ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un spectacol al naturii pentru nişte ochi nevrednici

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Drumul dintre Transilvania si Moldova prin trecătoarea Cheile Bicazului este o experienţă de neuitat. Senzaţia pe care ţi-o dau stâncile care te înconjoară este una de un realism intens şi cutremurător. Efectiv îţi dai seama cât de mic eşti, la propriu şi nu numai, în faţa naturii. Vara aceasta, mergând spre Piatra-Neamţ, am traversat pentru prima oară Cheile Bicazului.

Înainte de a te strecura ca o furnică printre maiestuoşii munţi care se apropie aproape ca într-o îmbrăţişare, treci prin staţiunea Lacu Roşu, pe malul unei alte frumuseţi ale naturii, lacul cu acelaşi nume.

Situat în zona în care două dintre regiunile istorice ale ţării, Transilvania şi Moldova, se învecinează, Lacul Rosu este un lac destul de tânăr, netrecând încă nici 200 de ani de la formarea sa.

Lacul s-a format ca urmare a unor alunecări de teren care au inundat valea formând un baraj natural, lacul astfel format inundând o pădure, ale cărei urme sunt vizibile şi azi, vârfurile vechilor trunchiuri de copaci ieşind din apă ca nişte piloni, mai ales că lacul nu este la fel de adânc cum sunt de regulă lacurile artificiale. Adâncimea Lacului Roşu este de aproape 10 metri. Este primul lac de acumulare natural format în România şi probabil chiar singurul, eu de altul nu ştiu, dar n-ar fi exclus să mă înşel în această privinţă.

Cu privire la originea lacului şi a numelui său, există mai multe legende. Una spune că stâncile prăbuşite au ucis o turmă de oi şi pe ciobanii acesteia, motiv pentru care apa lacului a fost mult timp roşie din cauza sângelui. Altă legendă vorbeşte despre o fată răpită de un tâlhar. Acesta, vrând să o cucerească, i-a arătat diverse bogăţii, dar fetei nu i-a păsat, aruncându-le. De ciudă, bărbatul a lovit stâncile, care s-au prăvălit, închizând valea. Fireşte, orice loc are şi legendele sale, care îl fac să pară şi mai atrăgător, cu cât este mai misterios! Probabil că mai sunt şi alte legende, care sună cel mai bine auzite chiar din gura localnicilor.

Părăsind Lacu Roşu, înaintând spre Moldova, valea se îngustează tot mai mult, până când stâncile se apropie atât de tare una de cealaltă, încât ai impresia că se unesc deasupra ta, ca o adevărată poartă între cele două regiuni istorice între care se află. Bicazul este aşa de îngust în acea zonă, încât pare incredibil cum un râu aşa de firav, în aparenţă, a spart acea barieră de stâncă şi şi-a croit drumul la vale.

Drumul cu maşina sau cu autocarul este destul de aventuros, şoseaua se îngustează foarte mult şi urcă/coboară în serpentine abrupte. Spectacolul naturii merită osteneala de a te aventura la condus într-un asemenea decor de basm! În plus, aerul de munte este curat, iar susurul Bicazului atât de atrăgător, încât cu greu te poţi abţine să nu tragi într-o parcare pentru un cât de scurt popas, într-o “parcare naturală”, adică într-un loc în care cheile se lărgesc parţial, în sensul că jos sunt mai late, exisând o mică parcare acoperită de stâncă. De acel loc au profitat vânzătorii de suveniruri, nelipsiţi cu tarabele lor.

De asemenea, afluenţii Bicazului formează la rândul lor alte chei, mai greu accesibile pentru turiştii de rând ca mine, dar adevăraţi magneţi pentru amatorii de alpinism. Mă întreb cum arată zona văzută de sus... probabil că senzaţia face mai mult decât orice comoară, dacă alpiniştii sunt dipuşi să îşi rişte viaţa pentru acea senzaţie unică de a admira peisajul de la „câteva etaje” mai sus...

Oare acolo sus, te simţi un pic mai mare? Oare nu te mai simţi atât de copleşit de măreţia naturii şi scapi de inhibiţii? Pentru mine sunt întrebări fără răspuns. Mă gândesc doar cu regret că, în micimea şi neînsemnătatea mea, nu am capacitatea de a vedea totul şi, din puţinul pe care l-am putut percepe, nu pot nici măcar să exprim toată frumuseţea a ceea ce am văzut.


[fb]
---
Trimis de corinka in 31.07.10 15:57:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2198 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Roşu, văzut de pe şosea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6900 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

10 ecouri scrise, până acum

corinkaAUTOR REVIEW
[31.07.10 15:58:59]
»

Am găsit şi muzica potrivită, "River Dance":

http://www.trilulilu.ro/martaa/3707c3f4bce194

Doar apa a creat aceste minunăţii, râul Bicaz, dansând printre munţii pe care i-a erodat...

recul*
[31.07.10 16:16:17]
»

frumoasa postarea ta, impanata cu epitete si detalii ale locului. felicitari!

webmasterXY*
[31.07.10 16:18:36]
»

Atasat melodia dorita de corinka

corinkaAUTOR REVIEW
[31.07.10 16:26:07]
»

Mulţumesc, webmaster!

@recul

Orice epitet este prea sărac pentru a descrie frumuseţea şi spectaculozitatea acelor locuri.

creivean
[31.07.10 16:38:09]
»

Abia aştept să văd şi pozele, văd că, ai încărcat vreo 20. Felicitări pentru experienţa trăită şi pentru un review... răcoros

cosminp
[31.07.10 20:03:46]
»

intradevar, avem o tara asa de frumoasa si inca nedescoperita in totalitate.

cum a fost drumul?

valeamariei
[31.07.10 23:04:42]
»

dupa cum vad in imagini, pe Buzau s-ar parea ca se poate face rafting! asa-i?

corinkaAUTOR REVIEW
[31.07.10 23:15:35]
»

Nu e Buzăul, e Bicazul. La rafting nu mp pricep...

Drumul a fost relativ ok, dar cam îngust. Aici nu e vina drumarilor...

valeamariei
[31.07.10 23:37:59]
»

eram cu gandul la Buzau, ca pe Buzau se poate face rafting sigur, de aceea le-am incurcat

vroiam sa aflu daca si pe Bicaz se poate!

abbilbal*
[14.09.10 23:05:57]
»

Din Transilvania în Moldova am trecut doar cu trenul, în Nord prin Suceava. Mi-a plăcut cum a fost descris traseul prin Cheile Bicazului şi am văzut cu ochii minţii acele minunăţii. Mă despart de el cu regretul că nu voi putea efectua aevea acel traseu. Dar nu numai el va rămâne neumblat de mine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, corinka, cosminp, creivean, recul*, valeamariei
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085649013519287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1