ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Praid: 'Casa cu fluturi ' s-a demolat!... dar am văzut alții la Sovata, în drum spre Lacul Mierlei

TIPĂREȘTE

Am fost de mai multe ori în Praid la Salină și de fiecare dată am cerut grupului să mergem la expoziția cu fluturi vii, "Casa cu fluturi", dar eram în permanență în lipsă de timp. Așa că dorința mea a rămas în așteptare mult timp.

Ziua mea de naștere s-a suprapus anul acesta cu onomastica, așa că de Florii i-am spus soțului meu, care mă tot întreba de câteva zile ce îmi doresc, că vreau ceva special, unic, ceva nou și memorabil. Nu un cadou material ci, ceva pentru sufletul meu, ceva ce mă face fericită. Vreau să mergem undeva, aproape, de la ora 18 aveam făcută rezervarea la restaurantul Casa Mureșana, iar Sovata părea că îmi poate satisface pretențiile.

Așadar hotărârea a fost luată duminica dimineața la ora 8, după ce am văzut soarele și prognoza meteo era favorabilă, vineri și sâmbătă a plouat într-una, afară s-a încălzit, erau 8°C. Pentru ca era răcoare afară, am pus în pus în capul listei "Casa cu fluturi" din Praid și apoi o plimbare în jurul lacului Ursu cu parcurgerea traseului amenajat spre lacul Mierlei, pe care nu am fost niciodată tot din lipsă de timp. Am fixat și de data aceasta ora plecării spre casă, adică stăm până maxim la ora 16.

O bucurie copilărească mi-a inundat sufletul de bucurie când îmi vizualizam corpul acoperit de minunații fluturi exotici. Făpturi gingașe, iscusit colorate care aduc zâmbete de bucurie pe chipurile copiiilor, mai ales și tuturor adulților cu sufletul de copii. Acesta urma sa fie cel mai frumos cadou de ziua mea! Făceam și fotografii cu fluturii...

Pe mașină am deschis pagina Afa și am căutat informații despre "Casa cu fluturi" din Praid. Am găsit un revew relativ recent al colegului @Crazy_Mouse -vezi impresii, am citit și recenzia făcută de @dorgo - vezi impresii. Știam că trebuie sa ajung la intrarea în Salina de la Praid, apoi îmi aminteam că am văzut afișe în drumul spre parcarea centrală. De la parcare, am urmărit afișele cam 200 m., ele însoțindu-ne pe drumul îngust printre case și... la un moment dat afișele au incetat sa mai apară, reclama la "Casa cu fluturi" nu era nicăieri, șoseaua asfaltată s-a terminat... ce să facem? Soțul meu mi-a spus să cobor și să întreb pe cineva de la vreo casă incoto să o luăm. Am pornit-o pe jos înapoi, dar în nici o curte nu erau oameni duminica de Florii la ora 11. Dacă nu erau la biserică, atunci, era și frig să stea prin curte. Știți cum este la țară, nu au sonerie la poartă. Nu era nici un suflet pe afară pe stada sau în curte. La un moment dat observ într-o grădină, un bătrân, strig și vine la stradă. Îl întreb unde este "Casa cu fluturi", iar răspunsul lui a fost: "s-a demolat! ". Mi-a picat zâmbetul în călcâie. Toata euforia s-a transformat brusc în tristețe, întrebări care încep cu: de ce? ...

Într-adevăr, ne-am uitat unde ne-a indicat bătrânelul și am observat lemne și alte rămășițe după demolare.

Ne-a spus că se face o altă construcție mai mare și probabil va fi gata până în toamnă și că oricum, noi nu eram în graficul vizitelor, casa se deschidea doar după 1 mai pentru că fluturilor le trebuie căldură. Ne-a mai spus că fluturii trăiesc doar două săptămâni și că patronul se aprovizionează continuu din Africa cu fluturi exotici, care costă foarte mult.

Și cum speranța moare ultima, cred că voi vedea fluturii într-o noua casă mai mare și mai frumoasă. Am plecat spre Sovata, mai exact, spre Lacul Ursu despre care am scris un articol detaliat anul trecut - vezi impresii și nu am să mai repet acum aceleași informații (O plimbare relaxantă în jurul lacului heliotermal Ursu din Sovata).

După ce am parcat mașina în centru, în fața hotelului Danubius, fără plată de data asta, am traversat ca să ne luăm din alimentară un suc la un litru și o pungă de pufuleți, apoi ne-am îndreptat spre Lacul Ursu, începând promenada prin partea stângă.

Era deja ora 12, dar încă destul de rece, 10°C ne arăta termometrul din bordul mașinii, aleea era străbătută de mulți oameni care doreau să să se plimbe sau să facă sport. Deasupra Lacului Ursu, 5 rațe sălbatice frumos colorate își executau și ele zborul la mare înălțime, după care plonjau în apa lacului, măcăind zgomotos. Le-am făcut câteva fotografii și am înaintat pe alee, până la indicatorul care ne arată calea spre Lacul Mierlei.

Traseul spre Lacul Mierlei este destul de lung, începe cu o urcare destul de abruptă, amenajată cu trepte delimitate de lemn și pavate cu pietricele. De-a lungul drumului spre lac, veți găsi amenajate numeroase bănci, balustrade, locuri de odihnă confecționate din lemn cu pavaje și mese cu bănci. Un pod din lemn cu un stalp de iluminat lângă el te așteaptă în mijocul pădurii, ca într-o carte de povești. Dacă ai puțin timp pentru a te opri pe el, vei savura concertul dat de păsările din pădure. Acest peisaj este completat de zborul fermecător al fluturilor colorați și de floricelele înflorite printre copacii deși. Dorința mea de a vedea fluturi de ziua mea a fost îndeplinită, chiar dacă nu au fost exotici, prezența lor m-a bucurat mult.

După un traseu cu urcări și coborâri se observă de la distanță un loc frumos amenajat cu o construcție din lemn pentru persoanele care poposesc la Lacul Mierlei. Este foarte util, pentru că băncile și mesele te ajută să nu mai lași pe jos bagajele cu mâncare, apa, etc.

Un lac mic și maro apare printre copaci, e lacul Mierlei.

Traseul este curat, întreținut, sunt coșuri de gunoi amplasate destul de des, și câteva panouri informative.

De data aceasta am să vă povestesc despre Lacul Mierlei, la care nu am mai ajuns de mai mult ce zece ani. Atunci am fost în Sovata câteva zile și am făcut tratament cu nămol și baie în acest lac, care este o opțiune pentru Lacul Ursu, pentru a face economie la intrările scumpe întrerupte la trei ore, căci aici scaldatul este gratis.

Lacul Mierlei, alături de celelalte 5 lacuri sărate de origine carstosalină din stațiunea Sovata prezintă la rândul lui fenomenul heliotermic. Acest lac are o adâncime redusă, un pic mai mult de un metru, potrivit pentru persoanele care nu știu să înoate, cu o concentrație salină ridicată. Este căutat și pentru valorosul nămol sapropelic deosebit de folositor încheieturilor dureroase și inflamate. Nu este o glumă, chiar are efect!

Dacă vreți să vă relaxați în mijlocul naturii, vă recomand acest traseu, unde, pe lângă liniște, peisaj și aer oxigenat, vă veți încărca și cu multă energie.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 27.04.17 07:03:45
Validat / Publicat: 27.04.17 07:44:28
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 3886 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Sovata, traseul spre Lacul Mierlei, aprilie 2017
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[27.04.17 08:28:37]
»

@Dana2008: La multi ani de doua ori! Cateodata, tot raul spre bine! N-ai vazut fluturi exotici, ai vazut autohtoni si ti-ai incarcat bateriile pentru o noua tura!

Plus traseul frumos si aerul proaspat!

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.04.17 11:34:04]
»

@Zoazore: mulțumesc frumos Zoazore pt urări ????!

Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Călătorii plăcute! ????

NAZARICA
[27.04.17 13:14:44]
»

Vad ca exista superbi fluturi cu par si picioare lungi, care umbla pe carari, drumuri si drumeaguri, si… mai scriu si frumos! - -

haiduc
[27.04.17 13:44:04]
»

@Dana2008:

- Noi am fost langa casa cu fluturi in iulie dar sotia nu a vrut sa o vizitam.

- Ma scuzi ca te intreb, dar sunteti sigura de informatia dela batran?

- Pe siteul casei e publicat:

Program de vizitare

Luni - Dumnică:

(fiecare zi)

9 00 -19 00

MAREA DESCHIDERE:

1 iunie 2017

- Intreb pentru ca vom fi la Sovata in septembrie.

Dan&Ema
[27.04.17 15:23:18]
»

@Dana2008:

Mai intai un SUPERBONUS! Ma bucur ca s-a generat odata cu votul meu!

Chiar daca nu ai avut parte de acei fluturi exotici, am vazut ca te-ai bucurat sa fotografieze alti fluturu superbi.

Desi la Sovata am fost o data, iar la Praid de 2 ori, se vede ca am inca multe de vazut in zona.

felicitari pentru plimbare, pentru articolul antrenant si pentru poze!

ANILU
[27.04.17 15:42:07]
»

@Dana2008: La mulţi ani! drăgălaşa. Îmi permit să-ţi spun aşa. Te-am văzut în poze.

Am citit articolul şi după ce am văzut şi pozele aşa te-am alintat. Am simţit frumuseţe... tandreţe... sensibilitate... graţie chiar dacă este cu spatele... şi am văzut fluturi într-un decor foarte fain.

Mi-a plăcut.

Felicitări.

Toate cele bune.

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.04.17 16:41:26]
»

@ANILU: bună!

Ce bine mă simt să fiu alintată!

Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Într-adevar am devenit mai romantică, nostalgică... cred că vârsta... mă simt formidabil în natură, iubesc plantele, animalele, apa sub toate prezentările (mai puțin inundațiile​), muntele, marea, peșterile...

Am apăsat pe stop și în vâltoarea activităților zilnice, îmi fac timp să observ ce formă au norii, să observ cum înverzește natura, să miros florile de măr, corcoduș, cireș, prun...

Hai să mă opresc. Acum sunt în Complexul Weekend din Tg Mureș (am scris un articol despre complex anul trecut), stau pe bancă, citesc ecourile și articole de pe Afa în timp ce băiatul meu înoată. Este superb aici, am pădurea înverzită la orizont, aici totul este pregătit pentru deschiderea oficială de 1 Mai.

Te aștept în vizită!

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.04.17 16:48:43]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Eu nu mă pot satura de Lacul Ursu! Abia aștept să fac o baie acolo!

Este superb acum după modernizare dar nici înainte nu​ era rău.

Vezi, eu după atâția ani, mai descopăr ceva nou.

Și ai dreptate, mai sunt multe de descoperit în zonă și dacă le-ai văzut poți să le revezi!

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.04.17 16:58:25]
»

@haiduc: bună ziua!

În primul rând mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

În articol scris că nu mai există Casa cu fluturi. Am văzut locul in care a fost construită și care era acoperit cu scânduri și alte resturi. Terenul nu avea nicio construcție.

M-am supărat faptul că afișele și rămas lipite peste tot. Probabil nu vor să îndepărteze reclama.

Dacă ați găsit anunțul ci marea deschidere, probabil așa este.

Eu nu am avut pe vine să contactez acolo. Nu era nimeni.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[27.04.17 17:03:22]
»

@NAZARICA: bună ziua!

Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Mulțumesc frumos pentru drăgălășenii! ????

Călătorii plăcute!

Zoazore
[27.04.17 21:36:03]
»

@ANILU: În P17 o vezi din față! Eu am văzut-o în altă poză, din Deltă! Atunci, citind-o, m-a cucerit. Acolo are și o poză fantastică! E o frumoasă, într-adevăr! Un fluturaș!

Dana2008AUTOR REVIEW
[28.04.17 06:54:45]
»

@Zoazore: Nu vrut să pun poze cu mine, pentru că Afa nu este album personal. Eu așa am înțeles că fotografiile trebuie să fie pe cât posibil fără nicio​ persoană.

În trei ore cât am stat în pădure, am făcute mai mult de 200 de fotografii cu mine (că doar era ziua mea) din totalul de 320.

Și tu m-ai cucerit cu sufletul tău plin de căldură sufletească și bunătate!

Te pup!

Zoazore
[28.04.17 08:57:01]
»

@Dana2008:

Nu vrut să pun poze cu mine

= Da-da, nu vrut la tine!

Una trebuie sa fie cu tine, sa demonstrezi ca TU ai fost acolo!

Dana2008AUTOR REVIEW
[28.04.17 09:02:15]
»

@Zoazore: influența minorităților! ????????????????

ANILU
[28.04.17 09:07:09]
»

@Zoazore: Binenţeles că am văzut şi poza 17. Am vrut să spun că este graţioasă chiar dacă este pozată cu spatele la noi. Aşa cum ai spus tu ca un fluturaş.

Dana, mulţumesc pentru invitaţie. Doar am trecut prin Tg. Mureş, nu i-am acordat mai mult timp pentru a vedea oraşul.

Vă doresc ca zilele libere de 1 Mai să le petereceţi alături de cei.

Toate cele bune.

mishu
[11.05.17 20:33:38]
»

@Dana2008: Minunat, pur si simplu m-am simtit de parca as fi fost acolo. Se vede ca te-ai bucurat de ziua ta, La Multi Ani! sa te bucuri de tot si de toti cei din jurul tau. Felicitari, votat cu mare drag.

haiduc
[01.06.17 11:43:52]
»

@Dana2008: Casa a fost demolata si se recladeste una mai mare si mai frumoasa.

Deschiderea pe data de 16 iunie. Am vorbit cu ei la telefon.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, Dana2008, haiduc, mishu, NAZARICA, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.28945207595825 sec
  ecranul dvs: 1 x 1