ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

'Peștera Sfântului Andrei din Dobrogea: Legătura cu Tradiția - Betleemul Românilor'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Bună, din nou! Da, îmi pare rău pentru voi și speranțele voastre, nici în week endul de -a trecut n-am mierlit, tot aicea-s și cu același chef de vorbă, urmarea acestui fapt tocmai ce stă să vină! Bine, ca un om prevăzător ce mă aflu, m-am gândit că ar fi bine să-mi iau aliat divinitatea, doar ea ce mă mai poate apăra de gândurile voastre de bine, sănătate și ce blesteme mai aveți voi. Și cum eu sunt un om hotărât, de la vorbe la fapte pentru mine nu-i un mare pas așa că, joi, 30 noiembrie, m-am dus la Mănăstirea Sf. Apostol Andrei, sperând că rugăciunile de le am în repertoriu o să înduioșeze pe Coordonatorul suprem.

Înainte de-a intra în miezul problemei turistice, voiesc a vă asigura că nu urmează vreun review cu tot felul de termeni bisericești. Da, știu că am scris pe saitul ăsta despre mănăstiri și biserici mai mult decât doxologia.ro, dar, în apărarea mea aduc faptul că am discutat efectiv ca obiectiv turistic. Cine vrea să-și pună și sufletul în batistă când ajunge acolo, la asemenea obiective, asta este strict problema fiecăruia, religia este o chestie foarte intimă și demnă de respect! Acuma chiar sunt sincer!

Să-ncepem, zic, reviewul despre minunata mănăstire.

Cum se ajunge?

Cum de-am ajuns, noi, tocmai în locul respectiv e relativ simplu, din Mamaia Nord am ajuns pe ruta Medgidia-Poarta Albă-Murfatlar-ricoșeu de la Cobadin- Deleni-Adamclisi-Ion Corvin, drum de vreo sută de km, vreo oră și-un pic de șofat, cu respectarea regulilor rutiere, corijând greșelile noastre (niciun apropos la rugăciunea celebră) cu mici înjurături, că, vorba aia, dacă nu înjuri când conduci înseamnă că nu ești atent la trafic. Șoseaua a fost, peste tot, foarte bună, peisaje frumoase, zăpada căzută săptămâna de-a fost era chiar de efect.

De ce Peștera Sf. Apostol Andrei?

Peștera Sfântului Apostol Andrei, situată în Dobrogea, România, este un loc de semnificație istorică și religioasă profundă. Conform tradiției, aceasta este locul unde Sfântul Apostol Andrei a trăit o perioadă în timpul răspândirii creștinismului în această regiune.

Situată în apropierea localității Ion Corvin, în județul Constanța, aşezată într-o poiană din pădurea Migilet, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani, este asociată cu momente esențiale din viața Sfântului Andrei, care a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Cristos. Conform legendei, Apostolul ar fi poposit aici pentru a propovădui credința creștină și pentru a se ruga în tăcere. În această peşteră, pentru prima oară în zona Dobrogei de astăzi, s-a săvârşit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii, motiv pentru care este considerată prima biserică ortodoxă de pe teritoriul României, sau Bethleemul creștinismului românesc.

Această peșteră a devenit, astfel, un loc de pelerinaj și de închinare pentru creștinii ortodocși din întreaga țară și din străinătate, care vin să se roage și să mediteze în aceste împrejurări sacre.

Scurt, dar foarte scurt istoric

Despre istoria Peşterii Sfântului Apostol Andrei nu se cunosc foarte multe date. Cu toate că nu există dovezi istorice clare care să ateste legătura directă a Sfântului Andrei cu această peșteră, tradiția și credința profundă a oamenilor au transformat acest loc într-unul de închinare și contemplare, într-un simbol al spiritualității și al credinței creștine.

Locul în sine ar fi fost folosit după plecarea Sf. Andrei de alți călugări care au înființat lăcașe de rugăciune. Totul a fost cum a fost până pe la ocuparea Dobrogei de către turci, care nu erau foarte prietenoși cu ortodocșii, motiv pentru care au incendiat și distrus bisericile și ar fi omorât călugării, după care Peștera a stat abadonată secole de-a rândul.

Legenda ne spune că a fost redescoperită în anul 1919 de către avocatul Ion (Jean) Dinu, în urma unui vis. Acesta s-ar fi îngrijit, împreună cu reprezentați ai praeturii Adamclisi să reconstruiască locul, au zidit o turlă și au construit portalul de intrare iar în vara anului 1944, peştera, transformată în biserică, a fost sfinţită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu.

După anul 1944, venirea trupelor rusești și apoi instaurarea comunismului au dus la distrugerea locului, care a stat abandonat până în 1990, după care a cunoscut creșterea și punerea ăn valoare cunoscută astăzi.

În concluzie, Peștera Sfântului Apostol Andrei reprezintă un loc de adâncă semnificație spirituală și istorică pentru creștinii ortodocși, fiind considerată un loc sacru în care se păstrează și se celebrează memoria Sfântului Apostol Andrei și valorile creștinismului.

Izvorul Sf. Apostol Andrei

Izvorul Sfântului Apostol Andrei este considerat un loc sacru în apropierea Peșterii Sfântului Apostol Andrei din Dobrogea, România. Acest izvor este legat de tradiția religioasă și de povestea vieții Sfântului Apostol Andrei.

Potrivit legendei, Sfântul Andrei ar fi lovit pământul cu toiagul său și, miraculos, ar fi izvorât apă din acest loc. Acest izvor s-ar fi transformat ulterior într-o sursă de apă curată și sănătoasă, considerată vindecătoare și binecuvântată. Creștinii cred că apa din acest izvor are puteri speciale, aducând binecuvântare și vindecare celor care o beau sau o iau cu ei.

Pelerinii și credincioșii vin în mod regulat la Izvorul Sfântului Apostol Andrei pentru a se ruga, a bea apa și a lua cu ei pentru a o folosi ca apă sfințită sau ca mijloc de vindecare spirituală și fizică.

Acest izvor reprezintă un alt element important al tradiției religioase legate de Sfântul Apostol Andrei în regiunea Dobrogei, completând astfel aura de spiritualitate și de importanță cultural-religioasă a locului în inimile credincioșilor.

Fântâna „Mihai Eminescu”

Situată la circa 1 km de Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, fântâna lui Mihai Eminescu a fost și ea un reper important de spiritualiate și cultură în istoria locului. Cel” vinovat” de acest lucru ar fi fost tot Ion Dinu, cel care descoperise peștera, care a insistat și a desfășurat o serie de activități comemorative și cultural-artistice.

Așa se face că, între anii 1919 și 1944 locul intrase în tradiția locului pentru organizarea unor festivități și evenimente, toate pe data de 15 august. În lumina acestei tradiții, se știe că în anul 1922, pe 15 august, aici a fost dezvelită o placă comemorativă privind pe poetul nepereche și, apoi, au fost cununate 70 de noi familii și au fost botezați 10 copii.

În anul 1944, pe 23 iulie, după sfințirea bisericii, tot în această poiană s-a ținut și o piesă de teatru „Sfântul Andrei” regizată tocmai de Ion Dinu și jucată de elevii gimnaziului din Adamclisi.

Important de reținut, documentele istorice nu atestă trecerea lui Mihai Eminescu prin acel loc.

Din anul 2010 locul este considerat” Monument Istoric” grupa B.

Ce-am trăit eu, când am vizitat?

Ca să ajungem la mănăstire, dată fiind aglomerația, am lăsat mașina pe șoseaua spre Ostrov și am plecat, pe jos, cale de 4 km, spre Peștera muzeu. Aglomerația era teribilă, fiind pelerini din toate colțurile țării, sosiții auto sau, ca-n cazul nostru per pedes apostollorum.

Exact când ni se luase de atâta drum am ajuns pe un mare platou unde erau amplasate multe tarabe care vindeau tot felul de obiecte, religioase sau mai puțin, produse alimentare, de încredere sau, mai puțin, flori și alte alea. Am coborât pe niște scări, am trecut pe lângă Biserica Izvorul Sf. Apostol Andrei și, mai departe, spre Biserica Mănăstirii Peștera Sf. Ap. Andrei.

Foarte multă aglomerație, am stat la rând pentru a vizita peștera și apoi pentru a intra în magazinul bisericesc și, iarăși, în Biserică.

Mitropolitul Dobrogei ținea o cuvântare, lumea asculta, cu multă smerenie sau, mai puțină, Jandaremeria prezentă în exces conducea mulțimea spre locurile de vizitat. Înțeleg necesitatea prezenței acolo doar că, din punctul meu de vedere, asta afectează cuvioșenia. Rămân la părerea mea despre religie și modul de manifestare a credinței!

La ieșirea din complex se trece pe lângă aceeași Biserică Izvorul Sf. Andrei. Construcție mare pe dinafară, în interior numai cișmelele de unde lumea lua apă, fiecare cu speranța lui.

Am ajuns, în drumul de întoarcere și la Fântâna lui Mihai Eminescu sau” Izvorul” , vorbim de același lucru.

Cadru natural, se merge pe drum forestier vreo 500 de metri, până ajungem la o platformă de beton unde apa se scurge. O cracă de copac, ruptă de vânt, căzută peste statuie, placa aia, comemorativa, cam atât înseamnă acest monument istoric de categorie B.

Dacă recomand și altora să vină aici. Cert, da! Cum spuneam, locul este încărcat de spiritualitate, este un cadru natural frumos, cum poate pădurea să fie urâtă?!

Ar merge un efort de întreținere mai susținut, dar, ce știu eu, județul Constanța a fost afectat de furtuna din săptămâna de dinaintea zilei de 30 noiembrie și oamenii destinați acestei activități or fi fost ocupați.

Am plecat din acel loc, cam nedumeriți: am ajuns la Peșteră, ne-am închinat la icoane, cumva, da, ne-am atins scopul. Trăirea nu a fost deloc așa cum mă așteptam, nu m-am simțit emoționat în exces. nici religios, nici turistic!

Ca să-mi continui dezamăgirea vă mai spun că ne-am oprit la Complexul muzeal „Tropaeum Traiani” din Adamclisi. Indicator rutier mare și frumos, arăta unde să mergem. Doar că ajunși acolo am constatat că era închis, angajații beneficiau de zilele libere. Cum beneficiau și cei de la Cetatea Adamclisi. Că, deh, în rest sunt copleșiți de vizitatori. Am făcut o poză printre frițele gardului și am plecat acasă.

Web, te rog frumos: https://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4&ab_channel=Beatriz

Io m-am tirat, haidi, pa!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 04.12.23 13:27:15
Validat / Publicat: 04.12.23 14:22:26

VIZUALIZĂRI: 304 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Intrarea-n Biserica Mănăstirii Peștera Sf. Apostol Andrei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37700 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.12.23 14:21:03]
»

Foarte bun review-ul

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[04.12.23 15:16:43]
»

@webmasterX: Mulțumesc pentru apreciere și pentru c-ai pus heghedușii să cânte ce-am vrut io! ????

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.12.23 15:57:38]
»

@Yersinia Pestis: Ai participat la cel mai mare și important pelerinaj din Dobrogea, alături de alte mii de persoane. Acest loc spiritual este „simțit” diferit de fiecare om în parte, sentimentele fiind clar de intensități diferite. Dacă stratul de zăpadă era mai mărișor cu vreo 7-8 cm și uniform peisajul poate că nu ar mai fi fost atât de tern.

De când nu am mai fost eu pe acolo observ că au mai apărut chestii noi pe acolo, printre ele numărându-se bustul lui Eminescu de la izvorul omonim și „biserica” plasată peste cealaltă sursă de apă.

P. S. Cred că atunci când spui că cetatea Adamclisi era închisă te referi la monumentul triumfal Tropaeum Traiani. Cetatea romană din câte știu eu se poate vizita liber nefiind îngrădită.

Mulțumim pentru prezentare!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.12.23 16:41:30]
»

@tata123 ????:

Da, cetatea este liberă dar este mai corect să fie cineva să-ți poată explica ceva din ceea ce vezi. Mai ales că Teodosie ne trimitea pe toți acolo, să înțelegem mai bine creștinarea zonei, care ar fi continuat după Sf. Andrei cu Sf. Filip, care exact la cetatea de la Adamclisi ar fi activat...

Ținând cont de afluența de public chiar era recomandat să se organizeze un mic tur... dar, deh, a fost liber!

Iar schimbări s-or tot produce, e bine s-avem ținere de minte ca să le vedem!

webmasterPHONE
[04.12.23 18:10:16]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.12.23 18:20:20]
»

@webmaster: Treaba ta, tu răspunzi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și Peștera Sfântului Andrei [Ion Corvin, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064350128173828 sec
    ecranul dvs: 1 x 1