ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul Satului Maramureșean Sighetu Marmației

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației am ajuns în ziua a treia a minisejurului nostru pe meleaguri maramureșene, acesta fiind primul obiectiv vizat pentru acea zi din două motive: este primul pe care l-am întâlnit și programul de vizitare începea la ora 08.00, cel puțin scriptic. Muzeul este situat la intrarea dinspre Baia Mare în Sighetu Marmației, iar adresa acestuia este str. Muzeului, nr. 1.

Am ajuns ușor la muzeu, am urmat indicatorul din drumul principal și nu după mult timp am ajuns la poarta acestuia; din drumul principal fiind doar 500 m. Am lăsat mașina pe marginea drumului și ne-am îndreptat spre poarta de acces în incinta muzeului, o poartă maramureșeană bineînțeles, care avea arborate steagul României și al UE.

Am pătruns în curtea muzeului prin cele două compartimente ale porții destinate accesului persoanelor. Imediat după poartă este amenajat un mic loc pentru parcarea autovehiculelor, dar nu am putut parca acolo, întrucât poarta destinată accesului autovehiculelor era închisă. La aproximativ 30 m de poarta de acces este un mic corp de clădire în care este amenajată și casa de bilete, iar la câțiva metri în dreapta sunt toaletele. La casa de bilete este amplasat un afiș cu programul de vizitare, precum și o schemă a muzeului.

Am ajuns cu puțin înainte de ora 09.00 și am fost primii vizitatori din acea zi. Deși programul de vizitare a muzeului în această perioadă era 08.00-16.00 (eram în extrasezon: 16 septembrie-14 aprilie), la ora sosirii noastre nu era nimeni la casa de bilete. E adevărat, programul se modificase cu doar o zi înainte; până atunci fusese 10.00-18.00 (în sezon:15 aprilie-15 septembrie) și probabil angajații nu se obișnuiseră cu noua oră. Tarifele de acces sunt: 4 lei /adult, 2 lei /copil; 4 lei taxă foto; 10 lei taxă video.

Muzeul Satului Maramureșean a fost inaugurat în anul 1981, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor și conține o colecție formată din aproximativ treizeci de case specifice zonei Maramureșului.

Muzeul în aer liber este organizat asemeni unui sat, cu ulițe principale și secundare, case specifice zonei maramureșene (unele cu anexe gospodărești) din secolele XVI – XIX. Terenul alocat pentru amenajarea muzeului are o suprafață destul de mare, curțile sunt mari, casele sunt ”aerisite”, organizatorii având suficient spațiu pentru a amenaja muzeul asemeni unui sat. Pe fiecare casă sau anexă gospodărească este amplasată o plăcuță care indică perioada din care / locul de unde provine, precum și numele proprietarului.

Toate ulițele din acest sat recreat în incinta muzeului duc către biserica satului, una tipic maramureșeană. Aceasta este cea mai veche construcție de aici, datează din secolul al XVI-lea și a fost adusă din satul Oncești, de pe Valea Izei. Biserica este amplasată pe un mic deal, este construită, evident din lemn, având un turn cu un foișor și o cruce metalică în vârf.

Am pornit pe aleea care urcă spre curtea muzeului, cu speranța că vom întâlni un angajat care să ne permită vizitarea caselor și în interior și, eventual să ne fie ghid. Am ajuns la prima casă și întrucât nu am întâlnit nicio persoană din personalul muzeului am început să vizităm ”pe cont propriu” atât cât era posibil. Acest lucru a presupus să vedem casele la exterior, anexele gospodărești, să privim interioarele caselor prin geamuri, să admirăm porțile maramureșene. Acest tur al muzeului a durat aproximativ o oră și jumătate.

Am întâlnit case aduse din diferite localități din Maramureș: Călinești, Sârbi (Valea Cosăului), Bârsana, Bogdan-Vodă (Valea Izei), Săpânța, Câmpulung la Tisa (Valea Tisei), Mara, Ferești (Valea Marei), etc.

Toate proprietățile sunt împrejmuite cu gard din nuiele împletite, iar unele au și anexe gospodărești. Din această categorie aș putea aminti: pătulul pentru porumb confecționat din nuiele împletite, presa de ulei, fântâna, șura pentru fân, colejnă (adăpost pentru căruță, unelte agricole și lemne de foc), cotețe pentru păsări și grajduri pentru animale.

Majoritatea caselor sunt construite exclusiv din lemn, sunt acoperite cu șindrilă și au fundație din bolovani de râu sau piatră de carieră. În funcție de perioada în care au fost construite, cele mai vechi case au două sau trei încăperi, pentru ca spre sfârșitul secolului al XVIII-lea să evolueze spre mai multe încăperi. Tot în funcție de perioada construcției lor casele au sau nu prispă. Cele mai vechi, construite în sec. XVI-XVII nu au acest element, spre deosebire de cele ce datează din sec. XVIII-XIX, la care prispa este prezentă.

Interioarele caselor sunt specifice perioadei din care provin. În interior casele conțin mobilierul specific (pat, dulap, masă, scaune, lavița, lada de zestre), precum și leagănul copilului, vatra, cuptorul și culmea pe care sunt așezate/depozitate cergi, covoare, fețe de masă, etc. Din decor mai fac parte alte obiecte de uz casnic: scule și unelte, război de țesut, lăzi pentru păstrarea cerealelor și alimentelor, cofe, putineie, oale de pământ, blidare, scări, mosoare, etc.

Pereții camerelor sunt văruiți în alb și sunt ”împodobiți” cu icoane, ștergare, blide, oale și ulcele din ceramică, a căror cromatică asigură un aspect plăcut încăperii.

Porțile maramureșene sunt realizări arhitectonice de valoare. Stâlpii acestora sunt ciopliți și ornamentați cu diverse inscripții / motive (solare, florale).

Întrucât în zonă locuiesc și oameni de alte etnii, pe lângă locuințele românești au fost reconstruite și câteva specifice etniilor evreiească, ucraineană și ungurească.

Casa evreiască provine din satul Bârsana, a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut familiei rabinului Drimer. Casa este din lemn, tencuită cu lut și are acoperișul din șindrilă. Este situată chiar pe ulița principală și are două intrări. Din păcate casa era încuiată și nu am reușit să-i vedem și interiorul.

Casa maghiară datează din secolul al XIX-lea și a fost adusă din satul Câmpulung la Tisa. La fel ca și Casa evreiască, este construită din lemn, tencuită cu lut, văruită în alb și are acoperișul din șindrilă. Însă există și un element constructiv care o deosebește de cea evreiască, este vorba de tindă. Și această casă era încuiată, dar am reușit să vedem interiorul unei camere care avea ferestra deschisă și să facem o fotografie.

Înainte de a trece mai departe aș dori să fac o observație, cele două case contrastează cu celelalte din muzeu pentru faptul că sunt tencuite cu lut și vopsite în alb.

Casa ucraineană datează din secolul al XVII-lea și a fost adusă din satul Poienile de sub Munte. Interiorul acestei case am reușit să-l vizităm. Casa este construită din lemn și are doar două încăperi, camera de locuit și tinda. În aceasta din urmă erau depozitate diverse unelte și ustensile, cântar, lăzi pentru cereale și alimente, cofă, berbință, etc. Camera este asemănătoare celei de la casele românești: deosebim cuptorul, patul, masa, un scaun, lavița, leagănul copilului. Pe pereții zugrăviți în alb pot fi observate câteva farfurii din ceramică. La exterior casa este prevăzută cu o bancă încastrată în structura casei, precum și cu un spațiu de depozitare într-o parte laterală a casei.

Când mai aveam de vizitat doar 6-7 case, l-am întâlnit pe paznicul muzeului. După ce ne-am salutat l-am întrebat dacă dumnealui este ghidul muzeului și dacă ne poate deschide măcar ușile caselor care mai rămăseseră de vizitat. Acesta ne-a răspuns că este paznicul muzeului și că programul de vizitare începe la ora 10.00. I-am replicat că programul de vizitare s-a modificat și că este a doua zi în care acesta începe de la ora 08.00, programul fiind disponibil atât pe site-ul muzeului, cât și la intrare. Omul a bătut în retragere și s-a oferit să meargă să ia cheile pentru a ne deschide ușile caselor, dar a ținut să precizeze că nu ne poate da detalii despre acestea.

Am așteptat preț de câteva minute și paznicul și-a făcut apariția cu un mănunchi mare de chei. Acesta era dispus să ne deschidă ușile tuturor caselor, dar acest lucru ne-ar fi luat mult timp, iar noi mai aveam în plan să vizităm în acea zi și alte obiective importante precum Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței din Sighetu Marmației, Cimitirul Vesel din Săpânța și Mânăstirea Săpânța-Peri, așa că am declinat oferta acestuia și am vizitat doar casele la care nu ajunseserăm încă, plus încă trei aflate în apropiere.

La finalul vizitei am vrut să îi plătesc paznicului în condițiile în care era singurul angajat al muzeului. Acesta a refuzat să primească banii, spunându-mi că voi plăti la casa de bilete în situația în care persoana responsabilă cu încasarea acestora a ajuns acolo. I-am mulțumit pentru sprijinul acordat și ne-am deplasat spre ieșire și implicit către casa de bilete, însă nici de data aceasta nu era nimeni acolo. Uite așa am reușit să vizităm muzeul gratis :).

Nouă ne-a plăcut acest muzeu și consider că nu este o pierdere de timp să alocați o parte din timpul dumneavoastră pentru a-l vizita.

Să aveți parte de drumuri bune și călătorii frumoase!

Web, rog atașați: https://www.youtube.com/watch?v=vJDlPB5veKE

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de costy69 in 11.12.16 18:48:37
Validat / Publicat: 11.12.16 19:47:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.

VIZUALIZĂRI: 3593 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Imagine din interiorul casei maghiare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX [11.12.16 19:40:33] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [11.12.16 19:51:24] »

@costy69 - Start vot! Felicitari, votat cu placere, astept sa vad si pozele.

elviramvio [11.12.16 20:01:13] »

@costy69:

Este o zona foarte frumoasa si care face trimitere la istorie, la geopolitica, orice roman ar trebui sa treaca pe acolo. No, fu fain articolu'.

costy69 [11.12.16 20:40:23] »

@mishu:

eliramvio: Vă mulțumesc pentru aprecieri, voturi și ecouri!

No, o zonă tare faină. Mare dreptate ai Elvira.

Poze am încărcat 35, dar încă nu au fost validate toate.

O seară frumoasă!

costy69 [11.12.16 21:11:12] »

@webmasterX: Mulțumesc!

Dan&Ema [11.12.16 21:49:59] »

@costy69:

Un muzeu care si mie imi place foarte mult, unde am fost in vizita de 2 ori, ultima data in 2013.

De pe colina unde e satul se vede Ucraina peste Tisa. Nu stiu daca mai functioneaza punctul vamal de la Sighetul Marmatiei, dar pe vremuri era un trafic important al vecinilor romani si ucraineni, trafic de tipul du-te- vino in aceeasi zi.

Felicitari pentru articol. Mi-ai amintit de un loc drag mie intr-o seara sportiva magnifica!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.12.16 00:33:15] »

Iată un obiectiv interesant care se află de ceva vreme pe lista noastră, însă am tot amânat sejurul în Maramureș în ultimii doi-trei ani. Poate vara viitoare...

Citind acest articol, mi-am imaginat că particip și eu la plimbarea voastră matinală pe ulițele satului maramureșean, printre acele porți frumos sculptate și prin curțile caselor vechi.

Unele dintre fotografiile atașate îmi aduc aminte de clipele tot mai îndepărtate ale copilăriei, când am petrecut mai multe primăveri și veri la rând pe la bunicii din partea mamei într-un sat de deal din zona Buzăului. Era frumos pe atunci, nu știam ce e telefonul sau laptopul și zburdam ziua întreagă prin sat sau pe la râu. A fost o perioadă grozavă și sunt norocos că am putut trăi asemenea momente, astfel că lecturez cu mare plăcere articole care arată satul tradițional din diferite zone ale țării.

Dintre muzeele satului vizitate de către noi în ultimii ani, aș aminti Muzeul Satului Vâlcean sau chiar Muzeul Satului Vrâncean (articolul este mai vechi, dar vizităm anual obiectivul pentru că este aproape de noi).

Felicitări pentru articolul tău, pe care l-am parcurs și l-am votat cu plăcere!

costy69 [12.12.16 18:23:53] »

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru aprecieri, vot și ecou!

Muzeul Satului Maramureșean din Sighet este un obiectiv interesant care și nouă ne-a plăcut, un loc unde ai posibilitatea de a-ți petrece câteva ore într-un mod plăcut. Am apreciat și faptul că muzeul este foarte bine întreținut.

Punctul vamal de la Sighetu Marmației este activ și acum, dar nu cunosc frecvența traficului pe acolo.

Numai bine și călătorii frumoase!

costy69 [12.12.16 20:55:48] »

@Crazy_Mouse: Un sejur în Maramureș este cu siguranță o alegere foarte bună. Frumusețea zonei, multitudinea de obiective turistice, ospitalitatea gazdelor, obiceiurile vă vor face să vă simțiți foarte bine.

În ceea ce privește amintirile din copilărie, cred că sunt la fel de norocos. Și eu mi-am petrecut o bună parte din vacanțe la bunici la țară.

Referitor la acest tip de muzee vă recomand și Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești. E ceva mai mic decât acesta, dar fiecare are ceva de arătat.

Numai bine și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [17.12.16 21:07:53] »

@costy69: O lume a satului maramureșean strânsă într-un perimetru mic... eu l-am ratat atunci când am fost în Maramureș. Este unul din obiectivele pe care doresc să le văd când mă voi reîntoarce în zonă.

Spui că e un pic mai mare decât Muzeul în aer liber de la Curtișoara, aveam impresia că e asemănător sau mai mic. Am verificat pe Internet și are peste 30 de gospodării, pe când muzeul din Curtișoara avea sub 30 (și a mai fost „ciuntit” prin retrocedarea culei Cornoiu). Interesante aspectele surpinse în fotografii!

costy69 [18.12.16 13:04:21] »

@tata123: Din punctul meu de vedere acest muzeu este un obiectiv care merită inclus în planurile turiștilor care vin în Maramureș. Vizitarea lui mai depinde și de timpul avut la dispoziție și de preferințele fiecăruia. În ceea ce te privește mai rămâne de rezolvat doar problema timpului .

Referitor la mărime (luând în calcul atât numărul de case cât și suprafața), cu siguranță acest muzeu este mai mare decât cel de la Curtișoara. Și încă ceva, aici mai pot fi adăugate câteva case, pe când la Curtișoara nu mai există teren, să ne rugăm să rămână așa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69, Dan&Ema, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Satului Maramureşean:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060441970825195 sec
    ecranul dvs: 1 x 1