ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 02.03.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 2 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mânăstirea și Peștera Sfântului Apostol Andrei - prima biserică creștină de la noi

TIPĂREȘTE URM de aici

Primul loc care se vizitează în complexul monahal este peștera Sfântului Apostol Andrei, o biserică săpată în stâncă, amplasată la baza unui deal împădurit, dealul Urluiului, în dreapta magazinului de unde se pot cumpăra suveniruri bisericeşti. Intrarea în peşteră este străjuită de un perete ce păstrează arhitectura începutului de secol XX. Pe pereții bisericii din peșteră sunt multe icoane.

În față a fost altarul pe locul căruia se află o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei, plasată în locul catapetesmei, la care se închină credincioșii care vin la peșteră. Avem apoi naosul și pronaosul. În pronaos, într-o nișă, în partea stângă, se află un fel de pat, scobit inițial în piatră, despre care legenda spune că pe el se odihnea apostolul Andrei.

În anul 1918 avocatul Jean Dinu din Constanta, călător prin zonă, în urma unui vis care s-a repetat, a descoperit Peștera Sfântului Apostol Andrei într-o stare deteriorată. Peștera era înconjurată de pădure, copacii ajungeau aproape de intrarea în peșteră, intrarea era mică iar înăuntru crescuseră buruieni. După ce a curățat peștera a construit un mic corp de chilii unde s-au adunat primii călugări. În anii 30 ai secolului XX teologul Ioan Dinu (probabil rudă cu Jean Dinu) susținut de călugării care slujeau în peșteră au construit turla de deasupra peșterii care are doar 4 metri înălțime.

În anul 1943 Episcopul Chesarie Păunescu a sfințit pentru prima dată peștera. A venit al doilea război mondial și perioada comunistă foarte grea pentru biserica ortodoxă când bolșevicii au distrus totul aici. Pestera a devenit staul pentru oi.

După 1990 au început lucrările de reamenajare a peșterii și construirea unei biserici situată la cațiva zeci de metri de peșteră unde se păstrează o lacră cu moaștele Sfântului Andrei. Construirea ei a început în 1994 și s-a terminat în 1995. A treia biserică este biserica mare a cărei construcție a început în 1998 și s-a terminat în 2002. Pictura a fost începută în 2004.

În apropiere se găsește Izvorul Sfântului Apostol Andrei. Legenda spune că atunci când Sfantul Apostol Andrei a ajuns aici a lovit cu toiagul în stânca și a izvorât apa nu a secat niciodată.

Sfântul Apostol Andrei - scurtă biografie

Sfântul Apostol Andrei era fiul lui Iona pescarul din cetatea Betsaidei de pe malul lacului Ghenizaret. Era fratele Sfântului Apostol Petru și era din aceeași cetate cu Sfântul Apostol Filip. Sfântul Apostol Andrei a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

După patimile lui Isus Hristos, Sfinții Apostoli au tras la sorți fiecare în ce zonă să propovăduiască credința. Sfântului Apostol Andrei i-au căzut sorți să propovăduiască în zona din jurul Mării Negre, inclusiv în Scythia Minor din acea vreme sau Dobrogea de astăzi. Ajuns în cetatea Tomisului între anii 60-63, cetatea fiind foarte aglomerată și de frica romanilor care pe atunci îi prigoneau pe creștini, Sfântul Apostol Andrei împreună cu doi ucenici pe care i-a ales din cetate și care cunosteau foarte bine zona Dobrogei s-a retras la această peșteră.

După ce i-a botezat pe primii creștini ai Dobrogei, de aici împreună cu cei doi ucenici a plecat și a propovăduit credința în toată Dobrogea.

De aici Sfântul Apostol Andrei a plecat și propovăduit în regiunile Ucrainei de astăzi și ulterior în sudul peninsulei balcanice la Patras, în Grecia, unde a fost răstignit pe o cruce în forma de X.


[fb]
---
Trimis de lenti in 10.05.18 17:32:03
Validat / Publicat: 10.05.18 22:30:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lenti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.05.18 22:29:56]
»

Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.

Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

anemarie29
[14.05.18 09:24:20]
»

buna ziua, stiti cumva daca la manastire pelerinii se pot caza chiar acolo in camerele ce apartin calugarilor? - ca asa am inteles ca se poate si asa? Multumesc.

lentiAUTOR REVIEW
[15.05.18 15:36:05]
»

@anemarie29: Nu știu, nu am intrebat, dar cred ca puteti gasi un nr de telefon, din zonă, gen Primarie care sa va raspunda la aceasta intrebare. Mult succes si daca aveti informatii suplimentare va asteptam sa ne spuneti si noua.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anemarie29, lenti
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și Peștera Sfântului Andrei [Ion Corvin, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043116092681885 sec
    ecranul dvs: 1 x 1