm, și plecând nu putem lua cu noi decât săculeții de făină de mălai, fină ca nisipul din clesidra timpului, care, iată, are cu rudărenii „nesfârșită răbdare”.


[fb]
---
Trimis de ioana5 in 06.09.18 21:50:00
Validat / Publicat: 06.09.18 22:43:08

VIZUALIZĂRI: 1258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana5); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Moara „Cocheta” - așa i-am zis noi :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16650 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.09.18 23:57:34]
»

@ioana5: Foarte frumos povestit! Bravo! Nu am ajuns pe meleagurile bănățene până acum, însă atunci când vom face asta, în mod cert nu vom ocoli morile de apă de la Rudăria. Ce să facem, pentru noi se pare că timpul nu prea are răbdare. Am și o întrebare: În afară de superbii fluturași, alte vietăți ați mai observat pe acolo? Citeam pe undeva că în zonă sunt zărite deseori vipere...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'
[07.09.18 07:59:14]
»

@ioana5: Ce frumos povestit!

Felicitari pentru excursie si pentru poveste!

Testosu'
[07.09.18 08:10:26]
»

@Crazy_Mouse: Sunt astfel de animalute pe acolo. Am intalnit un frumos exemplar chiar la intoarcere din plimbarea pe jos prin chei. Traversa alene drumul asfaltat chiar in fata noastra.

Am atasat chiar o foto cu acea vipera la articolul pe care l-am scris acum cativa ani despre aceste mori de apa.

tata123 🔱
[07.09.18 08:56:56]
»

@ioana5: Mulțumim pentru prezentare, este un loc foarte frumos, ar fi fost de folos mai multe fotografii. AmFostAcolo cu mai mulți ani în urmă, am mers pe jos (așa cum se cuvine atunci când vizitezi o rezervație naturală), mi-a plăcut mult această zonă.

Întinse pe circa 3 km de-a lungul râului Rudăria, cele circa 20 de mori (nu mai funcționează toate) reprezintă o dovadă a ingeniozității țăranului român, a utilizării forțelor naturii în viața de zi cu zi, de împărțire („sharing” azi) a bunurilor.

Întâlnim în această rezervație mulinologică același procedeu de conservare „in situ” (pe locul originar, cu restaurări succesive) aplicat de specialiștii muzeografi monumentelor, așa cum am întâlnit și la gospodăria tradițională din Enisala, lângă Babadag (vezi impresii).

Vizitați morile de apă din localitatea Eftimie Murgu! Veți fi însoțiți doar de zgomotul apei și adierea ușoară a vântului. Banatul Montan e minunat!

Zoazore
[08.09.18 10:27:41]
»

@ioana5: Superb! Fără alte cuvinte!

Yersinia Pestis
[09.09.18 16:09:47]
»

Imi place mult review-ul tău, l-am citit și votat cu plăcere!

Și pozele-mi plăcură,deși, pentru un mai mare efect artistic, cred c-ar fi mers postate în alb-negru.

Altfel, per total , te-ai ales cu cineva care o să-ți aștepte postările, mai ales că sunt despre locuri unde mi-e greu s-ajung! Deși, nu-i imposibil.

Sărut mâna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Testosu', Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMorile de apă de la Rudăria [Eftimie Murgu, CS]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070693969726562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1