ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
"ECHIPA" A INCLUS:
3 AD. + 7 COPII -- v: 7-14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
83.33%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Muzeul Satului Maramureşean

Muzeul Satului Maramureșean pentru cei nostalgici, cu casa bunicilor în suflet și in minte

TIPĂREȘTE URM de aici

A treia zi de dimineață, 21 februarie 2017, după ce am servit micul dejun, profesoara ne-a propus să mergem să vizităm Muzeul Satului Maramureșan, înainte să ne îndreptăm spre casă, adică Tg Mures.

Vremea se stricase peste noapte, a plouat încontinuu, noroc că în ziua concursului a nins, era și ceață... Vă puteți imagina ce rezultă după ploaia amestecată cu zăpadă pe câmpurile unde erau exponatele Muzeului Satului Maramureșean. Era totul îmbibat cu apă, locuri cu bălți și mocirlă care trebuiau ocolite, copii cărora le-a intrat apa în papuci și alții care au căzut pentru că au alunecat... în concluzie vizita noastră a fost rapidă, aproape în pas alergător, eu ieșeam ultima din case, rămâneam în urmă ca să pot fotografia, să mai citesc detalii despre exponate.

Veți observa în fotografiile atașate articolului, case cu gospodării bine conservate, frumos mobilate cu piese originale datând din secolele XVII până în sec. XIX și o biserică de lemn din secolul al XVI-lea construită cu bârne din anul 1572 și adusă din satul Oncești de pe valea Izei.

Muzeul are expuse 30 de case cu gospodării, anexe, toate din lemn, excepție fac două case tencuite și zugrăvite în alb care aparțin etniei evreilor din Barsana, Valea Izei, din sec. XVII. și cealalta etniei maghiarilor. Mai este o casă ucraineană aparținând etniei colocuitoare.

Casele au acoperișurile acoperite cu șindrile, unele au doi "ochi" în acoperiș, câteva anexe sunt acoperite cu stuf iar gardurile din rachită frumos împletite împrejmuind gospodăriile, au un farmec aparte. Porțile specifice zonei se înalță mândre, sculptate cu măiestrie de strămoșii noștri.

Casa Iurca din 1792 din Calinesti, Valea Cosaului, m-a impresionat în mod deosebit, cu interiorul armonios amenajat, decorat cu prosoape țesute și cusute de mână aranjate din loc în loc pe pereți alături de vasele ceramice decorate cu motive tradiționale, căni decorative atârnate de bârnele de lemn din plafonul casei. Pereții sunt văruiti în nuanță albastră, obținută din piatra vânătă, așa cum făcea și bunica mea cand văruia "mieru". Ca decoruri se regăsesc țesături cu motive populare care acoperă pereții. În interiorul casei regăsim de-a lungul și pe o lățime, bănci lungi cu cutie dedesupt și capac cu rol de depozitare, o masă cu scaune, un pat cu țol, un leagăn și bineînțeles cuptorul.

Într-un mic hol sunt mai multe unelte, butoaie, covata, lopata de scos din cuptor, avem și balanța, perie pentru scarmanat lana, scară etc. Mi-a atras în mod special atenția zăvorul din lemn masiv de la ușă.

Am mai intrat într-o altă casă care semăna mult cu cea descrisă de mine anterior, cu plafonul din bârne de lemn si interiorul văruit în alb de data aceasta. Aici era expusă o icoană cu Isus răstignit, iar in jurul ei, pe perete, atârna un ștergar țesut.

Casele erau incuiate in mare parte, nu era nimeni sa le descuie. La fel si biserica, in interiorul careia nu am reusit sa intram.

În gospodării am observat cotețe pentru porci și găini, presa pentru ulei cu berbeci, car, presă pentru stors strugurii, fântâna cu cumpănă din lemn, un depozit pentru porumb din rachita împletită, depozite pentru unelte, pentru fân, căpițe prin curți, cuști pentru câini.

Lângă biserica din vârful dealului se află o construcție din lemn: Clopotniță, în interiorul ei am intrat toți și am citit fascinați textele haioase de pe 4 cruci, 2 colorate în albastru aduse din Cimitirul Vesel (cu ocazia asta am luat cunoștință și cu câteva modele din exponatele acestui obiectiv turistic la care nu am ajuns pentru că nu avut timpul necesar pentru a-l vizita). Aici era depozitat și un clopot mare, un cufăr mare încuiat cu lacăt.

Am sa redau aici textele de pe doua cruci, acestea fiind intr-o stare de degradare destul de avansata, banuiesc ca acesta este motivul pentru care erau depozitate acolo: Aici eu ma odihnesc/Si Hroscoae ma numesc/Cat am trait pe pamant/8 copii am avut/3 fete si 5 feciori/Iam crescut ca neste flori/Lu D-zau mam rugat/Si asa mia ajutat/Ca pe toti iam insurat/Eu viata o lasai/La 69 de ai. Mr. 1968

Aici eu ma odihnesc/Ion Stan Cotrut ma numesc/Pina ieram tinerel/Ieram bun si ciobanel/Si daca am fost mai mare/Nam luat blana oaie/Ca sa cistig mai multi bani/Multe zile am lucrat/... coloana... indescifrabil. Mr. 1966

Toate exponatele muzeului au atașate plăcuțe informative în patru limbi: română, germană, engleză și franceză. Nu am avut ghid care să ne explice ce vedem. Biletele copiilor au costat 2 lei.

Toate exponatele erau acoperite cu un praf fin de nea, contrastul dintre vechi, lemn care a trecut prin timp și albul proaspăt așezat peste ele, au zămislit un peisaj fascinant.

Copiii au fost încântați de vizita la Muzeul Satului Maramureșean și vă recomand să nu-l ocoliți dacă treceți prin Sighetu Marmației.


---
Trimis de Dana2008 in 24.04.17 10:00:54
Validat / Publicat: 24.04.17 12:47:03
VIZUALIZĂRI: 1738INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 MUZEUL SATULUI MARAMURESAN DIN SIGHETU MARMATIEI,Casa Iurca din 1792 din Calinesti, Valea Cosaului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [24.04.17 12:55:13] »

@Dana2008: Superbe aceste construcții tradiționale din lemn! O împărăție a lemnului și lutului! Și ce simbolistică profundă stă în spatele ornamentațiilor sculptate în lemn. Stratul fin de zăpadă oferă altă perspectivă asupra caselor maramureșene din muzeul de lângă Sighetu Marmației. Mereu când citesc articole despre acest muzeu îmi pare rău că nu am intrat să îl vizitez (eh, nerăbdarea prietenilor cu care călătoream) - dar este un motiv în plus de a reveni în Maramureș.

Dana2008 [24.04.17 14:55:03] »

@tata123: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri!

Am observat ca, cu cat inaintez in varsta, imi este tot mai dor de copilarie, de bunici, de ce a fost si a disparut odata cu ei.

Din pacate, fiul meu nu va avea acest atasament pentru sat si gospodarii rudimentare... totul se va pierde odata cu generatiile care au gustat din viata la sat, cu vacantele petrecute la bunicii de la tara.

Referitor la timpul alocat vizitei, si pt. mine a fost pe fuga pt ca asa este cand mergi cu grupul...de copii!

Mi-a placut foarte mult muzeul, dar nu mi-a placut ca nu am avut un ghid si usile au fost inchise la majoritatea caselor.

Calatorii placute!

PE CURAND!

Yolanda [25.04.17 07:53:50] »

M-am bucurat de fotografii, de atmosfera de viata tihnita si calda pe care ne-o transmit. La vârsta maturitatii apreciem asa cum se cuvine aceste comori ce ne definesc ca neam.

Multumesc de informatii, am trecut pe lista acest obiectiv pentru când ajung în zona.

Dana2008 [25.04.17 08:45:30] »

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Poate vara sunt deschise toate casele și aveți noroc de vreun ghid sau un cunoscător care sa vă furnizeze mai multe detalii. Succes!

Atmosfera este foarte plăcută, foarte multă liniște. Într-un secol al vitezei, aici totul este static și bine conservat.

Am fost și la Astra în judetul Sibiu și am rămas fascinantă. Cred că oriunde în țară este frumos la muzeul satului, oricum nu le voi ocoli dacă sunt în preajma.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Dan&Ema [25.04.17 23:03:02] »

@Dana2008:

Si mie mi-a placut acest muzeu oe care l-am vizitat de mai multe ori si am scris despre el pe la inceputurile mele pe AFA vezi impresii.

Felicitari pentru articol!

Dana2008 [26.04.17 07:35:50] »

@Dan&Ema: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

mishu [28.04.17 14:00:14] »

@Dana2008: Ai incheiat articolul asa

Copiii au fost încântați de vizita la Muzeul Satului Maramureșean și vă recomand să nu-l ocoliți dacă treceți prin Sighetu Marmației.

si cu toate astea in ecou esti sceptica

Din pacate, fiul meu nu va avea acest atasament pentru sat si gospodarii rudimentare... totul se va pierde odata cu generatiile care au gustat din viata la sat, cu vacantele petrecute la bunicii de la tara

Chiar daca ei nu au gustat viata la tara poate ca peste cativa ani vor incerca sa patrunda si aceasta lume a satului romanesc, si aici intervenim noi parintii prin straduinta lor de a promova aceste valori. Cunosc persoane care au trait la tara (si nu usor) iar acum neaga aceste lucruri prin felul in care comunica toate acestea copiilor lor.

Atata vreme cat pentru tine este mai important sa-ti scoti copilul la plimbare in Mall in loc sa iesi intr-un parc, sa vezi un muzeu ceva, in nici un caz acel copil nu-si va dori sa vada altceva.

Dar sa revenim la articolul tau. Foarte frumoasa alegere pe drumul de intoarcere acasa, frumos descries totul iar pozele intr-o atmosfera de poveste. Iar eu din tot ceea ce se scrie din acea zona (si nu numai) incerc sa-mi stabilesc obiectivele de vizitat in vacanta din acest an.

Chiar daca multe vor sari din traseul nostru macar le voi arata baietolor de ar avea de vazut pentru anii ce-i asteapta in fata.

Foarte cald si frumos povestit totul, felicitari, votat cu mare placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, mishu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0788540840149 sec
ecranul dvs: 1 x 1