ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Arbeit macht frei sau niciodata asa!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dorinta mea este sa enumar cateva ganduri simple si date concrete care sa ajute pe cei care doresc sa viziteze memorialul Auschwitz-Birkenau.

Ideea de a vizita muzeul mi-a incoltit in minte acum foarte multi ani si sincer nu credeam vreodata ca voi ajunge chiar sa vizitez aceste locuri incarcate de durere.

Despre ororile naziste exista multa informatie, trebuie sa deschizi doar o carte de istorie contemporana, sa dai clik pe tastatura calculatorului atunci cand dai search la cuvantul Auschwitz si nu mai zic de marturiile unor fosti detinuti din lagar pe care le gasesti pe youtube. Cam aceste surse alaturi de articolele AFA au fost datele cu care am plecat la drum spre Auschwitz.

Deci am plecat la drum spre Auschwitz in plina iarna si ne-m cazat in orasul Oswiecim, un oras cochet aflat in apropierea granite cu Germania in Silezia Superioara si bine reprezentat industrial in perioada interbelica.

Dimineta in care am vizitat muzeul (5 ianuarie) a fost una foarte geroasa stiu ca l-a pranz termometrul de pe bordul auto arata -18 grade Celsius.

Lagarul Auschwit avea in subordine 3 zone.

Auschwitz I o fost cazarma poloneza transformata in lagar

Auschwitz II- Birkenau - azi Memorialul vizitabil.

Auschwitz III -Monowitz un centru care avea sub comanda toate celelalte lagare

Noi am ajuns in parcare pe la ora 9 si 5 minute, am platit 14 zloti din cate am inteles pentru toata ziua. Apreciez eu o parcare suficient de mare. La intrarea in memorial exista doua cabanute una de unde poti cumpara sucuri si mici gustari iar in cealalta cabanuta gasesti minighiduri cu harta muzeului si carti traduse in mai multe limbi.

Programul de vizitare

zilnic

luna decembrie 8,00- 14,00

lunile ianuarie si noiembrie 8,00- 15,00

lunile februarie si octombrie 8,00-16,00

luna martie 8,00- 17,00

lunile aprilie, mai, septembrie 8,00-18,00

lunile iunie, iulie, august 8,00-19,00

Exceptia prima zi din an, 25 decembrie si prima zi de Paste( cred ca catolic)

Durata de vizitare este de 3 ore, 3 ore si jumatate pentru cei care o fac in mod individual

si circa 3 ore si jumatate - 5 ore pentru cei care o fac in mod organizat.

Nu exista taxa de intrare pentru cei care fac vizita in mod individual.

Taxa pentru cei care doresc sa faca vizita in mod organizat cu ghid autorizat este de 45 zloti (curs de 1 zlot - 1,1lei). Pentru viztele cu ghid pentru diferite limbi exista ore fixe de intrare. Frigul si timpul de asteptare prea mare ne-au impidicat pe noi sa mergem cu ghidul de limba engleza. Dar la Birkenau ne-am alaturat unui grup care era condus de un ghid de limba franceza.

Un lucru interesant si demn de toata lauda pentru cei care administreaza muzeul este faptul ca poti avea acces la un birou pentru informatii despre Fostii Detinuti, Arhive, Colectii, Biblioteca in zilele - luni pana vineri intre orele 7,00 si 15,00. Asa am aflat ca in luna noiembrie 20 de studenti romani au studiat arhivele intr-un seminariu care a durat doua saptamani.

In locurile in care impactul emotional este mare, ma refer aici la Blocurile unde sunt expuse, proteze, dinti, par, obiecte diverse esti avertizat prin semnalistica sa nu fotografiezi,

Elementul central al lagarului era si este fara indoiala inscriptia de pe poarta "Arbeit macht frei", marturisec ca dupa ce am trecut poarta starea de spirit s-a activat si am incercat sa simt ceea ce simteau acei oameni cand veneau de la munca, nemancati, inghetati, insetati, istoviti.

Pe rand se pot vizita blocul 4, parter si etajul 1, unde se gasesc numeroase fotografii unele chiar originale, explicatii despre cei care au trecut prin lagar.

In blocul 5 se afla expuse obiecte gasite dupa eliberare care au apartinut celor condamnati la moarte

Blocul 6 ne este prezentat modul in care erau selectati, dezumanizati, infometati, triati, insemanti dezbracati de haine si etichetati cei care erau adusi in lagar.

In blocul 7 gasim date despre conditiile de locuit in niste sali in care incap cu greu 50 de persoane erau inghesuite sa doarma in conditii mizere inveliti cu paturi rupte peste 200 de persoane.

Conditii mai bune de locuit aveu prizonierii functionari care primeau incaperi acceptabile.

Blocul 11 denumit si Blocul mortii era separt de blocul 11 de un zid inalt pentru a optura observarea momentul executiilor.

La subsolul blocului 11 se afla inchisoarea lagarului

Crematoriul si camera de gazare sunt situate separat de blocuri, personal i-am dat roata claditii dar nu am avut puterea sa vad pe viu aceasta oroare.

Dupa o vizita la Auschwitz te poti imbarca in autobuzele muzeului si sa te deplasezi la Birkenau. Distanta dintre cele doua locatii este de 2 sau maxim 3 km, noi am preferat sa ne deplasam cu auto din dotare.

Mentionez ca si aici parcarea este generoasa si se plateste separat. In parcare multe masini cu numar de Romania semn ca romani sunt interesati de istorie.

Impactul cu imaginea campului unde se afla memorialul Biekenau, nu a fost pentru mine tocmai placuta, frigul patrunzator, vantul care suiera pe la urechile mele, campul inzapezit de unde se vedeau resturile fostului lagar , capatul de linie ferata, ciorile care planau deasupra noastra.

La Birkenau s-au pastrat cateva baraci pentru a exemplifica mai bine conditiile din lagar, In aceste baraci din lemn fara temelie si fara pardoseala, prizonierii dormeu pe niste paturi cu trei etaje pe paie, in fiecare lacas caci pot nu-l pot numi altfel se inchesuiau 5 personae. In mijlocul baracii era improvizat un sistem de incalzire cu lemne.

Wc-urile se aflau intr-o astfel de baraca si nu vreau sa-mi imaginez cum poti folosi o astfel de buda fara pic de intimitate, fara minime conditii de igiena personala.

Si tot aici s-a pastrat linia ferata unde erau debarcati din vagoane cei care reuseau sa supravietuiasca drumului, si acolo pe loc la coborare se efectua un triaj pe viata si pe moarte

La o distanta apreciabila fata de intrare se afla un monument si ramasitele a doua crematorii si ale camerelor de gazare aruncate in aer de catre functionarii SS care doreau sa stearga cat mai mult din ororile intamplate aici...

In memoria celor care au cazut victime in acest lagar o sa imi permit sa enumar cateva date estimative pe care le-am gasit intr-o brosura cumparata de la muzeu.

Evrei circa un million

Polonezi intre 70-75 de mii

Rromi adica tigani 21 de mii

Prizonieri sovietici 14 mii

Altii printre care si cetateni deportati din Romania intre 10- 15 de mii

Numarul total de victime aproximativ 1,1 miloane.

Numarul total de persoane deportate 1,3 milioane.

Vizita la Muzeul Auschwit Birkenau iti schimba un pic optica de a gandi vis-a-vis de ideologia nazista si sa te intrebi daca nu cumva cei care doreau sa purifice rasa umana aveau in cap o minte bolnava, si de aici intrebarea cum s-a ajuns la ororile de acest tip. Pe mine ma infioara gandul ca distanta in timp dintre prezent si al doilea razboi mondial este foarte scurta si am impresia ca pe lumea asta mai exista bolnavi din acestia sovini, xenofobi,chiar nazisti etc

Rog Web daca se poate sa imi stearga aprecierea de la cadrul natural, nu doresc sa apreciez nimic .

Rog Web daca este posibil sa atasam Mozart cu Lacrimosa


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 15.02.17 12:04:55
Validat / Publicat: 15.02.17 13:18:54

VIZUALIZĂRI: 2834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 aleea care duce spre intrarea in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [15.02.17 12:22:28] »

@adrianbogdan: Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 68&ridAnt=76329

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Remember Auschwitz - Birkenau, OSWIECIM (Auschwitz)" (deja existentă pe sait)

tata123 🔱 [15.02.17 13:35:31] »

@adrianbogdan: E greu să povestești despre un asemenea loc unde urmele ororilor încă persistă, ca dovadă și atenționare pentru generațiile viitoare: astfel de lucruri nu trebuie să mai aibă loc. Parcă e greu și să votezi - cu toții am citit despre faptele înfiorătoare petrecute în lagărele Auschwitz-Birkenau. Tu ai reușit să elaborezi un text util din punct de vedere al informațiilor privind vizitarea acestui loc. Restul faptelor trebuie să le citească/documenteze fiecare din cei care au în minte o vizită în această zonă a Poloniei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [15.02.17 13:50:29] »

@adrianbogdan:

Un loc unde nu cred ca voi merge, am tot respectul pentru voi si cei care au fost acolo sa viziteze dar pentru mine, doar amintirea filmelor sau cartilor citite este plina de spaime. Noi speram mereu ca aceste fapte nu se vor mai repeta, din pacate istoria dovedeste contrariul. Sunt convinsa ca ai avut insomnii dupa vizita asta, este dureros ca noi oamenii suntem atat de cruzi unii cu altii.

Ti-am votat pozele in semn de respect pentru voi, ca ati avut taria sa vedeti putin din ororile acelea.

mishu [15.02.17 15:27:38] »

@adrianbogdan: Cate ceva din cele povestite aici le stiam de la tine dintro intalnire la gara. Nu stiu ce sa zic daca as merge sau nu acolo, cred ca as merge din respect pentru toti cei care au murit acolo.

Una dintre cartile citite in adolescenta a fost "Am fost medic la Auschwitz" scrisa de Dr Nyiszli Miklos si de aici am aflat despre ororile intamplate acolo.

Toate acestea fac parte din istorie si ce se poate intampla cand la conducere ai un nebun.

Te felicit ca ai fost acolo si ai avut taria sa reiei totul intrun articol.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion [15.02.17 19:01:21] »

@adrianbogdan: Ca să citez explicaţia ta la una din poze, "Fără cuvinte"...

webmasterX [16.02.17 06:14:06] »

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

giuliani [16.02.17 12:09:58] »

@adrianbogdan: Nu as spune neaparat ca e recomandat oricui sa mearga acolo, dar e recomandat oricui sa cunoasca anumite lucruri, si neaparat sa cunoasca cauzele care au dus la aceste atrocitati. Daca fiecare dintre noi tragem concluziile potrivite si vom incerca sa ne educam copiii constienti fiind ca nationalismul excesiv poate duce la asemenea atrocitati... atunci eu cred ca putem contribui la crearea unei lumi mai bune.

Am fost la Nurnberg la muzeul Procesului Nazistilor, la Muzeul Locului de intrunire al partidului nazist, sunt locuri foarte incarcate spiritual pe care le recomand oricui, Nurnberg fiind inima sau mintea bolnava a acelor... ("nici nu stiu cum sa le spun"). Evident am ramas cu un gust amar dar si cu speranta ca asa ceva nu trebuie niciodata sa se mai repete.

Felicitari pentru articol!

adrianbogdan [17.02.17 20:11:14] »

@webmaster26: da acolo se afla

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Carmen Ion, elviramvio, giuliani, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRemember Auschwitz - Birkenau:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052915096282959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1