ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.01.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Remember Auschwitz - Birkenau

Auschwitz – Birkenau. Sau locul construit special pentru a sterge din istorie o intreaga generatie

TIPĂREȘTE

„Cei care au uitat trecutul sunt condamnati sa il repete” – George Santayana

Sirurile de arbori care se vad in zare, fosnesc sub o adiere de vant starnita din senin. Este dimineata. In aer se simte un miros dulceag de iarba proaspat cosita, iar sub lumina cruda a soarelui de iunie aleile de pamant care fac legatura intre baracile din complexul Birkenau incep sa prinda viata.

Sunt 170 de hectare de teren pe care incercam sa-l cuprindem dintr-o privire. Acum pe aleile delimitate de foisoare de supraveghere si gard de sarma ghimpata, pasesc supravietuitorii sau urmasii celor pentru care viata s-a schimbat intr-o clipa, adolescenti care trebuie sa isi cunoasca istoria sau oameni care vor sa inteleaga ce s-a intamplat in trecut.

Cu totii suntem constienti ca pe aceste alei, oamenii care au „gresit” doar pentru ca s-au nascut intr-un moment nepotrivit al istoriei, umblau zbarciti si incovoiati in uniforme de ocnasi fara sa fi fost acuzati de vreo fapta, tunsi zero si incaltati in saboti de lemn. Pentru ei, liberatea se afla undeva departe, dincolo de padurea ce se vedea in zare. In aer se simtea miros de carne arsa care din cand in cand era intetit de vant…

In semn de respect fata de suferinta lor, lumea acum vorbeste in soapta.

Inceputul

Intr-o Germanie satula de razboi si atinsa de marea criza economica din 1929, alegerile din 1930 aduc în parlament, prin neprezentare la vot, cel mai mare grup parlamentar apartinand Partidului Muncitoresc German National-Socialist, devenit ulterior partidul nazist. Atragandu-si sustinatori din toate mediile sociale intr-o perioada dominata de nationalism, partidul a beneficiat de sprijinul populatie pana spre sfarsitul razboiului in principal datorita programelor populiste.

In luna ianuarie a lui 1933 din functia de cancelar A. Hitler formeaza noul guvern, iar 2 luni mai tarziu propune Legea de imputernicire care prevedea transferul puterii depline catre cancelar si guvern prin asumarea prerogativelor dictatoriale.

Transformarea in dictatura a fost facuta definitiv pe 2 august 1934 dupa moartea presedintelui Hindenburg, Germania devenind tara in care unificarea celor doua functii de presedinte si respectiv cancelar, l-au investit pe Adolf Hitler in functia de Führer und Reichskanzler – conducator si cancelar al Reich-ului.

Intr-un context istoric deloc confortabil pentru germani, infrangerea din Primul Razboi Mondial si marea criza economica, aparitia unui lider ce promitea in fata audientei salvarea natiunii, au facut din Hitler „liderul carismatic” care de fapt completa sentimentele pline de umilinta ale germanilor.

Promovarea ideii de superioritate rasiala, crearea Germaniei Mari cu capitala la Berlin ce urma sa cuprinda intre granitele ei pe toti cetatenii de origine germana „pura” sunt elemente care au contribuit la consolidarea puterii liderului salvator.

Vara anului 1933 este marcata de Legea sterilizarii obligatorii, lege care permitea selectarea indivizilor care din punct de vedere genetic erau perfecti pentru a procrea „germani puri”. Rezultatul? Pana in 1945 sunt consemnate aprox. 400.000 de sterilizari.

Toamna lui 1935 ramane in istorie ca anul in care Legile rasiale de la Nürnberg au asigurat baza juridica pentru ideologia rasista si antisemita. Astfel, se interziceau casatoriile si raporturile sexuale intre evrei si neevrei, evreilor germani li s-a anulat cetatenia, li s-a interzis sa mai ocupe functii in institutiile statului si le-au fost confiscate averile.

Führer-ul a impus o oarecare ordine sociala, lucru specific dictaturilor, majoritatea populatie tolerand teroarea instaurata de nazisti. Propaganda puterii a dus la superioritatea miscarii naziste, propaganda antisemita sustinea eliminarea evreiilor pentru a rezolva toate problemele cu care se confruntau, iar liderul suprem nu mai facea o afirmatie, ci o profetie.

Indoctrinarea cu ideologia nazista a schimbat povestea Cenusaresei, surorile fiind refuzate de print pentru ca aveau origini slave si nu rasa pura, iar rugaciunea Tatal Nostru pe care toti copiii trebuiau sa o spuna, s-a transformat intr-o rugaciune de recunostinta fata de Führer: „Führerul meu, te cunosc bine si te iubesc la fel cum ii iubesc pe mama si pe tatal meu”. Sotiilor de ofiteri SS le reveneau cel mai important rol in purificarea rasei jurand credinta vesnica lui Hitler dar si promisiunea ca isi vor creste copiii in acord cu idealurile Partidului Muncitoresc German National Socialist.

Femeile care aspirau la statutul de sotie de ofiter SS trebuiau sa dovedeasca Comandamentului Central de Rasa si Reasezare ca arborele genealogic, istoricul medical al familiei si fizionomia sunt conforme cu tipicul arian. Toate acestea in numele unor idei preluate de nazisti cum ca poporului german ii revenea sarcina de a mentine puritatea rasei si de a subordona rasele inferioare: evrei, tigani, slavi sau rase de culoare.

Infernul lui Dante in numele puritatii rasiale

De ce Oswiecim?

Pentru ca se afla la intersectia unui nod de cale ferata ce facilita transportul evreilor si a altor nationalitati din toata Europa. Nefiind dens populata, zona lagarului putea fi izolata complet, fara ca dincolo de gardurile de sarma ghimpata sa se afle ce se intampla in interior.

Sau pentru ca in Polonia invadata de armata germana pe 1 septembrie 1939, in Oswiecim, era o mare comunitate de evrei si „inlaturarea dominatiei mondiale evreiesti” putea incepe de aici. Hitler de altfel, considera comunitatea evreiasca un cancer care distrugea trupul Germaniei.

Acest loc a fost construit special pentru a sterge din istorie o intreaga generatie, a anihila orice urma de cultura si de a fi prezentata ulterior, intr-un muzeu numit Muzeul rasei disparute. Fundatiile viitoarelor lagare care se vad la Birkenau confirma de fapt ca, daca razboiul ar fi fost castigat de germani, exterminarea raselor inferioare ar fi continuat.

Azi la Birkenau iarba este verde si bogata, iar acolo unde crematoriile „lucrau” la foc continuu te surprind vegetatia abundenta si pasarile ce isi canta libertatea.

Baraci din lemn, baraci din caramida, magazii, bucatarii. Camere de gazare si crematorii. Turnuri de control, cladiri administrative, kilometri de garduri din sarma ghimpata electrificata si kilometri de drumuri. Pentru ca nazistii erau organizati si meticulosi. Chiar si atunci cand omorau.

Un transport nou insemna cam 1000 de oameni descarcati din vagoanele cu care in mod normal se trasportau vite. Procesul de selectie se facea direct pe rampa sub stricta supraveghere a registratorilor: separati pe cinci randuri barbati, femei, copii, aici li se hotara soarta. Cei sanatosi mergeau la munca, iar ceilalti, batrani, infirmi, mame sau viitoare mame ori copii pana in 14 ani, erau trimisi direct in camerele de gazare sau erau selectati de celebrul doctor Josef Mengele – supranumit „Ingerul Mortii” pentru experimentele barbare la care ii supunea pe cei selectati.

Cinici si cu o propaganda bine pusa la punct, toata lumea ajunsa aici trimitea o vedere catre cei dragi in care spuneau ca traiesc in conditii decente si ca o duc bine. Pe valize fiecare „detinut” isi trecea numele si era anuntat ca le vor fi livrate ulterior la locul de cazare.

Bagajele personale erau lasate pe rampa si ulterior transportate spre Kanada.

Kanada era depozitul. Si locul in care se manca mai bine. Pentru ca in lagar „hunger” anihila ratiunea si omul se transforma in fiara. Dupa Cyklon B, folosit in camera de gazare, foamea a facut cel mai mare numar de victime. Setea si-o puteau potoli cu apa de ploaie, dar foamea… niciodata.

Aici lucrau in general prizonierii polonezi, in ture, fiecare grup avand uniforma proprie. Depozitul era locul in care se sortau bunurilor noilor sositi in lagar: haine, bijuterii, genti, pantofi, ochelari, periute de dinti, scrisori, fotografii. Kanada era o sursa de imbogatire personala pentru ofiterii SS dar si pentru populatia civila.

Dupa ce bunurile erau sortate si dezinfectate, erau incarcate si trimise Reich-ului, iar ulterior impartite populatiei din Germania si membrilor armatei. In anii ’80 multe din obiectele gasite in magazinele de antichitati din Berlin proveneau de la pasagerii care au avut bilet de tren doar dus spre Birkenau. De asemenea, polonezii au fost beneficiari ai lucrurilor provenite din lagare devenind complici, colaboratori sau faptasi.

Li s-au furat vietile, au fost depersonalizati, au fost rasi in cap si umiliti, infometati si lipsiti de protectie. Toate marturiile vietilor distruse sunt aici in gramezile de lucruri, in fotografiile insirate pe coridoare, in listele ce contin numele celor ajunsi in acest loc unde s-au petrecut lucruri terifiante. Fascismul nazist a vrut sa faca din crima o profesie. Si ulterior sa o ridice la rang de arta, perfectionand-o.

Daca uitam sau mai rau ignoram acest capitol al istoriei, permitem ca aceste lucruri sa se repete din nou si oamenii din jurul nostru sau chiar noi sa devenim personaje intr-o carte de istorie.

Rasismul, antisemitismul, sovinismul, extremismul sau chiar patrotismul si nationalismul prost intelese nu au scuza. Toate tin de o politica a intolerantei, agresiva care indeamna la ura. Lagarele de munca fortata, cele de exterminare, ghetourile evreiesti, pogromul, gulagul sovietic, inchisorile comuniste sunt rezultatul urii fata de oameni si a dorintei unora de a ii domina pe ceilalti sub pretextul crearii unui spatiu vital.

Lipsa la vot ori ignorarea lui, au deschis drumul catre genocid, catre locul ascuns de lume unde nazistii s-au putut razbuna pe toti adversarii fascismului si pe cei al caror sange nu era de arian pur.

Ce ar fi consemnat istoria in perioada 1930-1945 daca poporul german s-ar fi prezentat la vot?

* recomandari din biblioteca personala:

Oliver Lusting – Dictionar de lagar

Joe. J. Heydecker, Johannes Leeb – Procesul de la Nurnberg


---
Trimis de crysttine in 31.10.17 15:26:09
Validat / Publicat: 31.10.17 16:56:20
VIZUALIZĂRI: 1675INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORITÎncarcă VIDEO
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crysttine); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 17 voturi)
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  4 ecouri scrise, până acum

  adrianbogdan [31.10.17 17:46:30] »

  Buna!

  Mi-ar fi placut sa vad si o parare personala despre muzeu.

  AZE [31.10.17 19:18:07] »

  @crysttine: Un articol extraordinar despre istoria mai putin fericita a omenirii.

  Parintii mei au trait in aceasta perioada si chiar daca nu au suferit direct (nu au fost evrei) au avut suficiente experiente negative având destule cumostinte prieteni amici evrei care au fost deportati la Auschwitz... si nu s-au mai intors. Am. auzit asta destul timp in familie asa ca din copilărie stiam. 100% ce a fost acest loc

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  mishu [05.11.17 16:27:42] »

  @crysttine: Despre acest loc nu se poate vorbi decat cu respect. Nu este un obiectiv turistic si daca as ajunge pe acolo as face-o doar ca sa-mi arat respectul fata de toti cei care si-au gasit sfarsitul acolo dar si pentru cei care in mod miraculos au supravietuit iar acel loc a devenit un loc de trista amintire.

  Nu este genul de articol pe care sa-l punctez cu formula mea clasica, dar il apreciez si te felicit ca nu l-ai olcolit.

  Asa tinem in minte viu de tot ce s-ar putea intampla oricand.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  cristilisca [25.03.18 13:27:07] »

  @crysttine: Foarte bună prezentare, dar te rog să-mi dai niște date concrete cu privire la vizită, bilet, costuri, parcare, suveniruri. Cu mulțumiri Cristian Lisca

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  adrianbogdan, AZE, cristilisca, mishu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.071270942688 sec
  ecranul dvs: 1 x 1